Jump to content
php.lv forumi

CMS mazai/vidējai mājaslapai


101111

Recommended Posts

Gribētos jūsu viedokli - kādus CMS izmantojam praksē.

 

Specifiski, kas man interesē ir CMS priekšlikumi, kas apmierina šādas prasības:

  • Pārvalda (klasisku uzņēmuma) mājaslapu, kas ir mazliet apjomīgāka par kontaktu formu un ziņu lentu, bet ne pārāk daudz
  • Ir pieejami gatavi plugini/moduļi/papildinājumi dažādām biežāk nepieciešamajām vajadzībām - lietotāju pārvaldība, ziņu, statiska satura, izvēlņu menedžēšana utt
  • Daudzvalodības atbalsts un tulkojumu pārvaldība
  • SEO metadatu un URLu rediģēšanas iespēja
  • Estētisks un saprotams GUI, satura pārvaldība neprasa apgūt mulsinošus jēdzienus un workflowus (kas ir neizbēgami pietiekami lielu lapu CMSiem, kas nav šis gadījums) - respektīvi, lai būtu draudzība pret gala lietotāju.
  • Draudzība pret programmētāju, respekts pret labu un mūsdienīgu programmēšanas praksi. Jābūt cilvēcīgam veidam, kā paplašināt CMS ar papildinājumiem. Pat, ja CMS ir radīts lielākām lapām un apaudzis ar daudz papildus fīčām, jāvar tās pietiekami jēdzīgā laikā novākt.

 

Tīri subjektīvi, pēdējā kritērija dēļ, domāju ka uzreiz atkrīt Wordpress, Joomla - mazliet ir gadījies kaut ko pieprogrammēt lapās, kas balstītas uz šiem CMSiem - paliek aukstas kājas par to atceroties :) Varbūt kādam ir pieredze ar Django CMS? Vairāk interesē vai praksē klientiem kāds to ir piedāvājis un kā klients (kas ir tālu no IT nozares) "vērtē" šī CMS interfeisa saprotamību?

 

Pašam jau ļoti gribētos, kaut Symfony2 balstītie CMS risinājumi būtu dotajā brīdī vairāk attīstīti, bet pēc nelieliem eksperimentiem sapratu, ka līdz tam vēl ir diezgan tāls ceļš ejams (lai gan ir lielas cerības uz Symfony2 CMF).

Link to comment
Share on other sites

būtu ambiciozi teikt, ka Django-CMS nav labs, bet!

 

ja:

- uzliekam Ubuntu 12.04 uz virtuālas mašīnas,

- sekojam mājas lapas instrukcijām,

- iekuļamies nepārvārāmās problēmās

 

tad tas ir:

- atrisināms,

- sagādās kaudzi problēmu nākotnē,

- un tās problēmas būs pēc būtības, jeb ārpus tavas aplikācijas

Link to comment
Share on other sites

> The instructions here install certain packages, such as PIL, Django, South and django CMS globally, which is not recommended. We recommend you use virtualenv instead. If you choose to do so, install Django, django CMS and South inside a virtualenv.

 

~~~

sudo apt-get install virtualenv

virtualenv my_proj/

cd my proj/

bin/pip install Django==1.4 django-cms south python-psycopg2

~~~

Link to comment
Share on other sites

Iesaku labāk izvēlēties kādu labu "framework", kuram ir pieejami gatavi "widgets", iemācīties ar to veikli apieties un uzcept savu CMS uz tā. Uzreiz pasaku, ka ja tu gribi taisīt tā sauktajiem "kapeikpisējklientiem", tad tādiem derēs jebkāds sūds, jo kas nemaksā, tam nav arī tiesības kaut ko ļoti labu prasīt, bet tādiem klientiem, kas ir gatavi maksāt adekvātas summas, gandrīz vienmēr būs pamatotas specifikas prasības, pie kurām tu patērēsi daudz laika pielāgojot kaut kādus dīvainus CMS, lai varētu to visu izpildīt un piedevām būs jālūdzas, lai klientam starp pazīstamiem nav kāds hakeris vai pieredzējis programmētājs, kuram iedot patestēt un šo caurumaino publisko CMS gadījumā tāds ātri atradīs, kur piesieties.

Es arī sen atpakaļ krāmējos ar klientiem, pat nesen viena firma gribēja uztaisīt sev pilnfunkcionālu mājaslapu ar vairākām speciālām funkcijām un labu dizainu par neadekvātiem grašiem (es nedēļā nopelnu vairāk), ka es labi tālu viņus pasūtīju. Visi "klienti", kas grib uzcept jaunu, pilnfukcionālu, oriģinālu vietni, kas nav blogs vai tamlīdzīga vienkārša šablonlapa, un nav gatavi tajā ieguldīt vismaz četriem cipariem rakstāmu summu (latos), ir uzskatāmi par "kapeikpisējiem". Es, protams, pieņemu, ka tur ir nepieciešams gan oriģināls dizains, gan javascripti, html5, css3 un viss pārējais, kas pienākas normālam mūsdienu ražojumam.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

DjangoCMS un DrupalCMS manuprāt ir tev visderīgākie. Taču Django izmanto OOP, bet Drupal to izmanto tikai daļēji. Kas liecina par to, ka Django ir modernāks, jo seko jauniem programmēšanas principiem un ļauj izmantot MVC/MTV. Kā arī Drupal nav ORM, kas savukārt ir Django. Tas atvieglo darbu ar MySQL pierasījumu veikšanu, tie nav jāraksta pa taisno. Iesaku DjangoCMS!

Link to comment
Share on other sites

un parastie, neglītie pieprasījumi Tev būtu?...

db_query("SELECT * FROM {node} WHERE `type` = 'drupal'")->fetchAll(); 

vai

$result = db_select('node', 'n')
    ->fields('n')
    ->condition('n.nid', 'drupal', '=');
    ->execute()
    ->fetchAssoc();

 

jo man pdo liekas tīri simpātisks, bet varbūt tu vienkārši esi aizmidzis pie D6? :) 

Edited by anonīms
Link to comment
Share on other sites

DjangoCMS un DrupalCMS manuprāt ir tev visderīgākie. Taču Django izmanto OOP, bet Drupal to izmanto tikai daļēji. Kas liecina par to, ka Django ir modernāks, jo seko jauniem programmēšanas principiem un ļauj izmantot MVC/MTV. Kā arī Drupal nav ORM, kas savukārt ir Django. Tas atvieglo darbu ar MySQL pierasījumu veikšanu, tie nav jāraksta pa taisno. Iesaku DjangoCMS!

 

Jā, Drupal ir riktīgs opis un tā arhitektūra nav visai moderna. Zinu, ka šī lieta tiks risināta ar nākamo major versiju, kur tiks ieviesti Symfony2 komponenti.

 

Neesu baigi dziļi racis Drupal lietas, bet man tāda sajūta, ka izmantojot Drupal ne tikai SQL kods nav jāraksta, bet vispār var iztikt bez koda rakstīšanas (izņemot templeitu integrāciju), jo gatavu moduļu standarta risinājumiem ir ļoooti daudz.

Edited by 101111
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...