Jump to content
php.lv forumi

Atrasts internetā


briedis

Recommended Posts

  • Replies 546
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Spānijā, dzīve Madridē, 2.8K - 3.5K mēnesī ir normāla alga? Kaut kā neliekas.  

Uz kā balstīts Tavs viedoklis. Uz Tavas neizmērāmās pieradzes un zināšanām? Vai pliku diršanu?

 

Ja tas ir uz rokas, tad labs cipars. Kas piedāvā?

 

Spānijā vispār dzīves dārdzība ir +/- LV, nezinu par īri.

Dzīve ir jūtami dārgāka, bet ļoti atkarīgs kur un kā dzīvo. Īres cenas mainas ne tikai pa pilsētām, bet pa kvartāliem un ielām. Madridē netālu no centra, ja labi pacenšas un zina kur meklēt, var atrast normālu 2ist. dzīvokli par apm. 500-600€. Ūdens, elektrība, gāze un nets pacels kopsummu līdz 800-900 eur, skatoties pēc lietojuma utt. Ārpus pilsētas vai tuvākajās pilsētās cenas ir daudz zemākas - lielais vairums darba ļaužu dzīvo ārpus pilsētas un uz darbu komutē. Ar vilcienu no blakus pilsētām var nokļūt līdz darbam 20-30 minūtēs. Vidēji rēķinot un īpaši ar naudu nemētājot apkārt te lielajās pilsētās ar 1.5k uz rokas var dzīvot cepuri kuldams, un vēl katru mēnesi braukt uz Franciju, UK, Itāliju brīvdienās (biļetes ap 30-40 eur turp/atpakaļ). 

 

Dīvaini gan tas, ka 20% bezdarbs un labus developerus vienalga ar uguni nākas meklēt... Man te 2 vakances jau cik ilgi...

Link to comment
Share on other sites

Uz kā balstīts Tavs viedoklis. Uz Tavas neizmērāmās pieradzes un zināšanām? Vai pliku diršanu?

 

Tas ir jautājums, nevis viedoklis. Laba, vai viduvēja? Tu man liekas Spānijā dzīvo. Cik izmaksā 3-4 istabu dzīvoklis. 2 istabu neinteresē. Apmēram 15-20 minūtes no Madrides centra. 1h stundu vilcienā pavadīt katru dienu arī neizklausās diezko spīdoši. Kā ar valodas barjeru un attieksmi pret iebraucējiem?

Link to comment
Share on other sites

Dārgāk ir kā šeit. Pēc tagadējā iespaida, ja gribētu atrast Rīgas centrā, ar kādiem 500 EUR būtu jārēķinās, ārpus Rīgas jau tā izvēle arī nav liela, bet 200-300 EUR varētu iekļauties. Ja Latvijā nebārstās ar $, tad vispār var ļoti labi dzīvot kaut vai bāzējoties šeit un par summu, ko citi atstāj piektdienas vakarā krogā, nedēļu paceļot, izmantojot LV pases priekšrocības.

 

Un, par algām runājot, vēl nupat paskatījos, ka nekādus zelta kalnus jau nekur neber. 2,8 - 3,5 K ir 32-42K gadā, kas uz Eiropas fona ir normālā līmenī.

Link to comment
Share on other sites

Skatoties tās ārzemju algas arī der paturēt prātā, ka praktiski vienmēr tie norādītie cipari pie sludinājumiem ir pirms nodokļiem, un atkarībā no konkrētās valsts un vēl visādiem faktoriem kā jau visur, uz rokas var palikt dažādi apjomi. 

 

Teiksim tādā Vācijā pārtika maksā tikpat (daudz kas pat ir lētāks kā šeit), obv, atkarīgs kādas klases preces arī pērc, bet nu to nevarētu teikt par komunālajiem/īri u.c. veida pakalpojumiem, kas parasti ir diez gan dārgāki.

Edited by yuppio
Link to comment
Share on other sites

Tas ir jautājums, nevis viedoklis. Laba, vai viduvēja? Tu man liekas Spānijā dzīvo. Cik izmaksā 3-4 istabu dzīvoklis. 2 istabu neinteresē. Apmēram 15-20 minūtes no Madrides centra. 1h stundu vilcienā pavadīt katru dienu arī neizklausās diezko spīdoši. Kā ar valodas barjeru un attieksmi pret iebraucējiem?

Ja tas ir jautājums, tad uz rokas tā ir laba alga, taču, Spānijā nav pieņemts norādīt algas, ko saņem uz rokas - ja Tev kāds piedāvāja vai kaut kur lasīji bez speciālas norādes, ka neto, tad tā ir alga ir bruto - diezgan viduvēja IT jomā, jo uz rokas sanāks kādi <2.2k. Tajā pašā laikā, vidējā alga as such ir 1500-1700€. Pie tam, ir jāskatās vai alga ir 12,13,14,15 maksājumos - te nav tā, ka ir tikai mēnešalga un viss - bieži vien IT ir 13-14 maksājumi (ikmēneša + 1x/2x gadā saņem vienu "ekstra" algu ko visi parasti izmanto ceļošanai utt, lai pašiem nav jākrāj :D), so parasti jau vispār norada gada algu bruto.

 

Madride ir viena no EU megapolēm. Ja Tu neesi bijis Londonā, Berlīnē vai Parīzē, es Tev pat ar piemēru nevaru paskaidrot, ka ir pilnīgi cits mērogs te. 15-20 minūtes no Madrides centra ar ko? Ar metro vai busu Tu vēl joprojām esi Madrides centrā pa tām 20 minūtēm :D. Cilvēki vidēji te komutē attālumos jebkur starp 2-3km līdz 40-50km. Visi metropolitena vilcieni ir semi-ātrie, so 40-50 kilometri no Madrides ir 30-50 minūtes max, atsevišķos maršrutos brauc arī visus 50-70, pus stundu vienā virzienā ar mazāk pieturām. Ja nepaveicas dzīvot pie vilciena, ir busi un metro, kas ir relatīvi lēnāki, bet bieži ērtāki - vairāk pieturu, kursē katras pāris minūtes. Man commute ir 20 minūtes vienā virzienā +10 ar K2, un skaitas kas es dzīvoju centrā. 3-4 istabu dzīvokļi ir jebkur robežās no 600-???? eur, vidēji ap 900-1200 ja relatīvi tuvu centram, taču intervāli ir milzīgi, atkarībā no tā, cik trendīgs rajons utt. Spāņiem īsti netīk lieli dzīvokļi, jo parasti tam ir lieli izdevumi klāt - ja īrē, lielāka īre, ja pērk - lielāki nodokļi. Parasti vidējā Spāņu ģimene uztur vai nu vienu dzīvokli pilsētā, kas ir relatīvi mazs un brīvdienas pavada ārpus pilsētas, vai nu dzīvo metropolitenā kaut kur. Vidēji 3 istabu dzīvokļi te ir ap 60-80m2. Uz lielu un lētu dzīvokli Madridē zem 1500-2000 eur mēnesī vari necerēt nemaz. Ārpus Madrides - var būt. Tā pat, sabiedriskais ne visiem ir efektīvs pārvietošanās veids - te daudz populārāki ir skūteri, visa veida moči un mini-mašīnas (like smarti). Ar tiem nokļūt dajebkur var ļoti, ļoti ātri.

 

Vietējo attieksme arī atšķiras kur Tu dzīvo un kur strādā - un gala beigās, no Tevis paša. Barselonā un vispār Katalonijā, kā arī dienvidos cilvēki ir diezgan silti un pretīmnākoši, Madridē mazāk. Spāņiem netīk un jamie arī negrib runāt angliski - ja paveicas, vari dabūt darbu kādā lielā uzņēmumā, kas ir starptautisks un kurā runā angliski, ja ne - iespējas uz darbu un dzīvi ir tuvu nullei, jo nezinot Spāņu valodu te izdarīt iespējams ir neko - ne īsti uz veikalu aiziet, ne nodokļu atskaiti iesniegt, ne pajautāt cik pulkstenis. Vidējam statistiskam Spānim uz angļu valodu ir maigi izsakoties nospļauties, jo Spāņu ir 2. izplatītākā valoda out there un runātāju te netrūkst. Neproti valodu? Iemācies, vai kraties dillēs - tādus, kā Rīgas urlas kas nodzīvo gadu desmitiem un neprot valodu te necieš acu galā. Angliski kaut ko saprot pamatā tie, kas strādā turistu rajonos un lielos starptautiskos uzņēmumos. 

Link to comment
Share on other sites

Tad Tu esi iemācījies spāņu valodu? Tas D-Eiropas  zemēm raksturīgi, ka ja runā vietējā valodā, tad jau ir baigi forši, bet ja nē, tad es pat nezinu. Biju reiz aizbraucis ciemos pie paziņas, kurš labi iekārtojies citā D-Eiropas valstī, viņam viss patika un brīnījās, kāpēc neesmu gatavs tur palikt. Bet viņš tur tik tekoši runāja, un arī vizuāli izskatījās tā, ka vietējie neticēja, ka viņš nav tur dzimis un audzis. Tā nu viņš tur uz ielas ar ikvienu varēja sadraudzēties un garlaicīgi nebija. Man gan gluži pretēji, tomēr jūtos kā vēss ziemeļnieks.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...