Jump to content
php.lv forumi

Vai izvēlēties linux ?


defeatlv

Recommended Posts

tev .net strādā uz linux? iis iet uz linux? tātad vai nu jāpaliek uz win vai jāizmanto abi.

man piemēram patīk apache uz linux un zinu, ka viss strādās ok, nevis uz win, kur neesmu parliecināts par iznākumu. vienreiz liku uz win tomcat un solr, nu kaut ko tādu negribētu atkārtot. uz linux tas elementāri. tavā vietā izmantotu abus, bet tā kā neesmu .net programmētājs, tad man windows nevajag. ja taisītu standalone aplikācijas, tad java un tad osam nav nozīmes.

 

Situācijas modelis:

Ir darba laptops ar licenzētu Windows 7, profesija - developer, programmētājs. Projekti tiek izstrādāti dažādām platformām, gan ar MS .net, gan web aplikācijas PHP utt. (bet daudzus pieprasījumus, slēgšanos klāt servisiem standalone aplikācijās veic arī caur .net). Klienti db izmanto gan MySQL, gan PostgreSql, bet OS dažādas. httpd projektos gan Apache, gan IIS. Respektīvi ir klienti, kam sava infrastruktūra un serveri veidoti uz Windows, citiem uz Linux.

 

Nosauciet man vismaz 2-3 argumentētas priekšrocības, ja šo darba laptopu darbinieks - db, softu programmētājs darbinātu uz to kretīnisko desktop Ubuntu distributīvu!

 

p.s. protams var čerez žo*u .net aizstāt ar mono, utt, tikai atkal jautājums: Kapēc sev sarežģīt dzīvi?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

kādas priekšrocības man darbam dod [linux] vai kādas priekšrocības programmētājam veicot savus tiešos darba pienākumus

konsole un baziljons konsoles tooļi.

 

jā, windows ir arī powershell, bet nu.. liekas pythonā scriptu tad ērtāk.

Link to comment
Share on other sites

> Sviests ir tas, ka 21 gs. neizstrādā (faktiski viena no primārajām biznesa prasībām) sistēmas tikai un vienīgi konkrētai platformai.

 

Tu pats esi pretrunā ar sevi. Tu saki, ka 21. g.s. sistēmām ir jāstrādā uz visām platformām, bet pats izvēlies tūļus, kas normāli iet tikai uz Windows. Vēl, datorus var nopirkt arī BEZ Windows licences — tad nu gan arguments. Kas vēl? Sen jau ir pierādīts, ka Linux ir daudz piemērotāks serveriem. Arī strādāt uz Linux nav nekāda problēma, ja, kā jau es minēju, nestrādā ar specifiskām lietām (attēlu, veideo utml. apstrāde augstā līmenī) un valodām, kas normāli iet tikai uz Windows. Tev varbūt trūkst valodas, kuras atļauj programmēt uz visām platformām? PHP, Python, Ruby, Java, C, C++ utt. utjp.. Vieglāk būtu nosaukt valodas, kuras tevi tikai ierobežo: Objective-C vai C#. Nekas cits «uz sitienu» nenāk prātā. Cita lieta, ka darba prasības ir kodēt uz kādas no tām. Tad nu izmanto savu, uzsveru, legālo Windows un sēdi klusu. Arī apšaubu, ka esi pamēģinājis kko vairāk par Ubuntu vai Mint. Tā kā spriest tu arī objektīvi nedrīksti. Meh...

Link to comment
Share on other sites

Vbz, ja Tu programmēšanā izmanto Dot Net Frameworku, ko Tu minēji, Tev nebūs nekādu priekšrocību no linuksa. Tur jau tā lieta ka Tu paņēmi par piemēru kaut ko, kas darbojas tikai uz windows un tagad jautā kādu labumu Tev dos linuks darbā ar produktu, kas darbojās tikai uz windows. Tava salīdzināšana ir galīgi aplama un pie tāda piemēra nav jēgas arī teikt ka nevajag jaukt OS ar programmēšanu. Ja patiešām vajadzīgs vairāku platformu atbalsts, tad Dot Net un Mono gan nebūs labākais risinājums, tad būs jāizmanto Java vai kaut kas tāds kā QT, vai arī programmēt funkcionālo daļu ar valodām, ko būs viegli noportēt uz visām sistēmām un GUI, ja tāds nepieciešams, rakstīt atsevišķi katrai sistēmai ar rīkiem un toolkitiem, kas ir atbilstošām sistēmām un tad Tev vajadzēs gan windows, gan linuks, gan jebkuru citu sistēmu, kam Tu ražo programmnodrošinājumu, lai to visu pārbaudītu. Tāda linuks kritizēšana, jautājot kas uz linuksa būs labāks priekš Dot Net Frameworka, ir aplamākā linuks kritika kādu esmu dzirdējis.

 

Neviens Tev nemaz nesaka ka ir jāizmanto linuks, lai strādātu ar to, kas uz linuks nestrādā. Taču ja salīdzina windows ar linuks tādās situācijas, kur var izmantot gan vienu, gan otru, tad es Tev varu pastāstīt kādas priekšrocības no linuks es ieguvu. Man personīgi linuks darbība kopumā patīk daudz vairāk nekā widnows. Jāsāk jau ar to ka nesāk bremzēt, lietojot ilgāku laiku, kaut gadiem, nevis kā windows, saliek kaudzi updeitu, programmu un paliek lēnāks. Man nav pēc katra updeita jārestartē dators, pie tam widnows server sistēmām ir tā pat, uzliec updeitus un restartē, vai arī nav jātaisa restarts pēc adobe readera uzinstalēšanas utt., nesāk pēkšņi kaut kas gļukot, piemēram neisntalējas programma, vai uzinstalējas un nestrādā (viens no konkrētiem gadījumiem ar adobe produktiem) un atrisināt vieglāk ir pārinstalējot sistēmu, nevis meklēt kas tieši un kāpēc nestrādā. Dažāda veida dokumentēšana, kaut vai tur pat uz vietas konfigurācijas failos (/etc) ir ļoti laba palīdzība, kaut kā tāda widnows reģistrā noteikti nebūs.

 

Sistēmas administrēšana linuksam no vienas puses varētu tikt uzskatīta par sarežģītu, jo daudz kam nav GUI, tomēr kad pierod un galvenais iemācās tas nemaz nav neērti, bet administrēšanas iespējas ir daudz plašākas. No reāliem piemēriem, bez īpašām problēmām sanāk izdarīt tādas darbības kā pārnest visu konfigurāciju, vai tādus katalogus kā /var un /home pārvietot pat uz citām (jaunām) partīcijām, ja to vajag, neaizdomājoties par to ka kaut kas nepārvietosies no reģistra vai vēl no kaut kurienes, vai sistēma nevarēs nolasīt kādu failu. Turpretī uz windowsa pat outlook pārnest vajag 3 vietās visu kopā salasīt, paši pasta faili vienā vietā, signatūras otrā vietā un konfigurācija reģistrā, ko ir jāeksportē no turienes ārā un tad visu to vāc kopā un pēc tam liec atpakaļ, par visas sistēmas konfigurācijas saglabāšanu laikam labāk vispār nerunāt. Tādu piemēru ir pa pilnam.

 

Serveros ir vēl vairāk linuks priekšrocību. Konkrēts piemērs (viens no piemēriem), to pašu PHP, kas tā arī nestrādā ar UTF-8 failu vārdiem, tā arī nesanāca nokonfigurēt, lai varētu normāli apstrādāt UTF-8 failu vārdus, rakstījām savus paplašinājumus, līdz ienāca prātā pārbaudīt to visu uz linuksa, kur tas viss tika atrisināts pašai sistēmai uzliekot UTF-8 kodējumu un pieeja failiem caur samba klientu (faili ir uz windows servera).

 

Tie ir piemēri kuri ienāca prātā uz ātro un pats varu pateikt no savas pieredzes ka tad kad patiešām var izmantot linuks vai windows, nevis Dot Net programmēšanai, tad linuks ir sakarīgāks, ja ar viņu iemācās strādāt un godīgi sakot uz mana personīgā datora man windows nav obligāts, es pat dodu priekšroku linuksam, nevis tāpēc ka uzreiz jūtos gudrs, bet vienkārši tāpēc ka satrādā sakarīgāk, ja protams ir programmnodrošinājums, kas strādā tikai uz wndows, tad jau ir pavisam cita runa.

Link to comment
Share on other sites

daGrevis: nelec ārā no bikšelēm, nolaidies no tā mākoņa uz zemes. Drusku pa daudz Tev sakāpis galviņā. Priekš manis Tu esi oktobrēns, līdz pionierim Tev vēl jāizaug. :) Vari jau uzskatīt, ka objektīvi es nedrīkstu vērt muti vaļā. Tik piebildīšu, tad kad Tu vēl šūpojies sava tēva maisiņos, es jau cietvielu fizikas institūtā - toreiz tur bija Latvija Republikas matemātikas olimpiāžu labākajiem kadriem pulciņš, programmēju dažādus matemātikas teorijas algoritmus un datus mēs glabājām majak magnetafonā uz parastas kasetes. Ai, da labi, nevajadzēja rakstīt, man patiesībā ir vienalga, vai Tev galva mākoņos vai kā strausam smiltīs iebāzta. Labi, vecums arī nav kvalitātes rādītājs, bet es par Tevi neizsaku visādas domas, bet nešaubies, man tādas ir :)

 

Es pat neturpināšu argumentēt, nevajag skatīties caur tik mazu prizmu, freelancers, lai dara kā grib, es runāju par kompāniju, komandu darbu stratēģiju un politiku, bet visi argumenti ir šeit - es daru tā, ka man tur ir lokāli tas un tas ... Es atkal varbūt vadu firmu un es nerunāju uz kādas OS turēt db, httpd, versiju kontroles utt. izstrādes., prod. serverus. Es runāju par darbinieka laptopu, kādas priekšrocības koda, db programmētājam, kas piedalās cross-platform projektu ietvaros ir Ubuntu desktopam salīdzinot ar Windows.

Link to comment
Share on other sites

vbz: ja tas ir tiirs cross-platform projekts, tad ir pilniigi vienalga uz kaadas OS "darbinieks" straadaa - kas kuram eertaak - jo videi ir jaatbalsta visi OS, savaadaak tas nav cross-platform. Ja vinjsh straadaa pie projektiem, kas ietver vairaakus OS ar vairaakaam videem, kas nedarbojas katraa OS, tad taapat ar vienu OS neizliidzeesies.

 

Ja straadaa ar .NET, tad protams, ka izmantos Windows. Ja ar Objective-C, tad Mac OS. Ja ar PHP tad vienalga, ka tik "darbinieks" juutas eerti. Es juutos eerti UNIX videe.

 

Tavaa piemeeraa, ko izmantoji, protams, ka izdeviigaak ir lietot Windows, jo mikslii ir iesaistiits .NET, tachu ne visos projektos (lielos vai mazos) ir nepiecieshams .NET. Ja man, piemeeram, buutu tieshi tava situaacia, tikai .NET vietaa buutu JAVA - kaada priekshrociiba man ir lietot Windows, ja es labaak juutos, kaut vai, tajaa pashaa Ubuntu?

Link to comment
Share on other sites

Vbz, nejauc priekšrocības ar nepieciešamību, es Tev minēju dažus piemērus, kas parāda ka linuks ir savas priekšrocības, tas par ko Tu runā ir pavisam savādāk, tā ir nepieciešamība, tas pats Dot Net, vai jebkas cits, ja viņš neiet uz linuks, tad linuks viņam nevajag izmantot un windows ir vienkārši nepieciešams, nevis viņam ir kādas priekšrocības.

Edited by Maris-S
Link to comment
Share on other sites

Kad aptrūkstas sakarīgu argumentu, ķeramies klāt personiskiem uzbraucieniem? Ļoti profesionāli «no pioniera». Uzskatu, ka Māris apskaidroja esošo situāciju ļoti labi. Ja nesaproti, pats vainīgs — man jau, beigu beigās, arī ir pavisam vienalga.

Link to comment
Share on other sites

Kad aptrūkstas sakarīgu argumentu, ķeramies klāt personiskiem uzbraucieniem? Ļoti profesionāli «no pioniera». Uzskatu, ka Māris apskaidroja esošo situāciju ļoti labi. Ja nesaproti, pats vainīgs — man jau, beigu beigās, arī ir pavisam vienalga.

Tu tak neesi Māris, Tavs posts bija pirms viņa, faktiski šajā bezjēdzīgajā diskusijā, bez tā, ka Tu nozīmējies, kas raksturīgi pat ne oktobrēniem, bet pirmskolas vecuma bērniem, ar savu Arch Linux bildi un kaut kādiem kaķēniem, piedod, bet es neatrodu nevienu Tavu ierakstu par tēmu. Iespējams, ka man nepieciešams okulists ... :)

Lab, man apnika. Tam visam ir zero vērtība!

Link to comment
Share on other sites

Daudzus minētos argumentus, ko Maris nosauc, kas strādā uz Linux un nestrādā uz Win, esmu izbaudījis... otrādā secībā. Gan to, ka Linukss bremzē, karās un tādā garā. Ļoti daudz nepilnību, daudzas lietas nav izdarītas līdz galam. Nerunāsim tagad par to, kas notiek, ja sagribas ar savu portatīvo kaut ko izdrukāt kaut kur ciemos, utml. Piemērs par pārliecinošajiem argumentiem, ka ar Linux viss ir labi - cilvēks, kas pat nekad nav lietojis Track changes iespēju, nemaz nerunājot par Fields vai macros, metas apgalvot, ka MS Office ir nevajadzīgs, jo ar Open Office visu varot izdarīt.. Kad sākas jautājumi par dokumentu templeitiem, kas MS Office nāk līdzi defaultā, tad sākas stāsts, ka kaut kur internetā varot novilkt. Utml., utjpr. Tie visi ir mazi sīkumi, bet summā dod nomācošu pārsvaru par labu Win un par labu komerciāliem produktiem. Vismaz manā gadījumā. Kaut vai tas pats Total Commander - moci kā gribi, ar Midnight Commander darbs nebūs tik produktīvs. Utt.. ja sauktu visus piemērus, būtu kāda nedēļa tam jāvelta.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Mr.Key, Tu tā pat kā Vbz runā par konkrētām programmām, kas vienkārši nedarbojas uz linuks. Kā jau es teicu ja ir nepieciešams izmantot programmatūru, kas darbojas tikai uz uz windows, tad widnows arī jāizmanto, es runāju tieši par to, kad vienlīdzīgas darbības tiek salīdzinātas uz abām sistēmām. Priekš kam man vajadzētu Track changes uz mājas datora? Kaut gan Open Office tādas ir, neesmu vienīgi viņas pārbaudījis kā strādā, jo vienkārši nevajag. Es nezinu kā ir jākonfigurē sistēma, lai vienādas veiktspējas sistēma uz linuks platformas darbotos lēnāk un nestabilāk, taču prakse rāda ka tieši linuks stabilitāte un veiktspēja ir tieši tas, kas nostiprināja šo sistēmu serveru tirgos, tāpēc nestabils, bremzīgs linukss izklausās diezgan neticami, kaut gan dažreiz jau visādi var sanākt.

Link to comment
Share on other sites

Maris, es runāju par Desktop Linux. Mēģinājām visādi, ne es vienīgais. Saklausījāmies stabilitātes argumentus, kā visi pāriet uz Linux... Rezultāts - Kill poga sistēmas izvēlnē, kuru nācās diezgan bieži lietot, neapgūti projekti, jo ar stabilo Linux kaut kā bija pagrūti konkurēt. Varbūt jūs vienkārši nenoslogojat desktop aplikācijas pietiekami, lai saprastu, par ko ir runa? Varbūt jums nav jāvirina exceļi, kuros ir tūkstošiem preču pozīciju, un var ātri novērtēt, kurš produkts (biroja programmatūra + OS) ir stabilāks? Varbūt jums nav tā, ka telefonsarunas laikā ātri un stabili jāatrod vajadzīgā informācija datorā? Varbūt jums nav klienti, kuriem vajag arī kaut ko, kas nav php skripti?

 

Kas attiecas uz track changes, protams, ja viss, ar ko asociējas teksta redaktors, ir CV vai iesnieguma uzrakstīšana, tad derēs arī parsts pārlūks, bet ja runa ir par 100+ lapas gariem tehniskiem dokumentiem, grāmatām, ar sasaistītiem laukiem... Tad ir citi argumenti. Ofisam vai profesionālim, kuram darbs un, attiecīgi, ienākumi apstājas dēļ vēlmes izmantot Linukss, nelīdz argumenti par stabilitāti u.c. lietām, kas reālajā dzīvē nemaz tā nav. Arguments, ka tāda un tāda fīča patiesībā nemaz nav vajadzīga, vai nav zināma, vai ka ne jau Linukss uzkāries, bet GUI, nešķiet nopietns.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Mr.Key, es runāju gan par desktop, gan par serveriem, atkārtošos vēlreiz ka es salīdzinu kad reāli ir iespējams izmantot gan linuks, gan windows, nevis salīdzinu konkrētus gadījumus, kad jāizmanto tādas iespējas kas ir tikai un vienīgi MS Word vai kādā citā programmā. Es tieši par to arī runāju ka nav jāizmanto linuks ar programmu, kas darbojas tikai uz windows un es nerunāju par vēlmēm strādāt ar linuks, bet par iespēju strādāt ar to, kad tas var paveikt visu ko vajag. Kā piemēru es jau norādīju, ka man mājās linuks jau ir kādus 2-3 gadus un es libre office te atvēris esmu nu ļoti reti, tad kāpēc man te vajag MS Office, īpaši ar tracking changes vai vēl kaut kādām specifiskām opcijām, ko es neizmantoju? Es patiešām nezinu kā jānoslogo desktop linuks, lai viņam pilnīgi visam pēc kārtas vajadzētu spaidīt kill. Es arī nesaku ka to nekad nevajag darīt, protams ka šis tas dažreiz uzkaras, bet tieši tas pats ir arī uz windows un uz windows "don't send" es biežāk esmu redzējis, nekā nepieciešamību nokillot programmu uz linuksa. Pie tam ja runāt precīzi tehniski, tad tās nestabilitātes vairāk ir DE (KDE, GNOME utt.) un lietojumprogrammām, kurās pārsvarā linuks kā tāds nav cēlonis. Ja Tev uzkaras uz windows skaips, Tu taču neteiksi ka windows uzkārās.

 

Jā, es nesaku ka es uz mājas datora daru kaut ko tādu ļoti specifisku, bet man ar to pilnīgi pietiek un man linuksā ir vairāk priekšrocību, kādu tieši es jau aprakstīju. Kaut gan protams ka ne reizi vien es pasaku kaut ko tādu kā: "Atkal uz linuksa neko nevar sataisīt", bet to pašu es dažreiz pasaku arī par windowsu, īpaši jau par serveriem.

Edited by Maris-S
Link to comment
Share on other sites

Serveros ir vēl vairāk linuks priekšrocību. Konkrēts piemērs (viens no piemēriem), to pašu PHP, kas tā arī nestrādā ar UTF-8 failu vārdiem, tā arī nesanāca nokonfigurēt, lai varētu normāli apstrādāt UTF-8 failu vārdus, rakstījām savus paplašinājumus, līdz ienāca prātā pārbaudīt to visu uz linuksa, kur tas viss tika atrisināts pašai sistēmai uzliekot UTF-8 kodējumu un pieeja failiem caur samba klientu (faili ir uz windows servera).

Vai varētu uzzināt, kāda tieši vajadzība pēc UTF-8 failu vārdiem šeit bijusi? Kas tieši nestrādāja? Nupat uz Win 7 kastes pamēģināju, darbojas ar UTF-8 failu vārdiem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...