Jump to content
php.lv forumi

Apgūšana


vostro

Recommended Posts

Sveiki, kā Jūs mācaties programmešanu? Ar web dokumentāciju, grāmatām, video mācībām, vai ņemat gatavus skriptus un pētat???? Kā ir labāk apgūt, vai tas ir individuālais risinājums?

Edited by vostro
Link to comment
Share on other sites

Pareizā atbilde ir viss iepriekš minētais. Es gan pats personīgi video pamācības neesmu skatījies - daudz ātrāk un efektīvāk man izdodas apgūt tekstuālu informāciju, jo to es pats kontrolēju, cik ātri lasu un kuras vietas pārlasu vēlreiz, ko no teksta izkopēju un pamēģinu darbībā. Video tas ir ļoti būtisks trūkums.

Link to comment
Share on other sites

Programmēšanas pamatu pamatus apguvu pēc senās - "Kā Pēcis Beisikānis Maiju Saprātiņu programmēt mācīja". Šobrīd tai ir modernāks ekvivalents - "Hello World".

Tālāk lielākoties - uzstādi mērķi - gribu uzprogrammēt šitādu lietiņu, vai tādu lietiņu un mēģini to izdarīt - te noder pamatdokumentācija kā arī dažādi metodiskie uzdevumi (pilns internets ar dažādu mācībiestāžu materiāliem), visbeidzot, kad jau kaut cik orientējies šajās lietās, vari sākt lasīt "sausāku" literatūru. Programmēšanai ir dažādi novirzieni un kaut arī ir pamatlietas, kas nemainās, tomēr ir atšķirība, vai programmēsi mikrokontrolierus vai arī nodarbosies ar "Data Mining". Arī šī ir programmēšana, piemēram, - OpenSCAD - ar šādiem rezultātiem.

 

Īsumā - apgūsti pašus pašus pamatus. Tad izvirzi reālistiskus uzdevumus, kurus jūti, ka ar savām zināšanām jau spēj atrisināt, un atrisini tos - ja šie uzdevumi, turklāt, ir praktiski/saimnieciski izmantojami - vēl jo labāk. Tālāk, pats atradīsi mācību/izzņas materiālus atkarībā no izvirzītās problemātikas.

Link to comment
Share on other sites

Personīgi es mācos lasot grāmatas (vienīgā problēma man ka angļu valodu nepārzinu tik labi, tāpēc vienkārši lasot angļu valodā grāmatas daudz ko palaižu garām un galu gala nesaprotu visu kā nākas, tapec es mēģinu konspektēt latviešu valodā, kas ir laika ietilpīgs process, bet man tas ļoti palīdz) un dokumentācijas + vēl ņemu kautkādus gatavus projektus un tos mēģinu pielāgot pēc savām vajadzībām... Jo vairāk mācos, jo vairāk saprotu ka vēl daudz un dikti būs jāmācās :)

Link to comment
Share on other sites

No sākuma sāku ar pašu pamatdomu un uzbūves principiem, sākua ar visiem basic, pascal, utt... no grāmatā esošiem piemēriem mēģināju saveidot savu pirmo programmu, jeb pareizāk funkciju kopu, kas kaut ko dara, tur piemēram atceros, ka paskālā mēģināju uztaisīt disketes formu ar līnijām. Pēc tam laikam ejot, tiku pie Visual Basic 5.0, ooo tas jau bija kaut kas jauns, jaunas iespējas, fīčas. Tajā laikā nebija pieejams internets kā tāds vispār, retajam tikai bija mājās dators, nerunājot par pašu internetu. Tad nu pētiju pašu iebūvēto visual basic help failus. Protams, skolā mācījos vācu valodu, un tad nu sākumā bija tā, ka itkā jau fija vienkārša, bet izprast uzrakstīto bija pagrūti, tad nu arī pie reizes tika mācīts eng valoda, caur kompi, un nelielu vārdnīcu, tur pie done, cancel, utt.. :D :D smieklīgi, bet tie bija mani pirmsākumi. Nāca laiks, viss attīstijās un ieinteresēja tā visa padarīšana nopietnāk, tad pieslēdzu sev netu, un tad jau domas panesās par mājas lapas veidošanām, smieklīgi vai nē, bet pirmo lapu uzbliezu kaut kādā 2002 - 2003 gadā wordā ar lieliem klučiem, kas sasaistīti ar hiperlinkiem uz citām sadaļām :D :D Tad atkal nāca laiks un parādījās visādas info ar php, kas tāds ir, ko tas ziemā ēd, bija jau pamats tā teikt iegūts, utt... pēc tam laikam ejot, bija doma uzveidot forumu, paņemu gatavu soursi, phpbb :D :D pirms X gadiem, un tad arī sāku to visu apgūt vēl lielākā līmenī, pētot kodu, lasot tutus, utt... uj nemaz to visu negribu atcerēties, gāja grūti. Bet nu tagad, varu atskatīties uz to visu, un neko no tā visa nenožēloju. Galvenais, jau nav velme iemācīties programmēt, galvenais ir neapstrāties pie sasniegtā, jo reāli, tas viss prasa nenormālu laiku, tā nav lieta, ko tu vari iesākt un pēc 3 mēnešiem jau būsi amatieris vai specs. Nākošais, jau, kaut kādas advancētas lietas iemācās reāli strādājot, laika gaitā, atnāk klients ar kaut kādām lietām, tu vienkārši esi spiests skatīties, kā to izdarīt, protams, ja tu to nemāki.

 

Vēl man palīdzēja cilvēki, no forumiem, utt... uzradās arī draugi, kas arī darbojās ar to pašu, ja kaut ko nezināju, varēju droši pajautāt, un atkal otrādi, tagad man pašam jautā palīdzību citi. Tas tāds neliels ieskats, no manis.

Link to comment
Share on other sites

Aleksejs un Rincewind pateica Manas domas...

 

Uzstādi mērķi un dari! Darot to pats Tu macīsies... izdarot vienu radīsies interese par ko citu. Un tik uz augšu! Tik rakt!

Link to comment
Share on other sites

Sāku ar to, ka saglabāju web lapas (html, mhtml) un skatījos kodā. Tādā veidā - skatoties, izkopējot, pamēģinot jau it kā gatavo, palēnām iemācījos html un css. Pa vidam izmantoju arī wysiwyg webpage maker, kas man šķita ļoti interesanta, bet sapratu, ka diži tur neko no īstās web lapu veidošanas nevar iemācīties - visi elementi tiek pasniegti jau gatavi.

 

Tad sagribējās taisīt dinamiskās lapas. Sākumā no PHP galīgi neko nerubīju - lejupielādēju gatavus skriptus un skatījos. Reizēm pat dienām ilgi mocījos, lai pievienotu post formai jaunu lauciņu un lai dati tiktu saglabāti datubāzē... Mocījos...skatījos...mācījos. Un mēģināju.

 

Nekādus dižos mērķus nenospraudu, bet darīju un esmu tur kur nu jau esmu.

 

 

Patreiz dokumentāciju nelasu, kaut gan, vajadzētu.

Google pasaka daudz.

Link to comment
Share on other sites

Saaku maajaas pie oldschool datora liekas ar Pascal. Tad atklaaju Frontpage (dievs neapzheelojaas par maniim ;( ). Taisiiju pretiigas lapinjas, bet vismaz iemaaciijos kaut ko no HTML pamatiem (cik nu pareiziem gan). Veel liekas speeleejos ar VBScript vai kko taadu. Lai vai kaa - man tad nebija internets taa kaa lasiit neko nelasiiju - tikai to ko frontpage sagjenereeja.

 

Tad piesleedza internetu. Liekas meegjinaaju ActionScript'aa kaut ko iemaaciities, jo animaacijas un visaadi UI knifinji likaas interesanti. Tad skolaa vareeja iet uz web pulcinju kur apguvu HTML, CSS un nedaudz JS. Tad speeleejos ar tiem liidz kameer savajadzeejaas kaut ko dinamisku un tad saaku caur interneta tutoriaaljiem maaciities ASP. Skolas zinaatniski peetnieciskajaa darbaa taisiiju aptaujas lapu uz ASP (lai aptaujaatu cilveekus, jo man nebija printera tapeec negribeeju mekleet kur printeet aaraa aptaujas lapas). Izmantoju liekas vai nu MySQL vai kaut kaa piejuudzu klaat Access datu baazi. Kods noteikti nebiija patiikams...bet straadaaja. Hosteeju uz sava PC un daliiju apkaart savu IP. Briinumainaa kaartaa viss nostraadaaja un vareeju pat sadabuut sev rezultaatus (liekas, ka ar Access paliidziibu pat skatus sagjenereeju un veel visaadus shtruntinjus).

 

Tad saaku skatiities uz PHP. Kaut ko pataisiiu, kaut kas ne iipashi sanaaca. Saaku iet universitaatee, kur iemaaciijos C++ pamatus. Saaku nopietnaak skatiities uz PHP un taisiiju pazinjaam lapinjas un kaut ko taadu. Gatavus skriptus nekad nenjeemu un nelasiiju un liidz shai pat dienai man reti kad patiik lasiit sveshu kodu (tiesa darbaa to vajag taadeelj esmu pielaagojies). Tad skolaa saaka maaciit Visual Basic.NET. Paraleeli tam caur interneta tutoriaaljiem un dokumentaaciju saaku apguut arii C# un ASP.NET. Veel paraleelaak turpinaaju njemties ar to pashu PHP (gan universitaatei vajadzeeja, gan pasham). Universitaates praksee kaadu laiku straadaaju kaa JAVA programmeetaajs. JAVA man gan ritiigi nepatiik...tajaa pashaa praksee kaartiigaak apguvu VCS un dariit lietas caur komandrindu. Lai atslaabinaatos no JAVA un dariitu ko patiikamaku saaku maaciities Ruby on Rails, kaa rezultaataa apguvu arii MVC patternu un saaku rakstiit skaistaaku kodu (Ruby FTW!!!).

 

Naudu galvenokaart papelniiju taisot visaadas lapas izmantojot (kaa kuru reizi) PHP un Rails.

 

Tad aizbraucu uz angliju, dabuuju tur darbu un tagad te straadaaju (un lasu php.lv/f) par PHP programmeetaaju. Darba laikaa esmu kaartiigaak (vai kaartiigi) apguvis Bash un Linux. Straadaashana pie lielas lapas mani ir iedreseejusi rakstiit ashu kodu un taadu lai tas ir labi saprotams citiem kas to lasa. Tapaat protams arii visi PHPUnit, Xdebug, memcache, profiling, selenium, git utt tika apguuti lai uzlabotu visu darbaa. Briivajos briizhos darbaa paspeeleejos ar Python lai uztaisiitu kaadu mazu noderiigu uteliitu sev un koleegjiem.

 

Maajaas meedzu pataisiit kaadu OpenSource lietinju vai random projektu, tiiri lai papildinaatu zinaashanas.

 

Kaut kaa taa. Kaa jau teicu - lasu tikai to kas ir internetaa. Visbiezhaak dokumentaaciju vai wiki. Tad seko tutoriaalji. Videocast'u skatos tikai vienu - railscasts.com. Kopeet citu kodu nepatiik un to nedaru. Ja vajag tad to kaartiigi izlasu lai saprastu un tad to paarakstu kaa man labpatiikas. Taadaa veidaa iemaacoties ko jaunu...

 

Kaut kaa taa - daudz teksta gan (ar daudz kljuudaam noteikti), bet ceru, ka ir kas interesants...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...