Jump to content
php.lv forumi

Bakalaura tēma- too big or just right?


Dawgora

Recommended Posts

Sveiki, tā kā šogad man būs jāveido savs bakalaura darbs un jau jāsāk lēni veidot/mocīt to, sāku domāt par viņu. Prātā ir uzlabot vienas ģimnāzijas skolas mājaslapu un dažviet tā IT infrastruktūru (dokumentu krātuve, message board (tāds kā ekrāns pie sienas, kur rāda pulksteni, galvenos notikumus e.c.). ) vēlējos jautāt- vai pietiktu tikai ar to mājaslapu (kas, personīgi, liekas par maz), vai arī veidot visu ko uzskaitīju? Laiks šobrīd ir 8.5 mēneši.
Vēl tāds jautājums- tā kā gatavojos nākotnē būt backend programmētājs, ko derētu iesaistīt darbā, bez parastā koda, frameworka ?

 
Vai ir vērts mocīties un veidot arī atsevišķi, piemēram, testēšanu uz PHPUnit, PHPSpec? Zinu, ka nākotnē man šis varētu noderēt, bet... Jēga taisīt kaut ko ļoti advancētu, ja nākotnes darba devēji varbūt pat neskatīsies ko esi tā "under the hood" darījis, bet gan to, ka tāds projekts ir vienkārši pastāvējis?

Link to comment
Share on other sites

Bakalauram parasti ir jābūt pētnieciskam. Ar mājaslapas izstrādi tā kā par švaku. Tev vajag izpētīt. Varbūt der izpētīt kādas tehnoloģikas labāk, vai vispār izdomāt kādu sarežģītāku sistēmu pašai skolai, tev vajag atrisināt kādu problēmu. Jo lielāks darbā izmantoto atsauču saraksts, jo labāk.

Tev taču ir piešķirts darbu vadītājs? Ar viņu arī vajadzētu pakonsultēties.

 

Te, piemēram, vari atrast šī gada LU datoriķu iesniegtās tēmas: http://estudijas.lu.lv/course/view.php?id=143 un vēl visādi materiāli.

 

 

Par testēšanu - testēšana ir noderīga ne tikai tādēļ, ka kods ir notestēts, bet arī tāpēc, ka tas maina tavu skatījumu uz kodu. Rakstot to, vienmēr paliek prātā doma - vai to varēs notestēt? Ja pieej no phpunit puses, tad tas liek rakstīt mazas funkcijas, kas dara tikai vienu lietu, izmantot dependency injection, u.c. patternus, rakstīt loosly coupled kodu, utt., kas principā ir labā prakse, pat ja neraksta testus. Darba devēja acīs tas noteikti būtu pluss!

Link to comment
Share on other sites

Pētīt, ko varētu tā pa lielam- cilvēku apmeklējumu daudzumu izmaiņas pirms un pēc uzlabošanas, administrēšana.

Nu... Problēmas ir ko risināt. Inventarizācijas neskaidrības, vecais veids, kā noteikt vai kabinets ir aizņemts vai nav (tas pats ar atslēgām un problēmām darba vietā) - ieraksta kladē, visi ziņojumi ir pārsvarā papīra veidā, kas katru rītu bieži vien ir jāmaina. Dokumentu krātuve nav apkopota vienā vietā, daudziem mētājas savos dropboxos vai arī failiem.lv, dažbrīd skolotājiem ir problēmas nolikt ar autortiesībām apstiprinātus dokumentus (piemēram, notis, ko vajag koru diriģentam vai pūtēju orķestrim). Var papētīt To pašu, kad ir aktīvāk lietotāji, ko viņi pārsvarā skatās, varētu izveidot aptauju, ko viņi no skolas mājaslapas gaida, ko vēlas tur ieraudzīt, ko darīt, lai lapa tiktu apmeklēta vairāk. Idejas ir daudz. Daudz ko var automatizēt. Piemēram- zvanu. It kā jau ir zvana signāls ar tehniku automātiski uzstādīts, bet tad, kad ir kāda veida saīsinātās stundas, tad rodas problēmas. Pētīt es varu kurus ietvarus, CMS, and so on būtu ieteicams izmantot, kurus ir vieglāk apgūt, kuri ir populārāki, kuri ir labāki šam dotajam gadījumam.

Darba vadītājs... Teiksim tā- nemācos LU, mācos ViA, kur jau sāku slimt ar skarbu facepalm sindromu, jo tagad nevar saprast, kas iet prom, kas nē, kas paliek u.t.t. bieži vien tāds haoss.

 

Tā kā biju plānojis skatīt design patterns, tad domāju, ka testēt arī nebūs grūti. Atceros, ka kāda lektore pirms 2 gadiem teica, ka tas ir milzīgs pluss uztaisīt testēšanas log'u, jo reti kuram ir labi dokumentēta testēšana. Tikai... būs jautri ļoti daudz ko testēt. Jo, jātestē gan CSRF, parastās injekcijas u.t.t. Pietiek, ka vidusskolnieki dažbrīd nav nemaz tik dumji. Šobrīd mājaslapa griežas uz ļoti vecu joomla versiju, to dažbrīd arī kāds pačakarē, bet nu... jā, būs ko darīt.

Link to comment
Share on other sites

Pētīt, ko varētu tā pa lielam- cilvēku apmeklējumu daudzumu izmaiņas pirms un pēc uzlabošanas, administrēšana.

 

Kādi būs secināju, ja apmeklējums nemainīsies? :)

 

Kā jau Briedis minēja, pētniecība ir galvenais. Mājaslapa varētu būt rīks kas palīdz pētniecības procesā, piemēram, lai apstrādātu datus, vizualizētu rezultātus utml.

"Uzņēmuma X mājaslapas izstrāde" vai "PHP ietvaru salīdzināšana" parasti ir standarta tēmas, ko cilvēki "pēta", jo uz neko vairāk nav spējīgi.

Link to comment
Share on other sites

"Uzņēmuma X mājaslapas izstrāde" vai "PHP ietvaru salīdzināšana" parasti ir standarta tēmas, ko cilvēki "pēta", jo uz neko vairāk nav spējīgi.

 

Un uz ko tad būtu jābūt spējīgam topošajam backend programmētājam ja ne "uztaisīt uzņēmumam x mājaslapu"?

Link to comment
Share on other sites

Un uz ko tad būtu jābūt spējīgam topošajam backend programmētājam ja ne "uztaisīt uzņēmumam x mājaslapu"?

 

Tāpēc ir profesionālā izglītība ietverta pirmajos 2 kursos, kur beigās tu sniedz kvalifikācijas darbu, kurš arī ir kkāda sistēma, visbiežāk, kaut kas praktisks. Bakalaurs tomēr ir augstāk - tur jāspēj analizēt arī kaut kas, nu vismaz nedaudz :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...