Jump to content
php.lv forumi

Darbs IT jomā


Daavis

Recommended Posts

Sveiki!

Gribēju jautāt Jums, kas darbojās IT jomā - vai ir vispār kādas iespējas (vai tiek dotas) cilvēkiem, kuram nav IT diploms (augstskolas), bet ir zināšanas (iegūtas pašmācības ceļā, caur kaut kādiem kursiem ), vairāk domāju front-end web development virzienā.

Kādēļ jautāju - esmu ieguvis izglītību tūrisma nozarē (augstāko), bet man reāli nesaista šī nozare (nepareiza izvēle jau pašā sākumā), plānoju nomainīt jomu, kas mani reāli interesē un saista. Vidusskolas laikos biju iemācījies veidot mājaslapas, gan dizainu (photoshop, Illustrator) gan kodā uzrakstīt (HTML+css+jscript), nezinu mani vienmēr aizrāvusi doma ka varu kaut ko radīt. Lai iestātos IT studiju programmā bija nepieciešama matemātika, kas pēc manām domām nebija stiprākā puse, lai gan studējot augstskolā sanāca nokārtot tīri normāli augstāko matemātiku.

 Manuprāt IT nozarē nekad nav par vēlu iesaistīties (uz to es ceru) un mācīties, jo nākotne balstīsies uz IT un ja tevi tas aizrauj, tad vispār super. 

 

Varbūt ir kādi ieteikumi par kursiem (varbūt zināt kādu augstskolu, kur piedāvā apgūt HTML+css+js kursu, nestudējot 4 gadus)

Link to comment
Share on other sites

Mierīgi, man neviens nekad nav prasījis diplomu, kaut arī ir. Galvenais, lai Tev ir ko parādīt. CV smuki apkopo visus savus veikumus, lai darba ņēmējs redz, ka ir reāla pieredz, kas ir N reizes vērtīgāka par pliku diplomu.

Link to comment
Share on other sites

Nevajag. IT joma ir viena no tām, kur prakste tiek vairāk novērtēta kā diploms.

Vienīgais, kur tev būs problēmas, ja vēlēsies valsts iestādē strādāt. Var nepaņemt, jo nolikumā ir vajadzīga specifiska izglītība, ko nosaka jau valsts likumdošana. Un ja paņems, tad algas griesti atkal būs balstīti uz izglītības līmeni attiecīgajā nozarē.

Ja valsts iestāžu virzienā neskaties, tad svarīgi ir prakstiskās zināšanas: izveido portfolio, ieleic gitā koda paraugus. pasēdi stackoverflow un parisini citu problēmas (stāsta, ka šis uz Vācijas darba devējiem labi strādājot)

Par izglītību: 4 gadi ir bakalaura studijas, bet tās nav vienīgās studijas. Piemēram LU ir profesionālā, kas ir 2 gadi (šeit gan būtu prakstiskās priekšzināšanas vēlamas)
Bet, ja iesi uz bakalauru, tad strikti studijas ir 1.5 gadus, jo pēc tam tev sākas obligātā prakse, kas principā nozīmē, ka tu jau studijām sāc paralēli strādāt.

Link to comment
Share on other sites

Man augstskola vairāk palikusi atmiņā dēļ sociāliem aspektiem, draugiem, bet noteikti ne dēļ iegūtām vērtīgām profesionālām zināšanām. Ja būtu vēlreiz jāizvēlas, tad otrreiz neietu. Kaut vai dēļ finansēm. Ja pieņemam, ka bakalaura četru gadu laikā vidēji nopelnītu mēnesī 1000eur, tad negūtie ieņēmumi ir 48 000 eur. Vai diploms ir tādas naudas vērts? Nav.

Link to comment
Share on other sites

Pats jau brītiņu prom no IT, ( ja par maizes darbu), bet sāku tieši tā - pašmācības ceļā.. Kā jau tika minēts galvenais - parādi ko māki, ja vari tad var veidot karjeru..
sākumā jau neviens milzu naudu nemaksās, bet tas dos pieredzi un "reputāciju" , šis divas lietas tiek augstāk novērtētas kā diploms.. ,

izņemot valsts institūcijas, kautgan arī tur pieredze ir svarīga- zinu cilvēkus kas augstos IT amatos ( ar ļoti labu algu), bet bez IT speciālā diploma,  bieži vein tiek paprasīta vienkārši AuKstākā izglītība ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...