Jump to content
php.lv forumi

Atrasts internetā


briedis

Recommended Posts

Tā, saliksim punktus uz i:

1)

Manuprāt, katrs cilvēks ir vajadzīgs un pat ļoti vajadzīgs.

Tuvākajā laikā globālā elite taisās pāriet no 7.4 miljardi uz 100 miljoni. Un, ja zināsi tikai PHP, viegli vari nonākt starp tiem 7.3 milardiem. Tevi var paglābt tikai labs IQ testa rezultāts vai iedzimta imunitāte pret Zika vīrusu.

 

2)Visiem, kuri uz saviem kompjiem lieto Windows ir jāpiešķir zemākas kastas piederība un jāatņem balstiesības. Es personīgi arī uzskatu, ka jādomā arī par vadītāja tiesību atņemšanu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 546
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu paskaties pats atpakaļ. Ja tas ir kods, kurš ir ar šaurām, specifiskām vajadzībām, Tu viņu apčubini ar siltu konteinerīti, "saklāj gultiņu", lai viss darbotos viņam un nebūtu nekādu sūdzību no koda puses. :) Kas ir visai jauki un prieks par tādām tehnoloģijām. Ja tas ir cilvēks, kurš ir ar šaurām, specifiskām zināšanām, Tu viņu pasludināji par nekam nevajadzīgu. :( Vismaz es to tā sapratu. Tas jau sanāk diezgan tehnokrātiski un nehumāni. Varbūt nepareizi sapratu, varbūt pats izteicos tā, ka radās tāds iespaids. Manuprāt, katrs cilvēks ir vajadzīgs un pat ļoti vajadzīgs. Protams, arī kods, kurā reiz ieguldīts liels laiks un kurš strādā, ir vajadzīgs. Vienkārši daļa cilvēku ir aizņemti ar citām problēmām, kā arī, ir nepraktiski būt kaujas gatavībā "kaujai", kas nenotiks, respektīvi, pārzināt rīkus, kas netiek lietoti, jo nav tāda vajadzība. Ja cilvēkam ir interese, tad jau viņš ātri apgūs vajadzīgās tehnoloģijas, un atbalstot to, ko cilvēks zina un prot, motivācija apgūt jaunas tehnoloģijas tikai pieaugs. Bet par to Linux, tur tiešām labāk ļaut katram pašam izvēlēties - ja pavedieni ir, cilvēks ātri sapratīs, kas viņam individuāli ir labāks.

 

P.S. Vienīgais, ko lietoju, ir kafija. It kā velkot uz kokaīna pusi, it kā esot baigi labs antioksidants. Nez... :)

Šaurām specifiskām vajadzībām varbūt, bet ja tā šaurā specifiskā vajadzība ir kaut kāda produkta pamatsastāvdaļa, tad kā to vispār var salīdzināt ar pilsoni, kas specializējas vienā konkrētā nišā, kas iespējams nevienam tā īsti nav vajadzīga? Viss ir relatīvs.

 

Izķidāsim sekojošu situāciju - ņemsim Jānīti un Pēterīti.

 

Jānītis pēdējos 5 gadus ir nomaucis rakstot ZF aplikācijas. Kodu izčeko, kodu iečeko, saraksta loģiku, viss. Jānītis zin aptuveni 110% insides no ZF, katru klasi, katru metodi, katru sīkāko detaļu, taču nav pamanījies visu pēdējo 5 gadu laikā izkāpt no sava ierastā rāmja, kas ir LAMP stacks un thats basically it.

 

Pēterītis pēdējos 5 gadus ir pavadījis bakstoties nedaudz adminējot kādu Linux serveri, nedaudz pačakarējot Wordpressu, ZF, Laravel un ko tik ne. Lielais vairums aplikāciju ko Pēterītis ir sarakstījis ir zem Symfony, jo jamam pagadījies vairāk darba tieši šajā freimworkā. Pēterītis zina more or less, kā darbojas insides gan visos iepriekšminētajos, var vajadzības gadījumā arī kādu Frontend detaļu pielabot, zina kas ir Nginx, kā to nokonfigurēt, zina arī kāda atšķirība starp Mongo un MySQL, zina šo to par virtualizāciju, šo to par vēl šo to - ne niansēs, bet pietiekami lai spētu pieņemt loģiskus lēmumus saistībā ar to, kad un kādu tehnoloģiju var lietot un kad un kāda tehnoloģija patiesībā atvieglos dzīvi. Un zina ne obligāti tāpēc, ka darbā vajadzēja, vienkārši bija interesanti papētīt kādas nu kuram nianses. Cilvēks, tātad, ir ieinteresēts paplašināt savu redzes loku. Pēterītis nezina ZF uz visiem 110%, varbūt uz saviem 50%. Taču šie 50% apsver aptuveni 90% potenciālā pielietojuma, kur pārējie 10% ir bloats un edge cases. 

 

Kāda ir galvenā atšķirība starp Jānīti un Pēterīti? Pēterītis neapjuks, ja tu Pēterītim palūgsi pielabot to legacy Cake aplikāciju, lai arī Peterītis nekad ar to nav nodarbojies. Jānītis īsti nezinās no kura gala tam pieķerties, jo jamam nav ne mazākās jausmas no kā tas sastāv. Un kamēr Jānītis lasīs manuāli, Peterītis jau sen būs atvēris pāris pullrequestus un devies darīt ko citu. 

 

Un par tām kaujām - arī šeit Peterītis noteikti uzrādīs labāku veiktspēju, jo ja tu pajautāsi, dodot konkrētu informāciju, kura no X un Y tehnoloģijām, par kurām Pēterītim ir priekšstats, konkrētajā gadījumā ir labāka, tu saņemsi puslīdz konkrētu atbildi. Jānītis noplātīs rokas un dosies Googlēt. Arī sastopoties ar dajebkādu situāciju, Jānītis iespējams nemaz nezinās, ka jamam ir problēma (kauja) pirms tā kļuvusi par problēmu (kauja jau zaudēta), tikai tāpēc, ka Jānītim ir ļoti ierobežots skats uz apkārtni, un nepraktiski ir nevis gatavoties kaujai, kas nenotiks, bet pieņemt, ka kauja ir mazāk svarīga par pašu gatavošanos. :)

 

Un godīgi sakot, cik ir tādu gadījumu, kad kādam vajag kādu, kas ir 110% specs vienā jomā un 0 visās citās? Pat no biznesa viedokļa, tā ir diezgan dīvaina investīcija, jo jebkurš, kurš šādu cilvēku noalgo zaudē jebkādu fleksibilitāti kur šo cilvēku pielietot gadījumā, ja mainās kaut kādas prasības. 

Link to comment
Share on other sites

Nu, ir jau vēl stāsti, kur cilvēki iemācās visādus Cobolus un kļūst pieprasīti, jo sen atpakaļ sarakstīta kaudze softa mainfreimiem, lielas finanšu sistēmas un tās nomainīt nemaz nav tik viegli nomainīt, tāpēc eksotikas pratējiem darbs līdz mūža beigām garantēts. Var jau teikt, ka viņi ir šauras nišas speciālisti, bet arī tādai pieejai ir tiesības pastāvēt. 

Starp citu, šitas kādreiz dzirdēts par nu jau bijušo firmu Dati, ka tur dažus programmētājus iedzina šaurā specialitātē, pārzināt kādu šauru tehnoloģiju, un vienīgais veids, kā tikt no šīs tehnoloģijas prom - atlūgums.

Link to comment
Share on other sites

Nu, ir jau vēl stāsti, kur cilvēki iemācās visādus Cobolus un kļūst pieprasīti, jo sen atpakaļ sarakstīta kaudze softa mainfreimiem, lielas finanšu sistēmas un tās nomainīt nemaz nav tik viegli nomainīt, tāpēc eksotikas pratējiem darbs līdz mūža beigām garantēts. Var jau teikt, ka viņi ir šauras nišas speciālisti, bet arī tādai pieejai ir tiesības pastāvēt. 

 

Jep, Cobol, Fortran, ir pat visādi tādi zvēri vēl, kā JCL utml. Bet es neteiktu, ka jamie ir šauras nišas speciālisti. Mazas nišas (salīdzinot tur ar classic enterprise, gaming, web utt), jā, bet šauras noteikti nē, jo viņiem daudzums un kompleksitāte + risinājumi ir vienkārši crazy izmēros. Man kolēģis bija no ASV, kuram background bija tieši darbs ar mainfreimiem utml. lietām finanšu sektorā, un ffs, kad jams sāka par to stāstīt, kas tur un kā sabuvēts, es tur tā arī mēms paliku nedaudz...

Link to comment
Share on other sites

@F3llony Katram savs. Esmu pārbaudījis to fleksibilitāti vēl vairāk, nekā Linux desktopu. Un runa ir tiešām par 5-10 projektiem un valodām, kas cita no citām atšķiras pilnībā. Fleksibilitāte nav vājā vieta. Bet... Nemaz tā nav, ka tā fleksibilitāte automātiski atmaksājas. Paziņas, kuras ar grūtībām tvēra tēmu, pēc 10 gadiem joprojām neko papildus nav apguvušas un dzīvo vairāk nekā labi un tiek cienīti kā eksperti. Ja Tev vai man kaut kas jāmaina tehnoloģijās, tad mācīties sanāk pašam, viņus aizsūta uz kursiem mēnešu garumā... Un tikmēr dažs paziņa, kas vienmēr kaut ko jaunu apgūst, tā arī peras, meklējot savu vietu... jo meklē nevis to, ko māk, bet mēģina sevi pierādīt tur, kur neko nemāk. Tāpēc Tevis rakstītajam nevaru pilnībā piekrist, jo ir reāli argumenti, kas liek domāt par to, ka ne viss ir tik viennozīmīgi. Savā ziņā ir tā, kā Tu raksti, bet arī pretējs variants ir patiess (ar šauro specializāciju). Esmu par fleksibilitāti, bet stabilitāte un noteiktība arī ir vērtīgas īpašības un var gadīties, ka Jānītim tiek veltīta lielāka uzticība, jo redzams, ka viņš nemētājas. Summarizējot, droši vien nav jaunums, bet optimāli ir specializēties padziļināti vienā, max. dažos virzienos, pietverot klāt vispārīgu priekšstatu par citiem virzieniem.

Link to comment
Share on other sites

Esmu par fleksibilitāti, bet stabilitāte un noteiktība arī ir vērtīgas īpašības un var gadīties, ka Jānītim tiek veltīta lielāka uzticība, jo redzams, ka viņš nemētājas. Summarizējot, droši vien nav jaunums, bet optimāli ir specializēties padziļināti vienā, max. dažos virzienos, pietverot klāt vispārīgu priekšstatu par citiem virzieniem.

Es īsti nesaskatu kāds sakars starp fleksibilitāti un stabilitāti? Tas, ka cilvēks pats apgūst kaut ko pa malām nozīmē, ka jams ir nestabils vai mētājas? Tieši otrādi, kādam kas sēž tikai savā vienā platformā/valodā/freimworkā un neko, nekur, kāda tur var būt uzticība, ja cilvēks neiegulda ne sevis, ne sava darba attīstībā, no rīta 9 ierodas un vakarā 5 dodas mājās, lai tur vai kas? Es arī "specializējos" itkā vienā nišā, bet tas man pilnīgi noteikti netraucē pētīt citas tehnoloģijas. Mums piemēram tas ir pat normāls pasākums - reizi nedēļā or so savācas dažādu "nišu" cilvēki un dalās ar zināšanām - sysadmini māca developerus izmantot Puppet, virtualizāciju, adminēt kastes, maintenance, developeri māca sisadminus skriptus rakstīt, DBA māca shemas pareizi veidot, frontendi un UX māca savu daļu utt. utjp. Mums katram ir savs darbs, bet tas nenozīmē ka apkārtējā pasaule ir jāignorē.

 

Tas, ka specializēties padziļināti vienā/pāris nišās un klāt paņemt ko vien nu iespējams paņemt nozarē ir normāls gadījums, par ko es arī pamatā mēģinu runāt - iespējams, veids kā es to pasniedzu feilo. Kam es cenšos oponēt ir par pilsoņiem, kas pēdējos 10-15 gadus atsēdējuši vienā tehnoloģijā un paradigmā un no ārpasaules pilnīgi neko nejēdz - un tādu piemēru ir neloģiski daudz (Java cilvēki mazajā LV telekomunikāciju zarā, cough cough).

 

Labi, tu piedāvā aizsūtīt Jānīti kursos uz pāris mēnešiem (kas dažreiz ir nepieciešams, jā, jo tech ir pilnīgi alien, fair enough), iztērējot naudu un laiku. Tajā pašā laikā Pēterītis piesēdīsies un izdarīs, jo Pēterītis jau pāris gadus būs tīri intereses pēc izķidājis to pašu kursa materiālu reizes desmit - for the sake of fun and games.

 

Un gala beigās, kas ir tas "atšķiras pilnībā"? Piemēram, Java un PHP atšķiras pilnībā? 100% dažādas, viena rakstāma angļu valodā, otra ar krītiņiem uz betona bluķiem? Python? C# un Java? Mongo un MySQL? Oracle? Kur tad ir tā lielā atšķirība?... Pamēģini palūkot no šāda skatu punkta.

Link to comment
Share on other sites

Eh, tikai viena problēma tavā plānā. Tu nekad netiksi pie tik lielas varas, lai savu ideju realizētu.

Kamēr tu nerealizēsi savējo, tikmēr man nebūs jārealizē manējo. Bet tici man, ja tavi plāni īstenotos, tad es nebūt nebūtu vienīgais, kam tāda ideja ienāktu prātā.

 

Mums piemēram tas ir pat normāls pasākums - reizi nedēļā or so savācas dažādu "nišu" cilvēki un dalās ar zināšanām - sysadmini māca developerus izmantot Puppet, virtualizāciju, adminēt kastes, maintenance, developeri māca sisadminus skriptus rakstīt, DBA māca shemas pareizi veidot, frontendi un UX māca savu daļu utt. utjp.

Tas gan ir feini, bet Latvijas uzņēmumos, liekas, tas ir vienkārši nereāli. Kas ir gaužām skumji, jo reāli noderētu visiem iesaistītajiem.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...