Jump to content
php.lv forumi

Drupal programmētājs


maijs

Recommended Posts

Labdien!

 

Vai starp php.lv lietotājiem ir kāds, kas labi pārzin Drupal 5 vai Drupal 6, lai varētu izveidot uz Drupal darbojušos tūrisma portālu?

 

Prasības:

1. Pārzināt Drupal tik labi, lai izprast tā piedāvātās iespējas un varētu izveidot moduļus/veikt izmaiņas atbilstoši Drupal kodēšanas standartiem un pamatprincipiem.

2. Spēja būt juridiskai personai vienošanās gadījumā.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

esmu nedaudz saskāries ar drupal, un droši tev varu teikt, izveidot kodu no rokas būs krietni vienkāršāk un efektīvāk, gan frintent, gan backend vajadzībām.

 

Par drupal un līdzīgiem atzinums ir viennozīmīgs, pēc aptuveni 20 šādu sistēmu iztestēšanas, neviens par par 50% neder kaut minimālajām vajadzībām normālai portāla vajadzībām un tas kods kurš sanāk beigās ur maigi izsakoties šausmīgs.

 

Tāpēc ieteikums atmest šo domu un programmēt normālā veidā, javag palīdzību programmēšanā varu piedāvāt.

Link to comment
Share on other sites

no rokas vienmeer ir bijis efektiivaakais variants.

neredzu jeegu izmantot tos paargudros cms. pats esu straadaajis ar vairaakiem un tagad esu atteicies no tiem. Jo neviens nespeeja mani apmierinaat pilniibaa.

un veel, ja saliidzinu peec sevis aatruma un kvalitaates zinjaa, tad savs buus labaaks un droshaaks.

Link to comment
Share on other sites

Efektīvākais variants vienmēr ir tas, kuru tu labāk māki.

 

Bet objektīvi efektīvākais būs tas, kurā var ātrāk izdarīt darbu. Tad nu lūk - ar sistēmām, kuras dod iespēju abstahēties no pamatelementiem un kurās jau ir realizēta un notestēta pamatfunkcionalitāte un liela daļa jebkādas iespējamas papildus funkcionalitātes VAR izdarīt darbu ātrāk.

 

Tieši tāda sistēma ir Drupal, un runā ka jauna Joomla arī būs laba.

 

Tikai nepieciešams laiks, lai tās iemācītos. Ja goldy in notestējis/usi 20 sistēmas - tad varu iedomāties, ka viņš/viņa katrai veltīja dažas stundas vai dienas. Pačakarējies ar Drupal diendienā vienu mēnesi no vietas - tad arī radīsies nojausma par tā jaudu.

 

Man personīgi nav pacietības jebkādu daudz maz sakarīgu sistēmu taisīt visu no nulles. Un neredzu vajadzību - ja daudzi cilvēki jau iepriekš ir saskārušies ar tām pašām problēmām un sen tās ir atrisinājuši.

 

Bet cik sapratu, maijs jau ir izvēlējies vēlamo sistēmu un viņš ne par ko nav jāpārliecina. Jabprāt pieteiktos, ja nebūtu Drupal darbi jau rindā! :)

 

Starp citu, Drupal 6 būs gatavs tikai kaut kad uz gada baigām.

Sveicieni no DrupalCon Barcelona 2007.

Edited by mik
Link to comment
Share on other sites

Bet objektīvi efektīvākais būs tas, kurā var ātrāk izdarīt darbu. Tad nu lūk - ar sistēmām, kuras dod iespēju abstahēties no pamatelementiem un kurās jau ir realizēta un notestēta pamatfunkcionalitāte un liela daļa jebkādas iespējamas papildus funkcionalitātes VAR izdarīt darbu ātrāk.

 

- ja daudzi cilvēki jau iepriekš ir saskārušies ar tām pašām problēmām un sen tās ir atrisinājuši.

1. atrak nebut nenoziimee labaak...

Frontpage lapu arii var uzzimeet... Pat Words to prot... Un tici man Worda to var izdariit burtiski dazaas minuutees (varda vistieshakajaa noziimee)

--> bet kaa tev skjiet vai tas ir pats labaakais risinaajums?

 

 

2. Tieshi taa atrisinajushi , taijaa skaitaa kaa web lapai kas taisitas uz siim sitemaam piespamot komentarus, un izdariit citas riebekliibas...

nekad nevajag aizmirst kas der visam isti neder nekam ... :(

 

Man Personigi nav nekas pret visam siimsistemaam , esmu parliecinajies, ka nelielai lapai vinjas tieshaam ir OK.. --> Atri efektiivi utt...

Bet tiko sitema paliek pietiekami liela un sarezgjita (specefiska) , taa sakas milzu problemas.....

gala rezultaataa piulnigi no nules veidota sistema izraadaas ir gan atraka, gan efektivaka, gan drosaka....

Link to comment
Share on other sites

Man personīgi nav pacietības jebkādu daudz maz sakarīgu sistēmu taisīt visu no nulles. Un neredzu vajadzību - ja daudzi cilvēki jau iepriekš ir saskārušies ar tām pašām problēmām un sen tās ir atrisinājuši.

par kaadu sisteemu tu vispaar runaa?

man no sisteemas ir vajadziiga tikai navigaacija, lai taa izsauktu man vajadziigos failus un templeitus. (sho var uztaisiit pa dienu)

no cms man vajag lai tas speetu efektiivi mainiit datus datubaazee un nevairaak.(ar shito jaapachakareejas, ja vajag patieshaam labu. ja pashi esat saimnieki lapai, tad var pietikt ar phpMyAdmin vai shelu)

 

es no gataviem cms panjemu koda gabalus kurus man vajag.

 

miinusi gataviem:

1) neviens labaak neorienteesies kodaa, kaa pats iipashnieks.

2) kods nav prieks konkreetas lapas un ar lieko funkcionalitaati

3) jaainstalee pachi pat peec gada, un jaauztraucaas par droshiibu.

4) ja vajadzees piesaistiit veel programmeetaaaju var rasties probleemas.

5) tur ir viss, bet tajaa pat laikaa nav taa ko vajag

5) lai uzlikt jaunus moduljus, tad jaateeree lieks laiks sisteemas izprashanaa.

 

ja lapa ir tik tieshaam maza, tad ok. bet ja vajag ko nedaudz unikaalu, tad saakaas nopietnas probleemas.

 

es to nebuutu teicis, ja pats nebuutu tam izgaajis cauri.

es redzu, ka tagad, kad atbriivojos no gataviem cms, mans kods top aatraak, kvalitatiivaak un droshaak.

Link to comment
Share on other sites

ne es viens testēju šos brīnumus, un jā veltīts laikam katram CMS netika daudz kur nu vēl mēnesis, nevienam nav tāda laika, lai kaut kādas programmatūras apguvei veltītu mēnesi, un tad kad iznāk jaunā versija atkal patērētu nedēļu tās apguvei.

 

par lielāko daļu no šiem atzinums bija viennozīmīgs - DB peprasījumu apstrāde viennozīmi iebremzē, nevar būt vienāda pieeja visām DBVS, katrai ir savas īpatņibas

nākamā problēma - beigu kods - par validāciju protams tur nav ko sapņot, bet pat frontpage tālajos deviņdesmitajos kodu veidoja labāku.

 

jā mazai lapelei, kurai nav paredzēts ilgs mūžš šie risinājumi der, bet nekādā gadījumā ne lelai un daudz apmeklētai lapai, un protams, Grey_Wolf pieminētais arguments par spamu, kā to apiet šajās sistēmās es domāju zin katrs sevi cienošs spambotu rakstītājs

Link to comment
Share on other sites

Neliela analīze par gatavu un paštaisītu SVS (angliski CMS) izmantošanu:

 

1. Iestrādāta DB sistēma - to laikam var uzskatīt par nelielu ieguvumu, jo pastāv daudz un dažādi DB ietvari (frameworks), kurus var ierīkot savā kodā un par DB sistēmu vairs nav jāuztraucas.

 

2. Iestrādāta lietotāju un to lomu sistēma - te ir jau ir nedaudz sarežģītāk, ja projekts ir unikālāks vai lielāks (es pat teiktu, ka jebkurš lielāks projekts ir arī unikālāks, jo pastāv lielāka iespēja, ka parādīsies izņēmumi no likumsakarībām). Nezinu nevienu agnostisku lietotāju/lomu vadības ietvaru, kuru var integrēt savā portālā tik vienkārši. Visdrīzāk ir vai nu jāaizņemas idejas un kods no kādas gatavas SVS, vai arī tikai ideja, un kods ir jāuzraksta pašam atbilstoši savām vajadzībām.

 

3. Iestrādāta daudzvalodības mehānisms - mūsdienās jau ir drīzāk jārunā nevis par daudzvalodību, bet gan lokalizāciju, proti, satura pielāgošanu noteiktai valodai konkrētā reģionā, piemēram, en_us vai en_uk (domāju, ka tūrisma portālam tas ir obligāti iestrādājams). Visticamāk, ka šādas idejas un kods ir jāaizņemas no citas sistēmas, jo pēc būtības ideja nemainās, ja neskaita gadījumus, kad ir nepieciešama zināma valodu hierarhija (gadījums, kad saturu parāda valodā, kas nav reģionāli piesiets - ja nav en_uk, tad parāda tik en).

 

4. ... tā var turpināt.

 

Visvairāk mani uztrauc tas, ka, ja pie gatava SVS (šai gadījuma Drupal) papildināšanas (moduļu rakstīšanas) ķerās klāt cilvēks, kuram nav pietiekamas zināšanas par sistēmu, tad iznākums ir neparedzams. Pats reiz biju rakstījis moduļus priekš osCommerce, tur bija kārtīgi jāiebrauc sistēmā. Ja kompetents cilvēks ir pašā uzņēmumā, tad ir labi, bet, ja pamatdarbu veic SVS speciālists, bet turpina nespeciālists, tad atkal ir ziepes.

 

Katrai SVS ir sava specifika, īpaši jāuzmanās ar pamatkoda labošanu, jo upgrade tad ir neiespējams. Ja ir paštaisīts SVS, tad vismaz par upgrade vairs nav jāuztraucas, tā progresē savā nodabā.

Link to comment
Share on other sites

bet jautājums jau bija, vai kāds grib uz drupala taisīt tūrisma lapu - nevis vai drupals der tiešām lielām lapām ar custom fēčām.

 

v3rb0, no šiem komentāriem arī izkristalizējās tas, ka tūrisma portālu (šeit ir jāuzsver vārds portāls) ar Drupal uzkodēt var, bet labāk tomēr nē. Tūrisma portāls arī ir liela lapa ar custom fīčām, jo ir nepieciešami vairāki datu tipi, katram tipam ir nepieciešami ntie parametri (individuāli), ka arī tas viss ir jāiepin daudzvalodības kulītē. Nav tik vienkārši! ;)

 

Paldies visiem par komentāriem!

Link to comment
Share on other sites

maijs --> protams ja megjinasi visu salasiit no gataviem moduljiem.... tad nebuus labi, bet Ja visu rakstiis pats tad ieguvums buus neasverams , it ipashi pie lielaakiem projektiem...

Visam gatavam progaam (CMSiem..) ir viens buutisks truukums... Ljoti gruti kautko integret no malas ....

pamegjini tai pashaa Drupal ieintegret Normalu Forumu .. taa lai leitotaaji buutu vieni un tie pashi utt....

pasa rakstiitaa koda vismaz precizi zini kur ko vajag pamainiit, pievienot lai viss straadaatu efektiivi... Gatava risinajumaa (arii var) tikai tas buus '4erez pii...... ' ...

...

edit: aa nu jaa biezji vien tiem gatavajiem CMS stipri pieklibo daudzvalodiba.... --> NU nemiil Amerikanji citas naacijas... :(

Edited by Grey_Wolf
Link to comment
Share on other sites

Es nevaru uzreiz atbildēt uz visām lietām, kas te tika piesauktas. Bet es mēģināšu pamazām izskaidrot šo to par Drupal.

 

Pirmkārt, nav īsti korekti Drupal pieskaitīt pie CMS. Tā nav tikai satura vadības sistēma, bet ietvars priekš dažādu web sistēmu un komūnu veidošanas. Drupal cilvēki to sauc par CMF (content management framework).

 

Drupal kodols ir mazs un tajā ir maz iebūvēto fīču. Tas ir uzbūvēts, lai būtu ļoti modulārs, fleksibls un arī kvalitatīvs. Tātad liela daļa funkcionalitātes nāks no ārējiem moduļiem, kuri ir simtiem.

 

Drupal var izmantot, lai uzbūvētu praktiski jebkādu web sistēmu - mājaslapu, portālu, veikalu utt. Vajag tikai savākt vajadzīgos moduļus. Es nesaku, ka tas ir viegli - bet noteikti vieglāk kā programmēt pašam. Un šeit ir jāatceras, ka kodolu (core) aiztikt (mainīt kodu) nedrīkst, bet parasti arī nav vajadzība. Visu var pielāgot ar moduļiem un konfigurācijām paplašinot core iespējas.

 

Pirmais Drupal projekts noteikti būs sāpīgs un prasīs vairāk laika un pūļu kā gribētos. Bet vēlāk tas atmaksājas, kad rodas saprašana par Drupal pieeju (lielā mērā līdzīga UNIX pieejai - katrs modulis dara savu mazo funkciju, dara to ļoti labi un ir bezgalīgi paplašināms).

 

Es esmu slinks programmētājs un tādēļ Drupal mani fascinē. Ar to var izdarīt tik daudz, neuzrakstot nevienu koda rindiņu.

 

Un tāpēc es iesaku maijam - ja neatrodas programmētājs, uzinstalē pats Drupal un pamēģini. Es noteikti varu palīdzēt ar padomiem. Ja nesanāks uztaisīt visu vortālu - tad vismaz būsi sagatavojis prototipu, kas jau būs viens solis uz priekšu.

 

Sāc ar datu struktūrām - izplāno kādi satura veidi tev būs un kādi tiem būs lauki. Uzinstalē CCK moduli - un tad uztaisi šos satura tipus Drupalā, tas ir tikai klikšķināšanas jautājums, priekš tā programmētājs nav vajadzīgs. Pēc tam uzliec Views moduli un izveido vortāla skatus (kāds saturs un kādā viedā tiks attēlots, piem. pirmā lapa utt.), arī tikai klikšķināšana. Un tad jau varēsi vadīt saturu iekšā, piemeklēt esošu tēmu vai taisīt jaunu utt.

 

Drupal filosofija un mērķis ir atbrīvoties no starpniekiem (webmasteriem, dizaineriem, programmētājiem) - dot gala lietotājam iespēju pašam izveidot sarežģītas sistēmas. Vairāk var palasīt šajā intervijā ar Drupal projekta autoru un līderi Dries Buytaert.

 

Lai izdodas!

Mik

Edited by mik
Link to comment
Share on other sites

Tātad liela daļa funkcionalitātes nāks no ārējiem moduļiem,

 

. Vajag tikai savākt vajadzīgos moduļus. Es nesaku, ka tas ir viegli - bet noteikti vieglāk kā programmēt pašam.

Un šeit ir jāatceras, ka kodolu (core) aiztikt (mainīt kodu) nedrīkst, bet parasti arī nav vajadzība. Visu var pielāgot ar moduļiem un konfigurācijām paplašinot core iespējas.

 

mērķis ir atbrīvoties no starpniekiem (webmasteriem, dizaineriem, programmētājiem) - dot gala lietotājam iespēju pašam izveidot

1. ieshi tur ir taa beeda... nevienmer var atrast toko tev vajag.... kautvai SMS balsoshanu....

(bez programmeshanas neiztikt... , jo katrs operators (strapnieks) veido savu sistemu un taa ir konkreti japielago ..)

2. skatiit punktu 1 .. lielai sistemai buus gruti vai pat neiespejami to izdariit....

lidzarto naksies rakstiit pasham un peetiit cori ... un censties pielagoties taas prasibaam,kas nebut vienmer buus iespejams izdariit...

3. hmm skati punktu 1 un 2 ... un kaa tas ir iztikt Bez dizaineriem? taisiit visu peec vienas sitemas?

Link to comment
Share on other sites

Drupal filosofija un mērķis ir atbrīvoties no starpniekiem (webmasteriem, dizaineriem, programmētājiem) - dot gala lietotājam iespēju pašam izveidot sarežģītas sistēmas. Vairāk var palasīt šajā intervijā ar Drupal projekta autoru un līderi Dries Buytaert.

 

un pēc tam rodas tādas apbrīnojamas lapeles, kuras viena no otras atšķiras tikai ar paintā zīmētu logo, jo mākslinieku tač nevajag, kurš uzzīmēs sakarīgu un pārdomātu lapu,

pilni forumi ar spamu - programmētāju, kurš padomās par drošību, arī nevajag.

 

šitas ir tāds kapeikpisēju variants, kur gribās lai viss būtu labi, bet maksāt par to negribās

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...