Jump to content
php.lv forumi

mikrouzņēmumu ierobežošana


qwerty

Recommended Posts

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

VID par to ilgi nedomās. Tādi varianti, kā mājas būvēšana un mašīnas pirkšana uz SIA (micro vai nē) jau SEN nestrādā. Bet ja es joprojām nerubīju, nelasu utt, ko tas visvarēnais kīmiķis/matemātiķis/biznesmenis/utt tur stāsta, es piedāvāju codezam paprovēt uz viņa SIA uzbūvēt māju.

Mhm.

 

elksnins1_vi_6-664x709.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu bet protams un nejau viņš vienīgais, kurš tā dara. Protams būs betas, kuras kliegs, ka deputātam tā darīt ir amorāli. Bet vienalga, cik amorāli to kāda beta uzskata, tas nav pretlikumīgi un tā dara tūkstošiem cilvēku Latvijā.

Kā saka, suņi rej, bet karavāna iet tālāk.

Link to comment
Share on other sites

Okey, lesija, apstiprini sevis teikto un pierādi, ka es rakstu muļķība ar norādēm uz likumiem vai vēl labāk tiesiskiem precedentiem, kuros aizliegts uzņēmumam iegādāties un iznomāt NĪ.

 

 

P.S. Es ceru, ka tu atzīsi, kādās auzās esi iebraucis.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Kāpēc lai es to nevarētu izmantot privātām vajadzībām, ja es par to uzņēmumam maksāju īres maksu (piemēram 1 eur. Vai pārprasta smukuma pēc var arī 50 eur, kuri tāpat tiks aiztransportēti uz SIA2 un ar -9% atgriezti atpakaļ privātā naudā).

Nav tāda likuma, kurš regulē, kādai jābūt īres maksai, vai vismaz es tādu nezinu un acīmredzot arī mana reģiona VID darbinieki nezin.

 

Bet par dažiem procentiem es pieļauju, ka es kļūdos, tāpēc labprāt uzzinātu kur, ja tā tomēr ir.

 

 

Padomā, kapēc tika ieviest uzņēmuma transporta nodoklis?

Tāpēc, ka visi pirka uz uzņēmumiem auto un īrēja sev pa tolaik vēl 1 latu un neko tur nevarēja padarīt. To reāli nevar aizliegt, tāpēc uzlika papildus nodokli. Taču šis nodoklis nav liels un vienalga, ja mašīna nav pēdēja grabaža, ir izdevīgāk to pirkt uz uzņēmumu un izīrēt privāti, kā to dara iepriekš bildē ieliktais Elksniņš.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Codez, te vienīgais reāli domājošais!

 

Esat kādreiz aizdomājušies, ka ministrijas ir tās, kas veido budžetu. Ja ministrijas rīkles prasa 100 miljonus, tad valdība tos iedod. Un tā ir visa mūsu nodokļu maksātāju nauda.

Ministrijās strādā cilvēki ar izkropļoto realitātes sajūtu, jo viņiem nevajag domāt, kā nopelnīt naudu, viņiem tā nauda vienkārši tiek iedota. Un viņi notralina to naudu bez jebkādiem sirdsapziņas pāmetumiem.

Savukārt uzņēmējam ir jādomā, kā nopelnīt, viņam ir jāstrādā 18h dienā, lai dabūtu to naudu. Kamēr ministriju dīkdieņi piektdienās taisa saīsinātās dienas, jo afigena nostrādājušies.

Link to comment
Share on other sites

Ir vietas/reizes, kad valsts ļoti konkrēti pasaka, kur grib, lai nodokļi tiktu maksāti. Piemēram, pārdodot nekustamo īpašumu pircējam ir jādabū izziņa no pašvaldības, ka pašvaldība atsakās no pirmpirkuma tiesībām konkrētajam īpašumam. Tā teikt, lai izslēgtu variantu, ka oficiāli pārdod par kapeikām, bet pārējo skaidrā naudā ārpus papīriem noskaita. Kas zina, varbūt kādreiz pienāks laiks arī īrei ar kādu līdzīgu likumdošanu.

 

Mani gan principā izbrīna fakts, ka tas pats VID neķeras klāt nelegālajam īres tirgum, kur teju nekādi nodokļi netiek maksāti, bet krietnai tautas daļai ir vērā ņemami ienākumi.

 

Attiecībā uz topika sākumu - ierobežojumi attiecībā uz programmēšanu priekš MU ir pat diezgan saprotami, jo būsim godīgi - teju jebkura programmētāja mēnešalga pārsniedz MU noteiktos algas griestus. Pieredzējušo kadru gadījumā pat vairākkārtīgi. Rezultātā praktiski visi ar programmēšanu saistītie MU izveic shēmas ar sievām/draugiem, u.c. fiktīviem darbiniekiem.

 

No otras puses - liekas, ka lielākais labums MU ir nevis mazie nodokļu %, bet gan vienkāršība grāmatvedībā. Attiecīgi - mierīgi varēja pacelt %, bet atstāt atviegloto grāmatvedības likumdošanu. 

Link to comment
Share on other sites

Pašvaldība pirmpirkuma tiesības var izmantot tikai un vienīgi tad, ja šis NĪ ir nepieciešams pašvaldību funkciju pildīšanai. Tā uz dullo un tikai tāpēc, ka pārdod pa lēto, pašvaldība nemaz nevar izmantot pirmpirkuma tiesības:

 

Noteikumi par vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem

 

Ja vietējai pašvaldībai atsavināmais nekustamais īpašums ir nepieciešams, lai pildītu likumā noteiktās pašvaldību funkcijas, ievērojot teritorijas plānojumā atļauto (plānoto) teritorijas izmantošanu, tiesību aktus, attīstības plānošanas dokumentus un citus dokumentus, kas pamato attiecīgā nekustamā īpašuma nepieciešamību pašvaldības funkciju īstenošanai, vietējās pašvaldības dome ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības.

 

Bez tam tajā likumā ir caurums. Lai dabūtu atteikumu par pašvaldības pirmpirkuma tiesībām, ir nepieciešams iesniegt pirkuma līguma kopiju un iesniegumu.

Taču gadījumā, lai pārotu NĪ cilvēks, kuram ir laulātais, ir nepieciešama laulātā notariāli apstiprināta piekrišana un, ja ir šāda situācija un pašvaldība izdomā izmantot pirmpirkuma tiesības, viņi nevar, jo Zemesgrāmata nepārrakstīs īpašumu bez laulātā piekrišanas.

Protams pastāv arī domājamo daļu pirkšana, kuru gadījumā nav nepieciešams pirmpirkuma tiesību atteikums.

Un arī variants, kad NĪ pieder uzņēmumam un tiek pārdots nevis pats NĪ, bet uzņēmuma kapitāldaļas, atkrīt ienākuma nodokļa maksāšana pie pārdošanas, atkrīt Zemesgrāmatas lielās nodevas un atkrīt pašvaldības pirmpirkuma tiesības.

 

Par īres līgumiem atkal ir tā, ka NĪ īpašniekam ir daudz izdevīgāk savu NĪ izīrēt caur uzņēmumu, jo tad uzreiz var ieslēgt visas vajadzīgās nodokļu optimizācijas shēmas. Ja NĪ ir uz sava vārda, tad IeIN maksāšanas neiztikt, ja visu grib legāli.

Link to comment
Share on other sites

Nu bet protams un nejau viņš vienīgais, kurš tā dara. Protams būs betas, kuras kliegs, ka deputātam tā darīt ir amorāli. Bet vienalga, cik amorāli to kāda beta uzskata, tas nav pretlikumīgi un tā dara tūkstošiem cilvēku Latvijā.

Kā saka, suņi rej, bet karavāna iet tālāk.

 

Atvēru ledusskapi un ieraudzīju, ka sviests (augstākā labuma) izkusis...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...