Jump to content
php.lv forumi

Kādu klaviatūru un peli lietojam?


Mr.Key

Recommended Posts

Interesē, kā citi programmētāji pieiet darba vides ergonomikai. Temats diezgan plašs, tāpēc šeit konkrēti par klaviatūru un peli. Vai izmantojiet ergonomisko, parasto, kā iet ar portatīvo datoru "ērtajām" klaviatūrām, utt.? Pats lietoju ergonomisko klaviatūru - ar lielu izliekumu un dalījumu uz pusēm. Tas, kas pārsteidz, ka veikalos praktiski nav pieejamas ergonomiskās klaviatūras. Vai tiešām nav pieprasījuma? Ko profesionāļi izvēlas?

Link to comment
Share on other sites

Lietoju, to, kas man pašam liekas ērtāk, ne kādam citam. Darbā dzīvojos ar parastu K120, mājās noutbuka standarta klaviere, kas manam vecajam travelmate 5542 ir pat ļoti ērta. Būtu labi, ja tādas varētu nopirkt atsevišķi. 

 

 

Also, plānoju izmēģināt šo klavieri. Patīk ideja. 

Edited by F3llony
Link to comment
Share on other sites

Lietoju Mac tipa ( gan jau, ka ir labāks nosaukums, taču negribu meklēt kāds ) klaviatūru. Liekas ērtāk maniem pirkstiem nekā standarta klaviatūras. Pēdējā laikā gan drukāju pa taisno uz laptopa un ar touchpad'u. Nekādu īpašo problēmu nav, jo peli tāpat visnotaļ reti sanāk izmantot.

 

Svarīgāk liekas labi sataisīti un iegaumēti klaviatūras shortcut'i ( un multi-touch gestures uz touchpad arī šad un tad noder ).

Link to comment
Share on other sites

Lietoju Apple alumīnija klavieri ar vadu. Pašlaik labāk, kas ir bijusi. Man patīk seklie taustiņi, kādi parasti ir portatīvajiem datoriem. Tās izliektās ergonomiskās klavieres šķiet pilnīgs murgs, esmu mēģinājis un ļoti nepatika.

 

Agrāk bija MS bluetooth pele, ļoti laba, bet savu nokalpoja. Nopirku jaunu MS peli pa 50Ls, jau pirmās dienas vakarā izmetu pa logu, pilnīgs sds. Nesaprotu, kā tādu vispār varējo no testa laboratorijām izlaist, tā pele pat normāli uz galda nestāv.

Tagad iepirku Elecom geimeru peli. Pelei pat atsvarus var ielikt. Ļoti ērta un uz pusi lētāka kā MS pele. 

Link to comment
Share on other sites

Es izmantoju šādu modeli: http://www.microsoft.com/hardware/en-us/p/natural-ergonomic-desktop-7000/WTA-00001 - ļoti ērta, gan pie rakstāmgalda, gan tad, ja jāizlīdzas ar kādu pagaidu novietojumu, kad rokas nevar uzlikt uz pareizā augstumā novietota galda.
 
ThinkPad klaviatūras - manuprāt, izcilas, ja neskaita to, ka Fn taustiņš jauc prātu, kad jāpārslēdzas no vienas klaviatūras uz otru. Jaunā ThinkPad klaviatūra nav mēģināta, cerams, ka nelīdzinās citu portatīvo datoru klaviatūrām, kuras ir foršas pirmajā brīdī... Bet, kad jāstrādā katru dienu un jāraksta, un jāraksta daudz, tad izskats ir mazāk svarīgs par taustiņu formu, sajūtu. Normāli jau vispār uz klaviatūru neskatās. Starp citu, par ThinkPad filozofiju, galvenajiem dizaina principiem, tostarp, klaviatūru, var palasīties mazliet: http://blog.lenovo.com/design/booked-at-the-moma, tajā minētā grāmata ir šeit: http://viewer.zmags.com/publication/69081166#/69081166/1
 
Kas vienam patīk, citam nepatīk - man, piemēram, Apple klaviatūras šķiet ļoti neērtas. Ir saimniecībā arī šāda:
 
directin_apple.jpg


Taustiņi ir "non responsive" - nevar sajust, vai taustiņš ir nospiests vai nav, bieži sanāk uzrakstīt vārdus bez burtiem. Pirksti ātri nogurst. Ja nav intensīvi jāraksta, tad jau smuki... Kā var raiti rakstīt ar plānajiem dēlīšiem, nesaprotu, taču pieņemu, ka šīm klaviatūrām primārā ir dizaina, nevis rakstāmmašīnas funkcija.

 

Ir mēģinātas kompaktās klaviatūras, to savādākais (vertikālais) home/end taustiņu sešinieks parasti prasa laiku, lai pierastu. Kā var programmēt bez bultiņām, nestādos priekšā... protams, Vim faniem tas Happy hacking ir īstais risinājums, jo bultiņu neesamība ir arī iemesls, kāpēc vimā navigācija notiek ar hjkl. (http://www.catonmat.net/blog/why-vim-uses-hjkl-as-arrow-keys/) Ir arī mehāniskā klaviatūra, tā, protams, grab ļoti, pirksti arī mazliet ātrāk nogurst - taustiņiem pretestība lielāka. Vispār, paldies par to linku uz Elite Keyboards, jāpapēta. Tur ir arī baltās klaviatūras, kas ir liels retums šodien.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Vispār esmu sapratis, ka pilnā izmēra klaviere ar numpadu un atsevišķi izvietotajiem kursor taustiņiem ir par lielu. Daudz kustību ar rokām jāveica, ja gribi pie kursortaustiņiem tikt un pie peles (jā jā es izmantoju peli :D ). Tāpēc baigi patīk ultrabooku klavieres, viss kompakti. Sākumā besija, ka nav page up, page down, home un end taustiņu, bet tas ir atrisināts šos taustiņus uzliekot uz kursortaustiņiem un darbināmi ar fn. Pavisam nedaudz jāpierod un ir ļoti ļoti ērti

 

Īsti nesapratu kā tas ir, ka taustiņi ir non responsive?! Taustiņi tik viegli, ka nevar just, ka nospiests taustiņš. 

Man tieši ir viedoklis, ka apple vienīgais, kas ražo mantu, lai to produktīvi izmantotu (+ arī izskatīgu). Savukārt visādi logitechi-veidīgie ražo, lai smuki izskatītos - spilgtas lapiņas nshit.

Link to comment
Share on other sites

Par mehānisko vēl jātiek skaidrībā, varbūt ka tomēr plēves. Katrā ziņā, arhaiska. Par Logitech - līdzīgs viedoklis... :) Kaut kad sen aizķērās, ka Microsoft ražo ļoti labu perifēriju. To, starp citu, pavēstīja Linux fanāts.

 

Key responsiveness - neatkarīgi no tā, vai taustiņi spiežas viegli vai grūti, pēc tā, kā taustiņš atlec atpakaļ, pirkstos jābūt nepārprotamai sajūtai, vai taustiņš ir nospiedies vai nav. Tai baltajai tā nav. Nezinu, kā to aprakstīt, normāli jau visām klaviatūrām, arī Apple plānajām, tas ir, tāpēc par to nedomā... Ja šīs sajūtas nav, ir grūti rakstīt, jo nogurums iestājas jau no tā vien, ka rakstītais teksts ir rūpīgi jālasa ar acīm, sekojot līdzi, vai burts ir ievadījies vai nav. Varbūt trāpījies kāds ķīniešu viltojums, kgan pirkta LV pie tāda kā labi zināma Apple produktu tirgotāja.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, man darbā ir melna, parasta klaviere. Nākotnē gribētu Das Keyboard vai Happy Hacking.

 

Tomēr neuzskatu, ka tas kko ļoti, ļoti mainītu. Labāk iemācieties neizmantot peli, lūk tas dos ieguvumu! :P

Edited by daGrevis
Link to comment
Share on other sites

Razer Blackwidow mehāniskā pogle, pirmajās pāris nedēļās bija mazliet wtf un jāpierod, bet tagad patīkamāk rakstīt nekā ar vidējo laptopa vai noname par 2ls gabalā klaviatūru

ka tas kā jūtami palielinātu produktivitāti gan nezināšu teikt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...