Jump to content
php.lv forumi

Drupal programmētājs


maijs

Recommended Posts

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

. tiešām visi tie cilveku miljoni, kas viņas lieto ir stulbi un neko nerubī? :)

Un domaa ka lielai firmai tas celtu prestizju?

Nelielai lapai tas ir OK... (privatajai)...

a ja taada lapa buutu lielai firmai tad saktu domaat vai vispar izveleties vinju pakalpojumus... --> visticamak ka atstaatu kaa pashu pedejo variantu

Lapa tomer IR firmas vizitkarte --> ja jau zel naudinjas normailai Web lapai , tad visticamaak arii attieksme pret klientiem nebuus nekaada spiidoshaa....

Link to comment
Share on other sites

Es gan domāju, ka saturs un funkcionalitāte bieži ir svarīgāka par izskatu. Nu un tad, ka vienādas. Ka tikai neizskatās pēc galīga sūda.

 

Bet par to dizaineru un programmētāju apiešanu - tā ir vairāk tāda stratēģiskas virzības lieta. Piem. mūsdienās vairs nav tāda profesija kā webmasters (tas, kurš paņem tekstu un bildītes, un saliek to visu webā - tagad to dara gala lietotājs). Un teorētiski varētu atbrīvoties arī no citiem starpniekiem. Un nav ko uztraukties - īstiem talantiem jau darbs vienmēr būs.

 

Ir simtiem CMS sistēmu, vairums no tām ir, kā goldy saka, "brīnumi". Ņemt un lietot kādu no tām uz dullo ir diezgan bezjēdzīgi. Jāskatās uz līderiem. Re, pagājušā gada CMS balvas ieguvēji: Joomla!, Drupal, Plone. Šī gada finālisti. Vēl parasti Typo3 parādās šādos topos. Ja gribās nopietni darboties, tad no šiem arī jāizvēlās.

 

>> 1. atrak nebut nenoziimee labaak...

 

Nozīmē gan. Mūsdienu biznesa vidē - nozīmē gan!

Ja par bāzi izmanto standartizētu sistēmu - tad var sanākt arī kvalitatīvāk.

 

>> 2. Tieshi taa atrisinajushi , taijaa skaitaa kaa web lapai kas taisitas uz siim sitemaam piespamot komentarus, un izdariit citas riebekliibas...

 

Komentāru spams notiks jebkurā publiskā un populārā webā, kurā ir neaizsargātas formas. Pret to cīnās ar Captcha - populārās sistēmās ir gatavi moduļi priekš tā. Savā sistēmā būs jāraksta pašam.

 

>> edit: aa nu jaa biezji vien tiem gatavajiem CMS stipri pieklibo daudzvalodiba.... --> NU nemiil Amerikanji citas naacijas... :(

 

Drupal ir no Beļģijas, Typo3 ir no Dānijas un ja nemaldos arī Mambo (Joomla! pirmsākums) ir no Vācijas. Plone ir no Norvēģijas (vismaz viens dibinātājs). Visi šie projekti ir starptautiski un visiem tiem ir spēcīgas i18n un l10n sadaļas.

 

Ja interesē plašāka multivalodu lietu analīze un dažu sistēmu salīdzinājums - iesaku paskatīties Gabor Hojtsy (viens no Drupal izstrādātājiem) maģistra darbu.

 

Starp citu, mums ir diezgan labs (un visu laiku tiek uzlabots) Drupal core latviskojums: http://drupal.lv/drupal-lv-aktivitates

Link to comment
Share on other sites

Komentāru spams notiks jebkurā publiskā un populārā webā, kurā ir neaizsargātas formas. Pret to cīnās ar Captcha - populārās sistēmās ir gatavi moduļi priekš tā. Savā sistēmā būs jāraksta pašam.

Jā, jo tiem gatavajiem moduļiem ir jau arī 100 gatavi boti, ka to moduli atpazīst kā raibu suni.

Link to comment
Share on other sites

Komentāru spams notiks jebkurā publiskā un populārā webā, kurā ir neaizsargātas formas. Pret to cīnās ar Captcha - populārās sistēmās ir gatavi moduļi priekš tā. Savā sistēmā būs jāraksta pašam.

tieshi taa jaraksta pasham.... un prieksh viena unikala koda diezvai kaads rakstiis bootu

jo sakumaa ir javeic koda analiize, kas sadaa gadijumaa nemaz nav iespeejama (kods tachu atrodas uz servera)

toties gatavo modulju skripts ir briivi pieejams....

taas chapt bildiites jau sen ir 'izkostas' ... un briivi kodeejas valjaa...

Lielaakaa aizsardziba ir tieshi tur kad boots nezina kas kuraa laukaa jaraksta..... to var panak Tikai pasam rakstot savu skriptu.....

------

P.S. kaa jau mineju nelieliem projektiem gatavie CMS ir OK. , bet lieliem --> nu nee....

Link to comment
Share on other sites

nez, es tiešām nezinu nevienu publiski pieejamu foruma vai komentāru skriptu, kurš nebūtu piespamots. Tieši tā priekš pašrakstīta koda, kas ir dažos portālos neviens botu nerakstīs, bet šitiem visiem to botu ir simtiem.

 

itkā aizsardzība ar bild'tēm ir pilnīgi garām, jo problēmas tas pašlai sagādā tikai normālam lietotājam, botiem tā vairs nav nekāda lielā problēma, paskaties uz to pašu rapidshare, tur vienu brīdi tā ildīte bij tāda, ka to saprast bija pilnīgi nereāls pasākums u ja man tādu forumā vajadzētu vadīt 20 reizes dienā, tad diezvai es īpaši aizrautos ar komentāru rakstīšanu.

 

"Piem. mūsdienās vairs nav tāda profesija kā webmasters (tas, kurš paņem tekstu un bildītes, un saliek to visu webā - tagad to dara gala lietotājs)." - tu laikam dzīvo Antarkdīdā? Ir pilns ar webmasteriem, kuri tieši to arī dara, paņem bildīdes, tekstu un saliek to lapā, neviena portāla redaktors to nedarīs, jo žurnālisti neko vairāk, kā drukāt tekstu wordā netaisās. Jā, ja tā ir kāda entuziasta mājas lapa ta viņam tas liekas vieglāk, bet kā jau minēju pirms tam izjeas kods ir vienkārši atbaidošs.

Link to comment
Share on other sites

Savā sistēmā būs jāraksta pašam.

jaaraksta pasham kas?

man vieglaak savaa kodaa integreet: forumus, captchas, da jeb ko. neviss to visu pielabot milziigajaa CMS un uztraukties vai viss straadaas korekti ar paareejiem moduljiem un vienaa vietaa nenobruks.

un visvairaak man besijaa CMS, kad kods straadaa nekorekti - es to paarrakstu, tad iznaak security patch (patchaa ap 100 failiem) - man tagad jaaskataas, ko es esu paarrakstiijis, ko nee.

 

par captchaam: a kaapeec neviens nezmanto JavaScript? nu piemeeram izvadiit kaadu input lauku ar sessijaa saglabaatu mainiigo.

Edited by nemec
Link to comment
Share on other sites

esmu nedaudz saskāries ar drupal, un droši tev varu teikt, izveidot kodu no rokas būs krietni vienkāršāk un efektīvāk, gan frintent, gan backend vajadzībām.

 

Par drupal un līdzīgiem atzinums ir viennozīmīgs, pēc aptuveni 20 šādu sistēmu iztestēšanas, neviens par par 50% neder kaut minimālajām vajadzībām normālai portāla vajadzībām un tas kods kurš sanāk beigās ur maigi izsakoties šausmīgs.

 

Tāpēc ieteikums atmest šo domu un programmēt normālā veidā, javag palīdzību programmēšanā varu piedāvāt.

 

"esmu nedaudz saskaaries ar windows un linux, un dorshi varu teikt, ka izveidot no rokas jaunu buus krietni vienkaarshaak un efektiivaak".

 

piedodiet, nenotureejos un pat regjistreejos :)

 

bija laiki, kad katrai sisteemai tika izstraadaata sava opereetaajsisteema. bija laiki, kad weblapas tika veidotas vienmeer no nulles un statiskas.

laiki iet, lietas attiistaas. produkti, kas kaadreiz bija unikaali, kljuust par "commodities", plasha pateerinja preceem - un masu razhoshanas labumi izpauzhas arii programmatuuras pasaulee.

 

esmu nedaudz saguris, taapeec meegjinaashu iisi uzskaitiit ieguvumus/argumentus par labu gatavu kjiegjeliishu izmantoshanai.

 

+ jau eksisteejosha pamatfunkcionalitaate, kas pie tam ir notesteeta ljoti pamatiigi. kaads varbuut to var uzkodeet divaas dienaas, bet ar gatavu cms nav vajadziigas arii shiis divas dienas.

 

+ droshiiba. es saprotu, ka te visi ir vizaardi, bet man ir nedaudz lielaaka uzticiiba projektam, kas tiek izmantots ljoti daudzaas lielu projektu lapaas :)

 

+ naakotne. ar custom cms ir diezgan lielas auzas vairaakos gadiijumos.

a) koda licenceeshana;

b) koda kvalitaate;

c) koda paarzinaashana

 

- licenceeshana

kaa redzam luursofta gadiijumaa, autortiesiibu nosaciijumus ir veerts iekljaut muusdienaas priekshaa un pakaljaa. tomeer liela dalja shaadu custom lietu cepeeju izmisiigi turaas pie sava koda ierobezhoshanas, liidz ar to pasuutiitaajam izdeviigi nosaciijumi nav nemaz tik viegli panaakami;

- kvalitaate

liidziigi kaa ar droshiibu. liela uznjeemuma veidots custom risinaajums ir shausmas koda zinjaa. jau mineetos cmsus tomeer gan lieto, gan kodee pietiekami liels skaits pietiekami speejiigu izstraadaataaju.

- koda paarzinaashana

baalelinju custom cms paarzinaas viens vai labaakajaa gadiijumaa vairaaki viena uznjeemuma darbinieki. ar shaadu cms, ja izstraadaataajbaalelinjsh vai nu pasuuta deet, vai paprasa neadekvaatu summu, es varu iet pie naakamaa. ja nepatik, pie naakamaa. ja latvijaa neviena nav, es izmisuma gadiijumaa varu iet... jebkur pasaulee.

 

------------------------

noteikti veel kas, ko es tagad neatceros un jaaskrien. ja atcereeshos, gan jau sanjemshos ierakstiit :)

 

runaajot par iemesliem, kaapeec paraadaas shaadi iebildumi :

 

+ nih sindroms (not invented here).

daljai cilveeku ir neuzticiiba pret citu risinaajumiem, un tiek taisiits no nulles "savs", jo 'es tachu labaak maaku', 'es tachu labaak paarzinaashu' utt.

arii man taads ir, bet es censhos sho sindromu iespeeju robezhaas apvaldiit :)

 

+ zinaashanas

protams, speeciigaa cms ir jaaiebrauc saakumaa. jaaiegulda laiks, arii nauda. un ja nav redzama iisterminja atdeve, lielaakaa dalja cilveekui no taa izvairiisies

 

+ paarlieciiba, ka ar savu risinaajumu var vairaak nopelniit - vairaak jaakodee, mazaak iespeeju klientam lietot gatavus moduljus

 

+ lockin shajaa custom risinaajumaa. ti, apzinaata lockin veidoshana.latviski runaajot, mazais biznesa kretiinisms :)

 

--------------------------

arii sheit gan jau veel vareetu paildinaat.

 

ko es ar to visu iisumaa gribeeju teikt - taapat kaa citaas jomaas, arii cms un to radnieciigajaas nozarees notiek paareja uz vispaariigiem risinaajumu blokiem. tas ir nenoveershami. protams, vienmeer buus custom risinaajumi utt, bet to skaits samazinaasies - tas ir jaasaprot un tam ir jaagatavojas.

 

daudziem izstraadaataajiem ir paarlieciiba, ka samazinaasies iespeejas noopelniit. muljkjiibas :)

pieprasiijums tikai aug, kvalitaates prasiibas leenaam, bet arii.

jaa, shaadu cms var uztuteet 3-4 10 minuushu laikaa. bet jebkuram nopietnaakam risinaajumam vajadzees izveidot teemu, vajadzees veikt kaadu sarezhgjiitaaku konfiguraaciju, vajadzees kaadu custom moduli, vajadzees uzlabot kaadu esoshu moduli, vajadzees uztureeshanu...

 

taapat kaa citur, notiek paareja no produktu biznesa uz servisa biznesu, kas patiesiibaa var pat buut daudz ienesiigaaks. jaa, tas ir nedaudz sarezhgjiitaaks no menedzheeshanas viedoklja, jaa tam ir jaagatavojas laiciigi. jo uznjeemumi, kas nebuus gatavi shaadam paveersienam, buus neizdeviigaakos apstaakljos nekaa tie uznjeemumi, kas laiciigi uzsaakushi ieguldiijumus ilgterminja paarejai uz servisu orienteetu pakalpojumu sniegshanaa. paskat, ko ibm dara :)

 

atvainojos, ka sanaaca gari un nedaudz nesakariigi. varbuut kaut kad uzlaboshu saturu, jo shaadu tekstu man jau daudzreiz ieprieksh ir gribeejies taadu sakariigu uzrakstiit.

Link to comment
Share on other sites

produkti, kas kaadreiz bija unikaali, kljuust par "commodities", plasha pateerinja preceem - un masu razhoshanas labumi izpauzhas arii programmatuuras pasaulee.
Biznesā "daudz, labi un lēti" nepastāv.

 

- kvalitaate

liidziigi kaa ar droshiibu. liela uznjeemuma veidots custom risinaajums ir shausmas koda zinjaa. jau mineetos cmsus tomeer gan lieto, gan kodee pietiekami liels skaits pietiekami speejiigu izstraadaataaju.

Nu nevajag iet pie lohiem, kas raksta to šausmīgo kodu. Cik man zināms, normālos uzņēmumos vajadzētu būt augstiem izstrādes standartiem, tai skaitā par to, kā jāraksta kods.

 

+ paarlieciiba, ka ar savu risinaajumu var vairaak nopelniit - vairaak jaakodee, mazaak iespeeju klientam lietot gatavus moduljus
Klients parastais pēc būtības ir cirvis, kurš Worda dokumentu knapi prot noseivot, kur nu vēl kaut kādu moduli kaut kam pielikt. Tā ka bullshit.
Link to comment
Share on other sites

Izlasot richlv, nenoturējos, un ar bik paofftopikošu.

 

Par to kvalitāti gataviem risinājumiem ir visai strīdīgs jautājums. Jā, ja tas produkts ir daudzmaz populārs, tad viņam nav izteiktu bagu, un vairumā gadījumu ar to tā kvalitāte beidzas.. Tam pašam Drupal kods ir klusais vājprāts - velns kaklu nolauzīs, lai izbrauktu tam cauri. Vai tik populārs produkts, kā DocuWiki - jau pašā kodā ir izslēgti visi error_reportingi, jo tik tā viņš iet! Dievs nedod, ja tur ko modificēt vajag - vienkāršāk ir pakārties. Cauri visam kodam tiek staipīti n-tie globālie variabļi, parādās nekur nedefinēti mistiski variabļi, funkciju izsaukumi ar @ - ja tas ir kvalitatīvs kods, tad es, kā minimums esmu balerīna.

 

Par to koda pārzināšanu, kas itkā esot labāka ar gataviem risinājumiem. Arī, diemžēl, mīts. Ja pie custom risinājuma strādā programētāju grupa, kods tiek normāli dokumentēts, un ja vēl ir paveicies ar sakarīgas arhitektūras izstrādi, tad nomainoties kādam koderim grupā, jaunpienākušais daudz ātrāk un labāk iebrauks tanī risinājumā, nekā ar gatavu cms - vienkārši tāpēc, ka to gatavo cms neviens ideāli tāpat grupā nezin, dokumentācija viņiem parasti ir visai nepilnīga (ar retiem izņēmumiem), un koda kvalitāte ir sk. augstāk :)

 

Piekrītu, ka nākotne ir servisu biznesam, bet tas nenozīmē, ka jāgrābj ciet kaut kāds gatavs risinājums, un tagad tik uz viņa bāzes sāksim servisa pakalpojumus sniegt. Pilnīgi normāli ir, kad pakalpojumu piedāvājošā firma izstrādā savu softu, savam servisam, kuru pārzin perfekti no a līdz z, kā to, piemēram Google dara.

Link to comment
Share on other sites

njaa... nu ko lai piebilst...

----

agrak lai izvadiitu uz ekrana texu "Helo World" pietika ar paris simtiem BAITU tagad nepiecieshams paris SIMT MEGABAITU --> kjiegeliishu tehnalogija

---

Lai sekretare nodrukatu Ligumu nepieciesjams kompis ar DualCore proci un paris Simiemtiem Gigabaitu HDD....

----

Skumji nu Fakts....

edit: :( jamazgaa klaviere burti spruust :(

Edited by Grey_Wolf
Link to comment
Share on other sites

Paldies richlv par sakarīgām domām.

 

>> Tam pašam Drupal kods ir klusais vājprāts - velns kaklu nolauzīs, lai izbrauktu tam cauri.

 

Ko tu esi pazaudējis Drupal core kodā? Paņem grāmatu, Pro Drupal Development, izlasi - zināsi kā viss strādā un kas jādara. Core nav jāaiztiek. Viss ir uzbūvēts modulāri, tikai jāzina kā uztaisīt savu moduli - pie kuras darbības jāizsauc kādi hooki utt. Tas taču ir mazsvarīgi, kas tajā kodā notiek un kāds viņš izskatās. Tev tikai jāzina, kā viņu lietot.

 

Ja tiešām baigi gribās saprast, kas tur notiek - palaid debugeri un skaties, kas notiekas pie konkrētās darbības. Drupal kods starpcitu ir diezgan kvalitatīvs.

 

>> Nu nevajag iet pie lohiem, kas raksta to šausmīgo kodu. Cik man zināms, normālos uzņēmumos vajadzētu būt augstiem izstrādes standartiem, tai skaitā par to, kā jāraksta kods.

 

Uzsvars un "VAJADZĒTU BŪT"!!!! Ar visu lielo plānošanu, dokumentēšanu, testēšanu - tāpatās sūdi vien sanāk.

Tieši atvērtajam kodam ir vairāki priekšnoteikumi, lai rastos kvalitatīvāks kods. Piem. ja uzprasa, kad beidzot iznāks Drupal 6 - standartatbilde, "kad būs gatavs, tad arī iznāks!". T.i. kad visi gļuki būs izlaboti un sistēmā iztestēta, nevis kādā iepriekšnoteiktā datumā. Komerciālajiem tomēr termiņi spiež.

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...