Jump to content
php.lv forumi

Rīgas Valsts Tehnikums , programmēšana.


miimo

Recommended Posts

Sveiki! Interesējos par RVT programmēšanu.

Esmu meitene un īsti neko nesaprotu no tā, tikai to, ka veido programmas pēc pasūtījuma, mājaslapas utt.

Tagad eju 9.klasē.

Ļoti interesē informātika un viss, kas saistīts ar to, patīk un interesē darboties ar datoru.

Kas ir galvenais, lai es varētu kļūt par labu programmētāju?

Kādas atsauksmes par programmēšanu RVT?

Kāds var iemest linku ar pagājušogad iestājeksāmena paraugu?

Link to comment
Share on other sites

Svarīgākais, kas tev jāzina - par programmētaju nekļūst ne tehnikumā, ne vidusskolā, ne ģimnāzijā. It īpaši ja mērķis ir mājaslapas. Izglītības programmā ir ietvertas aizvēsturiskas lietas. Vienīgais ceļš ir pašmācība. Labākais, ko var iesākt - meklēt pamācības, manuāļus uc info internetā. Youtubs ir labs sākums, vēlāk tutsplus.com un tml.

 

Ja es būtu dzīvojis Rīgā, būtu gājis uz RVT. Tā kā tomēr nedzīvoju, tad beidzu ģimnāziju. Tā kā es biju 100% pārliecināts, ka nodarbošos ar programmēšanu, tad tas nebija labākais, kas ar mani dzīvē varēja notikt. Kaut gan pabeidzu ģimnāziju ar izcilību, tur iegūtās zināšanas maizes pelnīšanai par 90% nav noderējušas. Tehnikuma variantā situācija varētu būt labāka.

 

Savas programmēšanas zināšanas par 99% esmu guvis internetā. Pārējais ir tikai papīra pēc.

Link to comment
Share on other sites

Nekādā gadījumā nesāc programmēt ar PHP, worst possible choice.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLFE2CE09D83EE3E28

Labs tutoriālis iesācējiem Java (sākuma video par datu tipiem, loģikas kontroli utt attiecas uz daudzām citām valodām, nav baigi Java-specific), citām valodām tādus playlistus neesmu skatījies, bet gan jau, ka citi iemetīs, piemēram, python tutoriāli.

 

Nepiekrītu cilvēkiem, kuri saka, ka jāsāk programmēt ar C/C++, jo tad cilvēks iemācās baigi mikrooptimizēt visu, un tas baigi daudziem nepatīk. C# vēl var. Katrā ziņā es ieteiktu skatīties uz relatīvi jaunām un populārām valodām (inb4 codez + Scala).

Edited by jurchiks
Link to comment
Share on other sites

Jāsāk programmēt ar Pascal! Perfekta valoda mācību nolūkiem.

 

Mainīgie obligāti jādeklarē programmas sākumā. Tas liek laicīgi plānot kodu un netiek ievazāti simtiem lieku mainīgo koda vidū.

 

function - atgriež rezultātu

procedura  - tas pats, kas function tikai neatgriež rezultātu

Šīs divas it kā vienādās lietas, bet liek jau saknē saprast ko nozīmē rezultāta atgriešana no funkcijas un kam tas vajadzīgs

 

Aizmirsu pieminēt eleganto punktu programmas koda beigās. Pilnīgi kā dzeja :)

 

Protams, šo fosīliju neviens nekur vairs neizmanto un atliek vien kodēt php vai oracle pl/sql :)

Program Lesson1_Program1;   
Var 
  Num1: Integer;
Begin    
 Write('Hello World. Prepare to learn PASCAL!!');
 Readln;   
End.

Kods izkopēts no šejienes http://www.pascal-programming.info/lesson1.php

Edited by Kasspars
Link to comment
Share on other sites

Kāpēc sākt programmēt ar programmēšanas valodu, kura nekur vairs netiek izmantota, izņemot reālus dinozaurprojektus? Tāpēc jau mūsu skolās nav jēgas iet, jo māca lietas, kuras sen jau reālajā dzīvē ir izmirušas.

Edited by jurchiks
Link to comment
Share on other sites

Neuzskatu ka jāmāca kāda konkrēta valoda. Jāiemāca programmēt un Paskāls gana labi piemērots. Iemācīsies programmēt tālāk atliks apgūt OOP.

 

Piekrītu. Valoda sākumā nav būtiska. Java ir baigais klucis, pascāls tādā ziņā pat būtu piemērotāks, ļautu labāk koncentrēties uz lietām kas ir būtiskas - mainīgie, tipi, cikli, procedūras/funkcijas. Kad pascālā kaut kas sanāk, var jau pārslēgties uz kādu C++. Kad pamata lietas saprast, tad jau var arī mēģināt javu.

Link to comment
Share on other sites

Neuzskatu ka jāmāca kāda konkrēta valoda. Jāiemāca programmēt un Paskāls gana labi piemērots. Iemācīsies programmēt tālāk atliks apgūt OOP.

Un šis ir kāpēc mums nevar būt labas lietas - kāda konkrēta valoda, jā, nav jāiemācās. Kāda konkrēta, pašreiz tirgū aktuāla valoda ar ko tas nabaga "māceklis" varēs sev arī vakariņas nopelnīt ir gan jāiemācās nedublējot laiku. Un toč jo toč tas nebūs paskāls. 

 

Nav jēgas mācīties to, kas reāli netiks pielietots. Tik pat labi jau varētu akadēmiski studēt arī TCL, kas protams ir ļoti jauks un foršs instruments, bet... CV.lv => nepieciešami TCL programmētāji - pēdējos 10 gados diez tur ir bijusi tāda vakance kaut vienu reizi? 

 

Konkrētā problēma ir labi zināma mūsu izglītības sistēmas kakainā pakaļa - mēs kaut kādu iemeslu dēļ atšķiram akadēmiskas mācības un praktisko realitāti, pat necenšoties. Nu okei, tas nabaga stundentiņš pavadīs 3-4 gadus apgrābstot paskālu, kaut ko ķimerējoties, labākajā gadījumā LU izies crash course C un C#, un pēc tam ko? 

Edited by F3llony
Link to comment
Share on other sites

Te prasās izstrādāt metodiskos materiālus. Paskāli varētu ņemt no Septembra līdz Decembrim, no Janvāra var arī C un tad pāriet uz C++ noslēgumā parādīt Java un C#, tālāk lai domā, kas patīk ko grib darīt.

Edited by Sasa
Link to comment
Share on other sites

@briedis - nevienam tak nevajag iesācējus C++ programmētājus, tur jau tā problēma. Kā arī IMO C++ iemācīties prasa vairāk laika, nekā Java/C#, jo nāk klāt viss tas memory management.

 

Es uzskatu, ka jāsāk mācīties ar kaut ko modernu un samērā populāru, bet galvenokārt modernu. Tad, ja vajadzēs, varēs mācīties ko vecāku. Zinu, ka Java gluži neatbilst modernā/populārā kritērijiem, bet Java 7/8 ir nākušas klāt diezgan feinas un modernas fīčas, un nākotnē spīd vēl vairāk. Lai gan Scalā tas viss un vēl vairāk bija pirms Java 8, tā kā Scala arī ir labs variants, bet funkcionālā programmēšana tomēr ir citādāks stils.

C# arī ir moderna un populāra valoda, bet man nepatīk tas, ka tā lielā mērā ieloko tevi vienā vidē (VS, MS), gribētos, lai sākotnēji programmētājs iemācās programmēt valodu, kura iet uz jebkuras OS un kuru var programmēt kā gribi (IDE, text editor, Vim, w/e).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...