Jump to content
php.lv forumi

OFFTOPIC: Mobilā aplikācija - startups - bez finansējuma - vajadzīgs p


F3llony

Recommended Posts

Pašam nebūš variantu. Tomēr te ir gan webs, gan aplikācija, programmēšanas saprašana ir nepieciešama vismaz vidējā līmenī.

 

Ideju, saprotams, ka ne nu metīsies taisīt ne nu kā. Bet, anyway, kaut kā nav pierasts tā publiski uzreiz klāstīt, lai vai kas tas būtu. :)

Personiska rekomendācija - pirms ar kādu apspriest kaut ko, pa privāti - NDA. No exceptions. Neesi muļķis.

Link to comment
Share on other sites

Personiska rekomendācija - pirms ar kādu apspriest kaut ko, pa privāti - NDA. No exceptions. Neesi muļķis.

 

Yeah, right. Ja tā ideja ir tik trausla, ka tai ir vajadzīgs NDA, tad vari nemaz nesākt to realizēt un nemēģināt sadzīt rokā komandu. Tevi nokopēs 1 nedēļas laikā pēc palaišanas un nogāzīs no kātiem konkurenti.

Link to comment
Share on other sites

Yeah, right. Ja tā ideja ir tik trausla, ka tai ir vajadzīgs NDA, tad vari nemaz nesākt to realizēt un nemēģināt sadzīt rokā komandu. Tevi nokopēs 1 nedēļas laikā pēc palaišanas un nogāzīs no kātiem konkurenti.

Back to the primary school... :D Esi palaidis garām visu NDA jēgu.

Link to comment
Share on other sites

Nekā. Viņš vienkārši tukši muld. Neatkarīgi, vai tu esi viens vai liela kompānija, paturēt savu ideju noslēpumā ir nepieciešams kaut vai tāpēc, lai citi, ar lielākiem resursiem nepārņemtu tavu ideju pirms vispār esi to palaidis "tautās" un tu par velti nebūtu iztērējis resursus. R&D->Dev->Closed prod->(Success||Failure)->PR&Advertising->Prod->(Success||Failure).

 

Taisnība, ka ideja bez izpildījuma ir tikai daļa no vienādojuma. Taču, tu palaid garām vienu aspektu - izpildījums bez idejas arī nav nekas. Ja tev ir resursi izpildījumam, tev atliek vien iegūt ideju. Savukārt ideja ir daudz svarīgāka par izpildījumu, jo ideja ir daudz retāka un abstraktāka - pērtiķi var iemācīt žonglēt, taču nevar iemācīt izgudrot zāles pret vēzi. Tāpēc tavs princips ir mēsls, un realitātē IT industrijā nekad nestrādās. Tā nav elementārfizika, kur idejas implementāciju var paveikt saujiņa izredzēto. Nejauc kartupeļus ar ceptiem banāniem.

Edited by F3llony
Link to comment
Share on other sites

Kā jau Kaklz minēja, neviens nav pasargāts no tā, ka atnāks kāds un nedēļas laikā uzceps vēl labāku produktu ar lielākiem resursiem.

 

Stāsts iz dzīves - Cilvēks sāka tirgot Monster enerģijas dzērienus šeit Latvijā, pirms viņa neviens to nebija darījis. Pēc kāda laika pieslēdzās Coca-Cola un ar savu "aizmuguri" viņus vienkārši izstūma no tirgus ārā.

 

OP taču arī teica, ka jau pastāv tādas lapas, tātad ideja pati par sevi nav nekas ģeniāls, kāpēc vienkārši neatklāt kaut vai esošos produktus, bet neatklāt nianses, ar ko jaunais produkts varētu atšķirties?

Link to comment
Share on other sites

Neatklājot ideju tu nevari piesaistīt komandu. It sevišķi pie šībrīža labo programmētāju deficīta.

 

Atklāj kaut vai tikai reāliem interesentiem, bet neprasi NDA. Atklāj idejas aprises, bet neatklāj detaļas un nianses.

 

Pēc manas pieredzes tiem, kas prasa NDA, patiesībā idejas ir ar kārtu vājākas par tiem, kas neprasa.

 

Katru reizi kad tu kādam izstāsti savu ideju, tu saņem feedback un vari to uzlabot. Ja tu ideju turi tikai pie sevis, tad tā arī nekad neuzzināsi, vai kādam vispār tavu iedomāto projektu vajag, kamēr nebūsi tajā iegrūdis naudu un izstrādes laiku.

 

Ja saki, ka IT tas nestrādā, tad kas notiek Garage48, startup akseleratoros, ideju pitch konkursos, utt.?

Link to comment
Share on other sites

Izlasi vēlreiz ko pateicu. NDA nav šķerslis, NDA ir instruments, lai pasargātu sevi no negodīgas rīcības un atbaida tos, kam nelabi nodomi. Man stāv sastakoti NDA ko esmu parakstījis, dzīvot netraucē, naktīs sliktāk neguļu. Mani maz interesē, kā kurš hipsters izvēlas publicēt savas idejas. Bet piekrītu, ka NDA nav nepieciešams atklājot aptuvenu projekta domu. Neesmu teicis pretējo. Bet tiklīdz lieta aiziet līdz niansēm - ideju zagļi mums Latvijā netrūkst. To esmu sapratis pēc savas ļoti sāpīgās pieredzes. Ar pirkstiem nebakstīšu, bet ja būtu savu laiku pratis turēt muti un aizsargāt sevi ar NDA, varbūt šodien būtu sevi jau nodrošinājis uz vismaz pusi atlikušās dzīves.

 

Atliek vien piebilst, ka normālās "ideju" valstīs - UK, DE, US utml. NDA ir biznesa prakses ikdiena. Tas tiek uztvērts kā pašsaprotama lieta. Bija gadījums, kad gribēju ar vienu Portugāļu cilvēku vienu projekta ideju apspriest, un par NDA pat neiedomājos. Cilvēks, kad sāku klāstīt otrā galā šokā - kā tu TĀ, man stāsti bez NDA? Tu TIK ĻOTI uzticies cilvēkiem?

 

Lieki ko piebilst.

Link to comment
Share on other sites

No savas pieredzes varu teikt, ka esmu stāstījis daudziem daudzas savas idejas un neesmu īpaši nevienu slēpis un nekad neesmu piedzīvojis, ka kāds no šī loka izveido šo ideju, turpretī ir bijis, ka šo ideju izveido pilnīgi nesaistīti cilvēki, otrā pasaules malā.

Tātad idejas/koncepcijas ģenerējas paralēli un es personīgi neredzu iemeslu tās slēpt, jo parasti ir tā, ka sabiedrība/tehnoloģijas nobriest līdz kādai idejai un tad šī ideja paralēli rodas ļoti daudziem cilvēkiem. Piemēram, musm rokās iedod telefonu ar GPS, akselometriem, utt. un jebkuram no mums sāk ģenerēties simtiem ideju, ko ar šīm jaunajām fīčām var darīt, bet līdz brīdim, kamēr šāds telefons nav izstrādāts, šīs idejas īpaši nevienam nerodas un nav pat vērts radīt. Bet tiklīdz šādi telefoni parādās, tā tūkstošiem cilvēku sāk ģenerēt tūkstošiem līdzīgas idejas.

Protams varētu būt atsevišķi gadījumi, kad ļoti specifiskā nišā kāda jauna lieta risina kādu specifisku problēmu un to saprot tikai daži cilvēki uz pasaules. Bet domāju, ka tie ir reti gadījumi.

 

Savukārt nianses un detalizēts plāns jau ir konkrēts darbs ar konkrēto pievienoto vērtību un šādas lietas atklāšanu potenciālajiem partneriem (programmētājiem vai investoriem) noteikti būtu jāsāk ar NDA.

Otra lieta ir tāda, ka pasaulē pašlaik ir milzīgs programmētāju trūkums, bet brīvu nišu un ideju, ko varētu realizēt, ir ļoti daudz. Pašlaik pasailē ideju ir daudz vairāk kā to, kas tās spēj realizēt.

Link to comment
Share on other sites

NDA ir šķērslis, lai savāktu komandu gadījumā, kad tev nav naudas, ko maksāt programmētājam, kā tas ir šajā gadījumā. Tieši tāpēc ir tādi pasākumi, kā Garage48 (starp citu nākamais Rīgā notiek pavisam drīz http://garage48.org/riga), kur tu prezentē savu ideju cilvēkiem, kas ir gatavi strādāt pie tās realizācijas bez samaksas. Ja ideja ir švaka, tad arī nav cilvēku, kas to realizēs. Ja ideja ir ar potenciālu, tad atradīsies gan realizētāji, gan vēlāk arī investori. Ja tev nav naudas, ko maksāt programmētājam, tad vienīgais, kas viņu var uzrunāt, ir ideja. Ja pirmajā solī tu prasi NDA, tad 99% gadījumu tevi neņems nopietni.

 

Var jau būt, ka dzīvojam dažādās vidēs, bet neviens no NDA, ko esmu parakstījis nav nekādā veidā saistīts ar kāda startup ideju. Tajā vidē, kurā apgrozos intensīvi notiek ideju apspriešana, feedback došana un attīstība balstoties uz saņemto feedback. NDA pārsvarā ir nodibinātu uzņēmumu un lielo korporāciju vēlme, lai nosargātu kādu svarīgu biznesa info - par plānotajiem produktu palaišanas datumiem, par izmantotajām tehnoloģijām, cenām, līgumu nosacījumiem, utt.

 

Par uzticību cilvēkiem - jā, es uzticos. Jo īpaši tiem, ar ko strādāju vai gribu strādāt kopā.

Link to comment
Share on other sites

Ja NDA ir ierasta prakse, tad tas tā arī jāsaprot - laiku ietaupa tas, ka iedod izlasīt un parakstīt NDA. Iedomāsimies, cik laika paietu, ja katra intervija jāiesāk ar garu ievadu par to, ko drīkst un ko nedrīkst publiski stāstīt... No ideju vai informācijas noplūšanas tas tāpat nepasargās. Pasargās no tā, ka cilvēks, piemēram, pēc intervijas neuzraksta blogu "Kā es apspriedu algu X par ideju Y un manas domas par to visu ir blablabla", būdams pilnīgi pretējās domās ar otru pusi par to, cik atklāta ir informācija, bet tas nav ticis apspriests. Tāpat arī, arī ar NDA ir zināms, kuros kantoros algas ir sūdīgas un kuros labas, utml., ja runājam par LV.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...