Jump to content
php.lv forumi

CMSi


Java

Recommended Posts

Sveiki!

Tā kā iepriekš tika apskatīts konkrēts un, ja godīgi, ne visai veiksmīgs CMS (Content Management System jeb latviskojot Satura Vadības Sistēma), labprāt izliktu šo tēmu atsevišķā topikā.

Tēma varētu būt - labākie CMSi - ar argumentiem par un pret, bet no developer viedokļa, nevis slinku html koderu viedokļa! ;)

 

Droši vien runa varētu būt par opensource, bet ja kāds izmanto maksas CMSu, labprāt uzzinātu viedokli arī par to.

 

Šeit nosacīti redzami pasaulē populārākie cmsi:

http://www.packtpub.com/article/open-sourc...s-php-finalists

 

Saskāries no tiem esmu tikai ar Drupal un Joomla! - spēcīgi un iespējām bagāti cmsi, diemžēl, manā uztverē vairāk paredzēti gala lietotājam, kurš var ātri uzlikt savu saitu līdzīgi kā uz Wordpress.

 

Bet es, nezin kāpēc uzskatu, ka CMSam nav jābūt kā Drupal - piebāztam ar lietotāja formām, jo galu galā - to uzlikt un sataisīt layoutu, kā arī moduļus ir programmētāja uzdevums, tāpēc viņam nevajadzētu būt slinkam un sataisīt visu kā nākas... Tādā veidā mēs nonākam pie frameworkiem, bet atkal - vai mums vajag visas tās iespējas, ko piedāvā, piemēram, ZendFramework? To mīnuss varētu būt, kā jau te diskutēja, performance jeb ne visai žiglā izpilde...

 

Esmu saskāries arī savu cms, ko uztaisīju no 0 un arī ar viena cita pašmāju programmētāja veidotu cms, nerunājot par dažādām sistēmām ofisā.

 

Mans viedoklis par Drupal, piemēram:

 

1) Ļoti viegli installējams un uzstādāms, bet prasa konfigurāciju - pašsaprotamu;

2) Iekļautas mūsdienīgas iespējas, SEO, Ajax utml.

3) Plašs gatavo moduļu klāsts;

4) Elastīgs - var uztaisīt daudz un dažādas web lapas;

 

Mīnusi:

1) bik par "biezu" sanāk - daudzas fīčas ļoti bieži nav nepieciešamas un normāli rij php atmiņu;

2) lai uztaisītu specifisku mājaslapu, vajag jau padziļinātas zināšanas tieši par pašu Drupal - kā tas darbojas - un tas nav viena lappuse lasāmvielas...

3) manuprāt smagnējs cms, jo uztaisīts tomēr tā, lai cilvēks bez php zināšanām spētu to uzstādīt un nokonfigurēt, kas man šķiet garām...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 46
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Starp citu, labprāt uzklausīšu viedokli arī par Wordpress (neesmu pats izmantojis)! ;) Un jebkuru citu CMSu - kam viņš labs, kam slikts, kādi plusi, kādi mīnusi.

 

P.S.

Padalieties ar informāciju, citiem tā var noderēt!

Edited by Java
Link to comment
Share on other sites

CMS: PHPBB

 

1) Uzstādīšana ir samērā vienkārša

2) Piejami ir ļoti daudz moduļi, modifikācijas

3) Visu sistēmu varam pārveidot par ko vien klients vēlās (jābūt zināšanām un iemaņām par phpbb engine)

4) Atļaušos to no savas puses jau saukt par Freimworku, jo reāli no parasta maza foruma varam izspiest palielu portālu, sludinājumu dēli, blogu, video portālu, iepazīšanās portālu, etc. Protams atkal viss prasa savu laiku un nelielas zināšanas

5) Notiek regulāri izstrādātāju atjauninājumi, tā teikt update.

6) Visai sistēmai var izvēlēties ļoti daudz skinu, kā arī to var perfekti integrēt kādā citā skinā, piem Joomlas skinā, vai paša veidotā dizainā. (Jābūt iemaņām)

 

Mīnusi:

 

1) Klients vienmēr iedomājās,ka ar Final versiju vairs nebūs jākrāmējās, bet ja nu piem grib ielikt tēmā video, atkal jājiet pie kodera ar lūgumu, lai piekodē klāt kaut ko. Cilvēks vienkārši iedomājās, tā, lai tās fīčas ir sabastas, vajag vai nevajag. Tā teikt, pašam nepatīk pārfīčotas lietas.

2) Nav nedz SEO, nedz Ajax, bet to visu var piekodēt, piemodot

3) Notiek cīņa starp phpbb 2 un phpbb3

4) Daudzu acīs phpbb ir tikai forums, nekas vairāk, jo vienkārši trūkst zināšanu un iemaņu, lai no viņa izspiestu visu sulu.

5) Šādu phpbb, nevar pa pāris stundām uzmaukt, uzlikt skinu un atdot klientam.

 

Rezumējums: Citiem šitais liksies totāls murgs, bet ja cilvēks ir tajā iebraucis un pat nakts laikā var pateikt klientam, kur, kas ir jāmaina, kur, kurā failā kas atrodās plus vai vēlamais mods ir iespējams, vai nav, tad domāju, ka šī mana izvēlne vēl palis ilgu laiku.

 

P.S. Iesākts arī ir lite phpbb CMS. Kurš domāts vienkāršam firmu lapām, bez forumiem, lietotājiem, uttt..

 

Atļaušos dažus screen iemest:

 

 

20080626124922596.png

 

20080626125041220.png

 

20080626125121366.png

 

P.S. Aizmirsu piebilst, kad būs final šitam, laidīšu pa free. Interesi ir izrādījuši daudzi. Un atkārtošos vēlreiz: Neesmu es profs.

Edited by foxsk8
Link to comment
Share on other sites

Nezinu gan vai ar phpBB vajadzētu veidot lapas. :)

Kaut vai te - http://notepad.lv/microsoft-word-25-t2466....6680d0a1db13a2b Atvērts raksts izskatās, tik, emm.. forumiski.

Tik pat labi jau ar wordpress var taisīt interneta veikalus, bet vai vajag? :)

Un tie plusi ko tu minēji par labu phpBB ir piemērojumi praktiski jebkurai sistēmai - wordpress, drupal noteikti arī joomla un mambo un visam pārējam, kas tur vēl bija.

Link to comment
Share on other sites

Es ar te sēžu un iesmaidu par to phpbb fanātu! :) Tas tak nav cms... Ar CMS es domāju, tādu sistēmu, kur vari veidot brīvi dažādas sadaļas jebkādos līmeņos, savu menu un izvēlēties dažādus satura tipus un likt tur iekšā dajebko paša veidotā interfeisā, nevis forumiskā vai shopiskā! :)

Link to comment
Share on other sites

Šie visi OpenSource CMS'i kā Drupal, Joomla ir domāti konkrētiem mērķiem - parastām mājas lapām un netik parastām, bet kas tomēr ietver sevī POPULĀRĀKĀS fīčas, resp., tas kas demo variantā ir, tad to viņš vairāk vai mazāk arī piedāvā. Viņi visi protams ir smuki uzrakstīti (nu vismaz populārākie), labi dokumentēti utt, bet ja ir vajadzīgs kaut kas nestandarta (bet par spīti tā parasti arī ir), tad šie nederēs, jebšu kā jau te teica, nepieciešamas very advanced zināšanas šajos CMSos. Vai tas ir vajadzīgs? Urbties svešā kodā, mēģināt saprast un pielāgoties tam, lai kaut ko uztaisītu no sevis? Man liekas, ka nē. Neesmu nevienu OpenSource CMS lietojis darba vajadzībām, vienmēr ir bijuši savi risinājumi. Bez tam, kā Tu vari kļut par Advanced vai Expert programmētāju, ja vienmēr izmanto gatavus risinājumus. Man škiet, ka nē. Vienīgais tad tu esi advanced šajos CMSos, bet ne programmēšanā kopumā. Vai tad pašiem nemaz negribās domāt, ka uztaisīt labāku CMS?

Tāds ir mans viedoklis, kuram, protams, nav obligāti piekrist.

Edited by Analgiins
Link to comment
Share on other sites

Analgiins - Tava filosofija šai sakarā ir līdzīga manējai... Mana pamatnostādne ir:

1) gatava cms, frameworka izmantošana neatbrīvo no speciālistu no programmēšanas.

 

Es zinu personiski vienu tādu, kurš ņemas ar drupal, lai gan tur arī rodas problēmas... Viņš ir par slinku (un varbūt ne pietiekamām zināšanām), lai rakstītu savu... Es to neatbalstu, uzskatu, ka tā ir "haltūrēšana" šī vārda sliktajā nozīmē... Ja grib dabūt gatavu kvalitatīvu produktu (kas ir arī pietiekami optimāls-optimizēts) un atbilstu specifiskajām klienta vajadzībām, var paņemt pamatbibliotēkas, kādu light frameworku, bet ne fīčām bagātos cmsus, kas prasa minimālu programmēšanas darbu... Tādi der tikai vajadzībām - man vajag gandrīz tādu pašu web lapu kā 1000 citiem lameriem.

 

To var salīdzināt ar ēdiena gatavošanu - mājās gatavotas no izmeklētām izejvielām svētku vakariņas praktiski vienmēr būs labākas, nekā nopirktas "uzsildi mikroviļņu krāsni un 3 minūtēs gatavs!" barības!

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...