Jump to content
php.lv forumi

Apjukums! Ar ko sākt?


aquanaut

Recommended Posts

Sākšu ar to, ka vēlos mācīties programmēt savām vajadzībām(full stack web app development), web development vienmēr ir interesējis un ir pietiekami brīvs laiks ko atvēlēt lai mācītos. Ir neliela pieredze 15 gadus atpakaļ, bet tad viss bija vienkāršāk. Nebija nekādas IDE's, frameworki, utt...(vismaz es nezināju par tādiem). Bija html, javascript, css, php. Iemācijos pašmācības ceļā html un nedaudz javascript ar css, ar gūglēšanas palīdzību varētu arī tikt galā ar vienkāršu php kodu, visu testēju uz LAMP. 15 gadus neko vairāk par pāris rindu pielāgošanu kādā php/html kodā ar gūglēšanas palīdzību neesmu darijis. Ar datubāzēm nav vispār nekāda pieredze izņemot config scripta izlabošanu un install scripta palaišanu vai sql scripta palaišanu caur phpMyAdmin.

Salasijos par šodienas aktuālajām valodām, frameworkiem, utt... esmu apjucis tajā visā. Mācīties kodēt gribu arī dēļ tā, ja visi striķi trūkst tad varu iet strādāt par koderi, kā backup plan. Salasijos, ka Python ir ļoti aktuāla valoda un tā esot nākotne, izdomāju sākšu ar Python un Django, bet šodien sāku lasīt par visādiem *.js un salasijos, ka web aplikācijām labāk izmantot *.js. Radās vēl lielāks apjukums, kas pie velna ir node.js, vue.js, react, utt... tas viss ir vienkārša valodā javascript? Ko man mācīties? javascript vai jāmācās kāds konkrēts(node,vue,react..)? Mācīties sākumā javascript un tad Python ir laba doma? Ar Python pa lielam man ir skaidrs, bet ar .js galīgi nekas nav skaidrs, kas no tā jāmācās, kas ir aktuāls, utt...

Link to comment
Share on other sites

Atkarīgs, ko gribi savām vajadzībām taisīt.
Ja web app-us, kas praktiski parasti būs vienas labas aplikācija, tad labs steks būtu:
Klienta pusē - javascript-s ar React bibliotēku.
Server pusē - javascript-s uz node-s (ar express.js vai ko tmldz.).
Visu to menidžē ar npm un webpack. Ar webpacku + Babel varēsi rakstīt modernā javascriptā, CSS rakstīt ar Less vai tmdldz., React rakstīt jsx stilā, utt.
Šādā veidā tev būs jāapgūst iesākuma tikai viena programmēšanas valoda, lai varētu uztaisīt pilnu web app-u.

Alternatīvas:
1) ja kaut ko ātri, bet neefektīvāk un kļūdu nedrošāk, tad servera pusē PHP vai Python.
2) ja vajag kaut ko ļoti efektīvu, modernu, kļūdu drošāku un stabilāku, tad Go vai Rust, bet jārēķinās ar papildus prāta piepūli.
 

Link to comment
Share on other sites

Paldies par atbildēm! Cik saprotu, PHP paliek aizvien neaktuālāks, līdz ar to domāju no PHP izvairīties. JS un Python liekas interesantāk un liekas noderīgāk nākotnē.Es uz to visu raugos ar skatu nākotnē, ja sanāk strādāt par programmētaju(tuvākajos gados tas noteikti nenotiks), tad lai manas zināšanas ir aktuālas arī pēc 5-10 gadiem, pats šobrīd darbojos ap web projektiem, bet koderus ņemu outsource, bieži ir kādi nelieli darbi kurus būtu izdevīgak un ātrāk pašam uzkodēt. Kas ar IDE? Lasu, ka tagad aktuālas sāk palikt online IDE's, kā Amazon AWS(Cloud9) vai labāk offline IDE?

Teorētiski man ir arī ko kodēt, bez steigas, bez deadline un varu pieļaut kļūdas. Esmu izdomājis, kā varētu automatizēt dažus procesus savā uzņēmumā izveidojot ko līdzīgu "inventory management system" priekš dažiem lietotājiem. Bija doma to taisīt uz Python un Django, tādā veidā arī mācoties.

Edited by aquanaut
Link to comment
Share on other sites

Es arī pievienojos codez un yozhis par nodejs. Es pats kādu laiciņu darbojos ar nodejs un patiesībā, kad nedaudz apčubini, viss šķiet ļoti vienkāršs.

Ieteiktu mācību ceļā izveidot kādu OO (object oriented) projektiņu uz nodejs, ātrāk iemācīsies (vismaz man tā bija). Node ir pieejami tik daudz moduļu, izmantojot tos - ietaupot laiku, vari savienot principā ar jebko.

Paskaties šo un iesaku vispār Traversy Media youtube kanālu priekš mācīšanās. Varbūt tutoriāļi nav "best practice", bet iesācējiem ļoti draudzīgi.

Nodejs, kā template sistēmu iesaku izmantot Handlebars (alternatīvas, piemēram, VueJs/Angular/React), tikai vienkāršāks (mācīties un funkcionalitāte) un nedaudz atgādina PHP/HTML vidi.

Edited by var
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...