Jump to content
php.lv forumi

Vai ir jēga pāriet freelance? Kā to izdarīt?


Zefirs

Recommended Posts

Grāmatvedis noteikti ir vajadzīgs sākotnējām konsultācijām, bet ikdienas lietās var iztikt bez. Mierīgi savus pāris darījumus mēnesī grāmatoju 24balance.com un dzīvoju bez bēdām. 

 
Kā saņemt virs 500Ls mēnesī: 
 
Vienkārši 9% no ieņēmumiem (apgrozījuma), pēc tam vari izmaksāt sev 500Ls, pirkt datoru(s), maksāt par internetu, domēniem, telpu īri,  gada beigās pāri paliek peļņa. Nomaksājam 10% (ienākuma no kapitāla nodoklis) un pārējo izmaksājam sev dividendēs. Ja nevaram sagaidīt gada beigas, tad pa vidam piešķiram sev aizņēmumu(s), ko no dividendēm pēc tam atdodam.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Par SIA un vispār, ieteiktu ņemt vērā, ka nodibināt ir viegli un lēti. Bet uzturēšana (grāmatvedība) un likvidācija ir pavisam kas cits - grāmatvedis ir must have un būs regulāri jāiesniedz visādas atskaites utt., ieteiktu ļoti rūpīgi apsvērt uzņēmējdarbības formu, jo parastā SIA bez grāmatveža nekādi neiztiks. Un parasti grāmatveži zin, kā izskatās programmētāju SIAs (neizskatās labi).

 

Kāpēc lai programmētāju SIAs izskatītos slikti?

Link to comment
Share on other sites

Tāpēc, ka nav kārtībā grāmatvedība. Standarta SIA gadījumā nepietiek ar degvielas čeku, vēl vajag ceļazīmes, kontu plānus un rīkojumus, utt. Šobrīd, manuprāt, mikrosia ir vislabākais variants, jo tā ķēpa ar papīriem prasa daudz vairāk laika (attiecīgi - iztērētas/negūtas naudas), nekā hipotētiski ieguvumi no optimizācijas iespējām. Katram pašam jāskatās, ir jau cilvēki, kuriem papīru darbi padodas, bet par frīlansošanu parasti jau aizdomājas brīvdomātāji...

Link to comment
Share on other sites

Jāatzīst, ka ar auto izdevumu norakstīšanu ir čakars. Es gluži vienkārši izvēlos auto lietot kā privāta persona. Then again, man nav vizītes pie klientiem ar auto, braukšana kaut kur > pāris km darba jautājumos. Bet ja būtu, tad iespējams tāpat būtu labāk vairāk samaksāt nodokļos, nekā čakarēties ar visām tām ceļazīmēm utt. 

Link to comment
Share on other sites

Gadās pa darbiņam, kas ir rozīnītes, bet mazas. Tās gribas paņemt pašam.

  1.  
  2. Jēga Tev jālemj pašam. Kas ir mērķis? Nauda, emocijas, interesanta nodarbe? Freelancers ir projektu vaditājs, pārdevējs,  konsultants, projektētājs - 5 vienā. Ražība = 1/ daudzveidība.
  3. Nezinu Tavas prasības. Iegūt klientus var smagi strādājot un pārpildot klientu cerēto. 99% manu pasūtītāju ir no paziņu loka.
  4. Sāc ar nepilnu laiku, lai paliek bāze. Kā jau minēts, darba vietai arī ir fīčas.

Vismaz sākuma fāzē, kamēr taisi neko ļoti speciālu. Darba režīms - klients ir vis stingrākais lielākais boss. Joks: mainu galvassāpes pret cietu algu un mīkstu biroja krēslu :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...