Jump to content
php.lv forumi

The most complete list of Latvian name days that exists, JSONized


Recommended Posts

  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

marrtins, rpr rakstīja "latvieša", nevis "latviešu", tāpēc viņš nekļūdījās. Ja latvieti sauc Dmitrijs, tad tas ir šī latvieša (cilvēka) vārds, bet tas tomēr nav latviešu (nācijas) vārds.

Jāsaka gan, ka stipri daudz latviešu vārdi ir jau senatnē aizgūti no citām valodām, kā nu kurā laikā mode ieviešas, bet šodien mēs pat nejūtam, ka tas vārds kādreiz no kaut kurienes ievazāts un latviskots. Vārds Aleksandrs vispār ir grieķu vārds, bet biežāk tas ir sastopams krieviem, nekā latviešiem.

Link to comment
Share on other sites

No kurienes ir cēlies uguns? Vai ogoņ?

Jā ar krievu valodu ir interesanti, tai ir daudz vārdu kā no baltu valodoām, tā no ģermāņu, fraņču un grieķu, kas ir līdzīgi ar vienu no grupām, bet pilnīgi atškirīgi citās.

tas pats

[uguns, ogoņ], fire

bet, piemēram,

aukstums, [holod, cold]

ūdens, [voda, water]

lauksaimnieks, [fermer, farmer]

 

 

kamēr nav nodefinēts, kas vārdu padara pa latviešu vārdu, cik ilgam laikam jāpaiet, kamēr vārds drīkstēs skaitīties latviešu?

Tam ir jāpiekrīt, bet tomēr ir vispārpieņemtas zināmas definīcijas:

1) vārda izcelsme

2) vārda lietojuma biežums un ilglaicīgums attiecīgajā grupā

Link to comment
Share on other sites

Daudz vārdi jau ir radušies no tā, ka latieši nespēja izrunāt Zviedru vārdus un tos vienkāršoja. No sērijas slinkums izaugsmes virzītajs.. :)

Piemēram?

 

P.S.

Paņemot tos pašus, ūdens un aukstums Zviedru valodā, redzam, ka latviešu valodā izcelsme nav tuva, bet Zviedru valodas vārdiem ir ģermānu valodu izcelsme:

 

aukstums, cold, kyla

ūdens, water, vatten

 

Un iemesls tam ir tāds, ka Baltu tautu izcelsme ir ļoti sena. Baltu tautas, to valoda un kultūra ir senākā šai reģionā - Ziemeļeiropā un Austrumeiropā.

Un latviešu valodai nekādi nevar būt zviedru izcelsme, jo Zviedru kultūra, valoda un rakstība ir salīdzinoši jauna (runa ir par dažiem simtiem gadu), attiecībā pret Baltu tautu kultūras izcelsmi, kura ir vairāku tūkstošu gadu sena. Ja arī ir kādi līdzīgi vārdi, tad tiem visdrīzāk ir kopēja ģermāņu izcelsme.

 

 

Baltu tautu valoda un arī latviešu valodas pirmsākumi meklējami sanskritā:

8qVvVM5l.jpg

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Turpinot tēmu, tās pašas tautas dziesmas, kuru plašais kulturālo un dzīves ziņas aspektu kopums ir unikāls un nav sastopams nevienā citā šeit blakus esoša kultūrā un kura pirmsākumi ir meklējami vēdās (vēdas ir rakstītas sanskritā un daudzviet tām ir ļoti liela līdzība ar latviešu tautas dziesmām) un saistīti arī ar budismu. Mūsu kultūrai un dzīvesziņai ir sena izcelsme, mēs esam viena no senākajām un salīdzinoši neskartākajām āriešu tautām, tad  un tikai pēdējos pārsimts gados daudzi ir aizmirsuši, kas viņi ir un no kā cēlušies un ko viņi pārstāv.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Jā. Vajag tikai rakt un, iespējams, izrādīsies, ka Dmitrijs tomēr ir latviešu/baltu/senbaltu/blabla izcelsmes :)

Vnk man šķiet, ka īsti jau nemaz nevar nodalīt kāds vārds ir kam, sevišķi tik tuvu reģionu ietvaros - laiku gaitā esam pārāk daudz putrojušies savā starpā. Tāpat, kāds man var pateikt, kas tad ir īstens latvietis?

Jāsāk būtu brīnīties, ja tajā sarakstā vērā ņemamā daudzumā būtu vārdi no tālākiem reģioniem, piemēram, vidējiem/tālajiem austrumiem. Yo-Čuņ Bērziņš :P

Edited by marrtins
Link to comment
Share on other sites

Anyway, tātad.

 

Ja vajag tikai vārdus, kas ir kalendārā - lūdzu, izravē liekos ārā. Vai paņem jebkuru citu webā atrodamo sarakstu, kādu līdz šim jau bijis kāliem.

 

Šī saraksta mērķis ir piedāvāt maksimāli daudz to vārdu, kādi ir sastopami LR iedzīvotājiem un tiek kaut kādos zināmos datumos atzīmēti. Piemēram, lai varētu visus šo vārdu īpašniekus apsveikt attiecīgajā dienā.

 

Wannabe filoloģijas doktoriem, kādreizējā foruma zemessargs.lv biedriem un Stendzenieka NAdējiem šis saraksts, protams, nav paredzēts.

Link to comment
Share on other sites

Wannabe filoloģijas doktoriem, kādreizējā foruma zemessargs.lv biedriem un Stendzenieka NAdējiem šis saraksts, protams, nav paredzēts.

 

Nevajag tik personiski uztvert, kad aizrāda par neprecizitātēm.

 

 

P.S.

Bet vispār zinu tādus latviešu nīdējus. Viņiem ir pretīgs viss latviskais. Viņiem ir pretīga pati doma par latviešu tautas eksistenci. Un pats trakākais ir tas, ka šādi cilvēki ir arī ar latvisku izcelsmi. Viņi kaunās paši par savu izcelsmi un identitāti - kaut kādi mazohisti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...