Jump to content
php.lv forumi

Skolas izvele


wonder

Recommended Posts

Man personīgi nepatīk, ka dažas universitātes IT profesori twitterī nevis dalās ar linkiem uz pētījumiem, bet muld par politiku.

 

Viedokļa nav. Pats mēģināju maģistrantūru. Iztiekot bez kaudzes personisko apsvērumu, pasākums izbeidzās, jo motivācija censties nebija. Un ne tāpēc, ka nepatiktu mācīties - pastāvīgi patstāvīgi apgūstu to, kas nepieciešams. Ar ko arī gribu teikt, ka izglītība ir nepieciešama. Jautājums, no kura punkta saproti, ka nesējraķete vairs (vai uz brīdi) nav vajadzīga vai pat traucē.

 

Ar vai bez izglītības, tāpat nāksies visu dzīvi mācīties, ja vien nevēlies būt no tām lupatām, kurām viss jāpaskaidro un jāpalīdz, vai kas nevienam nerāda savu kodu, bet tad, kad parāda, visiem iestājas sirmi mati.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Papīrs? Vai tiešām ir vērts tērēt 4 gadus un 16 000Ls (750Ls semestrī + kredīts). Pat ja nav kredīts, tad jebkurā gadījumā pats vēlāk apmaksā ar nodokļiem nākošiem studentiem studijas, jo tādas budžeta vietas teorētiski nepastāv. Tad jau jāparēķina vai tas vispār apmaksāsies, sēžot nākotnē kādā valsts struktūrā.

 

Kādi draugi? Ja interešu draugi, tad es seminārā (piemēram par biznesu) pa 3 stundām sev vairāk draugu dabūšu nekā pa 3 gadiem skolā. Ar to vēlos teikt, ka jāgrozās tur, kur vairāk līdzīgi domājošu cilvēku. Ja runa ir par dzīves draugiem, tad tādus var iegūt tik pat labi jogas treniņos.

 

Nepazīstu nevienu datoriķi, kas nebūtu mācījies par budžeta līdzekļiem.

No otrā kursa strādāju uz pilnu slodzi un paralēli mācos ( šobrīd jau maģistros ). Problēmu, protams, ka nekādu nav.

 

Uzskatu, ka vismaz viens diploms ir jāiegūst. Pats nevienu brīdi nenožēloju, ka pabeidzu bakalaurus ( par maģistriem vēl var šaubīties ) un noteikti iesaku mācīties arī citiem. 

Edited by Battery
Link to comment
Share on other sites

Jocīga tā naudas skaitīšana. Cik kāds pasniedzējs saņem (noprotams, ka nepiedodami par daudz) un kā tur tās budžeta vietu naudas sadalās. Bezmaksas tomēr esot maksas, labi, ka vēl netiek analizēts, cik sieva patiesībā dārgāka par ielasmeitu. Varbūt vairāk enerģijas vajag veltīt, lai domātu par to "ko es varu dot", nevis, "vai kādam netiek par daudz?" Šajā pasaulē ir daudz lietu, kas nav racionālas. Iespējams, no desmit, simts studentiem, kas te daža prāt iznieko nodokļu maksātāju naudu, viens uzķers azartu un taps par cilvēku, kurš pasaulei nesīs labu pienesumu. Vai naudas, vai ideju, vai projektu ziņā, tas ir cits jautājums.

 

Attiecīgi, studentus var iedalīt divās daļās. Viena grupa ir tādi, kas studē, lai saņemtu diplomu un pēc tam domātu, ka viņiem "pienākas!" (amats, alga, teātris, ceļojumi). Otra daļa ir tā, kas mācas, lai apgūtu vielu un būtu starp to sabiedrības daļu, kas jēdz, ko dara un kāpēc dara, attiecīgi, ir interesanti pasaulei. Tas, ka kāds kurss nav interesants, vai pat ka mācības vispār varbūt netiks pabeigtas, nav tik būtiski. Jo būtiski ir meklēt ceļu. Iespējams, šodien nav pat vajadzīgs izspiests bakalaurs.

 

Interesants raksts par tēmu: la.lv: Nabags ar doktora grādu

Un vēl viens interesants raksts: http://stevecorona.com/college-was-my-biggest-mistake/

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

LU, ja vēlies kaut ko mācīties. Tomēr augtskolā nemāca programmēt. Iemācīs domāt (ja gribēsi pats mācīties, jo ar karotīti neviens neko nebaro). Programmēt var iemācīties strādājot (atrodi darbu), risinot problēmas, prasot/atbildot forumā un lasot/skatoties tutoriāļus. Augtskola piedāvā vairāk akadēmiska rakstura zināšanas.

RTU, manuprāt, ir zemāks līmenis, taču... ja ir vēlme mācīties un gūt zināšanas, tad arī tur var iegūt daudz.

 

Manā skatījumā obligāti ir jāiet mācīties augtskolā, ja ir tāda iespēja. Viss, protams, atkarīgs no vēlmēm.

Zinu, ka vairums nopietnu kompāniju (ne Latvijā) ļoti skatās uz to, vai ir diploms. Ja ar izcilību, tad vēl viens plus. 

Ja ļoti velk uz ārzemēm, tad var pamācīties tepat un iesaistīties apmaiņas programmās.

 

Pasniedzēji arī ir cilvēki. Nekādu baigo piķi viņi kabatā nebāž. Ir jau daži, kas tiešām tikai atsēdēt nāk, bet lielā mērā tā ir sistēmas vaina (manuprāt). 

Jāņem no katra tas, ko viņš dod.

 

Un par tiem, kas nemācās augtskolā - var parādīt izcilas personības (gan vietājā, gan pasaules līmenī), kas nav mācījušies augtskolā, nodibināja uzņēmumus un ir miljonāri... ja tu izcelsies webā ar savu prātu, tad Google tevi paņems arī bez diploma.

Latvijā, savukārt, arī ir tāda cilvēku suga, kas pamet augtskolu, jo ir "pārāk gudri" (viņi tiešām ir). Tie parasti ir cilvēki, kas vēl skolas laikos izcēlušies ar zināšanām eskaktajos priekšmatos, piedalījušies olimpiādēs un guvušu tur acīmredzamus panākumus... tomēr - padomā, vai tiešām tu esi viens no viņiem un ja ne - tad iesaku iet mācīties augtskolā.

Edited by renathy
Link to comment
Share on other sites

Zinu, ka vairums nopietnu kompāniju (ne Latvijā) ļoti skatās uz to, vai ir diploms.

 

Tas gan ir tādā "viena tante teica" līmenī, bet ir dzirdēts, ka ārzemju kompānijas LV augstskolas īpaši augstu nevērtē, līdz ar to viņiem to izsniegtie parpīri ir diezgan vienaldzīgi.

Link to comment
Share on other sites

"Zinu, ka vairums nopietnu kompāniju (ne Latvijā) ļoti skatās uz to, vai ir diploms.."

"Tas gan ir tādā "viena tante teica" līmenī, bet ir dzirdēts, ka ārzemju kompānijas LV augstskolas īpaši augstu nevērtē, līdz ar to viņiem to izsniegtie parpīri ir diezgan vienaldzīgi."

Augstu vai zemu, bet bez papīra vispār var nepaskatīties.

 

"Viena tante", tas ir, ES tiešām tā saku. Man apkārt vairāki konkrēti piemēri, kas to apliecina (varbūt citiem ir citādāk). Minēšu divus:

pirmais - brālis strādā ASV, programmētājs. Pietiekami daudz laika sākumposmā pavadījis, meklējot atbilstošu darbu. No viņa pieredzes - visās vakancēs, kurās pieteicās, par obligātu tika uzskatīts augtskolas grāds (un nevis kā "priekšrocība" kā mums dažreiz raksta, bet kā "obligāta prasība"). Piemēram (tas kur dabūja pastrādāt) Siemens (tā daļa, kas ir Healthcare aparatūra) vai John Deere.

otrais - pēdējais projekts, kas bija man kā Freelancer... ļoti dīvaini, jo freelancerim parasti neprasa CV, bet gan portfolio, bet šoreiz viņiem vajadzēja CV un diezgan ilgi gāja saruna par to, ko es darīju augtskolā un par ko interesējos un par ko bija mans maģistra darbs un vai es spēju mācīties utt. Izrādījās normāla kompānija un interesants projekts (netipisks).

Ja nerunā tikai par programmētājiem, bet arī par citām profesijām - ir darba vietas pat tepat Latvijā, kur var strādāt tikai kā maģistrs, piemēram, Latvijas Bankā, + jātiecas arī uz doktora grādu.

 

Bet Kavacky - varbūt neesi viens no tiem, kas skolas laikā bija top eskaktās zinātnēs un olimpiādēs (cik man zināms), tomēr tu tomēr piederi tai sugai, kas jau skolas laikā izcēlās ar īpašu interesi par programmēšanu un tamdēļ arī iemācījies jau tad mācīties un domāt šajā virzienā, taču daudzi tādi nav un augtskolā sāk visu mācīties praktiski no nulles.

 

Es zinu, ka var arī "bez papīra". Es tikai esmu no tiem, kas tomēr ir "par papīru".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...