Jump to content
php.lv forumi

Projekti Symfony 5 + PHP 8


Spoon

Recommended Posts

Jau ilgu laiku sanāk krāmēties ar diezgan senām/vecām tehnoloģijām un lietām. Kaut kad pārskatāmā nākotnē gribētos kaut ko pamainīt, līdz ar to sāku skatīties uz Symfony 5 + PHP 8. 

Interesē, kas LV šobrīd notiek? Vai ir uzņēmumi ar interesantiem/nopietniem projektiem kur izmanto šo stack?  Varbūt kāds pēdējā laikā painteresējies apkārt un ir ko pastāstīt. 

Paldies. 

Link to comment
Share on other sites

Mēs ikdienā ar šīm tehnoloģijām darbojamies - Symfony4/5 + PHP7/8.

Protams, PHP8 ir pārāk svaigs, lai visi projekti tiktu nomigrēti mērkaķa ātrumā. Jauniem projektiem, protams, vienmēr izmantojam pēdējās stabilās relīzes, ja vien nav kādi specifiski ierobežojumi.

Link to comment
Share on other sites

Derētu precizēt, kas priekš tevis ir "senas/vecas tehnoloģijas" un kāpēc gribi precīzi Symfony frameworku ar precīzi PHP 8.

Arī PHP 7 joprojām ir ļoti labs un arī citi frameworki joprojām ir ļoti labi. Var mierīgi iet strādāt arī tādā uzņēmumā, kam ir projekts ar Laravel 7 un PHP 7, nekas briesmīgas nenotiks.

Red flag ir tikai tad, ja projekts ir uz Laravel 5 un PHP 5.x

Link to comment
Share on other sites

Mēs Printful sēžam dotajā brīdī uz Yii2 (jo pirms 7 gadiem tas bija relatīvi topā), bet veiksmīgi tikām līdz 7.4, un arī iesim tālāk uz PHP 8, kad būs iespēja. Jauniem projektiem, protams, uzreiz tiek lietots viss jaunākais.

Laika gaitā framework nozīme kļūst ļoti minimāla projektā, jo biznesa loģika tāpat ir famework agnostiska. Kas tad ir frameworks? Routings un kontrolieri, active record. Projektam augot ātri arī pienāk brīdis, kad ir jāveido custom risinājumi, kurus pats FW nespēj nodrošināt.

Ja nu ir interese, mūsu vakances: https://www.printful.com/jobs/it-engineering
Mēs joprojām esam ļoti strauji augošs uzņēmums, 7+ gadu laikā no 1 programmētāja līdz 75+ :) Izaicinājumu te netrūkst!

Link to comment
Share on other sites

Hipsterīgi ir lielajām sistēmām jaunās daļas taisīt kā mikroservisus uz jaunām tehnoloģijām un vecās neaiztikt, ja vien nav akūta vajadzība. Pirms 7 gadiem rakstītais kods lai paliek uz Yii, bet jauno var rakstīt ar Symfony 5 un PHP 8. Ja tik ļoti gribās.

Link to comment
Share on other sites

Just now, tewin said:

Hipsterīgi ir lielajām sistēmām jaunās daļas taisīt kā mikroservisus uz jaunām tehnoloģijām un vecās neaiztikt, ja vien nav akūta vajadzība. Pirms 7 gadiem rakstītais kods lai paliek uz Yii, bet jauno var rakstīt ar Symfony 5 un PHP 8. Ja tik ļoti gribās.

Šitas viss parasti izklausās labi tikai hipsterīgos bloga rakstos un IT konferencēs. Realitātē nav ne skaisti, ne vienkārši. Galvenā problēma visticamāk būs monolīta datubāze. Tu uzrakstīsi savu jauno fīču uz kāda jauna FW, bet tik un tā slēgsies klāt tai pašai vecajai datubāzei, jo vajadzēs pieeju kādam svarīgam resursam, piemēram, vecajai "users" vai "orders" tabulai. Ja tavs jaunais mikroserviss ar veco DB darbojas tikai read-only režīmā, tad vēl varbūt tur kaut kas var sanākt, bet ja vairāk servisi sāks veikt write darbības, tas agri vai vēlu novedīs pie sačakarētiem DB datiem.

Es par īstu mikroservisu uzskatu tādu, kas ar pārējo sistēmu komunicē tikai ar HTTP, bet biežāk par mikroservisu nosauc kaut kādu composer package, kas tiek ievilkta projektā. Piemēram, grib būt DRY un ievelk kaut kādu "company/core" paku. Tas variants ir galīgi garām, jo rodas tight coupling un tiek pazaudēta iespēja brīvi izvēlēties tehnoloģijas. Visi mikroservisi ir spiesti palikt pie tās pašas valodas/FW, kas ir izmantota "company/core" pakā.

Tad nu tur rodas tāda putra, ka varbūt vajadzēja vien palikt pie vecā legacy monolīta?

Link to comment
Share on other sites

@codehighriga ar Symfony jo tomēr tā ir stabila vērtība cauri dekādēm un arī struktūra/koncepcija (lai arī kā to sauc) tuvāk sirdij. Nav jau tā ka būtu pret ko alerģija, bet šajā mirklī tas ir tas ko vēlos. PHP 8 tāpēc ka 8. Valoda attīstās lēnām, gribas iet tam līdzi. 

@briedis jā, zinu/redzu par framework agnostic kodu. Strādāju palielā +/- 6 gadus vecā projektā, sarakstīts ir gana daudz. Esmu ari Yii2 projektos padarbojies, kā reiz pirms 7 gadiem kad tas bij topā :)

Par mikro-servisiem, neesmu vel redzējis/dzirdējis veiksmīgos gadījumus LV. Cik dzirdēts parasti tas beidzās ar pilnīgāko haosu. Bieži ikdienā tie vienkārši ir atsevišķi projekti ar kādu specifisku API priekš otra projekta.  Btw, man patīk monolīts. 

Edited by Spoon
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, briedis said:

Mikroservis vairs nav stilīgi, tiem arī ir savas problēmas. Tagad topā modulārs monolīts 

https://www.infoq.com/news/2019/07/shopify-modular-monolith/

https://blog.newrelic.com/engineering/distributed-monolith-vs-microservices/

Justin Etheredge writes that a distributed monolith is "the worst of all worlds". You’ve taken the relative simplicity of a single monolithic codebase, and you’ve traded it in for a deeply intertwined distributed system.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, codehighriga said:

Justin Etheredge writes that a distributed monolith is "the worst of all worlds". 

Well shit, aizrakstiet kāds vienam no lielākajiem e-komercijas kruķītājiem Shopify, pasakiet, ka viņi nemāk taisīt distributētas sistēmas, kas apkalpo miljonus :D

Link to comment
Share on other sites

Esmu nonācis, ka jābūvē modulāras sistēmas. Diezgan sareģiti nodrosināt savstarpējo moduļu atkarību, bet piešaujoties un ievērojot zinamus noteikumus to var izdarīt. Rezultātā bieži sanāk moduļu izmantošana vienlaicīgi dažādos projektos, kas ir baigi efektīvi.

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Spoon said:

@werd ja nav noslēpums, kas par uzņēmumu? Gribas pasekot līdzi, ja nu kaut kas attiecīgā laikā un vietā izlec. 

@briedis jā, saprotams. Bet pieļauju daudzi lielie un interesantie tiek šobrīd uzsākti vai ir migrācijas sākuma procesā.

@Spoon galīgi nav noslēpums :) SIA Arkbauerhttps://arkbauer.com/about/technology/ var papētīt sīkāk kādas tehnoloģijas +/- ikdienā izmantojam. Šobrīd kā reiz meklējam komandas papildinājumu, ja ir interese ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...