Jump to content
php.lv forumi

Web aplikācijas izveide no sākuma līdz galam


Aleksejs

Recommended Posts

Dažiem no Jums jau ir savi projekti,

- - daži veido projektus uzņēmumiem,

- - - -daži vēl neko neveido.

 

Bet ir daudz tādu, kas taisās ķerties šai interesantajai nodarbei klāt, bet nezin, no kura gala, lai sāk.

Tieši viņiem, taču neapšaubāmi arī visiem pārējiem, būtu ļoti noderīga diskusija par tēmu:

Kā plānot, veidot un realizēt web-aplikāciju

 

Atradu šo resursu un atzinu to par labu esam, taču noteikti Jūs pieredzējušie zināt kādas nianses un lietas, kuras tur nav pieminētas, ir pieminētas par maz, vai varbūt ir aprakstītas pilnīgi garām:

Creating a Web App from Scratch

 

Aicinu Jūs dalīties savā pieredzē un atrastajos/izveidotajos resursos un uz konstruktīvu diskusiju. (~;

Link to comment
Share on other sites

Ar "galvenais punkts", cik saprotu, tiek apzīmēts "main point", ja? (~;

 

Pamatdoma ir tāda - daudziem (tajā skaitā man) nav pietiekoši daudz zināšanu un praktiskās pieredzes projektu (kas saistīti ar to, ko apspriežam šajā forumā - web-aplikācijām) plānošanā, izveidē un realizēšanā. Lai veidotu jebko ir jāzina "priekš kam veidot?", "kādu problēmu tas atrisinās?", "no kādiem blokiem veidot?" un tamlīdzīgi.

Jo citādi ik uz soļa saduramies ar censoņiem, kam "kr4 waig kko sataisīt ātri ātri", bet nerunājot par tehniskās puses neskaidrību - ir skaidrs, ka lielākoties nav pat pilnīgi nekādas skaidrības par to, "priekš kam"

 

Konkrētais piemērs parāda vienkāršas web-aplikācijas veidošanu praktiski no 0. Jā, šajā gadījumā varēja izvēlēties jau gatavu CMSu, taču mērķis bija parādīt, kādas ir tās darbības, kas jāveic veidojot web-aplikāciju. Tam tika izvēlēta konkrēta realizācija, kas arī nosaka to, kādā veidā kas šajā piemērā tika darīts.

 

Šajā plānošanas sakarā gribās pieminēt arī šo - eCommerce Considerations, jeb lietas, kas jāņem vērā veidojot eKomercdarbības projektu.

Link to comment
Share on other sites

Vienkārši, tas main point sevī iekļauj tādas niances, ka kāda iespēja tiks izmantota biežāk (lai saoptimizētu DB un skriptus), ka projekts attistīsies turpmāk (lai to visu paredzēt enginā un netaisīt jaunas fēčas galīgi no nulles, kā arī, lai nebūtu jāhardkodē) utt utjp.

Pašam bija gadījums, kad vienam projektam tika izveidota papildus iespēja, un atvērot šo sadaļu, bija jānovāc pāris linkus, kuriem bija jābūt visās citās sadaļās. 3 programmētāji izterēja pusotru dienu, lai šo aizvāktu bez hardkodinga (if category_id == nnn ...), vai bez visādiem $(...).hide(). Iemēsls tam bija ne līdz galam pārdomāti lapas ģenerācijas skripti.

Edited by Леший
Link to comment
Share on other sites

Man apmēram izstrāde notiek sekojoši:

1. posms Ideja. Apdomāju, ja nekas nemainās 1-2 nedēļas laikā (relatīvi protams), tad pāreju pie nākošā posma vai palieku te pat un turu tālāk prātā :) Ideju ir daudz visiem, tāpēc nevajag ciklēties uz vienas;

2. posms Konkurenti, Tirgus statuss, Potenciāli klienti, Monetizācija, Perspektīvas. Te var arī viss beigties, bet var arī turpināties;

3. posms Tehnoloģijas. Tehnoloģiju izvērtēšana, iespējama pielietošana.

4. posms Prototipēšana. Mazus prototipus, lai patestēt izvēlētās tehnoloģijas. Te arī var viss beigties.

5. posms Plānošana. Šis ir visgarākais posms. Parasti mēģinu visu vienkāršot, neliekot klāt liekas lietas. Šajā posmā jau sāku mest uz papīra un pārdomāt aplikācijas struktūru un darbības. Ir noteikti jāparedz aplikācijas attīstība turpmāk, lai nevajadzētu beigās atgriezties uz šo posmu, jo tas varbūt ļoti sāpīgi. Tiek sastādīts arī timeline, man tā ir vieglāk, pat ja kavē visus termiņus, timeline noteikti ir jābūt.

6. posms Dizains. Tā varbūt mysql struktūra. Lietotāju interfeiss utt. Aplikācija iegūst jau vizuālu izskatu.

7. posms Izstrāde. Liekam visu kopā - prototipi, plānošana un dizaini.

8. posms Testi. Testējam ar draugiem kopā. Meklējam pieļautās kļūdas 5., 6., 7. posmā.

Atgriežamies pie 5. posma un vēlreiz izejam līdz 8. posmam (izvērtējot pieredzi 8. posmā), kamēr aplikāciju varēs laist tautās.

9. posms implementācija. Nu te varbūt visādi mārketinga posmi. Kaut vai tajā pašā php.lv/f/ mājas lapu novērtēšana utt.

Link to comment
Share on other sites

daGrevis, jā un nē, manuprāt. Protams, mēs šeit nediskutējam par Fotošopa filtriem un par to, kura krāsu gamma labākā (kaut gan esmu pārliecināts, ka ne viens vien pārzin arī šīs lietas), tomēr to, kā izvietoti datu ievades/izvades elementi lapā, to kādā veidā labāk pasniegt informāciju, kādus intefeisa elementus izmantot, kuriem mērķiem, tomēr apskatām.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...