Jump to content
php.lv forumi

PHP soli pa solim


nubiks

Recommended Posts

Es te vispār runāju par Aleksandra Zīvarta grāmatu, nevis par licencēm.

 

Nu bāc - tu prasi autortiesības nelicencētam garadarbam?

 

Vienalga vai Aleksandra Zīvarta vai Čaka (ja vien pats neuzdodas par autoru), tas tak ir jāaizsargā zem kādas licences.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

kaklzs es neesu licis uz shis graamatas savu vaardu, vai ko tamliidziigu, uzliku spoguli uz taa faila. tu gribi vaariities, tad izdomaa kaut ko daudz vai maz jeedziiigo.

23786[/snapback]

:D

 

Tas tikai vēl trūka, lai tu tur uzliktu savu vārdu virsū un aiznestu to visu uz tipogrāfiju..

Link to comment
Share on other sites

Kā redzi, tas īsti nestrādā.

23813[/snapback]

 

Protams nestrādā vairāku iemeslu dēļ:

1) cilvēku morāle un ētika;

2) grūti dabūt pierādījumus (visam IT raksturīgs);

3) ņemšanās cilvēku atrast, pie tam - internets ir tik plašs, ka tagad tas garadarbs varbūt jau ir nonācis Mozambikā :)

 

Secinājums: internetā kaut ko pārdodot, piedomā pie security un neizplati to šaurā ģeogrāfijā (respektīvi - vienā valodā runājošos, saprotošos starpā tikai), jo anyway, tas izplatīsies 10-kārtīgi nelegāli! Ko tad tur var līdzēt?

Link to comment
Share on other sites

Es pats vienmēr un visur esmu aizstavējis Opensource Open documentation utt.

Bet, neviens izņemot pašu autoru nedrīkst lemt par radītā darba licencēšanu. Ja es saku, ka negribu darbu darīt bez maksas publiski pieejamu, tad tās ir manas tiesības! Un neviens nedrīkst neievērot manas tiesības. Autortiesības autoram ir neatkarīgi no tā vai ir vai nav atrunāta licencēšana. Un tās skaidri un gaiši saka, ka tikai autors lemj, ko drīkst un ko nedrīkst darīt ar viņa darbu.

 

Robi, par kādu security Tu runā? Nosauc kaut vienu autoritatīvu atsauci uz to, kā var aizsargāt informāciju pret nelicenzētu izplatīšanu/pavairošanu.

 

Tieši šādu cilvēku un šādas attieksmes dēļ es nekad mūžā nerakstīšu latviešu valodā nevienu mācību grāmatu ar mērķi nopelnīt (tadēļ arī drosi vien nerakstīsu vispār). Tieši tāpēc, es drīzāk rakstīšu angļu/krievu utt valodā, jo tadā veidā iespējams vismaz kautko nopelnīt

Link to comment
Share on other sites

mani apbriino, ka juus veelaties nopelniiit ar maaciibu liidzeklji. tos darbus jebkuraa gadiijumaa varees dabuut uz haljavas: biblioteekaa, ciparos vai veel sazin kaa...

ja gribi vaariities, tad raksti 'aaksta piedziivojumus mazpilseeta' vai ko tam liiidziigo. bet ne jau ar graamatu uz kuras titullapas rakstiits 'maaciibu liidzekljis'. Taadas graamatas nedriikst rakstiit, tikko no gultas izliidot ar pliku pakalju un pa paaris stundaam uzsviest kaadu tekstu ar saviem caurumainiem piemeeriem. Es vispaar shaubos, ka to graamatu apstiprinaatu kaads no vecaakiem programmeriem, un veel tur ir taads piemeers: viena kaka atrada... man tas nav pieljaujams.. neprofosionaala pieieja..

es pats necieshu neprofisionaaljus..

 

un tu kaklz, ko tu te mani saliidzini ar mashiinas zagshanu, tas nav tas pats. es skatos tev matemaatikas logikas nav, un saliidzinaat tu galiigi neproti: es tak neesu nospeeris no tava galda graamatu un atdevis to tam 11-gadiigajam...

Link to comment
Share on other sites

Robi, tieši tādēļ Latviešu valodā nav itin nevienas normālas grāmatas par programmēšanu. Pēcis Beisikānis un Maija Saprātiņa iznāca vēl nolādētajos padomju laikos, kad autoriem nezin kāpēc vēl maksāja par padarīto darbu... un nevis teica, ka tās esot viņu problēmas, ka viņi nesēž ar ložmetēju apkārt savam veikumam un nešauj nevienu nost, kas mēģina piesavināties to, ko autors nav atļāvis darīt!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Principā, cik zinu, THP (grāmatas autors) naudu saņēma, tāpēc viņu jūs neapzogat, grāmatu izplatot; jūs apzogat izdevniecību.

Lai nu kā, bērni, uz labām grāmatām latviešu valodā neceriet šīs te jau pieminētās attieksmes dēļ (Latvijā zog visu (grāmatas, softu, filmas, mūziku) un nejūt nekādu kauna izjūtu, tāpēc visi spējīgie izstrādātāji masu produktus veido ārzemju tirgum. Zog arī citur, bet tur vismaz jūt kauna izjūtu. Man nav liels kauns apzagt amerikāņus (lai gan arī viņu labākās grāmatas es tomēr amazonē nopērku), bet lai apzagtu latviešus, izplatot viņu autordarbus (vienalga kādas kvalitātes darbi tie arī ir), man būtu ļoti zemu jākrīt.

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...