Jump to content
php.lv forumi

Nodokļu maksāšana strādājot no Latvijas uz UK kā remote worker.


Alternator

Recommended Posts

Situācija sekojoša. Kādu laiku atpakaļ strādāju UK un tad atgriezos LV. Pilnā laika darbs UK tika izbeigts un atgriežoties LV laiku pa laikam strādāju UK kompānijā ( tajā kur iepriekš biju full-time darbinieks ) kā freelancer-is. Bija noteikta stundas likme, bet kā jau freelancer-im nenoteikts stundu skaits nedēļā / mēnesī. Samaksa tika skaitīta uz manu UK bankas kontu no kura laiku pa laikam daļu sūtīju uz LV ko te arī tērēju.

Šobrīd šī kompānija vēlētos, lai es atgriežos pie viņiem strādāt kā full-time darbinieks, kas arī man ir izdevīgāk ( nav jāmeklē citi klienti un ir noteikts stundu skaits nedēļā / mēnesī ko strādāt, tātad paredzami ienākumi ). Problēma rodas tur, ka nav īsti skaidrs kā to vislabāk nokārtot.

Viņu legālais departments papētīja šo problēmu un visizdevīgākais variants viņuprāt ir man atvērt savu kompāniju šeit un es viņiem strādātu kā kontraktors ( un katru nedēļu / mēnesi sūtītu invoices ar statisku stundu skaitu ). Legalitātes dēļ gan, viņuprāt, man vajadzētu uzņemt arī citus darbus, no citām kompānijām, laiku pa laikam, jo savādāk sanāk, ka es strādāju tikai viņiem, kas savukārt nozīmē citus nodokļus.

Man tagad ir šādi jautājumi:

    Vai viņu piedāvātais risinājums strādātu un ir izdevīgs ( ja es ietu pie viņiem kā vienkārši full-time darbinieks no LV, tad būtu jāmaksā dubulti nodokļi - priekš UK un LV, kas, protams, nav pieņemams )?
    Vai man būtu jāreģistrējās kā Induviduālajam Komersantam vai mikrouzņēmumam? ( šo pašu jautājumu uzdošu arī viņiem, bet, iespējams, jums ir pieredze ar šo )
    Cik saprotu man būtu jāmaksā nodokļi no visa tā ko es saņemu. Cik lieli tie ir ( ienākumu nodoklis 24% - kas vēl )?
    Vai ir kāds labāks variants kā šo varētu panākt? Iespējams var darīt tajā pašā veidā kā tas tiek darīts freelance-ojot? Tiesa tajā gadījumā netiek maksāti nodokļi, droši vien, tādēļ laika gaitā varētu rasties problēmas ( jo, piemēram, man uz LV bankas kontu regulāri nāktu pārskaitījums no manas UK bankas ).

Iespējams kādam ir pieredze ar šo. Būšu pateicīgs par jebkādu informāciju, jo man šīs legālās nodokļu lietas ir visnotaļ tumša bilde.

Link to comment
Share on other sites

"sanāk, ka es strādāju tikai viņiem, kas savukārt nozīmē citus nodokļus."

Pirmo reizi ko tādu dzirdu. Nav nekādas starpības, vai tavai SIA ir viens klients, vai vairāki.

 

"Vai viņu piedāvātais risinājums strādātu un ir izdevīgs"

Jā un jā. Viņi tev varēs maksāt nedaudz mazāk, viņiem par tevi nav jāmaksā nodokļus, savukārt tu vari saņemt lielāku naudu. Kā microSIA tev būs jāmaksā 9% nodokļos reiz kvartālā (kaut gan no 2015. gada šo nodokli lineāri paaugstinās līdz 15%).

 

"Vai man būtu jāreģistrējās kā Induviduālajam Komersantam vai mikrouzņēmumam?"

Tev ir jāreģistrē SIA ar mikrousņēmēja nodokli. Svarīgi ir to precizēt pie SIA reģistrēšanas. Ir bijuši gadījumi, kad UR darbinieces nepamana to "mikronodokļa" ķeksi 4. veidlapā.

 

"Vai ir kāds labāks variants kā šo varētu panākt?"
Pieņemot sevi un vēl dažus cilvēkus (radiniekus) darbā pie sevis ar algu =< 500Ls. Attiecīgi, tu maksā viņiem to algu, tad viņi to naudu atdod tev atpakaļ. Profit! Tad tev būs tikai jāmaksā tos 9%.

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc būtu jāmaksā nodokļi dubultā, ja tu skaities full-time iekš UK?

 

Ja tev freelancojot nav bijis nekas jāmaksā, tad turpini freelancot, tikai 8 stundas dienā, 5 dienas nedēļā. Un turpini nevienam neko nemaksāt. Jo smirdīgais utaino šmurguļu kantoris VID par tevi mazāk zinās, jo labāk. Jo kaut ko izdarīt viņi var tikai tad, ja tu esi šiem paziņojis par kādiem saviem plāniem.

 

Un ar izdarīt es domāju "čakarēt, traucēt, apzagt", jo palīdzēt un paskaidrot - tas nav kaut kas, ko viņi māk vai vēlas mācēt.

 

Ja tu nesāksi pārāk acīmredzamas mahinācijas, teiksim, regulāri pirkt un pārdot ( pārreģistrējot ) mašīnas vai kaut kādus īpašumus, tad, visticamāk, par tevi neviens neko neuzzinās.

 

Par naudas dabūšanu no UK uz LV - te nu ir vairāki varianti.

 

Tu vari pa bišķītim skaitīt un nevienam nevajadzētu klapēt ar ausi.

 

Tūlīt mums būs eiro. Atver kontu Igaunijā un brauc pēc skaidrās naudas tur.

 

Sameklē UK tādu banku, kas piedāvā minimālas komisijas ārzemēs - var atrast tādu, kur par operācijām ir jāmaksā tikai tik daudz, cik par valūtas konvertāciju. Ap 3%, ko var ņemt un mierīgu sirdi maksāt, jo tas tik un tā ir izdevīgāk, nekā atdot desmitiem reižu vairāk naudas liekēžu kantoriem.

 

PS: Ja tev ļoti gribas būt filantropam un laiku pa laikam ciemoties Latvijas encefalopātu biedrībā "VID", tad dari, kā raksta Леший.

 

PPS: "Nav nekādas starpības, vai tavai SIA ir viens klients, vai vairāki." Šitajā gadījumā diez vai, bet, ja pēkšņi sarodas daudz viencilvēka kantoru, kas strādā tikai vienam citam, kopīgam, kantorim, tad var sanākt.

Edited by Kavacky
Link to comment
Share on other sites

Taisi SIA, tā būs daudz reiz vienkāršāk un tā UK firmas tev varētu būt arī vienīgais klients kam izraksti rēķinus. Neredzu kur tu varētu būt problēmas.

 

Ja reģistrēsies kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, tad no ienākošās naudas (apgrozījums) maksāsi 9% valstij. Bet alga varēs būt tikai 500Ls. Visu pārējo naudu varēsi izņemt gada beigās dividendēs samaksājot 15% ienākuma nodokli.

 

Ja būsi normāls SIA, tad algu varēsi sev maksāt kādu gribi, bet būs jānomaksā visi ar algu saistītie nodokļi. Rupji rēķinot, ja maksāsi sev algu 1000Ls, tad nodokļos aizies 900Ls. Gada beigās no peļņas vēl vajadzēs nomaksāt 25% peļņas nodokli. Un atlikušo naudu izmaksājot sev dividendēs vēl 15% kā ienākuma nodokli

 

Nemācēšu pateikt, kā ar PVN ar UK klientu

 

Vēl jāalgo grāmatvedības firma, jo nez vai pats vēlēsies ņemties ar papīriem

Link to comment
Share on other sites

Un kas pēc tam traucē peļņu izņemt un nākošo gadu piešpricēt daļu no tās katru mēnesi klāt?

 

Otrkārt, ja tu neesi vientuļš bārenis, tad jādara, kā Леший teica - 500 tev, 500 vectētiņam, 500 vecmāmiņai, 500 māsai. Un - vai tu re - jau 2000 Ls!

Link to comment
Share on other sites

Un kas pēc tam traucē peļņu izņemt un nākošo gadu piešpricēt daļu no tās katru mēnesi klāt?

 

Otrkārt, ja tu neesi vientuļš bārenis, tad jādara, kā Леший teica - 500 tev, 500 vectētiņam, 500 vecmāmiņai, 500 māsai. Un - vai tu re - jau 2000 Ls!

 

Nav tik vienkārši. Pats haltūrām uzturēju savu micro-sia īsu laiku ( reti gan izmantoju ) un man māte ir finansiste ( paldies dievam, ka pašam nav tas jādara ), un neko īpaši daudz caur to izvilkt nevarēja.

Link to comment
Share on other sites

Visu pārējo naudu varēsi izņemt gada beigās dividendēs samaksājot 15% ienākuma nodokli.

Par dividendēm jāmaksā 10% IIN.

 

Kā tad nevarēja!  Vienkārši maksā algu vectētim, pēc tam no viņam to naudu ņem atpakaļ. "Viens draugs" tā veiksmīgi dara.

Jā tieši tā var darīt. Ja tev uz firmu maksa, piemēram, 2k, tad maksā 500 sev, 500, piem, sievai, 500 kādam nestrādājošam radiniekam.

Bet, ja gadījumā nav neviena, tad no 2000

tev būs 9% jāmaksā mikronodoklis - 180ls

500 izmaksā sev, firmā paliek 1320ls.

No tiem 10% dividenžu nodoklis (132 ls) un izņem kā dividendes, atlikušos 1188 ls.

Kopā uz rokas no 2k paliks 1688 ls.

 

Saprotams, ja saņem krietni vairāk kā viens mikro var turēt, nav nekādu šķēršļu uztaisīt otru mikro uz sievas, trešo uz vectēva, utt.

Tāpat jāņem vērā, lai arī mikrouzņēmums var turēt lielāku apgrozījumu, no 35k ir jāmaksā PVN, tāpēc tas ir reālais praktiskais viena uzņēmuma slieksnis.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...