Jump to content
php.lv forumi

Vai ir vērts mācīties LLU?


yeahz

Recommended Posts

Jā, es zinu, ka ir bijušas neskaitāmas tēmas par to, kur labāk mācīties, kāpēc jā un kāpēc nē, utt. Ir bijušas ļoti daudz tēmas par RTU un LU, bet kā tad ir ar LLU? Vai tur ir vērts iet mācīties, ja tieku budžetā? Vai tomēr labāk maksāt un iet uz RTU? Būtu labi saņemt kaut kādu atsaucību šajā jautājumā. Paldies.

Ja kas, tad mācīties gribu programmēšanu.

Edited by yeahz
Link to comment
Share on other sites

Es domāju, ka problēmas tikt budžetā nav gan LU, gan RTU, gan arī LLU. Bet ja tu dzīvo Rīgā, neredzu jēgu kratīties tāpat vien uz LLU, bet, ja Jelgavā, tad uz LU vai RTU.

 

Ja godīgi, es arī nedomāju, ka tas papīrs maina darba devēju acīs savu vērtību atkarībā no kurienes tas nācis. Visu izšķirs tas, cik ļoti strādāsi ar sevi paralēli studijām un kādu pieredzi ievāksi.

 

LU šogad datoriķos tik daudz budžeta vietu (kā arī citus gadus), ka būtu grūti netikt :)

Edited by briedis
Link to comment
Share on other sites

RTU ir tā, ka iemāca sākumā loģiku un buries pats.

 

Ja iet uz ITI, tad OOP, C nedaudz, Delphi, nedaudz Java, kā arī ir PHP kurss.

Kā arī ir SQL un Oracle tur arī ir.

Bet to visu iemāca tikai pamatus, nu es teiktu, ka īsti neko neiemāca.

Parāda tev virzienu, iespiež galvā loģiku un ar to tev pietiks.

Iemācīties programmēt var pēc tam ļoti vienkārši.

 

RTU DITF ir 300 budžetu vietas, ja netiec tur iekšā, tad pagaidi vienu semestri, lai kādu bariņu izmet un tu tiksi budžetā.

 

Runājot par braukāšanu vai dzīvošanu.

Var tak kojā dzīvot. Es to pat iesaku.

Normālas ballītes un miers no senčiem.

Edited by NBS
Link to comment
Share on other sites

Programmēšanu tikai LU, pārējās labāk netērēt laiku augskolā.

Ja iespējams, labāk istājies kādā kantorī, kur jau ir pieredzējuši programmētāji un sāc mācīties no prakses, paralēli maksimāli lasot dažādu šīs nozares guru blogus un tutoriāļus. Vienlaikus gan mācīsies to, kas tiešām ir noderīgs, gan saņemsi par to samaksu.

Link to comment
Share on other sites

Ja programmētājiem parasti vērtē prasmes, ne to kāds papīrs ir, un

visu var apgūt Googlē, un

skolās par tēmu tikai "ierāda virzienu",

tad kāda jēga topošajam programmētājam mācīties augstskolā ? Kā tur īsti ir ?

 

mani minējumi, kādēļ cilvēki izvēlas to darīt:

 

a) Lai būtu lielākas iespējas tikt atsevišķās kompānijās, kur principa pēc prasa to papīru.

b) Lai papildus apgūtu visu citu, izņemot programmēšanu (kādas nu tur lekcijas eksistē..)

c) Izglītības sistēma ļaudīm ir ieborējusi, ka bez augstākās nekur tālu netiksi, tādēļ bez tās nu nekādi. (Bizness, lai pasniedzējiem un augstākstāvošiem nāktu naudiņa)

d) "Kaut kāda studiju programma jāizvēlas, tikai nezinu kuru. Man datori interesē (dr.lv, CS) tāpēc būšu programmētājs."

e) "Nu moš tajā googlē nemaz nevar visu iemācīties un vieglāk ir, ja tev pasniedzējs visu pastāsta un parāda"

Link to comment
Share on other sites

Arī mācos RTU un paralēli strādāju. RTU, vismaz pirmajā kursā, no kompjiem gandrīz ne smakas. Pārsvarā visādas ķīmijas, fizikas, elektronikas. Un tajos priekšmetos diezgan pa nedēļu ir jaizdara, lai nebutu parādu un līdzarto pazūd laika pievērsties kam citam. Pagaidām galīgi nejūtu, ka kautko būtu ieguvis no RTU, zināšanas nāk no darba, kurā stradaju, un pašmācības ceļā.

Link to comment
Share on other sites

Mans uzskats ir tāds, ka īsti nav atšķirības vai būsi mācījies RTU, LU vai LLU, no darba meklēšanas viedokļa. Nav gluži tā, ka darba devēji neskatās izglītību, lielākā daļa, tieši nopietnu uzņēmumu, uz to skatīsies. Šajā ziņā piekrītu tam, ka ir jāskatās potenciālā darbinieka izglītības līmenis, nav svarīgi kur viņš mācījies, bet izglītības līmenis parāda to, vai cilvēks ir spējīgs mācīties un apgūt. Nav tāda darba kur aiziesi un uzreiz visu zināsi, jebkurā darbā būs jāiemācās vēl kaut kas klāt un, jo vairāk uzņēmumā ir jāapgūst, jo svarīgāks paliek izglītības līmenis, kaut vai tikai, lai pierādītu ka spēj mācīties.

 

RTU patiešām pirmajā kursā ir maz no programmēšanas un patiešām ir tā saucamie laboratorijas darbi fizikā un ķīmijā un līdzīgos priekšmetos, bet visa sarežģītība tiem priekšmetiem ir tieši studentu slinkumā, nevis tas ka tas būtu patiešām sarežģīts. Teorija arī nav tik traki, ja mācās. Neticu, ka patiešām čakls topošais programmētājs nevarēs tikt galā ar augstāko matemātiku.

 

Paralēli strādāt ir iespējams, bet tomēr tas mazliet sarežģīs mācību procesu. Man personīgi šī iemesla dēļ maģistratūra vēl līdz šim mazliet nav pabeigta. Tagad gan būtu ļoti reāli apvienot mācības ar darbu, bet jāsaņemas to visu atsākt. :)

Link to comment
Share on other sites

Kad es stājos, LU vēl bija ļoti maz vietu un notika "dabīgā atlase", kas netika LU aizgāja uz RTU, kas netika arī tur aizgāja uz LLU (Ventspils kā jauna un neparbaudīta tobrīd liekas bija ~LLU alternatīva), attiecīgi studenti paši jau izveidoja savās spējās balstītus izglītības līmeņus. Ok, ir daudz kas mainījies, bet augstskolu prestiža dēļ esmu pārliecināts, ka starp spējīgākajiem studentiem šāds sadalījums ir joprojām.

Protams, tas, ka ir lielāka iespēja mācīties kopā ar spējīgākiem studnentiem, īsti ne vienmēr ko mainīs tavā personīgā izaugsmē un, protams, katrā likumā ir savi izņēmumi, tomēr savulaik manu izvēli izšķiroši ietekmēja tieši šis jautājums - redz, lekciju noskatīties var arī ierakstā, priekšrocība klātienei ir tiešajā komunikācijā starp pasniedzēju un studentu grupu un tās kvalitāti jau tieši noteiks grupas kvalitāte.

 

Par to skolas papīra pakaļslaucīšanu, aj aj, daudzus gadiņus atpakaļ arī es biju tik pat stulbs. ;)

v3rb0: pašmācība ir laba lieta, bet mēģinot visu apgūt tikai pašmācībā tu grandiozi zaudē laiku uzsākot jebkura jauna temata studijas.

gurkjis: tu aiz kokiem neredzi mežu; scio me nihil scire - tu tici, ka zini un tikai tāpēc, ka nezini neko.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...