Jump to content
php.lv forumi

PHP Web Based IS Developer


Pitbull

Recommended Posts

Lūdzu nevajag taisīt bezjēdzīgas QUOTEs

 

Tieši tāpēc viena no cerīgākajām sfērām Latvijā ir IT sfēra:

* Igauņu piemērs ar skype

* Norvēģu piemērs ar Opera u.c. produktiem (viņiem gan naudas ļoti daudz, bet cilvēku ta nē...)

* citi piemēri (noteikti ir)

 

Naudu ta vajag, pat ja tas ir entuziastu projekts (diez vai kāds programmētājs "saulainas nākotnes vārdā" ir gatavs Latvijā dzīvot par summu, kas ir mazāka par 700 Ls NETO mēnesī, galu galā, uzņēmumos strādājot un pasūtījumos, var nopelnīt vairāk).

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

OK. Jautaajums - ja nav (un tas arii nav galvenais) akadeemiskaas kvalifikaacijas un sertifikaacijas, bet super pieredze, pieraadaama.

Straadaaju 10gadus - neskaitaas. Es te domaaju ljoti konkreetus risinaajumus. jautaajums ko parasti klients uzdot - probleema - metode -risinaajums-rezultaats-ieguvums.

Kaapeec pie esohaa puspaniikuma (600-800LS - taa tcu nav sapnju alga) profesionaali cilveeki nestartee pasaules tirguu?

VNk cik es esmu saskaaries, tikliidz tiek uzdoti konkreeti jautaajumi, netiek sanjemtas speeciigas atbildes. varbuut nev gadijushies iistie cilveeki.

Kaa man buutu jaameklee, lai es atrastu degoshu, profesionaalu, openminded koderi ar veelmi straadaat? Labi, teiksim, ne visi maak klientam sevi pasniegt , tas jau ir mans uzdevums, bet kur lai uzrunaa talantus, kuri grib labaaku karjeru?

Link to comment
Share on other sites

pitbull tu tagad aizvilini kadrus no LV uz Igauniju piesolot viņiem lielāku algu, tu uzskati, ka tu virzi cilvēku uz priekšu? Cilvēks izņemot pieredzi starptautiskos kodos diez vai kaut ko vēl iegūs. Tad jau labāk ej uz šo vietu un meklē sev jaunu gaļu www.phpchina.com. Izņemot programmētājus, kuriem ir nepiecišama nauda, diez vai kaut ko atradīsi. Ar ko tu atškiries no vietējiem kantoriem, kas aizsūta strādniekus uz ārzemēm?

Spriežot pēc sevis (ja jau tik tiešām šeit būs tik grūti eksistēt), es labāk iešu par jūrnieku (par pavāra palīgu) lai nopelnīt naudu, būšu paēdis un vēl spēšu katru vakaru kodēt un virzīt savus projektus vēl ātrāk. Neviss sēdēt kodēt kaut kur ārzemēs un skatīties, kā uz tava kakla attīstās Igaunijas IT sfēra, kā kapitālisti tavus produktus tirgo atpakaļ uz Latviju. Forši nē?

Ja tu piedāvātu google politikas karjeru te pat uz vietas Latvijā, tad ir cita runa, man liekas no guru programmētājiem neatkauties būs.

Pats mēģinu pēc darba bīdīt savas idejas un projektus, sanāk ļoti lēni, jo tomēr veltot tam visam 2-3 stundas dienā ir gana sarežģīti. Protams esmu neapmierināts, ka jāvelta 9 stundas sūda darbā, lai tikai spētu paēst.

Un vēl te kāds teica, ka OS neattīstas Latvijā. Mans viedoklis, ka pie tā vainīga valsts. No manām paziņām gandrīz vai neviens nezin par tāda linuxa eksistenci, jo skolas tādu zvēru nevienam nemāca. Korumpētai Latvijai patīk maksāt MS. Es tik tiešām nesaprotu kāpēc nemāca skolās: linuxu, Openoffice, Gimp, Blenderi. Da drīz jau vispār tikai pārluku vajadzēs. Pašam darbā jālieto windosu (windows ir priekš idiotiem vai mazohistiem, neapvainojoties tikai windowsa piekritēji), redz tāda politika. Mājās sēžot ar savu fjodoru (fedora) esmu vairāk kā apmierināts. Latvijas varas iestādes šo visu neattīsta, tāpēc ir tāda bremze ar OS fanātiem. Tiem politiskiem pensionāriem (bijušiem komunistiem) Bila pārstāvji ausis izskalo un lieta darīta, gan jau arī atmet kādu kapeiku (suņiem kaulu, tā teikt).

 

p.s. neizturēju..;]

Link to comment
Share on other sites

Ja gribi Latvijā pārbaudīt vai koderis ir labs vai nav labs, Tev pašam ir jābūt labam un profesionālam IT personāla atlases speciālistam. Mans ieteikums būtu, nevis paprasīt vai ir bakalaurs datorzinātnēs (ja tas ir no kādām Latvijas augstskolām, es apšaubītu, vai tas ir pierādījums indivīda spējām), bet gan apjautāties sākumā par pieredzi, zināšanām un tad ja neesi pārliecināts vai arī, ja gribi pārbaudīt cilvēku uz ko konkrētu, iedod testu vai mājasdarbu ar vismaz 3 uzdevumiem, bet saprātīgiem termiņiem, nevis - "stundu laika tev dodu". Pie tam - SAKARĪGU TESTU! Neatceros kādu vietu Latvijā, kur būtu dots jēdzīgs tests, kas tiešām pārbaudītu cilvēka spējas.

Otra lieta - sertifikāti - diez vai pilnīgs āmurs noliks Zend sertifikātu piemēram (ja iet runa par php)... Un citi sertifikāti, kas tiešām no indivīda prasa konkrētas zināšanas, jo tur ir apjomīgs eksāmens un mājas darbi. Nav jēgas vērtēt daudzu augstskolu ieliktās "atzīmes", kur, pats pēc personīgās pieredzes zinu, ka ir tādi pasniedzēji, kas neko nezinošam cilvēkam ieliek 9 (teicami), bet tādam, kurš zin 70% vielas ieliek 4.

Objektīvi sertifikāti, padarītie darbi, koda fragmenti, testa uzdevumi - ar šo visu kopā vajadzētu pietikt...

 

Bet uzdod sev retorisku jautājumu - ja atnāks kāds, kurš strādājis ir, teiksim, 2 gadus Googlē, bet zaudējis darbu, jo nav spējis līdz galam novest kādu projektu - vai Tu vari objektīvi tādu cilvēku izvērtēt? Viņš noteikti zina ļoti daudz... Jāskatās ir kopējā pieredze, nevis atsevišķi elementi vai vienkārši tas, kā cilvēks prot plātīt muti un skaisti runāt (kā tas notiek Latvijā pamatā)...

Link to comment
Share on other sites

Paldies par padomiem, nemshu veeraa!

Principaa klients pats testee tehnisko pusi.

Man galvenais ir prasmes un speejas, kuras ir aarpus konkreetaa darba zinaashanaam.

Leemumu pienjemshana, patstaaviiba, sadabiiba, utt utjp.. un tur ir savas metodes.

Tur jau ir taa lieta, ka tehniski cilveeks ir specs, bet klients pasaka - nejuutu chemistry, t.i. kandidaats nemaak pasniegt sevi.

OK. Tas taa siikumi.

Vnk cilveeki biezi pielaiz elementaaras kluudas paardodot savu darbu. OK.

Kur lai meklee profus? xing un linkedin muuseejo nav, forums shis vieniigais vai?

Link to comment
Share on other sites

Redz, tur jau sākas tava "liekēdība", ka neproti kandidātu pilnvērtīgi notestēt...

 

Kur lai ņem, kur lai ņem... Meklē rokā!

 

Pats sevi uzskatu par normālu specu atsevišķās nozarēs, protams, gribas specializēties uz vēl konkrētākām lietām...

Link to comment
Share on other sites

Nemec - tik daudz negatiiva vienaa veestulee.

Pienemsim, ja es vilinaatu cilveekus iekshaa LV man paarmestu, ka atnjemu darba vietas, neljauju attistiities darba tirgum utt...

Atveriet acis - sen jau vairs robezu nav. Tikai praatos.

Visiem labs nebuusi. man patiik shitaa pieeja - vot, ja juus izdariitu taa un shitaa - tad nu gan mees visi kopaa....

Mana pieredze raada, ka citus un apstaakljus vaino tikai luuzeri. Atvainojos.

Vnk ir atveerts darba tirgus - es mekleeju cilveekus no Austraalijas darbam Dubajos un otraadi. Taapat Vaacijaa.

Vieniigaa vieta, kur esmu dzirdeejis paarmetumus par to ka piedaavaa cilveekiem labaaku algu ir sheit.

Varbuut ir kaada korelaacija suunu ciema sindromam un Latvijas situaacijai?

Es tacu teicu, ka pirmkaart mekleeju LV, jo varbuut kaadam krediits jaamaksaa un taa taalaak. Liidz shim man likaas, ka tas buutu izdeviigi vieteejiem - prakse, ieraksts CV, pieredze. ja ne , ne....

Tas ir tas par ko es teicu, kaapeec ir stagnaaciija.

Piedaavaataa alga 2x lielaaka nekaa sheit sanjem, atbilde - dodiet 3x lielaaku, vai x2 lielaaku latvijaa, jeb nu es uzpuutiishu vaigus un seedeeshu uz vietas. Un vispaar - nelieshi - cilveekus aizviliniet un visu graujiet.

OK. negraushu.

Bez probleemaam :)

Link to comment
Share on other sites

Drupal - zb drusku. lasi varbuut arii ko rakstu, pirms komeentee. neviens HR netestee tehniskos skilus, attopies. ja man uz rokaam ME, IT un T, Pharma utt.. man nav jaatestee. Viens kas gan man jaatestee ir kandidaata red flags - tai skaitaa attieksme pret dziivi :)))))))

Link to comment
Share on other sites

Piedaavaataa alga 2x lielaaka nekaa sheit sanjem, atbilde - dodiet 3x lielaaku, vai x2 lielaaku latvijaa, jeb nu es uzpuutiishu vaigus un seedeeshu uz vietas.

Ja nemaldos, vienā no Skype darba piedāvājumiem šādai līdzīgai vakancei bija 1500Ls uz rokas.

Man šķiet, tu reāli nezini tirgu, ja tev šķiet, ka tā ir 2x lielāka alga profiņiem. Profiņi Latvijā saņem krietni pāri pa 1000.

Kāpēc braukt uz Igauniju strādāt, ja šeit var tikpat nopelnīt?

Pietam, nejau nauda vienmēr ir svarīgākais.

Cilvēkiem šeit ir ģimenes, bērni, viņiem jāiet bērnudārzos vai skolās. Šeit ir draugi ar kuriem ikdienā komunicē.

Pasaki kaut vienu iemeslu, kāpēc IT sfērē būtu jābrauc uz ārzemēm. Un, kad izdomā šo iemeslu, projecē to uz pašreizējo situāciju un izdari secinājumus.

Link to comment
Share on other sites

Viens kas gan man jaatestee ir kandidaata red flags - tai skaitaa attieksme pret dziivi :)))))))

 

Apsveicu - tad tu būsi ļoti "profesionāli" notestējis darbinieku! Protams, ka tam uzņēmumam svarīgākais ir, lai darbinieks ir ar pozitīvu attieksmi pret dzīvi, viņiem vajag darbinieku, kurš var patēlot klaunu vajadzības gadījumā, uzjautrināt kolēģus! Tieši tāpēc viņi meklē tādus "profesionāļus" kā tu, kas atlasīs darbiniekus pēc "pareizās attieksmes pret dzīvi".

 

Drīzāk jau jāvērtē darbinieka disciplīna un kāda viņam ir attieksme pret darbu. Ja tā ir pārspīlēta, tad tas arī ir aizdomīgi...

 

Bet anyway - primārais ir pieredze, zināšanas, izglītība (sertifikāti, kursi).

Link to comment
Share on other sites

Man šķiet, tu reāli nezini tirgu, ja tev šķiet, ka tā ir 2x lielāka alga profiņiem. Profiņi Latvijā saņem krietni pāri pa 1000.

 

Kas ir "profiņš" Latvijā un cik daudz vietās šādi "profiņi" IT sfērā pelna 1500 Ls uz rokas?

 

Es saprotu algu līdz 1200 Ls uz rokas - tā pat nav megaprofiņa alga, manuprāt, tā ir normāla alga (pie šīm cenām un inflācijas). Naudai ta vērtības nav... Piemēram, ko tu vari izdarīt ar 100 Ls? Iepirkties Maximā un samaksāt telefona rēķinu? Daudz pāri paliks? Bet rēķini ta ir, ēst gribās, dzīvoklis maksā diezgan... Transports arī.

 

Interesanta aptauja - cik tērējat ēšanai ikdienā?? Tikai bez askētu, piemēram, lūdzu - normālā viduvējā ikdienā! :)

Link to comment
Share on other sites

tev ir vajadzīgs robots, nevis cilvēks.

nevajag spiest te ar savu naudu vai paņemtiem kredītiem, savādāk pretīgi paliek. Es saņemu 500 latus (es tāds neizdevies piemērs), un ja tu man kaut vai 2000 piedāvāsi es nekur nebraukšu, man te ir dzimtene, draugi, ģimene utt. Manā ciematā strādā un par 300 latiem, tādi cilvēki kuri bija strādājuši Rīgā par 1000.

Vai tad tik grūti saprast, ka cilvēks nav prece vai gaļas gabals.

man galvenais ir ideja un mana dalība idejas veidošanā. Ja es strādāju pie projekta no kura es saņemu %, tad man ir ļoti liela motivācija pie tā strādāt. Bet ja man samaksā tos pašus 500 latu, tad pēc šis te naudas notērēšanas mana motivācija pazudis. Var būt tikai es tā spriežu, bet man nav motivācijas strādāt pie svešiem projektiem. Jā, es to daru un uzskatu, ka diezgan kvalitatīvi, bet ar to arī viss beidzās.

Link to comment
Share on other sites

codez- es nerunaaju par SKYPE poziiciju, atalgojuma limenis ir tikai viens no motivatoriem. ja nemaldos, SKYPE noraadiijusi tikai base salary bez bonusiem, benefitiem un paareejaa package. Tas ir veel viens iemesls kaapees kompaaniijas izveelas straadaat ar HR. OK.

drupad- es mineejum ka tehniskos skilus testee klients un tas nav mans pienaakums. Protams, Juus kaa profesionaalis savaa nozaree ziniet daudz vairaak par mani taapeec nenjemos veerteet Juusu kodera speejas. Vai Juusu aizvainojuma pamataa nav neveiksmiiga pieredze ar hedhantingu, kuru Juus mineejiet kaadaa no citaam foruma teemaam? Shajaa gadiijumaa var buut dazaadi neveiksmes ceelonji.

 

Mazs piemeers par lv nenoviidiibu. Tas ko es daru ir piedaavaaju iespeejasm viss, labi ja nevajag - nevajag. Tacu speeja saskatiit iespeejas visurm nevis apriet, ir veiksmiiga cilveeka iipashiiba.

Es tikko zvaniiju vienam krievu cilveekam par darbu - vinam tas nebija interesanti. Bet vinsh piedaavaaja man triis savus pazinjas,kuri atbilst profilam - pretii luudzot pakalpojumu - iespeejas saistiities ar klientu un piedaavaat vinjam labaaku risinaajumu offsource variantaa. Klients piekrita izrunaaties.

Rezultaats = man triis kandidaati, klientam triis kandidaati, kandidaatiem iespeejas starteet labaakaa poziicijaa un vairaak nopelniit, dzekam iespeejas paardot savu darbu un pluss veel triis paraadnieki, no kuriem paluugt pakalpojumu. win-win-win....

 

Varbuut taa vietaa lai pieraadiitu lietderiibu vai nelietderiibum izmantojiet iespeeju. Tur jau ir taa lieta, ka cilveeki neredz un negrib redzeet iespeejas kaadas ir apkaart. Daudz vieglaak ir vainot valsti, apstaakljus, liekeezus un komenteet delfos, nekaa padomaat kaa izmantot situaaciju savaa labaa. OK cilveeki ir dazaadi un informaacija ir speeks, bet ja es patieshaam zinaatu kur atrast labu specu es Drupada vietaa uzjautaatu : kas man par to buus? :) Es atjautaatu - bet kaa es Tev varu paliidzeet ?

ak, jaa - ir arii taada opcija =Nekaa, man viss ir un Tu esi lunis un liekeedis ...

Link to comment
Share on other sites

nemec - es saprotu, ka Tava motivaacija ir draugi, gimene un arii nauda. Nevienam galjas gabalus nevajag, seit nav runa par seenu lasiishanu. Labi neinteresee daliiba SKYPE, ok. Ir simtiem citu iespeeju kaa apmierinaat savas vajadziibas. ja pirms x gadiem Tev piedaavaatu piedaliities SKYPE dibinaashanaa, ieguldot laiku un zinaashanas un atstaajot uz laiku gimeni, pretii sanjemot kompaanijas akcijas? Piekristu? 5gadi darba komandaa uz rezultaatu un iespeeja paareejo muuzu dariit ko veelies. Taadas kompaanijas rodas katru dienu, izdiivo katra 1000taa... Bet taa ir iespeeja. OKm nevajagm nevajag. Bet var tacu paintereseeties ko es esmu veerts tirguu?

Pienjeemumi nogalina biznesu - tev vajag robotu un vergu.... Paldies, nee. Taadus nekur nevajag. Palasiet google job offerus. obligaats noteikums piedaliishanaas piektdienas ofisa tusinjos, wiim plazma un galda futbols atpuutas telpaa.

Brrrr.... un kas Terv liedz izvirziit savas prasiibas - esmu redzeejis cilveeku wishlist staajoties darbaa - kaadaa kraasaa jaabuut galdam, kaads kompis, kaadas pukjes, kaada muuzika ofisaa > nu tas taa hohmai....

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...