mandarīnpīle Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Kur varētu atrast uzticamu informāciju par to kā atšķiras "gaiši burti uz tumša fona" no "tumši burti uz gaiša fona" colorschemu ietekme uz redzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasspars Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Šitas ir katram cilvēkam individuāli. Man patīk kods uz melna fona, citam uz gaiša fona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
codez Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 (edited) No bioloģijas viedokļa neirotranmitoru plūsma no fotoreceptoriem ir inversa gaismai. Tumsā notiek neirotransmitoru plūsma, bet gaismā nē. Tas iespējams izveidojies evolūcijas rezultātā, jo dzīvnieki lielāku laiku pavadīja gaismā kā tumsā un izdevīgāk ir tērēt mazāk neirotransmitoru. No šāda viedokļa gaišāks ir labāks. Neirotransmitoru trūkums izraisa psiholoģisku nogurumu un depresiju. Psiholoģijā pastāv empīriski novērojumi, ka ziemas laikā cilvēkiem dēļ īsā gaišā laika ir paaugstinās nogurums un depresija. Arī no šāda viedokļa gaišāks šķiet labāks. Mani secinājumi - gaišs backgrounds radīs lielāku kopējo gaišumu, tāpēc tas varētu būt veselīgāks. Edited October 3, 2013 by codez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ieleja Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 tas gan ir papīram, t.i. atstarotai gaismai navis izstarotai, kā uz monitora, bet vislabākais lasīšanai esot tumši zils uz dzeltena fona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
codez Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Kāda fotoreceptoram atšķirība vai tā ir atstarotā gaisma, vai izstarotā? Uz abu veidu fotoniem reaģē vienādi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-remit Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Nezinu, vai tas jau nav apgāzts, bet gadus 20-25 atpakaļ skaitījās labāk, ja divkrāsainajam monitoram ir zaļš fons un balti burti, jo acij zaļo krāsu esot vieglāk uztvert. Praksē esmu ievērojis, ka tumšs fons ar gaišiem burtiem man nogurdina acis, tāpēc cenšos izvēlēties gaišus fonus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ieleja Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 divkrāsainajam monitoram ir zaļš fons un balti burti tas ir kā? manis redzētie to laiku monitori bija melns ekrāns ar zaļiem (baltiem, dzelteniem) burtiem vai arī melni burti uz zaļa (balta, dzeltena) fona, kas kopumā izskatījās baisi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-remit Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Nu, apmēram šādi: Praksē tiešām vairāk bija melnbaltos monitorus redzēju, vai pat vispār pieslēdza pie mazā melnbaltā televizora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Tas ir ļoti induviduāli, kā jau minēja. Kolēģis vispār nevar uztvert tekstu, kas ir balts uz melna. Pats personīgi visu laiku mainu no viena uz otru (Solarized, Molokai, Jellybeans, Luna...). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad182 Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Programmējot vai CLI darbojoties principā vienalga, diezgan daudz ir pavadīts pie abiem variantiem. Garus tekstus lasot gan kaut kā pierastāk un mazāk acīm nogurdinoši šķiet tumši burti uz gaiša fona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Iespējams, ka kontrastā ir tā fiška. Tā, "lai nespiež". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maris-S Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Gaišs fons ir mazāk nogurdinošs. Uz tumšu skatoties acs zīlīte paplašinās uzņemot vairāk starojuma. Par papīra lapu gan nezinu. Man personīgi mājas lapas ar tumšu fonu ir nogurdinošas acīm, pie tam ļoti jūtami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandarīnpīle Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 Nu man nesen viens cilvēks skaidroja kādēļ no aprites izgājušas melnas un brūnas tāfeles skolās, uz kurām raksta ar baltu krītu. Pēc kaut kādiem pētijumiem zaļā krāsa esot veselīgāka (man gan šķiet ka ne tik ļoti krāsai, kā kontrastam te ir nozīmē. Melns-balts un tumši zaļš-balts) nav gluži viens un tas pats) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurchiks Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Tu to tīri teorētiski jautā, jeb gribi sev lapu taisīt light on dark? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandarīnpīle Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 Es domāju par sava teksta editora ietekmi, kurā blenžu stundām ilgi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts