Jump to content
php.lv forumi

Ieteikumi darba sludinājumu ievietotājiem


black

Recommended Posts

Mani kā darba meklētāju parasti kaitina vairākas lietas darba sludinājumos:

 

1) Nav norādīta aptuvenā alga (vismaz kārta). To, ka "tiek piedāvāts konkurētspējīgs atalgojums" vispār var neminēt - tas atkārtojas gandrīz visos sludinājumos. Neminot atalgojumu, jūs zaudējat tieši labākos programmētājus, kuri jau saņem normālu algu pašreizējā darbā, un kuriem vienkārši nav laika iet uz 3 intervijas kārtām tikai tāpēc, lai noskaidrotu, ka saņems 2x mazāk.

 

2) Tiek piedāvāti "draudzīgi kolēģi" tieši neminot, kā šis draudzīgum varētu izpausties. Katram ir savi ieskati par to, kāds tieši ir draudzīgs kolēģis.

 

3) Prasību saraksts pārāk garš. Tiek meklēti ubermonstri, kas zina php, ajax, mysql, oracle, linux, javascript, pie reizes tiek ielikta arī java, utt. Atļaušos apgalvot, ka jau šeit minētās tehnoloģijas viens cilvēks nevar iemācīties perfektā līmenī (to vienkārši fiziski nevar paspēt iemācīties/apgūt), taču bieži prasību saraksts ir vēl pāris reižu garāks.

 

4) Trūkst informācijas par firmu. Ļoti retos sludinājumos ir atsauce uz firmas mājaslapu, kur varētu sīkāk iepazīties ar pašu uzņēmumu. Varbūt daži programmētāji arī iet strādāt "uz dullo", iepriekš par firmu nekā nezinot, bet nu pārsvarā tas tā nav.

 

5) Nosacījumi par strādāšanas laiku/vietu. Daži programmētāji grib strādāt birojā, citiem labāk patīk sēdēt mājās ar kafijas tasi pie rokas un mīļoto sunīti pie kājām. Daudzi nenorāda, vai ir iespējams strādāt ārpus biroja/noteiktā darba laika.

 

Tikai mans viedoklis. Paldies par kritiku.

Edited by black
Link to comment
Share on other sites

Par pirmo punktu. Es kad mekleeju darbu, tad zvaniiju potenciaalajam darba deveejam un nosaucu minimaalo mani apmierinosho algu uz rokas un tad arii bija zinaams vai vispaar ir veerts teereet benzhu un braukt uz interviju.

 

Par tresho. Prasiibas parasti ir normaalas, jo pie shaada liela prasiibu saraksta paarsvaraa ir domaats, ka jaazin tam visam pamati/ievirze, lai vajadziibas gadiijumaa var iedziljinaaties vairaak, lai ebuutu taa ka no nulles jaasaak un tas ir ok.

 

Un vispaar Tu sauc lietas, kuras nekad neviens normaals darba deveejs neliks sludinaajumaa, bet kuras var uzzinaat sakontakteejoties ar vinjiem. nu padomaa pats, tas tak buutu sviests likt savu portfolio un uznjeemuma aprakstu ieksh sludinaajuma.

Link to comment
Share on other sites

Darba devēja viedoklis:

 

1) Latvijā nav īpaši pieņemts noradīt darba atalgojumu. Neesmu redzējis, ka arī lielās korporācijas norādītu pie saviem darba sludinājumiem attalgojuma līmeni. To nosaka daudzi faktori. Pieredze, cilvēka personība utt.

Savukārt, ja norādīšu tiešām kādu attalgojumu piedāvāju, man būs jāatkaujas no abicioziem jauniešiem, kuri neko īsti nezina, bet grib saņemt tādu pašu attalgojumu, kā pieredzejuši un pat lielāku. Un arī mans laiks maksā naudu. Pie tam pieredze arīrāda, ka arī ta vienkārši patiekt es maksāšu veirāk nekā patreizejais darba devēja, nestrādā:))

 

2) Laukums sludinājuma ir ar kautko jaizpilda.

 

3) Nedomāju, ka kāds meklē tieši visus ar experta skillu, bet no otras puese, jo vairāk cileks būs apskatījis, jo arī ir lielāks potenciāls, ka viņš būs labs speciālists.

 

4) Nevienmēr to var norādīt, jo par piemēru manā firma ir pavisam citāds profils brendam, bet tai pašā laikā IT stafs ir 12 cilvēki, un vēl kādi trīs trūkst.

 

5) Varbūt, ka ir nedaudz indivīdu, kas spēj kvalitātīvi strādāt mājās, bet man ir papildus svarīga arī viņu savstarpājā komunikācija. UN arī komunikācija ar pārējiem darbiniekiem. Un nav labs stils, ka trīs cileki gaida, kad programētājs atvilksies uz darbu un viņš varēs izdarīt to un to.

 

G.

LETA

Link to comment
Share on other sites

Kāda jēga darba devējiem norādīt atalgojumu, ja viņiem princips ir - "ka tik lētāk dabūt" un skalot, ka viņiem ir citi programmētāji, kas ir gatavi strādā par kapeikām - teiksim, 200 LVL mēnesī, tādējādi psiholoģiski spiežot uz to, ka tev jākļūst lētākam, lai dabūtu attiecīgo darbu, jo, ja nav spējas visās tehnoloģijās un nav augstākā izglītība IT jomā, izvēle ir ierobežota, bet tik un tā - darbs ir dabūnams.

 

Es iesaku vienkārši katram izsvērt pie sevis minimālo algu, par ko gatavs strādā un vēlamo REĀLO algu un sākumā saukt šo algu, lai sliktākajā gadījumā atgrieztos pie minimālās algas! Šīm algām nevajadzētu atšķirties vairāk kā par 100 LVL. Loģiski, ja reālā un attiecīgi vēlamā alga būs 600 LVL uz rokas, tad minimālai nevajadzētu būt zemākai par 500 LVL. Vienkārši - nosaucot vēlamo algu jau pašā sākumā, darba devējam jau ir gatavs - ar ko ir darīšana! Parasti viņi piedāvā pēc tam apspriezties, bet nu pārliecinieties vēlreiz, vai viņš tiešām ir sapratis, par cik lielu summu iet runu un nedomā kaulēties?

 

Vienkārši - nevajag uzķerties uz lētuču provokācijām - nevajag ļaut sev pazemināt algu! Mūsdienās par mazā pirkstiņu ir jāmaksā un tā tas vienkārši ir!

 

Bet no otras puses - tas ir arī tirgus un tur notiek kaulēšanās. Kaut vai kaut kādu neeksistējošu "konkurentu" pieminēšana - tipa, "man te viens programmētājs uztaisīs pa 3x lētāk un tādā garā..." Prasta cenas nosišana. Ja nepatīk, lai iet tālāk - johaidī - tak mūsdienās ir tādas iespējas - Anglija, Īrija un pārējā Eiropa - visur vari braukt un strādāt, kad vien vēlies - ne biļete dārga, ne darbu grūti tur dabūt pa 2000 LVL mēnesī! :D

Link to comment
Share on other sites

Gandrīz neka neviens neteiks, cik maksā saviem darbiniekiem. Tā ir iekšējā konfidenciālā informācija.

Par tām prasmēm, jā norāda tos, kas būs nepieciešami darbā, bet ne visi uz expert līmeni.

Pirms iet uz darba interviju vai arī tās sākumā tā arī pasaki, par cik esi gatavs strādāt. Neapmierina, uzredzēšanos!

Link to comment
Share on other sites

Nu ja!

Ja Tev nav augstākās, bet ir prasmes tikai:

Prasi 600 LVL! Ja nē - uzredzēšanos!

 

Ja Tev ir piedevām vēl augstākā, prasi:

700 LVL! Ja nē - uzredzēšanos!

 

Ja Tev ir augstākā un 5 gadu pieredze, prasi:

800 LVL! Ja nē - uzredzēšanos!

 

Ja Tev ir maģistra grāds un gadiem ilga pieredze, tai skaitā lielās kompānijās, iespējams, kādā starptautiskā, prasi:

1000 LVL! Ja nē - uzredzēšanos!

 

Protams - viss NETO.

 

Nu tā vajag.

Link to comment
Share on other sites

Robis, tas ir ljoti atkarīgs no prasmēm. Pasaki, kādus saitus esi taisījis,

 

Ir redzeti puishi, kas ir strādājuši lielas kompanijās, bet spēj tikai salikt kopā klucīšus un nav nevienā sistēmā vispār iedziļinājušies. Ir puiši, kas strājuši mazās kompānijaās un ir spējigi arī ko jaunu radit, netikai veikli samiksēt PHP ar HTML.

 

Pie tam, tevis prasītā darba alga arī ļoti raksturo pašu tevi, cik tu zini par darba tirgu, cik spēj objektīvi novērtēt sevi.

 

Tipa - atnāk pusis, kurš ir uztaisījis n saitus like as manalaukuseta.lv un prasa ciparu everesta augstumā...skaidrs, ka tāds pa makoņiem lidojošs vien ir:))

 

Un arī tevs teksts par darba devejiem neko labu neliecina, Jo principā latvijas likumdošanā darba devējs ir pilnībā neaizsargāts. :(((

Link to comment
Share on other sites

Par to, ka alga ir konfidenciāla informācija. Manuprāt, tā ir no padomju laikiem iegājusies tradīcija, kas daudzās citās valstīs nepastāv, un cerams, viss palēnām mainīsies arī šeit. Ja nu vienīgi uzņēmēji tiešām cer iegūt kaut kādu 'competetive advantage' neizpaužot saviem programmētājiem to, ka viņu algas ir, piemēram, zemākas nekā vidēji nozarē... Ja algas ir lielākas, tad to diez vai ir jēga slēpt.

 

Ja nevar ievietot atsauci uz uzņēmuma mājaslapu, tad noteikti var ievietot īsu aprakstu par uzņēmumu, darbinieku skaitu, specializāciju, utt.

 

Par strādāšanu mājās - tam noteikti arī ir savas priekšrocības. Sazinoties ar e-pastu/IM, nav nepieciešams veikt kaut kādus pierakstus, par to, kas ir uzdots, un kad ir uzdots. Un, piemēram, manā uzņēmumā nav īpaši lielas izvēles par to, kā sazināties, jo lielākā daļa kolēģu tāpat atrodas ārzemēs.

Edited by black
Link to comment
Share on other sites

par pirmo punktu, kas maksā lielās algas ar nekaunās to teikt tiklīdz paprasa kāds ir aptuvenais atalgajuma intervāls, nekad neesu piedzīvojis gadījumu,ka potenciālais darba devējs ilgi laužās nesakot algu un beigās pasaka ciparu kas ir krietni virs vidējā.

 

par trešo punktu - bet ja pie prasmēm pieskaita arī tās lietas ko kādreiz zināji un vari pāris dienu laikā atkal atcerēties, tad tie prasību saraksti nemaz nav tik gari. protams ir izņēmumi ar to pašu javu.. kas pierakstīta tāpēc, ka darba devējs īsti nezin atšķirību starp javascriptu un javu. :)

 

par ceturto punktu - adrese/nosaukums vai emails kur cv sūtīt ir norādīts gandrīz visiem sludinājumiem. garu aprakstu, kāds zelta gabaliņš ir potenciālais darba devējs darba sludinājumā imo nemaz nevajag. tak esiet programētāji un izpildiet mājas darbu - pēc emaila atrodiet kas tā par firmu un ievāciet info, latvija ir maza ;)

 

par pēdējo punktu - mājas ir mājas.. domātas, lai varētu atpūsties pēc darba.. pārvērst mājas par darbavietu ir darbaholisma pirmā stadija. es nesaku ka ir slikti darbu uz laptopu nēsāt līdzi, vai no mājām caur remoto desktopu strādāt, ja tiešām vajag un viss deg, bet ne katru dienu tā.

 

 

p.s

Robi, ja ir bijusi pieredze starptautiskā kompānijā- tad zini kādu no lielajām svešvalodām,un diez vai vairs meklēsi darbu latvijas firmās.

Edited by v3rb0
Link to comment
Share on other sites

par potenciālo dara devēju parasti ir grūti kaut ko uzzināt, ja darbs tiek piedāvāts caur "Head Hunters" kantoriem, mans vēl pašreizējais darba devējs līdz pēdējam sevi negribēja atklāt. tā ka ir dažādi uzņēmumi.

 

alga. parasti jau nu tiek apspriests algas līmenis pirmajā sarunā, un apmēram abas puses vienojas par iespējamo samaksu. un tas ir normāli, jo par vienu un to pašu darbu diviem cilvēkiem var maksāt ļoti dažādu algu. viss ir atkarīgs no jums.

Link to comment
Share on other sites

Par "Konkurētspējīgs atalgojums" gribās teikt, ka man ar šis punkts šķiet pavisam nejēdzīgs. Viņš pilda tikai vietas aizpildīšanas funkcju, bet neko nepasaka. Ja būtu norādīta summa - 300-500Ls vai 600-750Ls - es uzreiz saprastu cik lielu "specu" meklē un ja neatbilstu tai kategorijai, tad nemaz tur nemaisos. Piemēram, ja es saņemu 200Ls tad, protams, pamēģinātu 300Ls darba piedāvājumu, bet nemaz netērētu laiku uz 600Ls un otrādi.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...