Jump to content
php.lv forumi

Budžets projektam?


sorberts

Recommended Posts

1 hour ago, briedis said:

Vieni paši izstrādātāji ne sūda neizdarīs, ja nebūs mārketinga.

Ejošs projekts pats sevi reklamē, mārketings pat nav otršķirīgs, drīzāk piektšķirīgs. Mārketings parasti dod kaut kādu reizinātāju lietotāju apjomā, savukārt sākumā fāzē ejošs projekts attīstās eksponenciāli un tam reizinātājam nav nozīmes. Protams, tad kad sasniegts piesātinājums un produkts ir +- ieņēmis savu nišu, tad ar mārketingu var vēl nedaudz piebriest.
Bet principā jebkurš izstrādātājs var iestrādāt produktā kaut kādu "viral enabling" fīču un ja produkts būs labs, ātri sasniegs vajadzīgo auditoriju.
Atliek tikai uztaisīt par 5% labāku produktu.
Problēma ar ss konkurentiem ir tāda, ka vairums tikai mēģinot klonēt neuztaisa tādu pašu, bet uztaisa par 10%, 20%, 30%,... sliktāku.
Otra problēma - racionāli un analītiski izdomāt, kas ir tās lietas, kas padarīs produktu par 5% labāku, jo pasaule ir tik sarežģīta un vairums izmaiņu kautkamā padara šo lietu parasti sliktāku un ir ļoti grūti analītiski pareizi izspriest kāds būs šo izmaiņu rezultāts.

P.S. Bet ss sāgas haips ir ne pa jokam. Zinu vismaz 2 cilvēku grupas, kuras strādā pie ss konkurenta.

Link to comment
Share on other sites

Bija laikam tvnet raksts, kur principā ļoti labi tika pamatots - inerce cilvēkos. Kāds kāds tev pajautā - kā lai tiek vaļā no kaut kādā sūda, pirmā atbilde uzreiz ir ieliec ss'ā. 

Ja pietiktu ar to, ka uztaisa par 5% labāku, tad nedomāju, ka tāds craigslist vēl eksistētu. Imho ir grūti neuztaisīt kaut ko labāku par tādu vizuālu briesmoni (interfeisu gan neesmu baigi bakstījis). Noteikti, ka cilvēki ir izgrūduši ziljonus mēģinot iekarot tā vietu.

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, briedis said:

Bija laikam tvnet raksts, kur principā ļoti labi tika pamatots - inerce cilvēkos. Kāds kāds tev pajautā - kā lai tiek vaļā no kaut kādā sūda, pirmā atbilde uzreiz ir ieliec ss'ā. 

Nenoliedzami tas ir faktors, taču tik līdz tu piedāvāsi cilvēkiem labāku veidu kā no sava sū... tikt vaļa ātrāk un ar lielāku varbūtību, tā ātri cilvēki to novērtēs un mūsdienās no mutes mutē izplatība notiek fenomenālos tempos. Es labprāt padalītos ar vairākām unikālām idejām un padiskutētu par tām, bet pagaidām, kamēr daži cilvēciņi taisās šīs idejas pārbaudīt praksē, diemžēl nevaru.
 

50 minutes ago, briedis said:

Ja pietiktu ar to, ka uztaisa par 5% labāku, tad nedomāju, ka tāds craigslist vēl eksistētu. Imho ir grūti neuztaisīt kaut ko labāku par tādu vizuālu briesmoni (interfeisu gan neesmu baigi bakstījis). Noteikti, ka cilvēki ir izgrūduši ziljonus mēģinot iekarot tā vietu.

craiglists un e-bays ir radīti vienā gadā un abi +- sniedz vienu un to pašu pakalpojumu - savest pircēju ar pārdevēju , tomēr otrajam ir 13 reizes lielāks apgrozījums, lai gan craiglists pēc būtības pārklāj plašāku darbības svēru. Bet, ja runā par tādām tīri plikām sludinājuma tipa lapām, tad ss un craiglist ir savā veidā līdzīgi un ir pierādījuši, ka šī uzdevuma veikšanai ir vajadzīga ļoti liela vienkāršība.

P.S.
Taču ss manuprāt ir gigants, salīdzinājumā ar craiglist, ja skatās relatīvi pret vidi, kurā darbojas. Un daudzās nišās craiglistu krietni pārsit daudz jaunāki konkurenti, piemēram, airbnb apgrozījums ir 4 reizes lielāks, bet šī kompānijā darbojas ļoti mazā craiglist sfēras daļā.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, briedis said:

Imho ir grūti neuztaisīt kaut ko labāku par tādu vizuālu briesmoni (interfeisu gan neesmu baigi bakstījis). 

Jāsaka, tieši šeit kokaini vienkāršais dizains ir liels pluss, jo tas ir viegli uztverams cilvēkam - vienkāršajam, kurš knapi piesēdies pie datora. Intereses pēc, aizgāju un blakus tabos salīdzināju - cik viegli meklēt darbu programmētājam, cik viegli nopirkt Audi lapās ss.com un zip.lv. Kaut kā tam otrajam tas smukais dizains pats par sevi traucē - acis pašas neatrod, ko vajag.

8 hours ago, codez said:

Ejošs projekts pats sevi reklamē, mārketings pat nav otršķirīgs, drīzāk piektšķirīgs. Mārketings parasti dod kaut kādu reizinātāju lietotāju apjomā, savukārt sākumā fāzē ejošs projekts attīstās eksponenciāli un tam reizinātājam nav nozīmes.

Pareizi noformēts produkts jau ir mārketings, pat ja tu to tā nesauc. Šajā ziņā labs piemērs no ne-IT jomas - kosmētikas firmas Dzintars un Madara. Dzintara direktors arī saka, ka labs produkts reklamē pats sevi, bet Madarai ir tīrs mārketings, nevis produkts. Tomēr Madara pamanās nopelnīt, bet Dzintars strādā ar zaudējumiem. 

Ja gribi iekarot svešu nišu, ir vajadzīgs labi mērķēts mārketings, bet "mārketings" ir diezgan plašs jēdziens.

Link to comment
Share on other sites

Mārketinga definīcija no wiki:

Quote

the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large.

Pēc šīs definīcijas tiešām daļu paša produkta bieži vien var saukt par mārketingu. Tas, ko es gribēju pateikt, ir tas, ka ne vienmēr ir vajadzīgs pašam nodarboties ar mārketingu. Uztaisot labu produktu, var panākt, ka produkta lietotāji nodarbojas ar mārketingu. Pie tam web sfērā to ir izdarīt daudz vieglāk, piemēram, pievienojot sociālo tīklu "share" funkcija, ieviešot "referral" sistēmu. Savukārt izveidošana ir tīri tehniski uzdevumi un neprasa atsevišķu tieši mārketingā specializētu cilvēku līdzdalību. 

P.S.
Respektīvi, es uzskatu, ka, lai izkonkurētu ss un līdzīga veida biznesus, ir iespējami ceļi, kuros tev nav pašam jānodarbojas ar mārketingu, bet labāka stratēģija ir šo enerģiju veltīt produkta uzlabošanai + jāiestrādā mehānismi, kuri ļauj citiem nodarboties ar tava produkta mārketingu.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

codez cer apiet mārketingu. Lai nu veicas, varbūt arī atradīs ūdenskritumu, kurš krīt uz augšu. Pēc 5 gadiem codez rakstīs, cik svarīgs ir mārketings.

Tas pats ss.lv savā laikā aktīvi reklamējās, baneri bija daudz kur. Un sāka to darīt jau kā doska.lv. Reklama tajā laikā aizsēdējās papīra formātā un nokavēja.

Reizēm kaut kas, kas rada iespaidu, ka nav mārketinga, patiesībā ir vēl vairāk mārketings. Varbūt runa ir par to, ka par mārketingu tiek uzskatītas trulas reklāmas? Arī minimālistiska stila mārketings ir mārketings, pie tam, tiešā veidā notēmēts. Utml. Pateikt "mēs nereklamējamies" ir lielāka reklāma, nekā reklamēties.

Tagad es domāju ka jauns portāls neradīsies. Ja tiešām aizslēgs domeinu, tauta atradīs, es nezinu ... varbūt kāda reģionu laikraksta sadaļu (portāliņos ir sludinājumi), varbūt to pašu reklama.lv Katrā ziņā, cerams, ka tie, kas tagad sarosījušies, izbaudīs picas un kolas.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Mr.Key, ne tikai ceru, bet man pašam ir izdevies dažu mēnešu laikā sasniegt projektam miljons unikālus lietotājus mēnesī, iztērējot mārketingā 0 naudiņas.
Saprotams, ka ir sfēras, kurās ir ļoti cieša konkurence un kurās brends ir daļa no produkta un bez mārketinga neizveidot brendu, tāpēc tur mārketings ir svarīgs.
Es šeit vairāk izteicos pret brieža apgalvojumu, ka izstrādāji bez mārketinga neko neizdarīs. Man pat šķiet, ka šāds domāšanas veids ir viena no problēmām, kāpēc labi devi, kuri varētu uztaisīt labus savus projektus un pelnīt daudz vairāk, paliek strādāt esošajās kompānijās, jo domā, ka tikai ar savām deva spējām nepietiek, lai izveidotu labi pelnošu produktu, kas manuprāt, ir aplami.

Link to comment
Share on other sites

Tu taču pats rakstīji, kā liki jūtūbē video un kaut kādos 500 saitos mētāji linkus... Tas neskaitās mārketings?

Piekrītu, ka ir nepareizi domāt, ka izstrādātāji bez mārketinga neko neizdarīs, taču uzskatu, ka mārketings jebkurā gadījumā IR. Cita lieta, kāds tas ir. Un ticu, ka labi devi savu produktu var izveidot tādu, ka tas pats sevi reklamē. Tā jau arī ir mārketinga pieeja. Tomēr... laiki mainās, viss ir tik piesātināts, ka tas, kas pirms kāda laika aizietu pats, šodien var palikt pat nepamanīts vispār. "Īstajā vietā, īstajā brīdī" ir ļoti daudz no veiksmes atkarīgs...

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Mr.Key said:

Tu taču pats rakstīji, kā liki jūtūbē video un kaut kādos 500 saitos mētāji linkus... Tas neskaitās mārketings?

Es pats ieliku youtubē dažus video, 10k+ video ielika citi lietotāji un lapas 500+ spēļu saitos salika paši. Protams var teikt, ka arī tās mazās darbības, kuras tiek veiktas pašā sākumā, lai par tavu projektu uzzin ārpus tavas istabas, pēc definīcijas ir mārketings, bet, manuprāt, šajā gadījumā tās ir tik niecīgas, ka var noapaļot un apgalvot, ka mārketinga nav.

Protams, mārketings vienmēr dos kaut kādu reizinātāju projektam, vai tas būtu 1.1 vai 5 vai 20 jau atkarīgs no paša produkta un mārketinga. Bet es domāju, ka IT sfērā vidējais stārtapā iesaistītais izstrādātājs parasti ir pietiekami kompetents, lai vismaz sākuma fāzē nebūtu jāuztraucas par nespēju veikt kaut kādas speciālas tieši ar mārketingu saistītas lietas, it sevišķi, ja projekts ir B2C, B2B gadījumā gan var uzreiz parādīties vajadzība pēc klientu menidžeriem.

 

52 minutes ago, Mr.Key said:

Tomēr... laiki mainās, viss ir tik piesātināts, ka tas, kas pirms kāda laika aizietu pats, šodien var palikt pat nepamanīts vispār. "Īstajā vietā, īstajā brīdī" ir ļoti daudz no veiksmes atkarīgs...

Tāpēc jau saku, ka lielākā problēma daudziem ir uztaisīt kaut ko labāku un pati problēma ir nevis uztaisīt, bet gan tieši izdomāt, kas tad ir tas, kas ir labāks. Tas ir tāpat kā bioloģiskajā evolūcijā - no 1000000 mutācijām, viena padara labāku, kamēr 999999 padara par kropli.
Viena no stratēģijām, kas, manuprāt, ir jāņem vērā, ir tieši cilvēku ieradums un tā rezultātā nekādi neiztikt bez jau ejošu projektu vai kādu to daļu klonēšanas,  jo cilvēki tam ir tā pieraduši, ka tas ir labākais priekš viņiem tajā brīdī + bieži vien ejošos projektos daudzas lietas ir uztaisītas tā, tāpēc ka ilgā laikā empīriskā veidā līdz tam ir nonākts. Manuprāt, zelta formula ir paņemt 90% jau jebkuras labi ejošas lietas un likt klāt tai tos 10%, kurus pašam šķiet, ka vari uztaisīt labāk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...