Jump to content
php.lv forumi

Skolas izvele


wonder

Recommended Posts

Nevajag mācīt muļķības. Ir ieteicams studēt kāda augstskolā, lai apgūtu elementāros pamatus un loģiku(to tev online diez vai kāds iemācīs un reti kurš to pašmācības ceļā spēj apgūt).

WTF?

Par kādu loģiku tu runā? Ja par priekšmetu loģika, tad lekcijas augstā kvalitātē ir pilns internets, bet viss kurss ar uzdevumiem un profesionālām lekcijām ir pieejams pat courserā:

https://www.coursera.org/course/intrologic

Varu saderēt, ka šis kurss ir par pāris kārtām labāks par LU, nemaz nerunājot par RTU kursu.

 

Lūk, piemēram, Kalifornijas Universitātes kurs loģikā ar visiem video un slaidu materiāliem:

http://veritasdomain.wordpress.com/2007/03/30/lectures-on-introduction-to-logic-philosophy/

 

Ja tu runā par loģiku kā loģisko domāšanu, tad to var tikai un vienīgi uztrenēt risinot reālas un abstraktas problēmas, ko var sākt darīt ar programmēšanas uzdevumu risināšanu - kaut vai tūlīt.

Skolu nevajag, ja taisies visu mūžu cept web lapas.

Interesants apgalvojums, ņemot vērā, ka ne Stīvam Džobsam, ne Billam Geitsam, ne Markam Zuckebergam nav augstākās akadēmiskās izglītības. Es protams saprotu, ka man apgalvojumam nav pilnīgi nekāda sakara ar konkrēto situāciju, bet tavam vēl ne tik.

Labāk tomēr iegūt normālu izglītību, jo akadēmiskajā izglītībā mācīsies lietas, kuras pašmācībā prasīs papildus laiku, kā arī iegūsi savādāku skatu uz lietām.

1)Kāpēc tas ir labāk apgūt lietas, kuras varbūt tev nevajadzēs?

2)Kāpēc pašmācību ceļā apgūt tās prasīs papildus laiku?

Es apgalvoju pretēji - ja esi nonācis pie lietām, kuras tev vajag apgūt, pašmacību ceļā tās var apgūt ātrāk, jo tu pats mācies individuāli savā tempā un vari izvēlēties mācīties no labākajiem pasaulē.

Tāpat tas papīrs var vēlāk noderēt, ja esi organizācijā, kura piedalās dažādos konkursos.

Ā, lai ceptu web labas valdības iestādēm?

Sliktākie padomdevēji šeit būs tie, kuri iesaka nedarīt to, ko paši nav īsti darījuši.

Ja? Un, ko darīt, ja kāds nav uz 300km/h mēģinājis ietriekties betona sienā? Arī neieteikt? Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

> lekcijas augstā kvalitātē ir pilns internets, bet viss kurs ar uzdevumiem un profesionālām lekcijām ir pieejams pat courserā

 

Šo pašu man teica jau izbijis augstkolas lektors.

 

> Skolu nevajag, ja taisies visu mūžu cept web lapas.

 

Skarbi runājot, man nav nekādas izglītības un es taisu web projektus, jo tas pagaidām ir tas, ko es vēlos, nevis viss, ko māku un uz ko esmu spējīgs.

 

Es to iemācījos darīt pašmācības ceļā; kas man liedz sākt pašmācības ceļā apgūt spēļu vai, teiksim, kerneļa un OS-līmeņa izstrādi?

 

Varētu padomāt, ka «neizdevušies programmētāji» ir web programmētāji.

Link to comment
Share on other sites

Skolu izvēlies tādu, kas labāk patīk: tuvāk mājām, labāka kafejnīca, smukāka sekretāre, utt. Nu tā, lai tas papīra iegūšanas process tik ļoti nekretinē un netraucē.

 

Bet mācies to, ko pašam vajag un interesē, kur vien izdodas atrast kvalitatīvu resursu.

Link to comment
Share on other sites

 

https://www.coursera...urse/intrologic

Varu saderēt, ka šis kurs ir par pāris kārtām labāks par LU, nemaz nerunājot par RTU kursu.

 

 

Iespējams, bet vai kurš katrs ir pietiekami apņēmīgs un organizēts, lai tos Coursera kursus izietu līdz galam, ja kāds nestāv blakus ar uzrakstu "sesija" un neprasa rezultātu? Manuprāt nē. Interesantāki taču ir kaķu video YouTube.

Link to comment
Share on other sites

Salīdzinot ar apņemšanos pašam mācīties no grāmatas courseras kursos ir šādi tādi papildus motivātori - ir mājasdarbi/eksāmeni parasti ar deadline pāris nedēļas, par tiem liek atzīmes, dažos kursos ir peer review(paši labo citu iesniegtos darbus), ja labi uzvedies, parasti beigās iedod pdf ar tavu vārdu un pasniedzēja paraksta kopiju. Vari savā profilā krāt bannerus ar pabeigtajiem kursiem.

Edited by v3rb0
Link to comment
Share on other sites

es pabeidzu RTU DITF bakalaurus un tulīt pabeigšu maģistrus. Māca tur daudz, pa druskai no visa, iznjemot WEB izstrādi. Visu, kas nepieciešams webam esmu apguvis tikai pašmācības ceļā. Godīgi sakot, vienīgais iemesls, kādēļ topošajam webdeveloperim ir vērts studēt tur, ir papīrs un draugi.

Edited by SoWhat
Link to comment
Share on other sites

Domaaju, ka viss ir atkariigs no taa cik patstaaaviigs ir cilveeks. Ja var sanjemties un koncentreeties uz maaciishanos maajaas, tad tas IMO ir labaaks variants. Ja nee, tad skola ir labaaks celjsh.

 

Studeet prieksh papiira, manupraat, ir pastulbi, jo iznjemot valsts iestaades nekur neesmu redzeejis kur tas dizhi tiek prasiits (vismaz profesijaas, kas man teoreetiski intereseetu). Vieniigais labums skolaam ir pazinju ieguushana, kas nodarbojas ar liidziigaam lietaam kaa tu, kas var uzlabot progresa kvalitaati (sacenshanaas, izpaliidzeeshana, sadarboshanaas). Bet arii to, ja labi veelas var atrast caur internetu (kaut vai shis forums, IRC kanaali un tamliidziigi).

 

 

Skolu izvēlies tādu, kas labāk patīk: tuvāk mājām, labāka kafejnīca, smukāka sekretāre, utt. Nu tā, lai tas papīra iegūšanas process tik ļoti nekretinē un netraucē.

 

Bet mācies to, ko pašam vajag un interesē, kur vien izdodas atrast kvalitatīvu resursu.

 

Kuraa skolaa ir sekretaares? o_O

Link to comment
Share on other sites

Codez, tevis pieminētie Geitss, Džobss un Cukenbergs mācības augstskolās uzsāka un tikai pēc tam secināja, ka mācības viņiem traucē viņu mērķiem, tāpēc tādā vai citādā veidā mācības pameta. Kā teicu iepriekš, mācības var pamest tad, kad tās sāk traucēt biznesam.

Par tevis pieminētajiem mācību materiāliem, tie ir labi, ja ir skaidra vīzija par to, ko vēlies tālāk darīt. Ja jaunietim skaidras vīzijas nav, bet viņš zina, ka vēlas programmēt, nav ne vainas, ka viņš iestājas augstskolā un tad noskaidro savas prioritātes. Pastāv arī iespēja nomainīt mācību programmu, ja izrādās, ka programmēšana tomēr nav tas, ko viņš vēlas.

Link to comment
Share on other sites

> Ja jaunietim skaidras vīzijas nav, bet viņš zina, ka vēlas programmēt, nav ne vainas, ka viņš iestājas augstskolā un tad noskaidro savas prioritātes. Pastāv arī iespēja nomainīt mācību programmu, ja izrādās, ka programmēšana tomēr nav tas, ko viņš vēlas.

 

Precīzi! Ja ir kaut mazākās, niecīgākās šaubas, neskaidrības — maršs uz skolu!

 

P.S. Man tehnikumā bija viens čalis, kurš pamācījās gadu par programmētāju un aizgāja prom.

Link to comment
Share on other sites

Sliktākie padomdevēji šeit būs tie, kuri iesaka nedarīt to, ko paši nav īsti darījuši.

Vai tas ir par mani? Tad mazliet iepazīstināšu. Man ir viens diploms, kuru vienu reizi biju redzējis savā izlaidumā, vairāk man tas nebija vajadzīgs. Gāju mācīties (tas bija sen — vairāk par 10 gadiem), jo biju lielāka aita, bet mierinu sevi, ka tas bija sen (tad tas bija kā prestižs) un tad bija grūtāk būt savādākam. Arī interneta man nebija un internets pats pa sevi nebija tik spēcīgs kā ir šobrīd.

 

Vēlāk arī maģistros biju iestājies, bet tas bija "nav ko cita darīt", nevis zināšanu vai papīra dēļ. Gribēju apskatīties — kas notiek augstskolā.

 

Stīvam Džobsam, ne Billam Geitsam, ne Markam Zuckebergam nav augstākās akadēmiskās izglītības

Neieteiktu skatīties uz šādiem piemēriem. Cukerbergs ir laimes kārtā ticis, tā pat kā Durovs (vk.com) vai mūsu draugiem.lv. Produkts bija nepieciešams un varētu teikt, ka tā bija vairāk izloze nevis pārliecinoša biznesa stratēģija. Savukārt Geitss un Džobss ir salīdzinoši veci un viņu pieredze ir no iepriekšējā gadsimta. Tajos laikos IT nozare bija cita. Kaut gan Džobss ir kruts un no viņa daudz var mācīties.

 

Apskaties labāk uz google saimniekiem.

 

Iespējams, bet vai kurš katrs ir pietiekami apņēmīgs un organizēts, lai

tos Coursera kursus izietu līdz galam, ja kāds nestāv blakus ar uzrakstu

"sesija" un neprasa rezultātu?

Ja trūkst apņēmības, tad drīzāk nav īsta profesija. Esmu pietiekoši motivēts, lai katru dienu ar to nodarboties vismaz 8h, netērēties uz traucēkļiem (forumi, sociālie tīkli, spēlītes, ziņu portāli utt) un aizrautīgi diskutēt ar domubiedriem. Ja kādam savādāk, tad ieteiktu pamēģināt kaut ko citu dzīvē padarīt (ja nu vairāk aizraus).

 

Savukārt organizēšanu var panākt ar dažādiem rīkiem. Kaut vai ar primitīvu plānošanu, bet tas jau cits stāsts.

 

Godīgi sakot, vienīgais iemesls, kādēļ topošajam webdeveloperim ir vērts studēt tur, ir papīrs un draugi.

Papīrs? Vai tiešām ir vērts tērēt 4 gadus un 16 000Ls (750Ls semestrī + kredīts). Pat ja nav kredīts, tad jebkurā gadījumā pats vēlāk apmaksā ar nodokļiem nākošiem studentiem studijas, jo tādas budžeta vietas teorētiski nepastāv. Tad jau jāparēķina vai tas vispār apmaksāsies, sēžot nākotnē kādā valsts struktūrā.

 

Kādi draugi? Ja interešu draugi, tad es seminārā (piemēram par biznesu) pa 3 stundām sev vairāk draugu dabūšu nekā pa 3 gadiem skolā. Ar to vēlos teikt, ka jāgrozās tur, kur vairāk līdzīgi domājošu cilvēku. Ja runa ir par dzīves draugiem, tad tādus var iegūt tik pat labi jogas treniņos.

 

 

Iespējams, ka ārpus Latvijas ir labāk, bet šeit man gribētos lielāko daļu pasniedzēju aizsūtīt uz mājām, jo viņi neražo diži "gudrākus" iedzīvotājus. Jau pēc noklusējuma, ja ej mācīties, tad sponsorē šos pasniedzējus. Atmiņā lec OOP pasniedzējs, kurš drukāja MS VIsual studio kaut kādu piemēru ar diviem pirkstiem. Tas skats bija nožēlojams. Redaktors pa 1 000Ls, dators pa 500Ls (vismaz), eiro remonts kabinetā, ar algu virs 500Ls. Un viņš drukā ar mana vectēva ātrumu, izmanto redaktora iespējas tā, ka viņam pietiktu ar pašu pirmo notepad versiju. Tikai neviens students neapjēdz, ka šo visu sponsorē tieši viņš ar savu klātbūtni.

 

Man ir tāds uzskats, jo gudrāks cilvēks, jo viņš agrāk saprot, ka skola ir lieka laika tērēšana. Tādu cilvēku ir ļoti maz, bet viduvējība mācās augstskolā!

 

Mans padoms sev 18 gados: neiet mācīties tālāk par vidusskolu. Šis padoms ir tikai man, jums pilnīgi noteikti ir cita situācija :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...