Jump to content
php.lv forumi

Padalos


e-remit

Recommended Posts

53 minutes ago, Леший said:

Piekritīšu @Mr.Key un ieteikšu citiem neklausīties ieteikumus no randomiem internetā.

:D, pēc tavas loģikas, nevienam nevajadzētu klausīt tavam ieteikumam - neklausīt citu ieteikumus.

P.S.:
Bet izklausies pēc vēl viena mazohista, kurš labprātīgi ir gatavs 50+% no sava darba augļiem atdot citiem, jo patiesībā esi mazliet bailīgs un neuzņēmīgs. Plus, ja tev kaut kas liekas nepareizi, norādi kā tavuprāt labāk. Savādāk sanāk, ka pats neko nejēdz, bet viedoklis ir.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

3 hours ago, codez said:

ja tev kaut kas liekas nepareizi, norādi kā tavuprāt labāk

Labāk būtu stāstīt cilvēkiem nevis kā izvairīties no nodokļu maksāšanas diezgan apšaubamā ceļā, bet variantus, kā var likuma robežās optimizēt nodokļus un kā tos atgriezt. Tavi teksti a-la "visu var pirkt uz firmu un par to nekas nebūs" ir diezgan naīvi un ir tālu no patiesības. Unless, tu strādā valdībā/domē, vai esi ušakova čoms.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Леший said:

Labāk būtu stāstīt cilvēkiem nevis kā izvairīties no nodokļu maksāšanas diezgan apšaubamā ceļā, bet variantus, kā var likuma robežās optimizēt nodokļus un kā tos atgriezt. Tavi teksti a-la "visu var pirkt uz firmu un par to nekas nebūs" ir diezgan naīvi un ir tālu no patiesības. Unless, tu strādā valdībā/domē, vai esi ušakova čoms.

Vismaz labi, ka tu atzīsti, ka politiskajai elitei ir privilēģijas un ceru, ka saproti, ka šīs privilēģijas tiek nodrošinātas ar fiziskiem draudiem izspiežot to, ko sauc par nodokļiem (Mr.Key gan šajā ziņā ir naivāks un uzskata, ka šie nekontrolētie un neadekvāti lielie nodokļi ir vienīgais veids kā dzīvot civilizētā sabiedrībā).

Legāla izvairīšanās no nodokļu maksāšanas IR nodokļu optimizēšana likuma robežās.
Vai vari konkrētāk norādīt, kura no manām norādītajām darbībām, tavuprāt, ir pretlikumīga?
1) Automašīna un veselības apdrošināšana. Likumā pat precīzi paredzēts, ka tu vari lietot uzņēmuma auto privātām vajadzībām, ja esi nomaksājis uzņēmuma transporta nodokli:

https://likumi.lv/ta/id/292700-uznemumu-ienakuma-nodokla-likums#p-631081

Quote

(5) Neatkarīgi no šajā pantā minētā ar saimniecisko darbību saistīti izdevumi ir:
...
1) darba devēja darbinieku labā veiktie maksājumi par dzīvības, veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu, izdarītās iemaksas privātajos pensiju fondos atbilstoši licencētiem pensiju plāniem un iemaksātās apdrošināšanas prēmiju summas par darbinieku dzīvības apdrošināšanu (ar līdzekļu uzkrāšanu) saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8. panta piekto daļu;
...
5) izdevumi par transportlīdzekļa (izņemot reprezentatīvo automobili) degvielu neatkarīgi no tā, vai attiecīgais transportlīdzeklis ir izmantots tikai saimnieciskajā darbībā, pamatojoties uz faktiski nobraukto kilometru skaitu katrā mēnesī saskaņā ar transportlīdzeklim noteikto degvielas patēriņa normu uz 100 kilometriem, kas nepārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu vairāk kā par 20 procentiem, ja ir izpildīts viens no šādiem kritērijiem:
a) par transportlīdzekli tiek maksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis,

Attiecīgi tu vari pirkt un pilnīgi legāli lietot privātām vajadzībām uzņēmuma auto. Tā rezultātā ietaupi 50% PVN un 100% IeN gan pērkot, gan par degvielu, gan par remontiem, tā vietā maksā ikmēneša nodokli, bet, ja mašīna maksā vismaz pāris k, tad tas jau ir izdevīgāk. Ja mašīna maksā padsmit k, tad ikmēneša nodoklis jau ir simbolisks.

2) Nekustamo īpašumu. Ir pilnīgi legāli uzņēmumiem iegādāties nekustamo īpašumu, kuru tu izmanto par biroju, bet daļu šī īpašuma iznomā sev kā privātpersonai. Un, ja kādreiz gribēsi to atpirkt uz savu vārdu, tad eksistē tāda lieta kā pamatlīdzekļu nolietojums (https://likumi.lv/doc.php?id=34094&version_date=28.11.2007#p13&pd=1), kas ēkām ir 5% gadā.

3) Komandējumi aka. ceļojumi:
https://likumi.lv/doc.php?id=220013
 

 

Link to comment
Share on other sites

 

57 minutes ago, codez said:

(Mr.Key gan šajā ziņā ir naivāks un uzskata, ka šie nekontrolētie un neadekvāti lielie nodokļi ir vienīgais veids kā dzīvot civilizētā sabiedrībā).

Sagadījās, ka vienlaicīgi ar šo diskusiju ir tapis šāds raksts, kurš 100% izskaidro viedokli, ko vēlos paust.

http://m.lvportals.lv/visi/viedokli?id=291590

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Mr.Key said:

 

Sagadījās, ka vienlaicīgi ar šo diskusiju ir tapis šāds raksts, kurš 100% izskaidro viedokli, ko vēlos paust.

http://m.lvportals.lv/visi/viedokli?id=291590

Tātad tu uzskati, ka, ja cilvēkam nav tādi paši mērķi kā tev, tad viņam tie ir jāuzspiež, kaut ar fizisku spēku un izrēķināšanos (jo tāda pašlaik ir nodokļu iekasēšana politika)?

Es šeit tev nepiekrītu gan no ētiskā, gan tīri racionālā aspekta. Pirmkārt nav ētiski cilvēkam pret viņa gribu atņemt viņa darba augļus, otrkārt, cilvēks ir daudz motivētāks un rada daudz vairāk, jo precīzāk viņa atalgojums ataino viņa radīto vērtību un tādā aspektā liels nodokļu slogs nozīmē, ka liela daļa naudas tiek paņemta un kāds cits to pārdala. Līdz ar to, indivīdam vairs nav tik liela motivācija kaut ko domāt un censties, jo daļu labuma tāpat dabūs. Līdz ar to, tas, ko tu postulē kā labu un vienojošu sabiedrībai (kopējo katlu), patiesībā traucē sabiedrībai pilnvērtīgi attīstīties. Tu domā, ka tu esi tas labais un altruistiskai, bet patiesībā nē - tas, ko tu domā par labu esam, degradē sabiedrību.

P.S. Paskaties uz sociālistiskajām valstīm, kur tā tava sauktā solidaritātes filozofijas ir ieviesta pilnībā (PSRS, Kuba, Venecuēla) - šīs valsts visas piedzīvojas milzīgu ekonomisko un attīstības atpalicību tieši tāpēc, ka viss bija kopējais katls (totāla solidaritāte).

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

On 11/30/2017 at 9:52 AM, codez said:

Nav pamata domāt, kāpēc lai medicīnas apdrošināšana caur kompāniju būti izteikti dārgāka, nekā pērkot individuāli. Izejot ātri cauri lielākajām LV apdrošināšanas kompānijām, visas piedāvā iegādāties to arī individuāli:
Piemēram, IF lapā pat ir liels sauklis: "Veselīgi domājošiem cilvēkiem tagad ir iespēja iegādāties veselības apdrošināšanu arī tad, ja to nenodrošina darba devējs."
https://www.if.lv/privatpersonam/apdrosinasana/veselibas-apdrosinasana

Savukārt indivīdam, kura veselība ir virs vidējā, ilgtermiņā pat izdevīgāk varētu būt individuāla apdrošināšana, jo apdrošināšanas maksa ilgtermiņā samazinās un apdrošināšanas izmaksas palielinās, ja tu neslimo un netērē izmaksas - līdzīgi kā šoferu civiltiesiskā samazinās, ja tu neizraisi avārijas.

Par 100 - 200 eiro gadā var nopirkt jau kaut kādas polises, kas šo to sedz pilnīgi un šo to daļēji. Par ap 1000 eiro jau var nopirkt ļoti advancētas starptautiski darbojošas veselības polises, kurās tiek segts "praktiski viss". Pieļauju, ka LV darbiniekiem vairāk būs tā 100 - 200 eiro polise, bet Fellony varētu būt 1000+ eur polise.
Protams, ka var tos 90 eiro mēnesī pierēķināt pie algas, bet tad tie ir arī jārēķina kā tikai 90 eiro un uz 5k fona tā tik vien arī ir.

Acīmredzot kaut kas ir mainījies pēdējo gadu laikā, pirms gadiem 4 privātpersona apdrošināšanu vispār Latvijā nopirkt nevarēja pat gribot, vienīgais bērniem bija civil liability apdrošināšana un tas arī viss. Gribi veselības apdrošināšanu, tikai caur darbu. Un arī tagad diez vai privātajiem ir pieejami tie paši vai pat tuvu plāni, kas lielajiem uzņēmumiem. Man sanāk kaut kur 1700 gadā veselības apdrošināšana, pilnībā apmaksāta ar visu dental un optometriju. Par cenām, uzņēmumiem noteikti ir lētāk kā privātajiem - economies of scale, tā teikt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...