Jump to content
php.lv forumi

WP target audience


qwerty

Recommended Posts

Man ir pieredze ar vairākiem programmēšanas ietvariem un es zinu ko ar tiem var paveikt. Tajā pašā laikā esmu diezgan daudz dzirdējis par un ap Wordpress, bet nav bijusi praktiska pieredze ar to strādāt un es īsti nezinu ko ar to vispār var paveikt.

 

Tāpēc vai zinošāki cilvēki nevarētu apskaidrot, kādas ir tādas mājaslapas pazīmes, ko būtu labāk taisīt ar freimworku, un kādas ir tādas mājaslapas pazīmes, ko būtu labāk taisīt ar wordpresu?

 

Iztiksim bez fleima un visi pieņemsim, ka freims nav labāks par WP un WP nav labāks par freimu, viss atkarīgs no use case. :)

 

Respektīvi kādi ir hinti mājaslapas uzbūves prasībās, kas norāda par labu vienam vai otram tūlim? Kādi ir lielākie ierobežojumi, ko nevar vai galīgi nevajadzētu veikt ar WP?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wordpresss = Standarta vizītkartes lapa... Bet ja tā nopietni, tad viss ir atkarīgs no zināšanām un nepieciešamības.. Parastu lapu var ar Wordpress taisīt.. Kādu sarežģītāku web appu , gan jau ka ar kādu framework..

 

P.S Foxis atnāks un pateiks ka var ar Wordpress daudz ko paveikt.... un nevar nepiekrist viņam....

Link to comment
Share on other sites

Well, lielākā daļa no appām ko pēdējā laikā taisu ir single page appas, kas no servera saņem tikai JSON. Ar freimworku nav nekādu problēmu principā neizmantot View un kontrolleros padod JSON. Tā kā servera puse tām appām ir diezgan vienkārša, tad tagad domāju vai nevarētu visu procesu paātrināt ar WP un pats vairāk vai mazāk koncentrēties uz frontendu.

Link to comment
Share on other sites

Wordpresam viegli var nodefinēt AJAX actions. Kad tiks izpildīts nodefinētais ajax action, tad WP palaidīs tavu piesaistīto PHP funkciju

 

Te ir piemērs ar pluginu. https://gist.github.com/kasparsb/e98f330dfd1518e5d0af

 

Tur es nodefinēju ajax action "getdata". Actions var nodefinēt tā, lai tas izpildītos vai nu tikai autorizētiem lietotājiem vai neautorizētiem lietotājiem

 

 

Klienta pusē izpildi šādu ajax pieprasījumu.

 

$.get( '/wp-admin/admin-ajax.php', {
    action: 'getdata'
}, function( data ){
    console.log(data)
}, 'json' );
 
 
Svarīgi visus ajax pieprasījumus laist uz url "/wp-admin/admin-ajax.php"
 
 
 
 
Datu glabāšanai vari izmantot iebūvēto postu API
save_post
get_post
utt
 
Katram postam var piesaistīt meta datus
update_post_meta
get_post_meta
utt
 
Ļoti daudzos gadījumos var iztikt ar WP piedāvāto API, un nebūs pat jātaisa savas db tabulas
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

P.S Foxis atnāks un pateiks ka var ar Wordpress daudz ko paveikt.... un nevar nepiekrist viņam....

 

Ar šo arī laikam uz diskusiju ir atbildēts. :D Manuprāt Latvijā ir tikai kādi 5 džeki kopumā kas WP pārzin ļoti labi. 

 

Tātad:

 

1. WP - tīrs php, ar savu MVC, kur tu to MVC varbūt tik daudz neredzi, neizproti, utt.. jo tas jau ir paslēpts pašā corē, tad nāk tavs themes folderis, kurš satur skinus, kur skini veic tālāko MVC darbu, jeb papildina, izmaina funkcijas, klases, citas darības kā tādas, tātad tev ir dota brīva iespēja veidot dalejkādus pluginus, papildinājumus, funkcijas, klases, overwrite, api, un vēl daudz ko citu - uzsveru tīrs php, sql, dari ko vēlies, gribi izmanto WP core funkcijas, hooks, negribi, veido pats savus.

 

2. WP var būt jebkas un jebkas var būt WP, nav tāda viena noteikta standarta ko labāk neveidot uz WP bāzes, jeb frame principa, viss ir atkarīgs no zināšanām, un ir jāpārzin daudz dažādu pluginu izmantošanas, kombinācijas, un pluginu pārstrādāšana, jeb papildināšana, gandrīz jebkurai standarta lietai ir savs plugins, maksas vs bezmaksas un tas jau lielākā mērā ir atkarīgs, vai tu redzot klienta prasības spēj uzreiz paredzēt, pameklēt info, kāds plugins tev varētu būt palīgs, kurus labāk izmantot, kurus labāk nē (drošibas ziņā). Ja gribi, vari rakstīt pats savus custom pluginus, bet šaubos ka kāds tev par to spēs samaksāt, ja nu vienīgi neliek atsevišķi izstrādāt tikai pluginu, jeb sistēmas komponenti un integrēt to, vai veidot uz sales tirgu.

 

3. Wordpress nav tikai kaut kāds frame ko izmanto lai ceptu projektus augšā, bet tur apakšā ir diezgan paliels daudzmiljonu bizness apakšā, kā jau visiem open source, tur ir veselas komūnas, nozares, iespējas, supporti, un kas tik vēl nē. Lielās kompānijas investē skinā tur 20 - 30 K, pusgadu kodē un biegās to TF pārdod par 60 zaļiem, paskatieties, cik tie autori, firmas pelna naudiņas, pelna labi. 

 

4. WP plus ir tāds, ja tu vienu reizi viņu izkodīsi, tev funkcijas paliks, nebūs viss visu laiku no zero jākodē, piem tur atvērts dokuments, jeb single, 4 rindiņas un gatavs, pārējais jau ir html front, un the_content to ko cilvēks savadīts iekšā, arī ja html uzbūve ir specifiska un sarežģīti strukturizēta, lai klientam nav saturā jāmet html, tam var veidot pats savus shortcodes, [izvadammurgu] kas lapā konvertējas jau kā kaut kāds elements, ar parametiem, ko tu pats esi salicis [news=10] izsauc piem pēdējos 10 postus, atkarībā kā tu short funkciju pats būsi sakodējis. 

 

5. Var vēl izmantot front-end builderus, ir piem apvalks, headers, footers, klients pats būvē iekšā savu struktūru, liek informāciju, tad gan tādām vienkāršam lapām un tur jau arī rodas 101 iespēja kā to lapu sabūvēt pēc lego principa, parasti makasas skiniem šis viss nāk iekšā un tie elementi ir predefinēti. Piemēram šis skins: http://themeforest.net/item/electrify-versatile-multipurpose-wordpress-theme/7941865 padomā cik gadus, laiku, naudu resursus tev vajadzētu, lai ko tādu uztaisītu :D Ar 101 kombināciju, kurš strādā var teikt no viena frame, jeb vizualā buildera ar papildus fijām. 

 

6. Daudzi veido uz WP bāzes savus apakšfreimus, kurus izmanto katrai sistēmai, un uz kuras tālāk tik saliek ko vajag, jebšu tā teikt, vecā ēra, ar firmu iekšējiem paštaisītiem CMS, tas pats jau vien ir, tikai daudz labāk, efektīvāk.

 

7. Ar WP var arī strādāt jebkurš cits programmētājs, apmācīt viņu, vai kā savādāk, nevis ka firmai tagad kaut kāds CMS, kaut kāds frame, un nevar atrast cilvēku, kas viņiem varētu ko pabeigt, izdarīt līdz galam, piepalīdzēt, jo neviens ar to custom krāmēties negrib, tas pats skan, ka ar WP krāmēties negrib, bet cilvēki kas veido WP, viņiem tas problēmas nesagādā. 

 

8. Par WP specu nekļūst uzreiz, ir jāzin no visa kā pa druskai. :) Jāmāk arī glābt veci WP, kur piem klients grib jaunu update cores, jaunu dizainu, lai viss saturs saglabājas, utt.. tad tur arī ir ko nodarboties, arī jāmāk sniegt supports kā tāds, nevis caur tutoriāliem kaut ko uzlikt un pēc tam pie kaut kādām problēmām meklēt mani :D

 

9. Kopš sāku lietot WP, ne reizi to neesmu nožēlojis.

 

10. http://welovewp.com/

Edited by foxsk8
Link to comment
Share on other sites

welovewp, pa dienu vēl gajā, varbūt kaut ko updeito. :) Nav mans projekts. 

Link to comment
Share on other sites

Varet jau var visu, bet vai vajag?... Serveri deg, programmetāji nelaimīgi, lietotāji šokā gaida 2-5 minūtes per page load... Man WP atgādina tos duplo klučus sīkajiem. Nu jā, var jau saķimerēt kaut kādus dinozaurus tur un torņus. Bet mikroķirurģijā pielietot ir tomēr diezgan pagrūti. 

 

 

Oh the irony :D

Link to comment
Share on other sites

Oh the irony :D :D Nu atraduši kur piesieties. Gribi lieto WP, gribi nelieto, who cares. 

Link to comment
Share on other sites

Jābūt bik galvu saspiedušam, lai gribētu strādāt ar WP, zinot, kāds tas ir.

 

Par gaumi nestrīdās. Kamēr būs pieprasījums, bizness, un viss ko es augstāk aprakstīju arī no citiem aspektiem, tikmēr WP lietos daudzi. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

WP - tīrs php, ar savu MVC, kur tu to MVC varbūt tik daudz neredzi, neizproti, utt.. jo tas jau ir paslēpts pašā corē

 

es nezinu kāda izpratnē kautkās šāds ir MVC

 

https://github.com/WordPress/WordPress/blob/master/wp-login.php

 

Ja tas ir kautkur paslēpts, nevienam nesaprotams un neredzams tad tikpat labi tas varētu nebūt vispār. Kāda jēga?

 

 

 

 tur apakšā ir diezgan paliels daudzmiljonu bizness apakšā, kā jau visiem open source, tur ir veselas komūnas, nozares, iespējas, supporti,

 

Par to nav šaubu. Darboties ar wordpress nozīmē daudz $$$

Edited by Blitz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...