Jump to content
php.lv forumi

sliktas lietas


metal-0-1

Recommended Posts

Problēma - mācoties pašmācībā (tā kā to esmu ar pārtraukumiem darījis pēdējos divus gadus) liekas, ka es visu laiku iemācos kaut ko nepareizu, vecu, deprecated, bad practisi.

 

Kā plānot laiku, kādus avotus lietot, kam pievērsties kā prioritātei, varbūt pat kur meklēt iespējas papraktizēties pie cilvēkiem kas zina, kā lietas sakarīgi novest pie rezultāta.

Edited by metal-0-1
Link to comment
Share on other sites

Tu mēģini risināt problēmu no nepareizās puses. Tu gribi iemācīties programmēšanu kā dzejoli, tā lai vienā mirklī vari pateikt, ka "esmu iemācījies". Bet tā nebūs, programmu izstrāde ir tā lietas, kas attīstās  un mainās lielā ātrumā. Nekad nesamācīsies visu galvas.

 

Vēl arī vajag saprast, ka uzlikt gatavu frameworku un pārbīdīt pāris koda gabalus nav programmēšana

Programmēt ir kā minimums uzrakstīt bubble sort algoritmu no galvas

Link to comment
Share on other sites

Varu tev pateikt priekšā - PHP ir deprecated. Vajadzēja vairāk kā 5 gadus, lai to saprastu.

 

Tava seja ir deprecated.

 

Par tēmu ( viss zem IMO ). Svarīgākais ir iemācīties principus ( OOP design patterns, DB normālformas, ... ). Izmantojot vienalga kādas valodas. Tad kad zin principus apgūt jaunas lietas būs daudzreiz ātrāk. Piemēram, tu saki ka lietoji mysql_* funkcijas un tagad zini, ka tās ir deprecated. Skaties kas nāk vietā un pielāgo zināšanas jaunajam ( PDO, MySQLi ). Nekas tur diži daudz jauns nav jāmācās klāt. Jo vairāk principus zināsi, jo vieglāk liksies visa jaunā iemācīšanās.

 

Kā arī tas ko Kasspars saka. Nebūs tā, ka iemācīsies un viss - vienmēr nāk kas jauns un mainās vecais. Vajag adaptēties - bet kā jau teicu. Ar laiku tas sanāks vieglāk. Un atkarībā no stūrgalvības un tā varēsi sākt flame wars ar citiem sakot, ka vot šādi darīt ir stulbi un manos laikos tā nebija.

 

Kur mācīties. Es lasīju lietas internetā, skatījos screencast-us un mēģināju pēc iespējas vairāk dažādas tehnoloģijas. Svarīgi ir mēģināt jauniegūto uzreiz pielietot ( nevis copy / paste, bet atrast problēmu, kur jauniegūto principu var izmantot tās atrisināšanai ). Izdomā kaut ko, ko vēlies uztaisīt un taisi. Vienalga, ja tas jau eksistē. Ņem padomus no eksistējoša un veido savu. Vai arī atrodi kādu internship kur kāds tevi mentor-ēs.

Link to comment
Share on other sites

Atceros kā sīks braucu uz Rīgu uz latgalīti pirkt Delphi 5 diskā. Internets tad bija tikai caur modemu un mamma ļāva iezvanīties tikai 6dienās un 7dienās, jo tad bija pa lēto :D  Pat neatceros vai google tajā laikā jau bija. I neko tā pat kaut kādā veidā uzrakstīju softu, kas mp3 failam pārrakstīja ID3 tagus

Galvenais ir pašam rakstīt kodu. Tieši rakstīt nevis ņemt gatavus moduļus un līmēt kopā

Link to comment
Share on other sites

Piemēram - mācību uzsākšanas no nulles un spageti rakstīšanas līdz brīdim kad uzzināju (tikai uzzināju, nevis iemācījos lietot) objektorientēto paradigmu, pagāja vesels gads. Tajā laikā domāju ka notepad++ ir vislabākais pieejamais editors. Lietoju mysql funkcijas, bet še tev, izrādās, ka deprecated.

Nu tas ir ātri.

 

Pēc 10 gadiem būsi spečuks, galvenais ir vēlme (degsme) mācīties. Ja šaubies par sevi, tad viss ir kārtībā, jo Tev ir pats galvenais, kas ir vajadzīgs programmētājam - vēlme saprast, vai tas, kā Tu dari, ir tiešām labākais veids. Atbildes jau nāk, ja viņas meklē.

 

Es ieteiktu apgūt tematus atsevišķi, bet padziļināti. Piemēram, nevis uztaisīt kaku, kas ir sekls kods ar seklu db un seklu html, bet vispirms taisīt tikai kodu, noslīpējot programmas loģikas, algoritmu veidošanu. Tad kādā brīdī pievērsties datubāzēm un slīpēt shēmas, normālformas, indeksus, OLTP vs DWH, utt. Tad pastrādāt ar rociņām taisot HTMLu + CSS, tad paspēlēties tīri ar JavaScript / DOM / AJAX. Utt.

 

Lasi specifikācijas. Lasi dokumentāciju. Lasi manuāli pat funkcijām, kuras pārzini. Pārskati komentārus, vai tur nav kaut kas interesants. 99% problēmu ir atrisinātas, ir atrasti labākie veidi, viss, kas ir jāizdara - jāiepazīstās ar to. Jāsaprot, vai koda piemērs ir naivs, vienkāršots paraugs, vai tas ir reāla produkcijas koda fragments.

 

P.S. Viena no stulbākajām frāzēm, kādu nācies dzirdēt programmētāja darbā, ir "jāizlasa tikai šis, pārējo var nelasīt, jo tas nav svarīgi".

P.P.S. Coders read a lot of code.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

> Varu tev pateikt priekšā - PHP ir deprecated. Vajadzēja vairāk kā 5 gadus, lai to saprastu.

 

Gandrīz no krēsla nokritu. :D:D

 

> Tu gribi iemācīties programmēšanu kā dzejoli,

 

> Programmēt ir kā minimums uzrakstīt bubble sort algoritmu no galvas

 

Tu konfliktē ar sevi. Uzskatu, ka ir bullshits zināt no galvas algoritmus, funckiju nosaukumus un vispār kko mācīties tieši **no galvas**.

 

Tas, ko jāmāk, ir loģiski domāt, risināt problēmas (un te nav runa tikai par tehniskām problēmām), pielāgoties codebase, lasīt citu, ticami sūdīgu, kodu, spēt domāt out-of-the-box, nevis visu censties izdarīt ar āmuru, ir jābūt lielai vēlmei daudz mācīties, un nevis tāpēc, ka vajag, bet tāpēc, ka patīk un interesē (hence, [playful cleverness](http://dagrevis.lv/blog/137/kas-ir-hakeris/) (SPAMS!)), brīvajā laikā ņemties ar kko jaunu (valoda, laibarijs, paradigma vai vispārīgi — izlasi grāmatu, uztaisi spēli), mauc uz priekšu un pats galvenais, personīgi tev, atrodi darbu, nevis pazaudē laiku lēni mācoties, jo reālos apstākļos to darīt ir daudz sakarīgāk, nekā mājās, ar tēju. Neuztraucies, ka tas tev varētu būt par grūtu — tas ir tikai PHP, mērkaķis varētu to rakstīt (īstenība daudzi arī ir mērkaķi)! :D

 

> Kā arī tas ko Kasspars saka. Nebūs tā, ka iemācīsies un viss - vienmēr nāk kas jauns un mainās vecais. Vajag adaptēties - bet kā jau teicu. Ar laiku tas sanāks vieglāk. Un atkarībā no stūrgalvības un tā varēsi sākt flame wars ar citiem sakot, ka vot šādi darīt ir stulbi un manos laikos tā nebija.

 

+1

 

> Galvenais ir pašam rakstīt kodu. Tieši rakstīt nevis ņemt gatavus moduļus un līmēt kopā

 

Nu man atkal tev negribas piekrist. :(

 

> Kurš tad tagad ir labākais pieejamais editors? Sublime Text? haha

 

Vim, protams. :D

Link to comment
Share on other sites

daGrevis kā kopilators domā. Saproti, ka bubble sortu var iemācīties ne tikai iezubrījot konkrētu php kodu no galvas, bet saprast paša algoritam būtību. Pats vienkāršākais būtu uzzīmēt algoritma  blokshēmu. Un ja tev ir tā izpratne, tad būs vienalga kāda programmēšanas valoda. Programmētājs nav tas, kurš māk tikai vienu PHP, programmētājs ir tas kurš māk programmēt

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā. Es mācētu uzrakstīt bubble-sort, quick-sort utml., bet man sākumā būtu jāatsvaidzina atmiņa iz Wikipedia, lai atcerētos, kā konkrētais strādā. Redzi, es nezinu blokshēmas no galvas, jo tam nav reāla ieguvumu reālā programmēšanā (vismaz Webā). Nav runa par to, ka programmētājam ir jāmāk to uzrakstīt — tas ir pašsaprotami. Un kāpēc tu par valodām sāc? Atsvadizinot atmiņu, es varu to bubble-sort uzrakstīt gan JavaScript, gan PHP, gan Python, gan Ruby, gan Lua, gan Haskell. Doesn't matter.

 

Quicksort.hs (no ~/Haskell/) — http://vpaste.net/GLrl0 .

Link to comment
Share on other sites

Es domaju, ka cilvēks gribēja pateikt, ka nevis jāzin algoritmu no galvas, bet ir jāsaprot algoritma pamatprincipu. Algoritma zināšana no galvas by default ir neiespējama. No galvas var zināt tikai algoritma konkrēto realizāciju. Algoritma darbības pamatprincipa izprātne ir kaut kas cits.

Algoritma principu var izprast pat ar šita piemēra palīdzību:

Link to comment
Share on other sites

Mācīties mācīšanās pēc nav interesanti, vismaz man. 

 

Varbūt sāc no otra gala - izdomā problēmu, kuru gribi atrisināt un tad skaties, ar kādiem rīkiem to labāk darīt. 

 

Piemēram, uztaisi savu blogu vai forumu, neņemot gatavos risinājumus.

Izdari to līdz galam, izmantojot jau tās zināšanas, kas tev ir. Tas nekas, ka kods nebūs pēc jaunākajiem standartiem atbilstošs. Svarīgi, lai tev ir gatavs produkts.

 

Pēc tam, ja viss darbojas, tad vari domāt, kā ieviest kodā labāku praksi, standartus un optimizācijas. Pārraksti vai arī taisi nākamo projektu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...