Jump to content
php.lv forumi

Produktivitātes celšana


mandarīnpīle

Recommended Posts

Šajā topikā varētu padalīties ar veidiem kā celt darba/mācību produktivitāti, ātrumu, koncentrēšanās spējas u.t.t. Ceru uzzināt ko nedzirdētu. Runa NEiet par programmēšanas valodu, versiju kontroli, freimworku vai tml ko lietojam, bet par visādiem blakus rīkiem, kas derētu praktiski jebkuram programmētājam neatkarīgi no specialitātes.

 

Pats šobrīd īstenoju, piemēram, :

 

  • Datora vadīšana praktiski bez peles. Attiecīgi rīki kā Vim, Vimium, Awesome WM
  • ~1.5 h dienā pavadu ceļojot vai gaidot kaut kādu transportu. Tā vietā lai skatītos laukā pa logu, telefonā iekačātas audio grāmatas un screencasti par programmēšanu
  • Izklaides, ziņu un tml WEB lapu, kurās mēdzu pavadīt stundām nelietderīga laika, bloķēšana host failā. Kaut arī atbloķēšana ir ~10s jautājums, parasti ieraugot blokādes ziņojumu browserī pazūd vēlme tās atvērt un atgriežos pie kaut kā derīga.
  • Vispārīga mācību plāna sastādīšana 3-4 mēnešiem uz priekšu un progresa dokumenēšana
  • Desktopa wallpapera, windowsu dekorāciju u.c. GUI elementu praktiska izskaušana, lai nenovērš uzmanību. Manuprāt, ja kaut uz mirkli redzams desktopa wallpapers, tad mums ir ļoti nelietderīgi aizņemts ekrāna laukums.
  • Browsera, teksta editora un failu managera autostarts ieslēdzot datoru uzreiz katram savā workspeicā.
Link to comment
Share on other sites

http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_viable_product

http://en.wikipedia.org/wiki/A/B_testing

 

 

P.S. Bet pati svarīgākā programmēšanas produktivitātes lieta ir intelektuālās spējas, jo vienu un to pašu problēmu bieži vien kāds atrisina dažās dienās, bet kādam vajag gadu, kāds atrisina 10 koda rindiņās, kādam vajag pāris simtus, utml.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Efektivitāte ir stipri individuāla lieta. Parasti neefektīvākā darba procesa daļa ir nevis kaut kādi desktopi un wallpaperi vai izklaides lapu apmeklēšana bet gan paša darba organizācija. 
 

Datora vadīšana praktiski bez peles. Attiecīgi rīki kā Vim, Vimium, Awesome WM

 
Stipri individuāls pasākums, man pele ir tik pat labs darba instruments, kā viss cits.
 

~1.5 h dienā pavadu ceļojot vai gaidot kaut kādu transportu. Tā vietā lai skatītos laukā pa logu, telefonā iekačātas audio grāmatas un screencasti par programmēšanu

Galīgi garām. Programmēšana nav vēl visa dzīve, programmēšana ir darbs. Un darbs ir pamatā domāts darba laikam. Ar produktivitāti šim nav nekāda sakara. Skat. nākamo.

Izklaides, ziņu un tml WEB lapu, kurās mēdzu pavadīt stundām nelietderīga laika, bloķēšana host failā. Kaut arī atbloķēšana ir ~10s jautājums, parasti ieraugot blokādes ziņojumu browserī pazūd vēlme tās atvērt un atgriežos pie kaut kā derīga.

"Stundas" pavadītas nelietderīgi parasti nemaz nav tik nelietderīgas. Ja tās tomēr ir stundas, problēma ir darba organizācijā. Mazāks laiks samazina "izdegšanas" (see: developer burnout) iespējamību un patiesībā mēdz efektivitāti pat palielināt. 
 

Desktopa wallpapera, windowsu dekorāciju u.c. GUI elementu praktiska izskaušana, lai nenovērš uzmanību. Manuprāt, ja kaut uz mirkli redzams desktopa wallpapers, tad mums ir ļoti nelietderīgi aizņemts ekrāna laukums.

 

Stingrs bullcrap. Ja viss šis tev spēj novērst uzmanību no darba, tev vajadzētu iet strādāt betona bedrē 50m zem zemes. Ne tur problēmu meklē.

Browsera, teksta editora un failu managera autostarts ieslēdzot datoru uzreiz katram savā workspeicā.

 

Vai arī vienkārši datoru liec gulēt ne slēdz ārā. Ietaupīsi vēl vairāk laika. Bet tas ir ekscess. 

 

 

Produktivitātei pamatā nevajag daudz, un galvenais bez augstāk minētās matu skaldīšanas ir -

  1. Patīkama, tīra, sakārtota, klusa un ērta darba vide. Darbs labāk ritēs tīrā un klusā birojā kā mājās ar bērniem.
  2. Labi organizēts darbs. Ja strādā komandā, team lead parasti var labi izdalīt darbus cilvēkiem pēc tā, kas kuram labāk sanāk un patīk darīt.
  3. Jebkāda pozitīva motivācija. Nekāda fud. Nekāda "ja nedarīsi X Y laikā, būs slikti".
  4. Uzdevumu rotācija. Monotonisms un rutīna nogalina produktivitāti un efektivitāti.
  5. Realitātei atbilstoši uzdevumi un pēc iespējas mazāk stresa. Laba plānošana un komunikācija novērš stresu.
  6. Labi atstrādāti un izmēģināti darba un komunikācijas procesi - kas kam ko jautā, ja kaut kas nav skaidrs, kurš par ko atbild.
  7. Atpūta. Pieprasīt programmētāju un vispār jebkuru šāda tipa darba veicēju strādāt 8 stundas dienā 5 dienas nedēļā ir neprāts. Ar to vispār nevar rēķināties. Efektīvās darba stundas katram programmētājam atšķiras, bet normālā gadījumā normālam devam eds nepārsniedz 6 stundas 8 stundu darba dienā, vairumā gadījumu pat mazāk. Tātad katru dienu vismaz 2 stundas dienā tiek novērsta uzmanība, apzināti vai neapzināti, ar mērķi atdzesēt smadzenes. 
  8. Pēc iespējas skaidri darba uzdevumu nosacījumi. Jo neskaidrākas prasības, jo vairāk laika tiek patērēts zīlējot un komunicējot. Lai piedod man mūsu foruma izcilie prāti, kas par šo gribēs mani sist plusā, bet programmētājam ir jāprogrammē. Prasības izzināt ir analītiķa uzdevums. 
Link to comment
Share on other sites

Principā Roberts visu jau pateica. Ievērojams produktivitātes grāvējs ir neskaidri nodefinēts sagaidāmais rezultāts un nepārtraukta monotonu uzdevumu raušana noved pie izdegšanas.

Vēl produktivitāi var ietekmēt neapmierinātība pret darbavietas specifiku (neadekvāts atalgojums, jāuztur nevīžīgu/paviršu/dumju kolēģu rakstīts kods, utt).

 

Vispār jau gribētos teikt ka Pomodoro un tamlīdzīgas tehnikas drīzāk ir vajadzīgas tādiem kuriem darbs ir tik garlaicīgs, ka nepieciešams izdarīt ievērojamu piepūli, lai uz to piespiestos. Tas arī noteikti nepalīdzēs kad produktivitāte tiek zaudēta to iemeslu dēļ, kurus aprakstīju pirmajos teikumos.

Link to comment
Share on other sites

Oftopiks, bet ko darīt, ja man ir vēlme, piemēram, iet prom no šī foruma, bet nekur profilā nav viegli pamanāmas, lielas sarkanas pogas "katapultēt savu kontu un visu info no datubāzes"? Un tā pēdējā laikā ir visur! Ja es kaut kur reģistrējos, lapa nez kādēļ iedomājas, ka gribēšu būt tajā līdz mūža galam.

 

Uzraksti kādam adminam lai tevi izdzēš. Protams, nav garantijas, ka tas tiks izdarīts, bet tāpat nav arī garantijas, ka tas tiks izdarīts nospiežot pogu "Delete Me".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...