Jump to content
php.lv forumi

kaa motivet php programmetajus?


letswait

Recommended Posts

Manuprāt motivācija tāda viennozīmīga nepastāv. Es labprāt strādātu no mājām ar slīdošo grafiku(noteikts h dienā, bet ne obligāti pēc kārtas). Kāpēc gan es nevarētu uztaisīt pārtraukumu 1h un paskatīties kādu filmu, tad doties atpakaļ pie datora un darbu turpināt, ja galu galā viss darbs tiek izdarīts līdz deadline? Vai aiziet pēc kafijas\tējas\... un 15 min. pasēdēt pie galda virtuvē? :) Manuprāt tas būtu jauki.

 

Darba ražīgums ir atkarīgs no daudz dažādām lietām. Es gribētu teikt, ka tas ir tāpat kā ar māksliniekiem -- ir iedvesma, maļam, iedvesmas nav -- darām kaut ko citu, kamēr tā parādās.

 

Un galu galā nonākam pie paša projekta -- vai tas ir interesants vai tas ir kaut kas apnicīgs, tas arī nosaka vai sēžam ar brainfreeze vai kaut kas tiek darīts. Ja darbs ir offisā, pilnā ar cilvēkiem, tad kolektīvs iespaido. ja draņķīgs kolektīvs, tad tas arī nav labi, ja 2x2m privāto offisu iedod, tad varbūt labāk nedot vispār.

 

Viena lieta, kas man ļoti nepatīk, parasti netiek pateikts vai būs jāraksta HTML + PHP + vēlkaut kas vai būs HTML + PHP + vēlkaut kas un ++būs arī dizaina bilžu elementi jātaisa++. Ja cilvēks parakstās uz HTML + PHP + vēlkaut ko, kamdēļ nevar klāt pierakstīt, ka vajadzēs arī cilvēku ar vektoru grafikas izglītību, prasmi(Inkscape, GIMP, Photoshop, Adobe Ilustrator)?

 

Man liekas, ka vairums nepiesakās vienā vai otrā darbā, jo neuzskata sevi par cilvēkiem, kas spēs sevi attaisnot darbadevējam vai tiem tiks uzlikta pārāk liela nasta uz pārāk īsu laika posmu. Par manas mātes puses vectēvu runājot, bija galdnieks, taisija ļoti labas mēbeles, līdz pēdējai niansei, krēsli un gulta, kas laukos stāv, no ozola, vēl tagad godam stāv un viss pa pirmo. Bet par katru izstrādājumu, ko mans vectēvs pārdeva, viņš nespēja paprasīt vairāk kā minimālo iespējamo samaksu. Pelnija nedaudz par ļoti kvalitatīvu darbu(dieva dēļ, ja trāpijās skrambiņa, veda uz darbnīcu un slipēja kamēr viss bija ideāli).

 

Jājautā, vai strādājam par lielām naudām un esam uzpūtīgi vai paskatāmies uz lieliem projektiem un nodomājam, ka neesam pietiekami labi? Trūkst uzņēmības, domāju, ka tur ir galvenā problēma, kāpēc nav programmētāju vai kāpēc viņi nepiesakās darbā.

 

Kaut kas, kas man liekas stulbi -- visur prasa CV. Es pilnīgi saprotu, ka tā tiek šķiroti spējīgi cilvēki un pārējie, bet kāpēc neiedot testu un nepaskatīties vai cilvēks to var izturēt? Pirmkārt, pats cilvēks redzēs vai tas viņam ir pa spēkam, otrkārt, to redzēs darba devējs. Ne visiem ir papīrs, kuru var parādīt par augstāko izglītību, bet ir cilvēki, kam ir interese un kuri paši apgūst HTML, CSS, PHP, MySQL. Kādēļ prasīt CV un atšķirot tos cilvēkus pie pārējiem, ka viņi paši ir apguvuši nepieciešamās zināšanas(tātad ir centība! tas taču ir labi!).

 

Vēlviens faktors, kas varbūt grauž dažus -- darba intervijas.

A:Kāda pieredze?

B:Nav.

 

A:Iepriekšējie projekti?

B:Tikai priekš sevis.

 

A:Parādīt vari?

B:Nav līdzi.

 

A:Izglītība?

B:Pats apguvu.

 

A:*Nošķaudās, tukši lūkojas CV.*

B:*Ģīmis gar zemi.*

 

A:Labi, savu esmu pabeidzis, stāstiet!

B:*Šķobās.* Umh, hmm...ē...

Ne visiem ir labi ar runāšanu un pašapziņu, domāju, ka tas vairāk uz jaunajiem programmētājiem, kuri varbūt ir ļoti apdāvināti un spējīgi cilvēki, bet pārdomā un nesper tādus soļus vai neprot "pareizi" runāt un nav īpaši sociāli. Labāk būtu, ja darba devējs paprasītu kādu piemēru kaut kam uztaisīt un tad uz pārbaudes laiku var paņemt strādāt(ja nu džeks ir nospēris kaut kur kodu, tad atklās un izmetīs pēc pāris dienām tāpat). Lai runā darbi labāk nekā cilvēks, kurš neprot pārliecināt darbadevēju ; ))).

 

Labs ir, varētu dienām rakstīt, viedoklis ir plašs, aspektu daudz, bet pagaidām pietiks. Noteikti vēlāk sapratīšu, ka kaut ko šķībi uzrakstījis esmu, + te noteikti ir pārsimts kļūdu, jo ātri drukāju, bet tad kāds to jau būs izlasījis ;).

Link to comment
Share on other sites

IMHO, tas ir atkarīgs arī no uzņēmuma izaugsmes koeficienta.

Ja cilvēks jūt, ka viņa firma neattīstās un ir tāda kā rutīna, tad viņš būs ieinteresēts strādāt ar atdevi tikai par ļoti labu algu. Citādi firmā, kas neattīstās vai vēl sliktākā gadījumā nes sliktu slavu, strādās tikai ne-radoši cilvēki, kam viss pie kājas...

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...