Jump to content
php.lv forumi

Par sysadminiem


DarkSide

Recommended Posts

Sveiki!

 

Offtopiks par tēmu - cik datoru var apkalpot viens sysadmins? Rēķinot to, ka sysadmins dara visu uz šī kompja (darba vietas - dators+monitors+printeris+ups) - velk ārā papīru no printera, pārinstalē datoru, kad nepieciešams, uztur tīklu starp datoriem utt.

LU un vēl šur tur ir dzirdēts par 50 datoriem uz vienu sysadminu (tas esot normāli).

Mani interesē vai kautkur kautkā ir oficiāli šis vai līdzīgs skaitlis minēts. Tie varētu būt kādi Eiropas savienības normatīvie akti, kādi standarti vai kautkas tamlīdzīgs.

Doma tāda, ka man ļoti pamatoti jāpamato, kādēļ uzskatu, ka iestādē kurā ir >300 datoru vietām + vairāki serveri ir nepieciešami vismaz 6 admini.

 

To vajag ļoti sorčno! Ja varat - palīdziet lūdzu!!!

Link to comment
Share on other sites

nezinu kaa to var pamatot, bet mums ir mazaak apr 50 kasteem un admini ir vismaz 2. paareejie lietotaaji arii nav nekaadi luuzeri.

 

domaaju, ka atkariigs no taa, kas ir tavi darba pienaakumi, kaadi ir lietotaaji, kaada sisteema, kompi utt. domaaju, ka tas nav viena posta cieniigs jautaajums.

Link to comment
Share on other sites

nezinu kaa to var pamatot, bet mums ir mazaak apr 50 kasteem un admini ir vismaz 2. paareejie lietotaaji arii nav nekaadi luuzeri.domaaju, ka atkariigs no taa, kas ir tavi darba pienaakumi, kaadi ir lietotaaji, kaada sisteema, kompi utt. domaaju, ka tas nav viena posta cieniigs jautaajums.
Zinu jau zinu cik tas ir nopietns jautaajums. Es par adminu jau 9 gadus straadaaju :))) Bet mani vairaak interesee kautkaadi linki uz kautkaadiem ES likumiem, vai standartiem, kuros kautkas vismaz par to teemu buutu aprakstiits, protams, ja taadi vispaar eksistee :)
Link to comment
Share on other sites

Kaads risinaajums un kaads(i) sysadmins(i) - ir variants kad viens sysadmins apkalpo 50 workstacijas ir variants kad uz vienu kasti vaig 50 sysadminus i tad veel netiek galaa :)

Pie kam skjiet nekaadu reguleejoshu dokumentu nav (kaa piemeeram autobrauceejiem ka viens shoferis driikst tikai 8h pie stuures seedeet)..

 

Idejiski ar kaadu praatiigu risinaajumu - network profile/OS (laadeejas no tiikla), korekti izveidotaam lietotaaju permiicijaam (nekaadas pashdarbiibas / inctalaacijas), fiziskas un logjiskas datu droshiibas un skalaara tiikla uzbuuves - viens admins vareetu apkalpot gandriiz neierobezhotu skaitu darbstaciju (pienjemot ka saakotneejaa tiikla struktuura - teiksim Wireless iekaarta ljauj onthefly bez baisas tiiikla kabelju spraudiishanas), jo updeiti notiek centralizeeti, ir centralizeeta tiikla piekljuve, izdrukas iekaartas utt..

 

.. un ja nav jaasniedz kaut kaads atbalsts lietotaajiem ;)

 

Nekaadi standarti manupraat neeksistee ir tikai ieteikumi / rekomendaacijas / gatavu risinaajumu know-how tachu neviens tak nevar tev noteikt kaa kompanijai jaaveido sava IT struktuura.

Protams kaut kaadiem ISO sertifikaatiem (starp citu taas prasiibas var papeetiit) tad tur ir zinaami priekshnosaciijumi kam teiksim jaabuut kaut kaadaa dokumentu cirkulaacijaa / glabaashanaa / droshibaa.

 

u.c. itkaa saistosha likumdoshana - piemeeram (nezinu vai ir liidz galam pienjemts) par to ka ir jalogo un gadu jaaglabaa darbinieku piekljuves logi tiikla resursiem..

Link to comment
Share on other sites

Nekaadi standarti manupraat neeksistee ir tikai ieteikumi / rekomendaacijas / gatavu risinaajumu know-how tachu neviens tak nevar tev noteikt kaa kompanijai jaaveido sava IT struktuura.
Varbūt zini kādus linkus uz kautkādām daudzmaz nopietnu firmu rekomendācijām šai jautājumā - piemēram kādas Microsoft vai tamlīdzīgas firmas rekomendācijas vai kas tamlīdzīgs.
Link to comment
Share on other sites

kā jau Roze minēja - tā ir pārāk nekonkrēta mērvienība. nevar izmērīt cik sisadminus vajag 100 kastēm. var pietikt ar vienu un var nepietikt ar 200.

Ja visu ļoti labi samenedžē tad viens cilvēks var adminēt arī 300 kastes un serverus. parēķini kaut vai laikus - vidēji 8h dienā.. 6 admini. tas ir 48 darba stundas uz 300 kastēm un pāris serveriem. cik reāli aizņem pilnīgi mirušas kastes ghost images atjaunošana? 20min? 30min? pietam tev klāt esto tikai pirmajā un pēdējā minūtē. un cik dokumentu atjaunošana no backup servera? 20min pie lieliem apjomiem?

 

reāli vajag skatīties - ja admins visu dienu skraida pie lame juzveriem ar lāmiskām problēmām tad vajag labot visu sistēmu - tur 6 adminu spēks nepalīdzēs.

 

par tām regulām un ieteikumiem - ļoti šaubos, ka kaut kas tāds ir veidots.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...