Jump to content
php.lv forumi

Vai ir iespējams tikt IT darba tirgū bez pieredzes un skolas?


var

Recommended Posts

Labdien,

Cerams, ka virsrakstu uzrakstīju saprotami (tiem, kam laiks ir dārgs un pēc virsraksta jau saprot, ka negrib iedziļināties šinī tēmā). Ceru parunāties.

Man gadiem front-end  ir vaļasprieks. Gadus atpakaļ arī lietoju php - nu jau esmu piemirsis stipri. Vanilla JS (interesē mācīties Vue), nedaudz node.js (ļoti neiedziļinoties, lietoju, lai sūtītu soketus turpu šurpu un DB (CRUD)), HTML(5) & Canvas, CSS3 - ir tas ko izmantoju. Nav problēmu arī zīmēt (PS, Inkscape). Nezinu, bet interesants šķiet arī C#, Python. Eksperts neesmu nevienā no šīm valodām vai jomā (IT). Projektu gatavu nav, esmu šo to uztaisījis, palaidis un aizmirsis. Laikam dizainiskā puse ir stiprākā - varu bīdīt pikseli šurpu turpu ilgi lidz kamer nav tā kā man patīk.

Lieta  tāda, ka nezinu kādā līmenī man ir zināšanas un kā pārbaudīt? Pats esmu ļoti paškritisks un liekas, ka maz ko saprotu, tanī pašā laikā, nav nekas tāds, ko būtu gribējis uztaisīt un neticis beigās galā. Freelance negribu, jo tad ir jāapvieno klienta apkalpošana, programēšana, patstāvīgais darbs un vēl pašam nav sajēga, kāda būs beigās kvalitāte.

Varbūt ir kādas vadlīnijas pēc kurām vadīties, kad var vispār pretendēt uz kādu amatu kā front-end? Reāli dzīvē, ja ņem par piemēru kādu studentu - papīrs ir, tātad kaut ko vismaz zin, tad darba devējam rodas vismaz kādas domas. Varbūt vienkārši jāaizmirst par atalgotu IT darbu bez skolas. Vakances visas kā viena - JS, VUE, REACT, ANGULAR, PHP, CSS3, HTML5, GIT, NODEJS, Darbs komandā, spēja iekļauties termiņos. Reāli jāmāk visi framework'i, bibliotēkas un ir jābūt pieredzei komandā un ar GIT. Plus viņas tāpat ir kādas 5 pa gadu - liepājā un remote vēl mazāk.

Varbūt kādam no darba devējiem ir saraksts ar intervijas jautājumiem? (Domāju citiem arī būtu interesanti)

Domāju, ka strādājot iemācītos stipri ātrāk un arī interese būtu cita, dēļ tā, ka darbs "spiež" zināt. Jautājums ir (kā jums šķiet) vai ir reāli dabūt darbu (sākumā varbūt kafijas pienesējs :D), bez skolas un pieredzes. Kādi pretendenti nāk uz intervijām? Ir arī dzirdēts - fake it until you make it, jebkurā jomā. :D

 

edit: Nemācijos IT nozarē, gribēju, bet vienkārši tajā brīdī tas nebija iespējams.

 

Ja tēma nepareizā, tad lūdzu pārvietot uz Offtopic.

Edited by var
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

8 hours ago, briedis said:

Principā vanilla JS (ecma6), Vuejs, spēt izmantot bootstrap4, SCSS (piekopt standartu, piemēram, BEM), gulp/webpack. Ar to vajadzētu pietikt standarta frontendistam, imho.

vel jau legacy ies uz jquery :) ka ari parastais css nu netikai scss bet less ari.

piezīme un ļoti daudz ajax :).

Edited by Faks
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, var said:

Plus viņas tāpat ir kādas 5 pa gadu - liepājā un remote vēl mazāk.

Ja esi no Liepājas, ir jau vairāki varianti, kur vari mēģināt pieteikties un dabūt kādu reālu pieredzi. Kontaktus varu iedot privāti (skaties PM), vēl vari apmeklēt kādu no IT vafeļu pasākumiem, kas katru mēnesi notiek - tur regulāri kāds meklē kandidātus.

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, briedis said:

Principā vanilla JS (ecma6), Vuejs, spēt izmantot bootstrap4, SCSS (piekopt standartu, piemēram, BEM), gulp/webpack. Ar to vajadzētu pietikt standarta frontendistam, imho.

Pietiek ar JS (es5/6/7) un css/scss. Pārējo spēs iemācīties, ja saprot pirmo. Kā reiz tikko mūsu kompānijā cilvēki, kas pildīja testa uzdevumu, to varēja pildīt sev tīkamā tehnoloģijā un tad arī vērtējām, vai spēj izpildīt un pēc tam pastāstīt ko un kāpēc darīja. 

 

Un bootstrap ir priekš backendistiem, lai nebūtu jāraksta css, IMHO.

Link to comment
Share on other sites

Paldies visiem par atbildēm!

Izskatās, ka ļoti atkarīgs no darba devēja, citam šķiet, ka pietiek ar velmi mācīties, citam vajag visu. Bet tas ir pilnīgi saprotams.

Man piemēram vanilla CSS un JS pat ļoti patīk, bet tieši tapēc, ka pats neesmu taisijis lielapjoma projektus, ja būtu lielāki projekti, tad noteikti meklētu citus - vieglākus risinājumus

Es domāju, ka kādā testā es noteikti izgāztos, ja nebūtu pieejams internets (vai vismaz autocomplete editors). Tikai dēļ tā, ka es vienkārši ikdienā nepelnu maizi ar programmēšanu un tādas lietas, kā getElementById es sajauktu ar getElementsById (ClassName), jo vienkārši neredzu kodu katru dienu. Iespējams ar visu internetu stresā nesaprastu kas jādara :D

Edit: Patīk jurgenz aprakstītā darba intervija/tests. Liekas pareiza pieeja. Nevis cik ir 2+2, bet vienkārši - izdomā kā iegūt 4

edit2: Skaidrs ir tas, ka jāmācās ir ļoti daudz un aktīvi, ja grib darbu. Vienkārši šķiet nereāli iemācīties visu, lai varētu kvalificēties potenciālajām 10 vakancēm (junior) gadā. Iemācīsies angular, vajadzēs react, iemācīsies Sass vajadzēs Less un otrādi.

Edited by var
Link to comment
Share on other sites

Man ir bijusi tikai slikta pieredze. Tā arī nesanāca migrēt IT sfērā no vienas nozares uz citu.

Kādu brīdi atpakaļ gribēju pārkvalificēties no biznes sistēmas programmētāja uz php. Ir gan izglītība, gan pieredze IT, bet ja nav ieraksta CV par darba vietu ar konkrēto tehnoloģiju, tad potenciālie darbadevēji vienkārši ignorē. Pašam jau liekas ka es varētu diezgan viegli pārkvalificēties, jo apgūstu jaunas lietas diezgan viegli. PHP pats mācījos un ir vairāki projekti uztaisīti un background erp programmēšana varētu noderēt, bet no 10+ aizsūtītiem CV tā arī netiku līdz nevienai intervijai. 

Visvieglākais tagad šķiet ir uztaisit jaunu tukšu CV un meklēt junior vietu. 



 

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, php newbie said:

Ir gan izglītība, gan pieredze IT, bet ja nav ieraksta CV par darba vietu ar konkrēto tehnoloģiju, tad potenciālie darbadevēji vienkārši ignorē.

Izklausās aizdomīgi - bezmaz gribētos redzēt CV, vai nav tāds, kuru pa taisno met ārā, nelasot. Var jau būt, ka nepaveicās ar vietām, uz kurām sūti, bet 10+?.. tur jābūt vēl kam apakšā. Varbūt sūtīji no tāda e-pasta servisa, kurš visiem blacklistos?

 

Link to comment
Share on other sites

Sūtot to pašu CV uz vakancēm tieši pēc manas specialitātes bija laikām 3 intervijas no 4 pieteikumiem Latvijā un vēl pāris uz ārzemēm. 

Tagad jau diez vai varētu atļauties par junior strādāt jo ir bērni un hipotēka. Sanāk tā ka būdams students randomā aizgāju strādāt ar noteiktu tehnoloģiju no kuras vairs tagad nevaru aiziet :)

CV nepublicēšu, bet varbūt vēlāk aprakstīšu apmēram kā izskatās

edit: sūtīts no gmail. Laikam draugiem atbildēja... pēc kāda gada

Edited by php newbie
Link to comment
Share on other sites

Tad uztvēru, kur problēma - trāpīt uz labi apmaksātajiem PHP darbiem bez pāris gadu PHP pieredzes pagrūti, bet ne nereāli. Jādara tas, kas vienmēr jādara, kad gribi nomainīt tehnoloģiju uz darba devēja rēķina! 

Viens variants, kas var nostrādāt - piesakies darbā Emergn (bijušais Exigen) un viņiem tur ir kaut kādi Laravel projekti. Tur novērtēs tavas biznesa sistēmu prasmes un var mēģināt sarunāt, ka palēnām pieslēgsies PHP projektiem.

Link to comment
Share on other sites

Es mēģināju arī uz junior sūtīt un CV nebija nekas teikts par algu. Tas bija pāris gadus atpakaļ kad biju gatavs strādāt par junior algu.

Pieņēmu ka mans CV nav tas labākais, vai vienkārši nepaveicās. 

Exigen jau paspēju pastrādāt. Atlaida 2009. gadā kopā ar gandrīz visu mūsu nodaļu. Toreiz kad atlaida aizsūtīju 2 CV - 2 intervijas - 2 darba piedāvājumi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...