Jump to content
php.lv forumi

Attālināts darbs citas valsts uzņēmumā, nodokļi


Xero

Recommended Posts

Labdien!

Esmu saņēmis piedāvājumu strādāt attālināti priekš uzņēmuma Nīderlandē. Jautājums - kādi ir varianti no nodokļu puses? Iepriekšējas pieredzes ar uzņēmējdarbību vai attālinātu darbu nav, līdz šim strādāju korporatīvā uzņēmumā tepat, un tur alga - cik bija, tik bija, un par nodokļiem pašam nebija jādomā.

Man tiek piedāvāti 2 varianti - uzņēmums par mani maksā nodokļus Nīderlandē, vai arī es pats maksāju nodokļus šeit. 

Pašlaik domāju par otro variantu.

 

Sanāk, ka man būtu jāmaksā VSAOI (34.09) un IIN (23%). (http://m.lvportals.lv/visi/e-konsultacijas/11338-kadi-nodokli-jamaksa-ja-strada-attalinatu-darbu-arzemes/)

Izmantoju kalkulatoru: http://www.vid.lv/algas-kalkulators.html (kopējās izmaksas)

Sanāk, ka no 4000 Eiro man uz rokas paliktu pāri 2244 Eiro.

Kādi ieteikumi? Veidot SIA, maksāt sev nelielu algu, un pārējo izmaksāt gada beigās kā peļņu? Maksāt sev pašam par telpu īri, pirkt datortehniku uz uzņēmuma vārda utt.?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Oi, šeit būs @codez ko izteikties.

Vari pasmelties idejas arī tik tikko kā iekarsušajā blakus tēmā https://php.lv/f/topic/22690-padalos/?page=1

Tur ir vairāk par variantu kā (ne)maksāt nodokļus tepat uz vietas Latvijā, bet būtu interesanti pafilozofēt arī par pirmo variantu - nodokļiem Nīderlandē. Galu galā, ja Latvijas sociālās garantijas nekam neder, varbūt citu valstu piedāvājums tomēr ir labāks?

Piemēram, nesen apollo bija raksts par Latvijas vēža slimniekiem, kas cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem, jo tur iespējas ārstēties daudz plašākas.

 

Edited by codehighriga
Link to comment
Share on other sites

Tādas nu ir tās mītu sekas. Sacerās, ka nu tik kļūs par citu valstu rezidentiem un nu tik citu valstu cilvēki metīsies ārstēt. Kurš laimi atradīs Jaunzēlandē, kurš Igaunijā. Pa TV taču teica, ka tur viss labi.

A jūs paši neesat pamanījuši, ka tie laimē aizbraucēji veselību ārstē Latvijā?

Par to pašu Igauniju – varbūt tur cilvēki strādā daudz labāk nevis tādēļ, ka cita sistēma, bet tādēļ, ka cilvēki tic savai valstij un saviem cilvēkiem, nevis by default visu dienu domā kā apjāt citus un kā neļaut citiem apjāt sevi.

 

Link to comment
Share on other sites

skepsei vienmēr ir vieta, bet te jau cilvēks maksātu nodokļus citā valstī, turienes sociālās garantijas (ja tas tā tiešām strādā) nebūtu nekāda "apjāšana"

bet pieņemu, ka arī "apjāšana" strādā, tikai ne jau tā, ka katrs nejaušs garāmgājējs izcels "zelta podus", gan jau jābūt bagātam un spējīgam noalgot zinošus/varošus juristus - tas pat attiecas uz @codez reklamēto dzīvesstilu, jo viens ir izstāstīt forumā, cik tas forši, bet cits reālā dzīvē sastapt dažādus "orgānu" pārstāvjus un ilgtermiņā pierādīt savu taisnību

autoram ieteiktu visu sazīmēt Excel tabulā, kur samodelēt dažādus sižetus dažādos apstākļos vismaz vairāku gadu perspektīvā

 

Link to comment
Share on other sites

Kādreiz bija mīts, ka SIA ir baigi labi, jo nav nekādas atbildības, var zīmēt shēmas, utt. Realitāte ir tāda, ka ar SIA tu krāj administratīvos sodus neko nedarot. Okay, labs grāmatvedis to palīdzēs risināt, rēķinies ar 50 - 100 EUR mēnesī. Varēsi norakstīt inventāru uz SIA, kaut ko ietaupīt, picu ierakstot kā prezentācijas izdevumus, utml.

Individuālistiem piemērots ir pašnodarbinātās personas statuss.Arī šajā gadījumā vēlams grāmatvedis, taču uzskaite ir daudz vienkāršāka nekā SIA gadījumā.

Par nelielo algu jau rakstīju blakus topikā - būs brīdis, kad to nožēlosi un codez nebūs tas, kas tev maciņā bērs naudiņu, nē. codezveidīgie tev teiks, ka vispār jau pats muļķis un ka vispār jau tas nebija nopietni domāts. Šeit ir labs fragments par šo tēmu, kā realitātē izpaužas sekas (no 16:35): http://play24.lv/video/10800/preses-kluba-linda-liepina-aija-barca-juris-calitis

 

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Mr.Key said:

A jūs paši neesat pamanījuši, ka tie laimē aizbraucēji veselību ārstē Latvijā?

Piekritīšu, ka ir muļķīgi kādu 40 gadu vecumā attapties ar smagu diagnozi un pēkšņi mēģināt kļūt par Igaunijas pilsoni.

Bet pavisam cits stāsts ir tad, ja cilvēkam šobrīd ir 20-25 gadi un var sākt uzkrāt sociālās garantijas jau laicīgi citā valstī tā teikt "no nulles".

Link to comment
Share on other sites

 

Just now, codehighriga said:

Piekritīšu, ka ir muļķīgi kādu 40 gadu vecumā attapties ar smagu diagnozi un pēkšņi mēģināt kļūt par Igaunijas pilsoni.

Bet pavisam cits stāsts ir tad, ja cilvēkam šobrīd ir 20-25 gadi un var sākt uzkrāt sociālās garantijas jau laicīgi citā valstī tā teikt "no nulles".

Kas jums kaiš? Jūs esat kaut kādā nabadzības slazdā iekrituši, nespējat izkārpīties vai esat vienkārši pazemoti?

Ir valsts Latvija, jā, nav 1. valsts pasaulē, bet nav arī tā, ka neesam pasaules valstu virsotnē. Ir ceļi, izglītība, medicīna, likumi, tiesu sistēma. Jums personīgi kāds ir izmetis no slimnīcas, izsviedis no skolas vai ceļa vidū atņēmis auto, ka ir tāds nicinājums pret Latviju?

Link to comment
Share on other sites

Man ir 29 gadi. Nedzīvoju un nestrādāju Rīgā, līdz ar to vairums IT vakanču Latvijā man nav saistošas. Man ir 0 intereses pārcelties uz Rīgu, tāpēc arī nesen sāku meklēt piedāvājumus Rietumeiropā, kas atļauj strādāt attālināti.

Man personīgi Latvijā patīk, bet es nevēlos pārāk paļauties uz valsti (pensija, veselības aprūpe). Man ir pietiekami daudz naudas, lai es pats varētu samaksāt par ārstēšanos, ja tas man būs vajadzīgs. Maksāt 1100 mēnesī par VSAOI man šķiet diezgan īpatnēji. Te ir runa par risku kontroli. Es nevēlos maksāt katru gadu 12k VSAOI, tikai tāpēc, lai gadījumā, ja man notiek kaut kas patiešām ārkārtējs, es varētu saņemt valsts apmaksātu ārstēšanos.

Man nav vēlmes darīt kaut ko nelikumīgu, lai izvairītos no nodokļiem. Priekš tā variantu ir daudz. Mani interesē - kā atstāt sev pēc iespējas lielāku algu, likuma robežās.

Tāpat man nav arī vēlmes emigrēt, vai arī kļūt par nodokļu maksātāju citā valstī.

Link to comment
Share on other sites

Optimizetajiem nav tāda parazīta sajūta? Gan jau skolojies esi pa "lohu" naudu, ikdienā izmanto infrastrukturu uzturetu pa "lohu" naudu, un galu galā tavu vecmaminu vectetinu un nakotne tavus bernus ari skolos un arstēs parejie lohi kas samaksās nodokli. 

Edited by Blitz
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Mr.Key said:

 

Ir valsts Latvija, jā, nav 1. valsts pasaulē, bet nav arī tā, ka neesam pasaules valstu virsotnē. Ir ceļi, izglītība, medicīna, likumi, tiesu sistēma. Jums personīgi kāds ir izmetis no slimnīcas, izsviedis no skolas vai ceļa vidū atņēmis auto, ka ir tāds nicinājums pret Latviju?

Nav runa par Latviju, tev vienkārši derētu pamācīties ekonomikas pamatus. Sen jau empīriski ir pierādīts, ka kolektīvisms strādā daudz, daudz sliktāk kā kapitālisms.
1)Par slimnīcām - vairums izmeklējumu un procedūru pēc pierakstu pēc Valsts apmaksātas programmas ir jāgaida vairāki mēneši līdz vairāki gadi, nekad neviens manā ģimenē nav gaidījis un ir izmantoti pakalpojumi par pilnu samaksu bez rindas, bieži privātā kompānijā - un tici man, tas nav nemaz tik dārgi, kā tu iztēlojies.
2)Par skolu - vispār nekomentēšu - izglītības sistēma nav attīstījusies gadus 150. Sen ir citi laiki un šī izglītības sistēma atražo neko neprotošu, nedomājošu baru.
Vai tas ir godīgi, ka pašvaldībām nav par pienākumu finansēt bērna apmācību privātskolās tādā pašā apmērā kā pašvaldības skolās? Šī iemesla dēļ parastam cilvēkam nav pat izvēle, jo viņš nevar izvēlēties privātskolu, jo ir samaksājis nodokļus, bet redz par nodokļiem apmaksā tikai pašvaldības un valsts skolas. Tāpat arī, Kāpēc Valsts par obligātu uzspiež pārdesmit gadus novecojušu mācību programmu. Ir citi laiki un citas aktualitātes, nav visiem jātērē laiks mūzikas, mākslas, vēstures, literatūras, darbmācības un citās vispārējo intelektu efektīvi neattīstošās nodarbībās, ja tas viņam nav saistošs un neinteresē tajā brīdī, jo no tā nav nekāda jēga - nekādas pievienotās vērtības.
3)Ceļi - par ceļiem visi maksā tiešo nodokli, kurš ir kā akcīzes nodoklis un sastāda ap 40 - 50% no degvielas cenas un pietam ir diezgan godīgs, jo tiek maksāts proporcionāli tam, cik tu brauc. Saprotams, ka elektroauto īpašnieki pašlaik ir priviliģēti šajā jomā, bet viņu vēl nav tik daudz. Ceru, ka nākotnē šajā jautājumā attīstīsies normāla maksas ceļu sistēma, kā arī akcīzes nodoklis tiks samazināts.

Un atkārtoju vēlreiz "kolektīvisms strādā daudz, daudz sliktāk kā kapitālisms". Es esmu Latvijas patriots un gribu, lai Latvija attīstās un kļūst par ekonomiski attīstītāko valsti, bet esmu pārliecināts, ka to var panākt tikai ar tīru kapitālistisku ekonomiku, kur kolektīvisma/kopējā katla princips ir samazināts līdz minimumam. Veselības aprūpei jābūt konkurējošai un attīstošai un to var panākt tikai privātā sektorā, nesubsidētas tirgus ekonomikas apstākļos un tas attiecas uz praktiski visām nozarēm.

ede410a7798fbb996d7c26d8f575a765.jpg

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

@codez, es neesmu par vai pret kolektīvismu, vai kas ir pierādīts teorijā vai nav. Es esmu par reālu skatu uz dzīvi. Un tā realitāte ir tāda, ka daudzi sabojā to, dzenoties pakaļ utopiskām iedomām, tajā pašā laikā nepieņemot realitāti sev apkārt. Tas, uz ko norādu, ir tas, ka Tu vai nu apzināti melo, vai, ticamāk – vienkārši ģenerē hipotēzes.

Par veselības sistēmu - jā, protams, rindas ir. Šobrīd notiek aktīvi grozījumi, lai no rindām izņemtu tos, kam tas nepienākas un pakalpojums būtu ātrāk pieejams tiem, kam pienākas. Bet visādi citādi, ir daudzas labas lietas. Ir ģimenes ārsti, ir neatliekamā palīdzība, ir slimnīcas. Manuprāt, tu vienkārši vēl neesi saskāries un domā, ka nesaskarsies ar to. Piemēram, tu savā saimniecībā vari paslīdēt un ieraut roku zāles pļāvējā, un viss, tava ģimene paliek bez apgādības, jo kodēt vairs nevari. Tādas nelaimes nenāk brēkdamas. Vēl mazliet, un cilvēks, kurš, piemēram, labi pelnīja celtniecības darbos, bet bija pārāk varens, lai niekoties ar nodokļiem, kurus maksā lohi, kļūst par bezpalīdzīgu radījumu - jāmaksā kredīti, jāēd, un jāvelta nauda ārstniecībai, bet kur to ņemt? Iekrājumi? Latvijas narcisu sabiedrībā reti kuram tie ir. Es piekrītu, ka atsevišķi indivīdi, 1 no 1000 var būt ģeniāli un izrēķināt visu tā, lai tas neskar, bet mani uztrauc, ka viens no pārējiem 999 var lētticīgi izdomāt, ka viņš ir tas 1 no 1000, kaut realitātē tā nav.

Par izglītību, Tu melo. Izglītības sistēma tieši pēdējos 20 gadus tiek reformēta un reformēta. Es vēl pabeidzu skolu bez interaktīvajām tāfelēm, vienīgi darba burtnīcas sāka parādīties. Mans viedoklis – tieši novecojusī izglītība veicināja domāšanu, radošumu un iztēli, nevis it kā modernās metodes ar visa veida palīglīdzekļiem. Taču tik un tā, izglītības sistēma arī šodien rada lieliski domājošus jauniešus, joprojām rodas tādi, kas daudz mācās, zina un ļoti profesionāli strādā jau 20+ gados. Zinu vecākus, kas ienīst skolas, tajā pašā laikā zinu pedagogus, ar kādu attieksmi tie strādā, lai bērniem tiek vislabākais. Secinājums? Vecāki ir savrupi individuālisti, kuri nespēj pieņemt dažādo un viņu bērni arī tiek audzināti līdzīgā garā. Vieglāk ir nobrēkties, ka izglītības sistēma ir slikta, nekā mācīt sevi un bērnus adaptēties. Kā jau tas raksturīgi, šie daži % brēc visskaļāk.

Par ceļiem, Tu arī melo un nezini. Visa ceļu būvniecība, piemēram, šobrīd balstās uz ES naudām. Uz tām, ko lohi Nīderlandē, Vācijā u.c. valstīs samaksā nodokļos. Turklāt, degvielai akcīze jau ir šā kā tā. Tāpat kā neveselīgajiem dzērieniem, starp citu.

Tas kapitālisms, ko tu sludini, ir kaut kāds barbarisms.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Mr.Key said:

Par veselības sistēmu - jā, protams, rindas ir. Šobrīd notiek aktīvi grozījumi, lai no rindām izņemtu tos, kam tas nepienākas un pakalpojums būtu ātrāk pieejams tiem, kam pienākas. Bet visādi citādi, ir daudzas labas lietas. Ir ģimenes ārsti, ir neatliekamā palīdzība, ir slimnīcas. Manuprāt, tu vienkārši vēl neesi saskāries un domā, ka nesaskarsies ar to. Piemēram, tu savā saimniecībā vari paslīdēt un ieraut roku zāles pļāvējā, un viss, tava ģimene paliek bez apgādības, jo kodēt vairs nevari. Tādas nelaimes nenāk brēkdamas. Vēl mazliet, un cilvēks, kurš, piemēram, labi pelnīja celtniecības darbos, bet bija pārāk varens, lai niekoties ar nodokļiem, kurus maksā lohi, kļūst par bezpalīdzīgu radījumu - jāmaksā kredīti, jāēd, un jāvelta nauda ārstniecībai, bet kur to ņemt? Iekrājumi? Latvijas narcisu sabiedrībā reti kuram tie ir. Es piekrītu, ka atsevišķi indivīdi, 1 no 1000 var būt ģeniāli un izrēķināt visu tā, lai tas neskar, bet mani uztrauc, ka viens no pārējiem 999 var lētticīgi izdomāt, ka viņš ir tas 1 no 1000, kaut realitātē tā nav.

Visa problēma, kuru tu šeit apraksti, ir apdrošināšana. Piemēram, civiltiesiskā apdrošināšana šoferiem ir privāta - viņa ir lēta un pieejam un pilnībā risina problēmu, pat, ja tu saskādē svešu mašīnu, kura ir vērta tikpat cik dārgas ārstēšanās specifisku saslimšanu gadījumā. Bet pats galvenais, ko tu nesaproti, ir kā strādā cilvēka motivācija un, ka kolektīvisma apstākļos nav tā posma, kurš tā no sirds ir ieinteresēts darboties, lai attīstītu attiecīgo nozari, kamēr privātā sektorā tirgus ekonomikas apstākļos viss notiek un attīstās.
Tu vienkārši nesaproti, ka visiem būtu pieejamāka daudz lētāka un kvalitatīvāka medicīna, ja tā būtu privāta. Tas ir tāpat kā ar veļasmašīnu - viņu izdomāja un uzlaboja tīra savtīguma nolūkā - lai gūtu peļņu, bet šodien tā ir neatņemama sastāvdaļa katrā mājā un rada pievienoto vērtību, kas daudzkārt pārsniedz pašas preces cenu un tā ir ar visu, kas rodas kapitālismā - viņš paliek lētāks, modernāks, pieejamāks, jo vēlme uzlabot savu dzīvi, dzen cilvēkus pilnveidot produktus vai servisus, kurus viņi sniedz citiem.
 

9 minutes ago, Mr.Key said:

 

Par izglītību, Tu melo. Izglītības sistēma tieši pēdējos 20 gadus tiek reformēta un reformēta. Es vēl pabeidzu skolu bez interaktīvajām tāfelēm, vienīgi darba burtnīcas sāka parādīties. Mans viedoklis – tieši novecojusī izglītība veicināja domāšanu, radošumu un iztēli, nevis it kā modernās metodes ar visa veida palīglīdzekļiem. Taču tik un tā, izglītības sistēma arī šodien rada lieliski domājošus jauniešus, joprojām rodas tādi, kas daudz mācās, zina un ļoti profesionāli strādā jau 20+ gados. Zinu vecākus, kas ienīst skolas, tajā pašā laikā zinu pedagogus, ar kādu attieksmi tie strādā, lai bērniem tiek vislabākais. Secinājums? Vecāki ir savrupi individuālisti, kuri nespēj pieņemt dažādo un viņu bērni arī tiek audzināti līdzīgā garā. Vieglāk ir nobrēkties, ka izglītības sistēma ir slikta, nekā mācīt sevi un bērnus adaptēties. Kā jau tas raksturīgi, šie daži % brēc visskaļāk.

Tu nezini, kas ir laba izglītības sistēma. Tev nav nemazākās nojausmas kā Latvija varētu attīstīties, ja privātā izglītība varētu saņemt to naudu no vecākiem, kuru viņi pašlaik piespiedu kārtā spiesti maksāt par Valsts izglītības sistēmu. Un tas, ka kaut kas tiek reformēts, nenozīmē, ka tas paliek labāks. Tieši pretēji, bez evolucionāra mehānisma (piemēram, tirgus ekonomikas) 99% gadījumu tas paliek pat sliktāks. Tas, ka pašlaik pa retam no izglītības sistēmas iznāk kāds izcilnieks, vairāk ir tāpēc, ka viņš ar kaut ko nodarbojas ārpus Valsts izglītības.
Visiem mācīties vienā tempā, visiem mācīties vienu un to pašu, vienā līmenī nav laba izglītības sistēma. Pašreizējā sistēma māca tikai iekalt un atkārtot - prasmes, kuras drīz vispār tiks aizstātās ar mākslīgo intelektu. Es, piemēram, nezinu, ko šie bērni darīs nākotnē.

Par daudz, daudz labāku izglītības sistēmu kā ir pašlaik es varētu uzrakstīt veselu grāmatu, bet īsumā:
Mūsdienās ir tādas iespējas, lai mēs izveidotu mācību sistēmu, kurā katrs bērns mācās pēc individuālas programmas, lielāko daļu eksaktā mācību materiāla apgūst pie automātiskām testēšanas sistēmām, kas dod momentānu atgriezenisko saitu, tādā veidā bērns mācās un attīstās daudz ātrāk un mācās individuālā tempā, tādā veidā tie, kas ir spējīgāki, mācās vairāk un negarlaikojas, bet tie, kas nav, nekavē citus. Pie tam spējīgums bieži variē pa dienām, vienu dienu bērna bioloģiskais ritms ļauj viņam apgūt vairāk, citu dienu mazāk.

Un es zinu, ko es runāju, jo mani bērni mācās mājmācībā un viņi pavada mācībās aptuveni 1/3 laika no tā laika ko bērni pavada skolā mācībās, bet viņu zināšanu un domāšanas līmenis apsteidz pārējos vismaz par 4 gadiem. Lielākā daļa apmācības notiek pie automatizētām sistēmām, kur bērns uzreiz redz atgriezenisko saiti un to, ko skolā mēdz mācīt pāris mēnešus, apgūst pāris stundās. Daļu šo sistēmu esmu izveidojis pats, daļa ir, ko ir izveidojuši citi visā plašajā pasaulē.
 

43 minutes ago, Mr.Key said:

Par ceļiem, Tu arī melo un nezini. Visa ceļu būvniecība, piemēram, šobrīd balstās uz ES naudām. Uz tām, ko lohi Nīderlandē, Vācijā u.c. valstīs samaksā nodokļos. Turklāt, degvielai akcīze jau ir šā kā tā. Tāpat kā neveselīgajiem dzērieniem, starp citu.

Ātri uzmetot 2017. gadā ES finansējums sastāda 127 no 335 miljoniem eur. Taču tas, ko es saku, ir tas, ka akcīzes nodoklis degvielai pašlaik ir diezgan godīgs mehānisms kā visiem mest kopīgajā katlā ceļu būvniecībai, jo ir kaut cik proporcionāls tam, cik tu pēc tam šos ceļus izmanto. Es gan daudz vairāk atbalstu maksas ceļu sistēmu, kāda ir daudzās attīstītajās valstīs.

 

46 minutes ago, Mr.Key said:

Tas kapitālisms, ko tu sludini, ir kaut kāds barbarisms.

Ja tev ātrāka ekonomiskā attīstība un labklājības pieaugums ir barbarisms, lai tā būtu.
Salīdzināšanai Šveicē:
Iedzīvotāju ienākuma nodoklis variē no 0.77% - 11%, ir, piemēram, Kantoni, kur tas ir 1.8%, vairumā ap 6,5%. (mums 23%, būs 20%, 23% vai 33%)
Uzņēmumu ienākumu nodoklis 8,5% (mums 15%+10%, būs 20%)
PVN 8%, bet daudziem produktiem 2,5% (mums 21%)

Link to comment
Share on other sites

Ko lai saka, cilvēks – ģēnijs. Vienlaicīgi gan programmē, gan grāmatvedē, gan pats savu izglītības sistēmu rada, un vēl sporto pareizi, un vēl pareizos ārstus atrod, un ekonomikas teorijas pārzina. Jūtu līdzi tiem, kas tam notic. Es tam neticu. Tā mācību sistēma ar momentāno atgriezenisko saiti drīzāk izklausās pēc kaut kādas planšešu spaidīšanas. Respektīvi, bērni vienkārši spēlē edu spēlītes. Var jau, līdzīgi kā alkoholiķi nosaukt par cilvēku ar netradicionālu skaidrību, to nosaukt par innovatīvu mācību sistēmu, kuras skolas nez kāpēc atsakās ieviest.

Ko man dod, ka tu sporta pēc atrodi Šveici, izrauj no lielā konteksta vienu lietu? Demagoģija tā ir. Man nav laika atrast, cik liels patiesībā ir ienākumu nodoklis Šveices nodokļu sistēmā un atrast, cik liels ir veselības apdrošināšanas maksājums vai kā viņi tur to organizē, jo tā ir pavisam cita sistēma. Turklāt, komiski, ka Šveices veselības sistēma balstās uz nodokļu maksājumiem, respektīvi - kolektīvisms! http://lenews.ch/2015/10/08/15-things-you-should-know-about-swiss-health-insurance/ Un tur ir minēts, ka apdrošināšana darbnespējai ir jāiegādājas atsevišķi, tas noteikti neietilpst tajā ienākuma nodoklī. Minimālais mēneša maksājums ir 300 CHF, kas sedz 90% no ārstēšanās izmaksām. Un vēl ir jautājums, vai tās ir jāsamaksā pašam un pēc tam to kompensē, vai to samaksā veselības apdrošināšana. Veiksmi, ja jāmaksā pašam par operāciju... Cik vidēji mēnesī tiek maksāts, ir šeit: http://lenews.ch/2016/09/27/swiss-health-insurance-hikes-announced-for-2017/

Pie mums cilvēki protestē, ka nākamgad grib ieviest obligātu maksājumu vismaz 4 līdz 5 EUR/mēn. par to, lai būtu pieejama nevis neatliekamā, bet primārā veselības aprūpe, tad, ja tas netiek maksāts no algas. Ja nav laika vērt vaļā linku - Šveicē tie ir vairāki simti EUR. Vēlreiz - man nav laika iedziļināties, bet tie cipari un apgalvojumi, ka Šveicē ir mazi nodokļi un ka tur mežonīgais kapitālisms izrāda savu labo dabu, ir vai nu totāli meli, vai vājprāta pārņemta cilvēka murgi.

Nesen bija nodokļu salīdzinājums, un LV nodokļi nav tik augsti. Vienkārši cilvēki nesaprot atšķirīgas nodokļu sistēmas un grib noticēt šortkatiem.

Bet šortkatu nav. Tad nu tādi sevi apmānījuši tie staigā apkārt un raud, ka dzīve slikta, tā vietā, lai priecātos par to, ka viss labi un var strādāt. Šeit, tagad, šodien. Ja grib, un ja grib mazliet iedziļināties. Pa šo laiku nobriedis cilvēks jau būtu atradis grāmatvedi un visu atrisinājis. Tiem, kas negrib un nevar, vieglāk ir gausties, ka viss ir slikti.

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Mr.Key said:

Ko lai saka, cilvēks – ģēnijs. Vienlaicīgi gan programmē, gan grāmatvedē, gan pats savu izglītības sistēmu rada, un vēl sporto pareizi, un vēl pareizos ārstus atrod, un ekonomikas teorijas pārzina. Jūtu līdzi tiem, kas tam notic. Es tam neticu. Tā mācību sistēma ar momentāno atgriezenisko saiti drīzāk izklausās pēc kaut kādas planšešu spaidīšanas. Respektīvi, bērni vienkārši spēlē edu spēlītes. Var jau, līdzīgi kā alkoholiķi nosaukt par cilvēku ar netradicionālu skaidrību, to nosaukt par innovatīvu mācību sistēmu, kuras skolas nez kāpēc atsakās ieviest.

Atkal pat kaut ko fantazē. Tikai nez kāpēc mans bērns 2. klasē kvalificējās Valsts olimpiādei programmēšanā, bet 5. klasē jau ieguva atzinību Valsts programmēšanas olimpiādē 10. klašu grupā un tajā pašā gadā pārstāvēja Latviju Eiropas jauniešu programmēšana olimpiādē kā jaunākais dalībnieks, pie tam vidēji 3-4 gadus jaunāks par pārējiem. Ja nākošgad tiks uz pasaules olimpiādi un iegūs medaļu, tad būs visu laiku jaunākais IOI medaļnieks visā IOI vēsturē, ja gadu vēlāk, tad 2. jaunākais. Tas gan vēl priekšā.
Iedomājies 500 skolas, katrā vidēji 500 bērni, milzīgs finansējums, bet es mājās bez problēmām apsteidzu pašus labākos, ko šī sistēma var radīt. Pie tam paši labāki patiesībā rodas ne jau dēļ šīs Valsts sistēmas, bet paši arī papildus kaut ko dara. Kā lai vēl pierāda, ka šī izglītības sistēma ir novecojusi?
 

42 minutes ago, Mr.Key said:

Ko man dod, ka tu sporta pēc atrodi Šveici, izrauj no lielā konteksta vienu lietu? Demagoģija tā ir. Man nav laika atrast, cik liels patiesībā ir ienākumu nodoklis Šveices nodokļu sistēmā un atrast, cik liels ir veselības apdrošināšanas maksājums vai kā viņi tur to organizē, jo tā ir pavisam cita sistēma. Turklāt, komiski, ka Šveices veselības sistēma balstās uz nodokļu maksājumiem, respektīvi - kolektīvisms! http://lenews.ch/2015/10/08/15-things-you-should-know-about-swiss-health-insurance/ Un tur ir minēts, ka apdrošināšana darbnespējai ir jāiegādājas atsevišķi, tas noteikti neietilpst tajā ienākuma nodoklī. Minimālais mēneša maksājums ir 300 CHF, kas sedz 90% no ārstēšanās izmaksām. Un vēl ir jautājums, vai tās ir jāsamaksā pašam un pēc tam to kompensē, vai to samaksā veselības apdrošināšana. Veiksmi, ja jāmaksā pašam par operāciju... Cik vidēji mēnesī tiek maksāts, ir šeit: http://lenews.ch/2016/09/27/swiss-health-insurance-hikes-announced-for-2017/

https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Switzerland

Quote

Healthcare in Switzerland is universal[3] and is regulated by the Swiss Federal Law on Health Insurance. There are no free state-provided health services, but private health insurance is compulsory for all persons residing in Switzerland (within three months of taking up residence or being born in the country).

Tas ir tieši tas par ko es runāju - kā būtu jābūt. Veselības apdrošināšana varētu būt obligāta, bet tu izvēlies pie kā apdrošināties un pats galvenais, kam maksāt par pakalpojumiem, kurus saņem. Tieši tāpēc arī Šveicē ir viena no pasaulē kvalitatīvākajām veselības aprūpes sistēmām, jo tā ir pārsvarā privāta, gan apdrošināšana, gan pat pakalpojums (slimnīcas).

Link to comment
Share on other sites

Bet atkal no otras puses vai tu spētu atkārtot sava bērna veiksmes stātus vēl uz 10 bērniem? Cik saprotu jums ģimenē visi ir spēcīgi olimpiāžu dalībnieki.

Vēl arī tas, ka ne visi vecāki ir tik apzinīgi kā tu. Būtu visi vecāki tik gudri būtu savādāk. Tagad vismaz skolotājs ir gudrāks un spēj iedod vairāk nekā vecāki.

Edited by Kasspars
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...