Jump to content
php.lv forumi

Drupal programmētājs


maijs

Recommended Posts

Ko es vēl varētu piebilst. Nu salikšu pa punktiem, plusiem un mīnusiem...

 

Sāksim ar to, ka šeit tomēr pamata custom koda atbalstītāju argumenti ir vājāki, bet tas nenozīmē, ka custom kods ir sliktāks, vienkārši, šie "programmētāji" - viņiem ir galvenais "to izstrādāju es", nevis reālā atbildība - kvalitatīvs kods.

 

Ja gatavs cms ļauj ietaupīt laiku pat 10 un vairāk reizes, es neredzu, kāpēc šis nebūt nav būtisks apstāklis? Pie tam arī gataviem kodiem ir optimizātori, kas ļauj paātrināt to darbību.

Sākot izveidi:

1. nevajag izvēlēties maz zināmu gatavo kodu - tas var būt maz testēts un gļukains...

2. vajag izvēlēties daudz testētu, pārbaudītu un stabilu gatavo kodu.

3. vajag skaidri zināt, ka ar to gatavo kodu būs iespējams paveikt veicamo uzdevumu.

 

Tas, kurš piesauca, ka Google taisot paši - nu common - kas ir google pret jebkuru Latvijas uzņēmumu, kaut vai visu Latvijas valsti! Latvijas valsts gada budžets ir mazāks, nekā Google gada peļņa! Viņi var atļauties izstrādāt savas megasistēmas, kuras arī būs vienas no vai pašas labākās pasaulē!

 

Mēs taču te runājam par Latvijas uzņēmēju, ne tā?

 

Un vidusmēra Latvijas uzņēmējam ir svarīgs gan laiks, gan izmaksas, viņam katra diena ir no svara, jo jālīdzsvaro budžets un jāuztur naudas plūsma...

 

Tālāk par kodu.

 

Pateikt, ka paša savs kods būš drošāks, nekā cilvēku grupas veidots un simtu cilvēku testēts, var tikai absolūts ciniķis! Te dažiem nav tāds sindroms kā lielummānija? Nē, paša kods ne vienmēr būs uzdevumu augstumos un arī tajā pbūs caurumi, kaut arī programmēt proti ideāli - kāpēc? Jo laiks spiež - nav laika krāmēties ar visādiem sīkumiem, darbs ir jānodod tajā un tajā datumā... Pie tam - savam kodam parasti neveidosi fleksiblu interfeisu, kā pievienot funkcionalitātes, moduļus, izmainīt utml. Jo tas nav vajadzīgs - zināsi, kurā rindiņā jāielien, kāda hardcoded vērtība jāizmaina un viss.

Protams, jo kods ir plikāks - bez daudzām funkcionalitātēm, jo tas ātrāk darbosies - gluži logjiski, jo paņems mazāk atmiņas un citus resursus. Protams, pieņemot šeit, ka savs kods ir kvalitatīvs. Bet tai pat laikā - vai tad svešu kodu nevar optimizēt? Php kā labi zinām, mēdz darboties lēni, jo tas nav kompilēts. Kas liedz nokompilēt kodu un tas darbosies ātri?

 

Ap savu kodu patērēsi daudz laika, veicot maintenance darbus. Ap stabilu un testētu opensource - diezvai - sliktākajā gadījumā veiksi bugreport.

 

Kāpēc nevar iemācīties taisīt moduļus svešā kodā? Tie tak atbilst konkrētai sistēmai un rakstības stilam, kas jāiemācās - un viss, proti to!

 

Varētu gan piekrist, ka Drupal un Joomla diezvai var izmantot optimāli lielos uzņēmumos, jo tiem tomēr ir sava darbības specifikas, savs support, savs maintenance, sava nauda, kas parasti ir diezgan liela... Jā, liels uzņēmums var atļauties un viņam to arī vajag - atļauties veidot savas sistēmas.

 

Bet ko lai dara vidējs un mazs uzņēmums? Termiņi spiež, laika maz, produktu prasa uztaisīt ātri un kvalitatīvi! Atnāks programmētājs Pēteris, sataisīs uz savu kodu 10 mājaslapas, apniks viņam tur strādāt, aizies citur, nāks vietā programmētājs Jānis, skatīsies Pētera kodu, kuram nav atstātas nekādas dokumentācijas, jo tādām lietām nav bijis laika - neko nesapratīs, uzmocīs knapi vienu mājaslapu un aizies prom... Atnāks programmētājs Jevrolampijs vietā - skatīsies - Pētera kods ir galīgi garām, daudzi caurumi, tai skaitā - drošības caurumi, prasīs - kā tad tā uz tādu kodu var uzturēt 30 mājaslapas, uzņēmumam draud krahs un paprasīs lielu čunguru, lai uztaisītu savu sistēmu! Pastrādās intensīvi 3 mēnešus, būs uztaisījis savu sistēmu, pieņems darbā citus programmerus vēl klāt, kas taisīs uz tās sistēmas un darīs kā Jevrolampijs liks. Tagad ko - Jevrolampijs nedrīkst iet prom - atstāt jaunākos programmētājus un uzņēmumu nelaimē, bet rau - viņam parādījās piedāvājums par 500 Ls vairāk mēnesī pelnīt un viņam pofig par uzņēmumu, viņš aiziet tur strādāt... Un atkal uzņēmējs dabū meklēt pieredzējušu programmētāju, kas izkodīs sistēmu, uzrakstīs manuāļus utt. Tālāk - tehnologjijas mainās, jāpāriet uz php 5, bet Jevrolampija nav, kas to varētu izdarīt! Atkal lielie tēriņi uzņēmuma, pieņemot darbā specu... Cik tūkstošus viņš būs pārtērējis salīdzinot, ja no paša sākuma jau būtu ņēmis stabilu opensource sistēmu?

 

Secinājums: nevar mazs un vidējs uzņēmums atļauties taisīti lielas sistēmas - tām jābūt ir pamatam - apgrozījumam, peļņai, lai var turēt pastāvīgi pieredzējušus vecākos programmētājus...

 

Gan Drupal, gan Joomla, kas tur vēl tie labākie cms - ir gana laba piemēroti šiem uzņēmējiem! Viņiem ir uz kā ietaupīt un arī mājaslapas būs bijušas diezgan kvalitatīvas. Pie tam - viņi tās var upgreidot un upgreidot, pat gadu vecas mājaslapas...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ja kodu rakstiija profs, tad man nekaadu dokumentaaciju nevajag. esu labojis vairaakus kodus, un varu teikt, ka katru otro programmeetaaju es nolaadeeju, ka vinjsh izveeleejies nepareizu profesiju. programmeetaajam jaabuut pedantam: jaataisa paardomaata struktuura, jaataisia valiids kods, jaaprogrammee peec standartiem.

 

pareizi te cilveeks teica, ka core nav jaaiztiek cms. bet ir situaacijas, kad to vajag. un pie naakoshaa bug update buus probleemas.

es savu core izveidoju pa 3 dienaam (vienu reizi), izmantoju jau pusgadu un nevienu dienu neesu nozheelojis.

ja ir pieinstaleeti moduli, tad droshiiba jau atkariiga no tiem moduliem. un man baigi besiija mekleet tos moduljus, un veel vairaak, beigaas neatrast un rakstiit pasham. ja es pats rakstu savam CMS: tad es varu pateikt preciizu laiku, kad buus gatavs; uzrakstiit, taa lai nebaidiitos par droshiibu. taa kaa esu programmeetaajs, tad es dazhreiz aatraak uztaisu pats, nekaa atrodu.

 

 

nosaukshu joomlas dazhus miinusus:

componentes izveide aiznjem daudz laika, un man tas nepatiik.

friend url - to bija jaataisa.

instalaacija - man to nevajag. es esu programmeetaajs un gribu zinaat, kas ar cms tagad notiek.

komponentes ir daudz, bet gruuti atrast piemeerotu. un ja atrod, tad pilniigi iespeejams, ka taa nav prieksh tavas versijas, vai uzrakstiita ar caurumiem.

bugupdate - man baigi besijaa tos instaleet, iemeslus es jau mineeju ieprieksh. tie iznaaca tikai pasham core, es nerunaaju par componentiem.

 

joomla ir paaraak universaala, lai apmierinaatu mani - taa paarbauda versiju PHP MYSQL, man tas nav vajadziigs, jo es zinu savas versijas un serveri.

 

es jums saku vechi pirms gada es domaaju taa pat kaa juus, bet tagad nee. es arii teicu, prieksh kam rakstii savu, ja ir gatavi.

es pat forumu nenjeemu gatavu, bet uztaisiiju savu.

kaapeec? 1) es gribeeju friend-url forumu; 2) es gribu lai posts pievienojaas ar ajax; 3) man nevajag visas taas liekaas pogas; 4) es gribu buut drosh par savu forumu; 5) man vajag integreet ar saviem lietotaajiem; 6) man patiik, kad kods ir mans, es juutu, ka esu persona, nevis lamers ar copy&paste

Link to comment
Share on other sites

Pie tam - savam kodam parasti neveidosi fleksiblu interfeisu, kā pievienot funkcionalitātes, moduļus, izmainīt utml. Jo tas nav vajadzīgs - zināsi, kurā rindiņā jāielien, kāda hardcoded vērtība jāizmaina un viss.

Robi, ar šo tu esi pateicis visu par sevi, kā programmetāju :D Pārējo var nelasīt... Nekā personīga.

Link to comment
Share on other sites

...

6) man patiik, kad kods ir mans, es juutu, ka esu persona, nevis lamers ar copy&paste

iesaku sho rakstiit visos piedaavaajumos un specifikaacijaas, lai visi potenciaalie klienti zina, ar cik speejiigu un unikaalu personiibu vinjiem ir piedaavaata iespeeja sadarboties. es pat teiktu, gods.

Link to comment
Share on other sites

kaads tam sakars ar to?

 

es gribeeju teikt, to, ka es esu koda saimnieks. un ja tev vajag ko pielabot vai apgreidot, tad es tev preciizi teikshu "kur, kas un cik ilgi".

bet tu, ar savu drupalu to izdariit nevareesi. un nobeigsi sev nervus, kad sainstaleeti 10 moduli vienaa dienaa nobruks.

 

dizainu tu laikam arii njem no freetemlates.com.

Link to comment
Share on other sites

...

es gribeeju teikt, to, ka es esu koda saimnieks. un ja tev vajag ko pielabot vai apgreidot, tad es tev preciizi teikshu "kur, kas un cik ilgi".

bet tu, ar savu drupalu to izdariit nevareesi. un nobeigsi sev nervus, kad sainstaleeti 10 moduli vienaa dienaa nobruks.

 

dizainu tu laikam arii njem no freetemlates.com.

es saprotu, ka laikam neizdosies izskaidrot poziiciju - bet tomeer.

ja vienaa dienaa tu nomirsi vai aizbrauksi straadaat uz aarzemeem (shaadi konkreeti piemeeri ik pa laikam dzirdami), pirmais arguments nestraadaas.

pat ja nenotiek neviens no iepriekshmineetajiem, ir pietiekami daudz citu faktoru - darbu paarslodze, atvaljinaajums, slimiibas...

 

starp citu, es neprogrammeeju. es uz sho jautaajumu skatos no primaari pasuutiitaaja viedoklja - un es nopietni ieteiktu to pameegjinaat dariit jebkuram, kursh veelas paardot savu darbu un taa rezultaatus.

 

runaajot par peedeejo pieziimi, pirmkaart - pat ja es taa dariitu ?

otrkaart - atkariibaa no risinaajuma es izveeleetos vai nu custom dizainu, vai jaa, kaadu no briivi pieejamajiem.

ja taa buutu kaada bezpeljnjas organizaacijas lapa ar ljoti, ljoti ierobezhotu budzhetu vai pat daljeeji privaata lapa - arii tad man buutu jaasanjem shaadi snobiski izteicieni ?

Link to comment
Share on other sites

tad es tev preciizi teikshu "kur, kas un cik ilgi".

tiešām? ja tā, tad apsveicu! varbūt padalies kā to var panākt, ja ar "kur un kas" man ir ~ skaidrs, tad par laika daļu, nini..

ja taisi visu kārtīgi kā priekš sevis, tad vienmēr vajag kaut ko pārrtaisīt/papildināt, par ko nebiji iedomājies uzreiz, jo gribās takš visu smuki un kārtīgi,

vai arī ignorē labo toni, raksti vietam pofik kā, ka tik ir, bet arī tad, vienā brīdī uzraujies uz "mistiskiem" gļukiem, kas atkal noēd neprognozējamu laika amountu.

Link to comment
Share on other sites

Robi, ar šo tu esi pateicis visu par sevi, kā programmetāju :D Pārējo var nelasīt... Nekā personīga.

 

Sāksim ar to, ka es to teicu ne par sevi, bet gan drīzāk par TEVI un tev līdzīgajiem...

Man ir nācies, pat normāla lieluma uzņēmumos redzēt, it kā ārēji normāli paskata cms, bet kodā iekodētas visādas greizas un absolūti arhitektūrā neiederīgas funkcijas, hardcodēti ID un citas nolaidības/dumības sekas...

 

Tev vajadzētu vispirms izvērtēt sevi, pirms kaut ko teikt par citiem...

 

P.S. Šito es vēršu pret visiem, kas te pilnīgā beztēmā kaut ko aizrāda man, izdomādami virtuālus "faktus"...

Link to comment
Share on other sites

Vēl es varētu piebilst, ka izņemot dažus veterānus, es pārējiem pamatā neticu kaut kādām programmēšanas spējām... Arī to pierāda daža laba uzskaitījums par to, kādas lietas ir ārkārtīgi būtiskas, piemēram:

1. Friendly URL - nu taču... Tas bija aktuāls varbūt pirms gadiem 2, 3, tagad tā ir vienkārši PAŠSAPROTAMA lieta, ko vairs nevar pieminēt kā īpašu plusu...

2. programmētāja pašapziņa - tā noderēs tikai tev pašam, pasūtītājam tā neinteresē un lapas lietotājiem ne tik...

3. universālas sistēmas - jā, tie laiki jau ir garām, kad vienkāršas mājaslapas programmēja no jauna katram pasūtītājam... Tāpēc arī ir tik daudz Latvijā "profesionālu" mājaslapu ar URLiem ?page=about&section=2&menu=5 un tādā stulbā garā...

Link to comment
Share on other sites

1. Friendly URL - nu taču... Tas bija aktuāls varbūt pirms gadiem 2, 3, tagad tā ir vienkārši PAŠSAPROTAMA lieta, ko vairs nevar pieminēt kā īpašu plusu...

Tāpēc arī ir tik daudz Latvijā "profesionālu" mājaslapu ar URLiem ?page=about&section=2&menu=5 un tādā stulbā garā...

Aga viens no tiem ir PHP.LV ;)

Un vel dereetu peimineet Delfi.lv , Tvnet Inbox... Jaa Visi tur stradajoshie ir baismie Lameri un neizmanto frendly URL....

Nakamreiz padomaa pirms ko raksti... standart GET pieprasijumu vel neviens nav atcelis.....

--

Tiiru frendly URL var izveidot tikai piepaliidzot pasham serverim.... bez taa nekas neiznaaks

(iznaks taads Pseido varinats xxx.com?page/about/section/2/menu/5 ....)

Edited by Grey_Wolf
Link to comment
Share on other sites

Tu īsti nesaprati manu domu Grey Wolf...

Redz, Friendly URL ir viens pamatnosacījumiem SEO draudzīgai lapai, bet tas nenozīmē, ka visās lapās tam jābūt... Un kā tad serveris ir atrauts no skripta? Viss sanāk piepalīdzot...

Es ar tiem urliem domāju vairāk to stulbo paskatu - visādi neizprotami un nevajadzīgi mainīgie tiek padoti... Kāpēc caur GET ir jāpadod visādi lieki parametri? GET ir uzskatāma lieta - tam jabūt descriptive , nevis kaut kādiem murgiem, ko lapas apmeklētāji nemaz nesaprot... Interesanti, priekš kam Inbox jābūt SEO? Tas tak ir mail pārlūks ne tā - logina aizsargāta sistēma! Nevajag jaukt siļķi ar saldējumu, piemērus labāk minēt kontekstā.

Netīk tagad meklēt Latvijas internetā piemērus, lai paskaidrotu, ko es ar to visu domāju...

Link to comment
Share on other sites

GET ir uzskatāma lieta - tam jabūt descriptive , nevis kaut kādiem murgiem, ko lapas apmeklētāji nemaz nesaprot...

Paskaidro luudzu kaada Xksa peec Lapas apmekletajam buutu jazin kas tiek padots caur Get?

Teiksim mani tas apsaluuti nesarauc....

Link to comment
Share on other sites

Pirmkārt jau Googlei interesē, kas tiek padots urlī vispār...

Otrkārt - jo īsāk un vienkāršāks url, jo vieglāk apmeklētājiem to atcerēties, sevišķi jau - regulāriem apmeklētājiem... Pat ja ne atcerēties, tad pārlūkā glabājošos url viņš ļoti viegli atpazīst un aiziet uz konkrēto sadaļu bez liekas klikšķināšanas un vairākkārtējas lapas pārlādēšanās...

Protams, pagājušā gadsimta interneta apmeklētājam tas nav tik svarīgi, bet mūsdienās - pietiekami svarīgi, lai tam pievēstu uzmanību...

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...