Jump to content
php.lv forumi

kadu valodu?


renathy

Recommended Posts

Kādu valodu ieteiksiet mācīties cilvēkam, kurš nav programmētājs,

bet viņam ir nepieciešams apstrādāt tekstus, t.i.,

ir jāapstrādā tekstus no tāda viedokļa, ka jāskatita vārdi, burti, zilbes un visādas citas tādas specifiskas tekstu lietas.

 

Cilvēks grib pats iemācīties to sarēķināt...

Link to comment
Share on other sites

python viennozīmīgi, vienkārša, īss pieraksts, daudz bibliotēkas, viegli rediģēt un tur pat palaist. Es python izmantoju regulāri dažādiem ātriem automātiskiem tūļiem, kurus ik pa laikam vajag, piemēram, vajag no fotoaparāta 200 2MB bildēm nomainīt izmēru uz 100kB, pythonā tās ir 7 rindiņas.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt MS Word + Visual Basic macros.. vismaz pirms 10 gadiem tas būtu variants, kā šodien, īsti nezinu

 

Piekrītu.. es vismaz sākumam ieteiktu apgūt VB macros.. jo tad varētu izmantot wordu utt. Lietot šo makrosu visiem saviem word dokumentiem.

 

Taču, ja ir teksta fails "fails.txt", tad priekš programmēšanas apgūšanas labs būtu kaut vai tas pats vecais labais "Pascal" ... nu bet kad būsi šos te apguvis, tad arī ņem tālāk - PHP, Pyton... un pēc tam C, C++, C#, Java :)

Link to comment
Share on other sites

Atkarīgs ko grib panāk, vai vēlas tieši iemācīties un turpmāk nodarboties ar programmēšanu, vai vienkārši izveidot programmu, kas izdara to ko tai būs jāizdara un aizmirst par to. Svarīgas ir arī pašreizējās zināšanas. Šie ir daži no jautājumiem kas jāatbild, izvēlēties atbilstošu valodu. Atrisināt tieši šo uzdevumu domāju varētu ar lielāko daļu programmēšanas/skriptēšanas valodām.

 

Visumā mani uzskati, par valodām, kuras ir daudz maz pētītas:

 

Pascal - Pascal/Delphi/FPC/Lazarus, salīdzinoši vienkārša valoda sintakses ziņā. Stingrāka salīdzinot ar C stila valodām, kas ļauj samazināt neuzmanības kļūdas izstrādes laikā. Ir instrumenti, kas izstrādes laikā palīdz sameklēt iespējamos Memory leaks, piemēram FastMM priekš Delphi, vai FPC/Lazarus iebūvētie rīki. Pieļauju ka, ja cilvēks interesējas par programmēšanu, tad iespējams ir mācījies kaut ko no programmēšanas skolā vai universitātē, kur bieži vien sāk mācīt tieši ar Pascal, tātad šī programmēšanas valoda varētu būt jau mazliet zināma. Pats personīgi arī izmantoju Pascal veida valodas, ja vajag kaut ko uzprogrammēt. Mīnusi ir tādi ka nav ļoti izplatīta, darba tirgus šai valodai nav tik liels kā C/Java/PHP, tomēr tas pats Delphi ir daudz maz pieprasīts, tā ka Delphi speciālisti var sameklēt sev darbu. Ņemot vērā ka C stila valodās ir izveidotas liela daļa dažādas programmatūras, tad ar Pascal būs sarežģīti izveidot dažādus paplašinājumus šīm programmām. Piemērs, PHP un MySql paplašinājumi. Ar Pascal veida valodām tos ir iespējams izveidot, bet ar C būs vienkāršāk, kaut vai tādēļ ka ir atrodāmas precīzākas pamācības par to. Tātad, ja šis uzdevums, kas tiks risināts, ir paredzēts, lai to izveidotu kā Php/MySql paplašinājumu, tad iespējams Pascal nebūtu tas labākais variants, īpaši ja ir iesācējs, kaut gan mēģināt var.

 

C - C stila valodas būtībā ir izplatītākās valodas. Man personīgi ne visai patīk tā visatļautība ko pieļauj šīs valodas, kā piemēram automātiskā tipu konvertācija, dažādi saīsināti pieraksti un tam līdzīgas lietas. Tas viss ir ērti un pie tā pierod, bet tomēr tādā veidā palielinās iespēja neuzmanības kļūdām. Šīs valodas ir vienas no izplatītākajām, tāpēc atrast darbu būs salīdzinoši vienkāršāk. Diezgan liela daļa programmatūras ir veidota C stila valodās, tāpēc ar šo būs daudz vienkāršāk veidot tos pašus Php un MySql paplašinājumus. Ņemot vērā ka šis ir Php forums, tad pieļauju ka tas, kurš veidos šo programmu varētu būt saistīts ar šo jomu un tādu paplašinājumu veidošana varētu kaut kad noderēt. C sintakses stils bieži vien tiek izmantots arī citās valodās un interpretatoros, piemērs Php, Java un varētu minēt vēl diezgan daudzas valodas, tāpēc C sintakses zināšanas noderēs.

 

Php - Izplatītākā skriptēšanas valoda web izstrādei. Pieļauju ka tēmas autors, vai pareizāk sakot autore (ja nemaldos), zin pietiekami daudz par to :)

 

Java - Paliek arvien izplatītāka un pieprasītāka. Darba tirgū atrast darbu arī nevajadzētu būt problēmu šīs valodas speciālistiem, arī salīdzinoši augsti apmaksāta, tātad ja ir doma apgūt kādu no programmēšanas valodām, lai to izmantotu arī darbam/karjerai, tad būtu ieteicams apskatīties šo valodu. Pats personīgi neesmu programmējis Javā, tāpēc neko īsti par viņu nezinu.

 

Ada - Valoda ar kuru esmu saskāries universitātē. Ļoti stingra, stingri tipizēta valoda, izstrādāta pēc ASV militāristu pasūtījuma. Balstīta uz Pascal. Darba tirgū, vismaz Latvijā, diez vai kaut ko sanāktu atrast. Izmanto parasti kritisku sistēmu programmēšanā, kā aviācijā un tml.

 

Visual Basic - Visumā šī valoda mani īpaši neinteresē, tomēr tā ļauj veidot Makrosus MS office lietojumos, tā ka šo ir vērts arī apskatīties. MS office makrosu veidošana nav ļoti pieprasīta, bet tomēr dažreiz noder. Cik plaši šo valodu izmanto programmnodrošinājuma ražošanā, to gan īsti nezinu.

 

Piekrītu ka arī Python un Perl būtu vērts apskatīties. Pats gan šīs valodas neesmu pētījis.

 

Protams ir vēl pietiekami daudz dažādu programmēšanas valodu, var mēģināt meklēt un pētīt visu ko var atrast, ja ir vēlēšanās. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...