Jump to content
php.lv forumi

Ko izmanto web izstrādātāji?


ezis

Recommended Posts

Hey, bučas Tev un Tavai meitenei pirmssvētku dienā ;D

 

Es tā nedaudz prātoju par to, ar ko sāk web izstrādātāji, ko gatavu jau izmanto un kāpēc? Pats es padaru kaut ko tik daudz kā tikai savam priekam vai arī izpalīdzu kādai paziņai, bet kā to dara nopietnāki koderi? Es domāju tieši par jau gatavajām lietām.. Klasēm un citām bibliotēkām.. Es nekad neizmantoju jau gatavus CMS, bet gan paņemu šādu tādu db klasi, kādu JS bibliotēku un paša veidotu klasi lietotāju autentifikācijai utt.. Protams arī sava mazā core priekš pašas lapas.

 

Ko izmanto sava amata meistari? Viss ir paša veidots? Kā tas ietekmē copyright? Kās būtu labāk un pareizāk? btw, kā īsti noris plānošana pirms sāk ķerties pie kodēšanas? Kādi būtu pamata punkti kurus būtu jāņem vērā?

Link to comment
Share on other sites

Nu reāli ir tā, ka jāskatās pēc situācijas un paša projekta specifikācijas, bet pārsvarā es personīgi vērtēju vai man atmaksājās kodēt no nulles tur piemēram kaut kādu firmas webu, ja to var izdarīt piemēram kaut vai uz to pašu wordpresu. Ir tā, ka pat lielās web izstrādes aģentūras nevar atļauties katru lietu izstrādāt no nulles. Pārsvarā mēs visi strādājam ar jau kaut kādām sagatavēm, platformām, tas pats JQ libarijs, utt.... Pārsvarā tas pats custom codings sākas uz ļoti specifiskiem projektiem, prasībām. Bieži arī ir tā, ka ir jau kaut kāda pamatbāze, kuru tad var pats apaudzēt ar saviem custom moduļiem, kodiem, laibarijiem, fijām, un ko tik vēl nē.

 

No ši visa manis pieminētā arī izriet atbilde uz tavu jautājumu. :)

 

P.S. Pēdējā laikā esmu pārgājis uz wordpress customizāciju, un kāpēc, šeit arī var redzēt: http://www.welovewp.com.

 

Ko savā laika teicu par phpbb, to varu teikt tagad par WP. Ne viss ir tā kā tas izskatās. (Zemteksts: WP nav tikai blogošanas platforma, kā arī phpbb, nav tikai forums.)

Edited by foxsk8
Link to comment
Share on other sites

Parasti nav jēgas visu pašam taisīt. Manuprāt labs variants ir strādāt ar kādu populāru php freimworku. Kas nozīmē, ka ne tikai kodā būs ieviesta zināma kārtība, bet arī varēs daudz dažādas bibliotēkas un helperus izmantot, ko ir uzprogrammējuši un nopublicējuši citi šī freimworka cienītāji. Pašam programmēt no nulles vajadzētu tikai kaut ko specifisku izstrādājamā produkta vajadzībām.

 

Par to vai obligāti pašam jāprogrammē savs CMS - tas ir atkarīgs no konkrēta projekta specifikācijas.

Link to comment
Share on other sites

Nu tas jau ir atkarīgs no projekta. Pašam man ir savs izstrādāts CMS, līdz ar to, vienkāršām lapām bieži vien sanāk tikai izmainīt templeitu, php kodam vispār nepieskaroties. Tādos gadījumos, manuprāt, tas arī ir vislabākais risinājums, vienalga, vai paša gatavots vai kāds opensource cms. Nevajag katram klientam sākt izgudrot divriteni.

Edited by mad182
Link to comment
Share on other sites

Es kodeju visu no 0 jo esu amatieris un ar katru darbu meginu ieviest/izmegināt ko jaunu. Nu ir jau protams kādas klases/fjas kas velkas līdzi iepriekšējiem, bet visā visumā, jāsāk arī būs apgūt kāds freimworks, tāpēc jautājums arī interesē...

Link to comment
Share on other sites

Tā doma par divriteni, tā ir tā, kura visu laiku skrāpē smadzenes.. :\ It kā i-netā var dabūt visu gatavu, kādas problēmas salikt tik kopā kā nepieciešams.. Bet ir daudz dažādi divriteņi, tādēl tikpat labi, kāpēc neizmantot savu komplektēto ričuku? Un kā ir ar $? Ja es prasu $ par paveikto darbu, kurš sastāv no kāda CMS uzinstalēšanas/nokonfigurēšanas/minimālas modifikācijas? $ šajā gadījumā nebus != ar paštaisītu? :\ Nav īsti skaidrības..

Link to comment
Share on other sites

Darbaa:

 

Izmantojam vairaakas 'jau gatavas' lietas. Lielaakaa no taam ir WordPress. Nezinu vai tas ir labaakais variants (tas tika izlemts un implementeets, kad es veel sheit nestraadaaju), bet tagad to mainiit buutu sarezhgjiiti (mees web agjentuura kas citiem taisa lapas - pashi uzturam savus (kompaanijas) projektus 3 programmeetaaju lokaa). WordPress, protams, ir krietni apaudzees ar pashu plugin'iem un iipashu teemu un tas viss kopaa veido muusu platformu. Taapat, protams, lietojam arii jQuery. Kaadi tam ir plusi? Laikaa kad tika izlemts lietot WP tas likaas pareizaakais un atbilstoshaakais risinaajums lai paceltu projektu peec iespeejas kvalitatiivaak un aatraak ar mazaakiem izdevumiem. Jauks, protams, ir arii community supports (dazhi plugini meedz buut noderiigi un pashiem buutu laikietilpiigi taadus izveidot + kaadeelj veidot ko taadu, kas jau eksistee).

 

Tiek lietotas arii taadi tuulji ka PHPUnit un Selenium. PHPMyAdmin. Tie taa kaa buutu bezmaksas. Tiek lietoti arii maksas pakalpojumi. Piemeeram RedHat licence serveriem. Akismet licence. Taapat dazhi ne-tieshi ar programmeshanu saistiiti tuulji kaa piemeram Sifter kaa bug tracker un beanstalk kaa svn/git repozitorijs.

 

Beigshu saukt random lietas, kuras taapat nevienam neinteresee, bet pateikshu gala viedokli. IMO tas ir normaali un pat nepiecieshami lietot citu izstraadaatas lietas, jo pats nekad visu nevarees izveidot un tas nemaz nav vajadziigs. Tas ir tas pats kas lietot programmeeshanas valodu vai web serveri, db serveri utt - pats tak to neesi taisiijis...tas pats ar biblioteekaam utml.

Link to comment
Share on other sites

Bet kā zināt cik prasīt par jau gatavām lietām? ;\ Piemēram, vienkāršiem projektiem vairāk vai mazāk pietiek ar jau iepriekš izmantotām savām lietām, bet kā ir ar gatavo?

 

gatavais ir:

Ilgāk audzināts, tātad arī mazāk problēmu un vairāk iespēju

 

savs ir tikai savs.. :\ Man kā nejēgai ar savu piemēram ir vieglāk strādāt, lai gan uzinstalēt gatavu vispār nav problēmu.. Mans paša veidojums gan jau, ka arī nav tas kvalitatīvākais..

 

Kaut kur forumā bija tā formula, kur bija darba laiks, cik daudz copy+paste utt... Tad jau sanāk, ka pa gatavu vispār neko nevar paprasīt.. :\

Link to comment
Share on other sites

Ezi. Ir atšķirība kas to dara, vai students tev to stellē, vai pieredzējis cilvēks. Šādi jau varam arī ņemt piemērus no dzīves. Skaitīt, atņemt jau mēs mākam visi, bet ja mums vajadzētu kādā RIMĪ kasē sēdēt, domāju, ka tur būtu mīnusu vairāk nekā vajag.

 

Vispār cena jau nesastāv tikai no gatavs negatavs. Piemēram ja man vajadzētu kādam sagriest dizainu, uzlikt wp, salikt viņa tekstus, pieskaņot vēl pāris lietas, nokofigurēt serveri, salikt mailus, aizbraukt pie klienta, izrunāt visas lietas, sastādīt līgumu, kontaktēties ar viņu (telefons, skype, utt..) tas viss taču aizņem laiku. Ja tu savu laiku nevērtē nemaz, vari veidot par 10 Ls arī, kā jau te daži foruma "biedri" bija gatavi darīt.

Edited by foxsk8
Link to comment
Share on other sites

foxi, tur jau tā lieta.. Nav man tā vadmotīva, pēc kā meklēt īsto atalgojumu. Parasti gribas prasīt mazāku $ tikai tāpēc, ka esmu vēl n00bs. Un tas "klientu" loks, nav no nopietnākajiem. Vispār kaut ko uzņemos tikai tāpēc, lai iemācītos šo to.. Tāpēc arī ir visi šie jautājumi.. Ko izmantot gatavu utt.. Ja pilnīgi vis būs gatavs, tad gan jau, ka šo to nesapratīšu nekad.. :? Ir jau kaut kādas pamata lietas, kuras pašam noteikti vajadzētu pamocīt? :?

Edited by ezis
Link to comment
Share on other sites

Galvenais, lai pats juuties labi par to ko sniedz klientam. Ir pilniigi vienalga vai sniedz klientam bloga lapu, kas staav uz pashrakstiita dzinja vai uz WordPress - galvenais, lai klientam ir eerti straadaat un patiik kaa viss izskataas.

 

Tas, ka izmanto jau gatavu nenoziimee, ka to visu var aatri un viegli izdariit. Tam pasham bloga piemeeram. Vajag izstraadaat teemu (dizainu). Atrast/pieveidot nepiecieshamos pluginus. Sakonfigureet taa lai ir droshi un atbilst visaam klienta prasiibaam. Censties visu padariit maksimaali aatru. Ja domaa, ka kaads, piemeeram, plugins ir labs, bet shis tas truukst un/vai vajag kaut ko uzlabot, tad izdari to + veel aizsuuti plugina autoram, taadaa veidaa paliidzot ne tikai sev un klientam, bet arii citiem, kas lietos to lietu.

 

A cenu aptuveni reekjini peec laika ko pateeree. Izdomaa kaada tavupraat ir tava stundas likme, liec taimeri un straadaa. Jo vairaak dariisi, jo labaak vareesi paredzeet cik laika tas panjems un preciizaak/aatraak vareesi pateikt klientam summu pirms darba uzsaakshanas.

 

Kaut kaa taa.

 

P.S. neesmu friilanceris taa kaa daudzko saku kaa es domaaju nevis kaa es zinu un esmu pieredzeejis.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...