Jump to content
php.lv forumi

Recommended Posts

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Es teiktu, ka priekš tāda, kas pirmo reizi sācis nodarboties ar algoritmisku uzdevumu risināšanu, sasniegums pat ir diezgan labs.

Varbūt nevajadzētu publicēt atrisinājumu/pieņēmumu.

Tātad pareizi atrisināju, palika optimizēt to, ko sarakstīju C++. Neteikšu, ka uzdevums baigi sarežģīts, pat salīdzinoši vienkāršs. Un tavi vārdi pierāda, ka uzdevumu var atrisināt gandrīz vai jebkurš.

 

Mani bērni un bērnu bērni būs daudz gudrāki un spējīgāki par tavējiem, tāpēc tavējie visdrīzāk strādās manu bērnu kompānijās, vai varas ķēdē būs pakļauti manējiem

 

Saistībā ar taviem bērniem komentēšu, manuprāt, aplamu pieņēmu, kuru izteici iepriekš

Kādu vienpersonisku?

Esi dzirdējis kaut ko par statistiku, par normālsadalījumu?

Ja ir simtiem izcilu, veiksmīgu programmētāju, tad ir tūkstošiem ļoti veiksmīgu un desmitiem tūkstoši veiksmīgu.

Programmēšanas jomā var nosaukt simtiem un tūkstošiem talantīgu programmētāju veiksmes stāstus. Nevienā citā jomā tā nav, jo vienkārši tas nav iespējams tādā mērā, jo ir vajadzīgi ļoti daudz citu faktoru, kā, piemēram, tas pats kapitāls.

Es paņemšu atkal par piemēru Facebook un Google. Tukstošiem tur strādājošie inženieri ir miljonāru un multimiljonāri (runa ir par desmitiem miljonu) un darot darbu, kurš ir aizraujoš.

Un tas nav vienpersonisks stāsts, jo runa ir par tūkstošiem cilvēku. Pasaki kurā jomā vēl tā ir? WallMart pārdevēji? Mars šokaladēs ražošanas iekārtu operātori? Varbūt Ikea operātori? Varbūt Zara šuvējas vai pārdevējas? tv operātori un diktori News copr. ? Varbūt juristi un grāmatveži visās iepriekš nosauktajās? Nu nav!

Nu nav nevienā citā jomā tik daudz iespēju, kā pašlaik programmēšanā.

 

Tu esi sabāzis vienā čupā trīs kategorijas: uzņēmējus, darbiniekus un uzņēmumus.

Par pirmo es jau pateicu - tie ir vienpersoniski piemēri, reti gadījumi, kad inženierim izdodas ar savu produktu arī kaut ko nopelnīt un izveidot veiksmīgus uzņēmumus. Jo viņiem trūkst zināšanas mārketingā, reālas situācijas apzināšana (jā, cilvēki ir stulbi un viņiem vajag primitīvus produktus :D), orientācija uz peļu, bailes utt.

Otrie ir parasti darbinieki. Viņi dara to, ko viņiem liek. Ok, šie darbinieki šobrīd ir pieprasīti un labi apmaksāti un nekas vairāk.

Trešie (facebook un google) tie ir uzņēmumi ar tādu politiku. Viņi atbalsta savus darbiniekus, dod uzņēmuma daļas. Tas ir konkrēta uzņēma/korporācijas gadījums. Tādi uzņēmumi arī ir ārpus "programmētājiem", vienkārši tu laikam neinteresējies par to. Piemēram, krievu picērijas uzņēmējs http://sila-uma.ru/2012/09/23/investicii-novye-franchajzi-i-opciony/ dos saviem picas taisītājiem uzņēmuma daļas. Tā ir viņa korporatīvā politika un nekas vairāk. Ja nākotnē picas taisītājs paliks par miljonāru, tad picas taisītājs ir jauna hi tech profesija? Nē, taču :)

 

Lai nodrošinātu savu bērnu labklājību, labāk atstāj labus uzņēmumus, kuri nes peļņu un iemāci pārvaldīt tos.

Link to comment
Share on other sites

Nu vēl jau neesi atrisinājis, tāpat arī šis bija vairāk tehnisks un algoritmiskā daļa bija salīdzinoši vienkāršākā kā pārējos divos.

Pamēģini tos pārējos divus atrisināt.

Jā, es parēķināšu.

Var muļļāties, bet jāpiekrīt, ka tos var atrisināt jebkurš.

 

Ko nozīmē reti?

Procentuāli. Ļoti mazs procents, tā teikt, izšauj.

 

2)uzņēmējdarbības pamatkapitālam ir vajadzīgs dators, internets un programmētāja laiks un zināšanas

Jebkurai uzņēmējdarbībai vajadzīgs kapitāls+darbs. Pat ja pats sev programmē, tad uzskatu, ka jārēķina šis darbs naudā, jo tajā pašā laikā varēji pelnīt citur. Tātad programmētāju laiku varam konvertēt naudā.

Ok. Uz programmētāja algas ietaupīji, bet kā ar pārējo? Kaut vai, lai palaistu facebook spēlīti, jau vajadzēs reklāmā iegrūst kādus 20 000Ls. Citā variantā tur nav ko darīt. Nevajag cerēt uz laimi, ka pēkšņi lietotāji paši saskries.

 

Var iet kādu garāku ceļu (bez ieguldījumiem reklāmā), bet tas būs ilgs un sāpīgs pārgājiens un tas ir jāsaprot.

Nu nav vienmēr tā, ka paņemšu datoru un izveidošu pa pāris mēnešiem veiksmīgu startup`u.

 

Programmētājiem parasti ir daudz vairāk zināšanas un izpratnes programmatūras mārketingā, kā speciāliem vispārējiem mārgetingā apmācītam marketingistam.

Mārketings ir radoša profesija un tā nepiemīt katram programmētājam. Te es vienkārši nepiekrītu :)

 

Bailes?

Man izraisa bailes no domas, ka man varētu nākties 40 gadus strādāt kāda labā par algu.

Bailes sagāzt 20 000Ls un atpakaļ nedabūt neko. Uzņēmējam tas ir risks un pierasta lieta.

 

Muļķības, tas nav vienkārši konkrētas korporācijas gadījums.

Labu programmētāju deficīts ir tik milzīgs, ka vienkārši savādāk šo speciālistus kompānijas nevar piesaistīt.

Tieši tāpēc ASV praktiski visās IT kompānijās dod daļas un tāpēc praktiski visi top ASV programmētāji ir vienlaikus arī uzņēmēji, jo viņu nākotnes finansiālo stāvokli tiešā veidā ietekmē tas, kādā uzņēmumā viņa var tikt strādāt, vai izvēlās strādāt, ja tādas ir viņu iespējas.

Tas ir ieinteresēšanas gājiens. Varbūt te Latvijā ir skopi cilvēki un tāpēc nedalās ar uzņēmuma daļām. Ja vēlies ieinteresēt labus speciālistus, tad kāpēc nedalīties? Un tas attiecas uz visāda ranga speciālistiem, sākot no pārdevējiem un beidzot ar top vadītājiem.

 

Nu nez, nez. Es uzskatu, ka cilvēka lielākā vērtība ir tieši domāt prasme.

Grūti ar tukšu maku kaut ko iesākt kapitālisma laikos. Tāpēc labāk gan zināšanas, gan balasts.

Link to comment
Share on other sites

Domāju, ka mākslīgo intelektu uztaisīt nav problēma, problēma ir tajā, ka tas ir ātombubas reižu bīstamāks par ātombumbu. Es patiesībā neticu, ka tas nav uztaisīts uz šo brīdi. Lai nu kā, es domāju, ka nevajag izslēgt iespēju, ka programmētāji kā profesija kļūst lieki, jo visu izdara mākslīgais intelekts. Codezam un viņa famīlijai tā, protams, būtu liela traģēdija - nopērc katalogā mākslīgo intelektu un izvēlies, vai tas cirtīs olimpa uzdevumus, spēlēs šahu vai tīrīs māju, vai, ja atmiņa pietiekami liela, tad visi trīs vienā :D Ja paskatās plašāk, vēl nesen elektriķi bija pārliecināti, ka viņu nākotne ir nodrošināta.. tad izrādījās, ka spēja salodēt tranzistorus ir par īsu. Speciāli priekš tā ir programmēšanas rīki, kur programmu veido, zīmējot elektroshēmai līdzīgus blokus.

 

Kgan, principā mākslīgais intelekts šodien jau ir, taču tas neatblst Holivudistiskam priekštatam par to, ka tas ir līdzīgs cilvēkam.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Nu kad kāds piespiedīs codezu pie sienas?! :) Kaut kā visi uzbrukumi pašlaik beidzas ar tekstiem "ar tevi nav jēgas diskutēt", "slēdzam tēmu" utt :D

Lasot pēdējos ierakstus jau sāk šķist, ka pat Facebook intervija bijusi feiks...

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Nav kompleksu. Varbūt maldos, bet neviens tevi šeit nepazīst reālajā dzīvē. Jautājums, kāpēc? Kaut kā sanāk savilkt paralēles ar vairākiem foruma kareivjiem, kas pieredzēti 10+ gadus ilgajā pieredzē dažādos forumos. Ir redzēti visādi, gan superduper fotogrāfi, kas katru dienu no sievas apmaksāta interneta lido uz visām pasaules malām, gan uzņēmēji ar miessargu armiju un asa sižeta piedzīvojumiem katru dienu, meitenes, kas virtuāli ir supermodeles... prātā ir vēl virkne virtuālu brīnumcilvēku, kurus visus vieno krasa atšķirība starp virtuālājām un reālajām spējām un vairāk vai mazāk aizpūsts širmis. Tava runāšana ir ļoti teorētiska, kad jautājums ir praktisks, tavas atbildes ir vājas, tās nesakrīt ar realitāti. Par taviem pasaules uzskatiem vispār nerunāšu, lasot, ko tu domā par cilvēkiem, es nespēju pieņemt, ka esi adekvāts cilvēks. Pat ar visu speciāli šim nolūkam iegādāto alu grūti to visu lasīt, jo grūti lasīt palagus, skaidri zinot, ka tos ģenerē īpatnis ar mazu izpratni par to, kā lietas notiek reālajā dzīvē. Šāda izpratne, pašam izolējoties no sabiedrības, tavā gadījumā nemaz nav iespējama. Cilvēkam, kas nav izolējies no sabiedrības, nevar būt tik drausmīgs viedoklis par līdzcilvēkiem. Kuriem patiesībā ir daudz lielāka (un praktiskāk pielietojama) dzīves pieredze, nekā tev. Neesi ne pirmais, ne pēdējais, kas sevi sadomājas par lielu ģēniju esam. Mans verdikts ir tāds, ka karalis ir pliks. Neesmu spečuks psiholoģijā, taču tāda tipa cilvēkiem ir raksturīgi izdomāt notikumus un, kas ir ļoti interesanti, viņi ir pārlieicnāti, ka tas ar viņiem patiešām ir noticis. Tā tas izskatās arī šajā gadījumā. Priecāšos, ja šis būs pirmais gadījums, kad mans iespaids ir maldīgs... :)

Link to comment
Share on other sites

1)Nē, nevar jebkurš, jo pat tu vēl neesi atrisinājis.

Ok, lai neatrisināti/neoptimizēti 30% paliek uz manas sirdsapziņas.

 

2)Vēl ir svarīgi, vai to izdara 1h vai 100h.

Nesēdēju kā olimpiādē 5h no vietas, bet atrisināju pietiekoši ātri. Ja vēl būtu gatavojies (apgūtu C++), tad pa 5h atrisinātu vismaz 2 uzdevumus no tā saraksta. 3. nesapratu un negribu iedziļināties.

Un pat ja rēķinātu līdz 100h, tad tas ir pieļaujams laiks, jo tādi uzdevumi trāpās dzīvē labi ka vienu reizi gadā.

Teorija protams svarīga un patrenēties labi, bet esmu vairāk praktiķis, tāpēc vairāk laika veltu programmēšanai un jaunas vielas apguvei.

 

Tā nu gan nav. Piemēram Silikona ielejā lielajām korporācijām sāk trūkt programmētāju, jo ir tik daudz veiksmīgu startupu, ka tie, dodot opcijas vai restricted stock, spēj piesaistīt programmētājus daudz labāk, jo parasti šīs opcijas un rs pārvēršas pāris miljonos pretēji lielo korporāciju optioniem, kas parasti ir aptuveni otra alga.

Mans viedoklis +/- sakrīt ar šo http://michaelochurc...y-startup-jobs/

 

Ja produkts būs labs, tad lietotāji paši saskries.

Nekur lietotāji nesaskries. Tādi gadījumi ir ļoti, ļoti unikāli.

 

Tāpat var izmantot dažādas bezmaksas metodes. Es pats esmu 2 reizes izveidojis produktus, kuriem dažās dienās ar viral paņēmieniem saskrien attiecīgi 20k un 50k lietotāju. Tie protams bija pīķi un reāli paliek tikai neliela daļa lietotāju, bet tas pats ir ar reklāmu. Tāpat vienā projektā, izveidoju labu SEO, kā rezultātā dažu mēnešu laikā ieguvu 1k lietotāju plūsmu no googles. Tas viss tiek radīts bez izdevumiem. Tā ka arī reklāmas tēriņus labs programmētājs, izveidojot labu viral, SEO vai citu sistēmu, var apiet.

Kur tu rāvi datus savam SEO? Novilki no DC++ vai vienkārši pārpublicēji no kāda cita satura turētāja?

Ja tas ir mārketings, tad varam neturpināt šo diskusiju.

 

Bet es vēlreiz atgādinu, ka salīdzinājumam ar citām nozarēm, var teikt, ka programmētājam nav vajadzīgs pamatkapitāls.

Piemēram, es mājās ražoju vīnu, viena litra izmaksas ir 0.15Ls. Lai saražotu 1. mēģinājumu (10 tonnas), man būs vajadzīgi nieka 1 500Ls. Tagad salīdzināsim ar IT uzņēmumu, kur jau 1. mēnesī programmētājs noēdīs tos 1 500Ls. Ja nepatīk vīns, tad tūkstošiem citu mazu biznesiņu, kur var nopelnīt (uztaisi kādu stratēģisku galda spēlīti).

Ja atstāsi savam bērnam tādu vīna ražotni un iemācīsi taisīt perfektus vīnus, tad viņam būs viena prasme ar kuru spēs nopelnīt. Manuprāt, tā ir jārisina bērna labklājība.

Teikšu tā, ja man būtu lieki 10 000Ls kabatā, es tos neinvestētu IT. Labāk nopelnītu kādā mierīgā nozarē un tad mēģinātu ar lielāku kapitālu līst IT sfērā.

 

Piemēram, tepat Latvijā, viens paziņa, lai izveidotu nelielu metālapstrādes uzņēmumu, ieguldīja 300k Ls, lai nopirktu tikai iekārtas vien. Un tā bija ļoti maza ražotne, kas solās atpelnīties daudzu gadu laikā.

Toties atpelnīs stabilāk, viņam riski ir daudz mazāki.

Man grūti analizēt bez detaļām drauga uzņēmumu. Zinu gadījumus, kad tikai vienu iekārtu pirka pāri 1kkLs, kuru, iespējams, pat varētu vietēji darboņi uztaisīt un daudz lētāk. Ja var atļauties, tad lai pērk.

 

Tāpat arī citās nozarēs nav, ka, ja sāksi, tev bizness izdosies, tikai atšķirībā no citām nozarēm, kur tu vari palikt parādos, vai iztērēt savu vienīgo kapitālu, kuru esi mantojis, iekrājis, vai aizņēmies, programmēšanā tu vari projektus cept vienu pēc otra, koncepcijas testēt desmitiem un darboties ar daudziem projektiem paralēli, līdz kāds izrādās veiksmīgs un tad tam veltīt laiku.

Laikam runājam par dažādām lietām. Uzražot spēlīti un nopublicēt internetā nav nekāds bizness. Atvērt kantori, kas ražos spēlītes (vai vienu spēlīti) un publicēs internetā, tas jau ir bizness. 1. gadījumā vari cerēt, publicēt paralēli vairākas, bet vai tas ir mērķtiecīgs ceļš uz stabiliem ienākumiem un peļņu? Nē, nav. 2. gadījumā, ja izanalizēsi tirgu, uztaisīsi normālu biznesa plānu un mēģināsi iekarot tirgu, tad tas jau ir bizness.

 

Programmētājs pēc dabas rada jaunas lietas un ir radošs. Ja cilvēks nav radošs, tad viņš īsti nebūs arī programmētājs. Marketings ir ideju spēle. Tev jāizdomā laba ideja, kā reklamēt produktu un piesaistīt klientus. Varbūt tas ir individuāli, bet man personīgi mārketings nekad nav bijusi kavējošā lieta produktu attīstībai.

Mārketings ir tāda pati nozare kā citas, un to ir jāapgūst. Ir tūkstošiem dažādas metodes/paņēmieni kā panākt dažādus rezultātus. Ja esi to apguvis, tad ok, ja nē, tad jāapgūst vai jāmaksā kādam citam.

 

Es uzskatu, ka finansiālam atbalstam būtu jābūt tik lielam, lai nebūtu jāstrādā.

Ja produkts jāveido vismaz 1 mēnesi, tad pirms sāc tērēt dārgās programmētāja stundas, jāuztaisa vismaz biznesa plāns.

 

Radies priekšstats, ka tev šaurs viedoklis par IT produktiem. Tie neaprobežojas ar sociāliem tīkliem (un līdzīgiem), kur nav vajadzīgas investīcijas. Ja man ir vajadzīgas jaunas idejas, tad vienkārši aizeju pastrādāt kaut kur. Pastrādā par zemnieku un tev radīsies ideja uztaisīt autopilotu traktoram. Pastrādā tur, kur programmētāji vēl nav bijuši un tu redzēsi daudz neatrisinātu problēmu. Apmēram tāds stāsts ir vienam no mūsu produktiem.

Edited by nemec
Link to comment
Share on other sites

Jo uzņēmumi var bankrotēt un beigt pastāvēt dažādu iemeslu dēļ, strauja industrijas maiņa, politiskās situācijas maiņa, utt. utjp. Gudrs cilvēks spēs izveidot jaunu un labāku uzņēmumu, vai atrast sev vietu citā sistēmā, kur uzņēmumi nepastāv, kamēr tas, kas tos tikai mantojis, nespēs neko. Pie tam pasaulē daudzi bagātnieku pēcnācēji, kas visu iegūst bez darba, bieži vien nonāk komforta zonā, nonarkojas un kļūst par zudušiem cilvēkiem.

Ja nav statistikas par nonarkošanu, tad pieskaitu šo secinājumu pie tirgus tenkām.

Link to comment
Share on other sites

Daži komentāri, necitējot, bet aptuveni norādot domu:

 

> Programmētāji visu ražos, bla bla bla visu noteiks programmētāji.

 

Esmu piedalījies kā programmētājs reālu industriālo objektu reālā automatizēšanā, tāpēc jo īpaši smieklīgi klausīties kaut ko tādu. Pirmkārt, programmētājs nepārzin ražošanas procesu, viņš pārzin šauru daļu no visa risinājuma - vadības procesoru. Kaudze cilvēku strādā pie tā, lai sagatavotu procesa apraksta (loģikas), kaudze ne mazāk vajadzīgu cilvēku izveido pašas iekārtas, sākot no līniju plānojuma, beidzot ar visas elektroinstalācijas ievilkšanu. Es gribētu redzēt, kā programmētāji to visu vienatnē izdara 6 mēnešu laikā, kā ar urbjiem saurbj komunikāciju šahtas, kā CADā sazīmē vajadzīgās kabeļu kategorijas, saskaņo elektromagnētoskos starojumus un spriegumus... LOL, visā procesā programmētājs ir svarīga, bet ne svarīgākā daļa. Katrā ziņā, jau gatavā ražošanas līnijā svarīgāks (un labāk atalgots) var izrādīties mehāniķis arī ar LV mērogiem iespaidīgu algu 1-2k robežās (un es personīgi pazīstu tādus un tiekos ar tādiem).

 

> Viens pats programmētājs uztaisa spēli (vai dajebko citu) un tā kļūst ļoti populāra, nes milzu peļņu un tā ir atkārtojama veiksme.

 

Šeit jau minēja, ka tas ir skats uz vienu veiksmes gadījumu, aizmirstot pārējos. Ja runa ir par loteriju, tad tie ir daži iztērēti vai neiztērēti lati. Ja runa ir par projektiem, tie ir daži iztērēti vai neiztērēti 0.x-x % no dzīves, katrs pats var izvēlēties, vai spēlēt uz šādām likmēm. Nesaku, ka nevajag to darīt, taču centieni apgalvot, ka to ar zināmām metodēm var izdarīt ir apmēram tas pats, kas spēlēt latloto, svītrojot ciparus pēc statistiskām metodēm.

 

> Strādāt algotu darbu ir bezjēdzīgi, vai aptuveni tāda doma, jo var taču būvēt lielo biznesu.

 

Man īsti nav skaidrs, kā cilvēks, kuram pašam nav pieredzes darbinieka statusā, var kļūt par vērā ņemamu darba devēju. Turklāt, arī lielu kompāniju vadītāji ir darba ņēmēji, jo viņiem darbu dod īpašnieki (akcionāri) vai, ja viņi ir īpašnieki, tad klienti vai sabiedrība. Apgalvojums "es neesmu gatavs strādāt cita labā" izslēdz ļoti daudz ko. Protams, es ar to negribu teikt, ka ir labi strādāt pie tādiem darba devējiem, kurus pašus moka šāds motīvs (tādu arī netrūkst). Un, ja jau doma veidot biznesu ir nopietna, agri vai vēlu vajadzēs komandu. Kā tā tiks izveidota, ja nav pieredzes ikdienas darbā?

 

> IT jomā nevajag pamatkapitālu

 

Programmētājam nevajag pamatkapitālu, bet IT uzņēmumam vajag. Programmētājs pelna sev algu, vai tas ir SIA, IU vai aploksne, tas ir cits jautājums. Bet ja runa ir par normāla līmeņa pakalpojumu, bez pamatkapitāla neiztikt, kaut vai piemēram tāpēc, ka lielos līgumos ir pēcapmaksa. Vai vari paņemt līgumu pa 100k Ls, ja šī summa tiks samaksāta 3 mēn. pēc projekta nodošanas? Par domu, ka labs produkts pats atradīs klientus... LOL, mārketinga cilvēkiem labāk to nerādīt, nobeigsies no smiekliem... :D

 

> Bērna audzināšanas blablabla

 

Ieteiktu pievērsties zinātniskās fantastikas romānu rakstīšanai...

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

visādi, nelieli iekrājumi-roltoni rītā, vakarā, stipendija u.t.t.

diez vai daudz cilvēku, kam pašiem ir 100k, ko investēt

un cik te ir investoru, kas varētu iedot 100k idejai?

Kad sāku pētīt, man par izbrīnu, ļoti daudz. Smieklīgi daudz. Tik daudz, ka man nācās apsēsties un padomāt - par kādu krīzi un naudas trūkumu visi apkārt tik cītīgi diskutē.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...