Jump to content
php.lv forumi

recenzija par grāmatu php|architect`s guide to php design patterns


Shaman`is

Recommended Posts

reku links uz grāmatu:

php|architect`s guide to php design patterns

 

iesākumam droši vien derētu citēt autoru:

 

"Ir iespējams pārcensties, lietojot OOP pieeju un šablonus (design patterns). Tāpēc ir svarīgi ievērot principu - izmantot vienkāršāko iespējamo risinājumu, kurš strādā. Ja risināmajam uzdevumam nav nepieciešama elastība un augsta abstrakcijas pakāpe, ko nodrošina šabloni, nelietojiet tos. Šabloni (design patterns) ir domāti specifisku problēmu risināšanai, nevis problēmu radīšanai."

 

Kas būtu jāzina, pirms ķerties pie šīs grāmatas - autors pieņem, ka lasītājs labi pārzina php, kā arī ir iepazinis OOP principu lietošanu php.

 

tīri teorētiski - lasīt varētu jebkurš, kuru tas interesē - bet bez priekšzināšanām būs par smagu, manuprāt.

 

Viena lieta, kas jāpiebilst šajā sakarā - šo grāmatu nav jēgas vienkārši lasīt. Kāpēc? Vienkārši - viņa ir jāstudē.

 

kam šī grāmata varētu noderēt - cilvēkiem, kuri darbojas vidēja vai liela līmeņa projektos, izmantojot OOP, vai arī plāno ko tādu nākotnē. Diezgan droši varu apgalvot, ka profesionālam php programmētājam būtu šīs lietas jāpārzina. Ok, ir pietiekoši daudz projektu, kur bez kā tāda var iztikt, bet šādas zināšanas būs liela priekšrocība, manuprāt.

 

Turklāt iepazistoties ar šo materiālu, nākas secināt, ka ir lietas, kuras tāpat ir darītas līdzīgi, jo tas ir labs risinājums.

 

Par pašu grāmatas saturu:

 

- grāmatai ir neliels ievads, kurā ir vispārīga info gan par OOP, gan par programmēšanas principiem kā tādiem. ļoti minimāli.

- 1. nodaļa ir veltīta programmēšanas praksei. Ir pastāstīts par testēšanu, UML diagrammām un dažām citām lietām visai vispārīgi

 

- tālāk seko 16 nodaļas, katra veltīta savam šablonam. piemēram, singleton, model-view-controller, decorator pattern utt...

katrā no nodaļām ir vispārīgs ievads, kurš raksturo konkrēto situāciju.

izdalīta problēma, kas radusies šajā situācijā kā arī risinājums. un tālāk jau diezgan sīki un smalki aprakstīts konkrētais šablons. Ļoti saprotami, starp citu. Man patika, labāk nekā citos materiālos, kurus bija nācies lasīt

 

- pēc tam seko noslēgums un visu populārāko šablonu saraksts - arī to, kas nav šajā grāmatā.

 

- un vēl viena interesanta lieta - pielikumā ir tāda nodaļa kā simpleTest testing practices - visai noderīga info varētu būt, lai gan īpaši neiedziļinājos. Par testēšanu.

 

tas tā, īsumā viss ;)

Edited by Shaman`is
Link to comment
Share on other sites

To pirmo Patterns Of Enterprise Application Architecture ir bijusi tā laime palasīties. Krievu valodā gan.

Grāmatā ir 2 daļas. otrajā ir aprakstīti konkrētie risinājumi. tajā neiedziļinājos. pirmā daļa - paskaidro, kas ir kas, kā būtu jādara utt...

 

faktiski pirmajās 100 lpp neko jaunu neuzzināju. varbūt bija vērts palasīties otro daļu, bet pēc pirmās nelikās, ka būtu vērts iedziļināties - t.i., vērts iedziļināties ir, ja vēlas uzzināt ko vairāk par konkrēto risinājumu. grāmata tā arī ir plānota - otro daļu šķir vaļā pēc vajadzības, kad ir nepieciešamība pēc konkrētā risinājuma. ;)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...