kristers_Z Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 (edited) Praktiski visi tutoriāļi, kas māca rakstīt ar tastatūru bez skatīšanās uz tās, liek turēt kreisās rokas pirkstus uz pogām ASDF un labās rokas pirkstus uz JKL; Šī rakstīšana ir diezgan dziļi nogulsnējusies manās smadzenēs uz tagad pārejot uz Vim es domāju vai nevajadzētu pārmainīt defaultos navigēšanas HJKL taustiņus uz JKL; jo tas labāk iet kopā ar šo rakstīšanas veidu. It kā man nepatīk lauzt tādas standartizētas konfigurācijas, bet kaut vai tajā pašā stackoverflowā ir diezgan pamatoti viedokļi par to ka tas ir ergonomiskāk utt un tjpr. Ko iesakat - lietot standarta HJKL vai tomēr JKL; ? Edited August 12, 2013 by kristers_Z Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gurkjis Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 es nekādu standartu speciāli neesmu mācījies, bet varu tāpat bez neskatīšanās rakstīt. Kā tieši to daru - pats nezinu, bet zemapziņa zina. Tāpēc varbūt dari, kā pašam liekas ērtāk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristers_Z Posted August 10, 2013 Author Report Share Posted August 10, 2013 es nekādu standartu speciāli neesmu mācījies, bet varu tāpat bez neskatīšanās rakstīt. Kā tieši to daru - pats nezinu, bet zemapziņa zina. Tāpēc varbūt dari, kā pašam liekas ērtāk. Te runa nav īsti par rakstīšanu bez skatīšanās bet tieši par Vim navigācijas HJKL taustiņiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Tev nav kkāds kreisas klaviatūras izkārtojums vai izmērs? HJKL būtu jābūt precīzi perefekti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristers_Z Posted August 11, 2013 Author Report Share Posted August 11, 2013 Tev nav kkāds kreisas klaviatūras izkārtojums vai izmērs? HJKL būtu jābūt precīzi perefekti. Parasta tastatūra. Doma bija tajā, ka rakstot touch-taipistu manierē, labas rokas pirksti tiek visu laiku turēti virs JKL; taustiņiem. Būtu loģiski, ja tieši šie taustiņi tiktu izmantoti navigēšanai, nevis HJKL, kas ir par vienu vienību nobīdīti pa kreisi. Bet es te laikam esmu vienīgais, kurš tā raksta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Nē nu man parasti rokas ir uz kreiso stūri, kur atrodas Tab, Shift, Ctrl, Meta un Alt taustiņi, bet otra uz minētajiem HJKL. Bet tas, kur tās rokas aptuveni turi nav tik ļoti no svara. Prieks, ka Vim! Vēl viens savējais programmētājs! ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaklz Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 daGrevis, patausti savas klaviatūras F un J taustiņus. Cik es esmu strādājis, uz šiem burtiem VIENMĒR ir fiziski izcilņi, lai neskatoties uz klaviatūru pirksti varētu atrast īstos burtus. Parasti šos izcilņus atrod ar rādītājpirkstiem. Izmantojot hjkl sanāk lauzt ieradumu ar taustiņu atrašanu, jo vienai rokai tad izcilnis ir jāatrod ar rādītājpirkstu, otrai rokai ar vidējo pirkstu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 > daGrevis, patausti savas klaviatūras F un J taustiņus. Cik es esmu strādājis, uz šiem burtiem VIENMĒR ir fiziski izcilņi, lai neskatoties uz klaviatūru pirksti varētu atrast īstos burtus. Checks... OMG HE WASN'T LYING! > Parasti šos izcilņus atrod ar rādītājpirkstiem. Izmantojot hjkl sanāk lauzt ieradumu ar taustiņu atrašanu, jo vienai rokai tad izcilnis ir jāatrod ar rādītājpirkstu, otrai rokai ar vidējo pirkstu. Bet ja zini, kur ir viens taustiņš (centrālais j ar rādītājpirkstu) — atrast pārējos nav problēma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaklz Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Jautājums jau arī topikā ir - lauzt ieradumu, vai nelauzt :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Nu, ja cilvēks mācās Vim, nav iespējams nelauzt ieradumu jebkurā gadījumā. :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pats Toms Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Nav iespējams nelauzt ieradumu jebkurā gadījumā? Nu gan es nepiekrītu. To jau open source vienmēr ir darījis - lietotājos radījis kreatīvu domāšanu, jeb tas ir laipni aicināts kaut ko izmainīt pa savam prātam, ja kaut kas nepatīk. Tieši tādēļ ar Kristera topiku viss ir kārtībā un nomainīt "hjkl" uz "jkl;", patiesībā izklausās lieliski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Nav problēmu. http://stackoverflow.com/questions/3083928/vim-remapping-the-hjkl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Леший Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Kaklz'am ir taisnība par F/J pogām. Esmu pieradis apieties bez h pogas - vispār ikdienā navigācijai izmantoju t/T. Tas arī pieradina efektīvāk izmantot d/y/... komandas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daGrevis Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Arī fakts. HJKL vispār ir maz-izmantots, ja tu jau normāli saproti kā lietas notiek Vim. Piemēram es izmantoju wWeEbB un fFtT ļoti daudz! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Леший Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Rekur sev uztaisīju printable versiju ērtam cheatsheetam, ko izmantoju (oriģināls uz A4 nav lasams, uztaisīju 2xA4) vimcs.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts