Jump to content
php.lv forumi

jautājumi par UTF-8


nemec

Recommended Posts

galiigi ne kā nesapratu, ko viņš tur definē un kā tiek galā bez UTF: ja vajag krievu burtus un latviešu kopā...

sviests kaut kāds, bet vai tad nevar skaidrot savas domas prastajā latviešu valodā...

22175[/snapback]

 

 

Iedomājies, ka tev ir fails

index.php

<?php
echo 'glāžšķūņu rūķīši';
?>

 

Viņam ir fails

index.php

<?php
$link = mysql_connect('localhost', 'user', 'pass');
mysql_select_db('projekts');

$res = mysql_query('select translation from languages where language = "lv" and string_id = "glazskuni_gnomes"');
$rukishi = mysql_fetch_assoc($res);

echo $rukishi['translation'];

?>

 

 

Abi faili pie kaut kādiem nosacījumiem dara pilnīgi vienu un to pašu. Atšķirība ir faktā, ka viņam saglabājot failu UTF-8 vai parastajā kodējumā nebūs vispār nekādas atšķirības - tā kā viņa variantā nav lietots neviens valodas specifiskais simbols, tad faili būs identiski. Tavā variantā turpretī ir failā iekļauti specifiskie latviešu valodas simboli un tāpēc UTF-8 (vai kāds cits latviešu valodu atbalstošs) kodējums ir nepieciešams.

 

Ja ir vēlme vienā failā glabāt gan latviešu, gan krievu valodas, tad nāksies vien izmantot UTF-8 vai kādu līdzīgu kodējumu.

 

Teorētiski viņa koda fragmentu varētu arī jūtami apīsināt un esmu 100% pārliecināts, ka tas arī ir izdarīts.

 

Tikpat labi attiecīgie "ārmalas" dati var glabāties arī failos, tas lietas būtību nemaina. Viss, uz ko ir jāskatās - vai pašā saglabājamajā failā ir, vai nav specifiskie simboli.

 

Attiecībā uz tavu sākumā uzdoto jautājumu - visticamāk, ka kaut kas nav saglabājies pareizi, vai arī nav norādīts kodējums pārlūkprogrammā. Pamēģini caur pārlūkprogrammu nomainīt kodējumu uz UTF-8. Ja vēljoprojām rādās jautājuma zīmes, tad zini, ka vaina ir saglabāšanā. Ja pēc maiņām pārlūkprogrammā viss ir kārtībā, tad meklē, kā izejas tekstā nomainīt uz pareizu kodējumu.

 

Es personīgi izmantoju Zend studio, kas ļoti labi tiek galā ar praktiski visiem kodējumiem, gan Windows-1257, gan UTF-8, gan arī visiem pārējiem desmitiem, kurus gan nenākas izmantot.

 

Edit: Ja nesaņem atbildi pirmajās pāris atbildēs, nav obligāti lietot 'report to moderator'. Šī iespēja drīzāk ir domāta tam, lai paziņotu par kādām nekārtībām.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...