Jump to content
php.lv forumi

Izglītība


ezis

Recommended Posts

hei, tie, kuri jau aktīvi strādā web tehnoloģiju jomā, kāda izglītība ir jums? Kas tika darīts pēc vidusskolas? Augstskolas, kursi? Kur un kādi? Neliels dzīvesstāsts no no vidusskolas beigām, līdz pirmajam darbam web izstrādē? Kā zaļš entuziasts var uzsākt ko darīt bez izglītības šajā jomā?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No akadēmiskās izglītības manuprāt būtu nepieciešama tikai augstākā matemātika. IT zināšanām savukārt atvasināti teorijas pamati - diskrētā matemātika, Boolean algebra, vēlams datu struktūras un atgoritmu teorija.

Bet tas stipri individuāli, IT pamatus var apgūt pats. Svarīgi, lai ir akadēmiskā bāze uz kā būvēt savas prasmes un manuprāt tā ir matemātika.

Pārējo iemācīs Google! Neredzu vajadzību speciāli iegūt tieši teiksim IT bakalauru. Arī darba tirgū prasības pēc izglītības parasti pieprasa - "atbilstoša augstākā izglītība", tas nozīmē eksaktās zinības.

Latvijā labai vakancei nav tik ļoti nepieciešams augstākās izglītības diploms, tas vairāk nepieciešams ārpus Latvijas.

Link to comment
Share on other sites

Sajūta, ka bez tā diploma neesmu nekas. Kaut kāda drošības sajūta. Reālā situācija ir tāda, ka neesmu drošs vai šim semestrim man pietiks laika, lai visu nokārtotu, tāpēc ir āri tāda vēlme likt citas spējas, php, sql etc., lietā lai sāktu jau ko laicīgi darīt, iekrāt nākamajam gadam. Nav saprašana ar ko sākt un cik tas ir iespējams, tādam kā es, ko uzsākt!

Link to comment
Share on other sites

Visās tēmas aiziet diskusija par praktisko mācīšanos vs. cik daudz noderēs augstskola. Jā, apzinos, ka man noderēs augstākā matemātika, algoritmizācijas pamati utml. lietas, kas palīdz attīstīt manu domāšanu. Bet man vairāk ir nesaprašana par to, ar ko tad sākt, lai sev praktiski krātu to pieredzi. Domāt kreisos projektus un realizēt, lai tad arī darba devējam būtu ko rādīt? Pagaidām jūtos diezgan izmisis par savu nākotni un vēlos mainīt studiju virzienu. Gribētu vairāk uzzināt par to, cik bakalaurs ne IT jomā būtu spēcīgs attiecībā pret nedaudz zemāka līmeņa izglītības programmu, bet vairāk tendētu uz IT!?

Link to comment
Share on other sites

Doma nav būt kārtējam dropautam. Vairāk ir interese par to, ko labāk darīt, ja nesaista esošā programma un vēlme ko mainīt. Ir nelielas zināšanas web izstrādes jomā un vēlme tās likt lietā. Negaidu atbildi: how to 4 dummies . Reālus, konkrētus piemērus no savas pieredzes un ieteikumus.

Link to comment
Share on other sites

Ja jautājums ir par palikšanu/nepalikšanu skolā... Re kur es pat atbildēju ar video! :D

 

http://ask.fm/daGrev...r/1000000562471

aaawww.. sweet.. diemžēl pametu augstskolu.. vai tas man ir nācis par labu/sliktu nez.. pieļauju ka uz slikto pusi.. varēju vēl vairāk pamācīties Pascal pie briesmīgi iedomīgas pasniedzējas.. ;D

Link to comment
Share on other sites

Reāli konkrēti piemēri pirmajiem darbiem - tiec pie kāda darba vai nu caur paziņām, vai radiem. Mēģini ar programmēšanu atrisināt kādas savas problēmas vai interesantus uzdevumus. Es piemēram savā laikā būvēju visādas trulas spēlītes, kaut vai to pašu Latloto izlozi 5 no 35, Superbingo izlozi, utt. Šādu visādu itkā trulu uzdevumu risināšana dod tev pieredzi un spēju veidot arvien labākus risinājumus, kas agrāk vai vēlāk tevi noved pie normāla pastāvīga darba.

 

No algotajām lietām sāku ar to, ka savas mammas aptiekā izveidoju pāris elementāras uzskaites programmas receptēm ar kurām tika gatavotas atskaites apdrošinātājiem (MS Access). Pēc tam visai intensīvi padarbojos ar Delphi programmēšanu pats savā nodabā, kā rezultātā tomēr uzbūvēto notirgoju par visai labu naudu tam laikam. Nedaudz vēlāk tiku pie darba, kurā MS Access datubāze bija jānomigrē uz web vidi ar manis izvēlētām tehnoloģijām - ņēmu php, mysql, html, utt. līdzko biju ticis ar to galā, sekoja n citi darbi ar attiecīgajām tehnoloģijām. Lasot starp rindām tev vajadzētu saprast, ka web izstrāde nebūt nav vienīgais iespējamais IT virziens ne kopumā, ne programmēšanā. Iespējams, ka kāds cits programmēšanas virziens vai tehnoloģija tev liksies stipri saistošāks. Taču tu to neuzzināsi, kamēr nesāksi darīt reālas lietas.

 

Programmēt sāku jau vidusskolā, pēc tam LU programmētāji, LU bakalauri un galu galā arī maģistri, kuriem gan pārāk lielu jēgu neredzēju.

 

Ja tu ej vidusskolā, tad augstkolā un tev ir galva iuz pleciem, tad visticamāk varēsi visai brīvi atrast darbu jau pirmajā vai otrajā kursā. Ja dodies uz kādu koledžas programmu (RVT, RTK), tad jāprasa kādam kas ir gājis pa to ceļu. Man ir aizdoma, ka tad ir stipri grūtāk mācības apvienot ar darbu intensīvākā lekciju plānojuma dēļ.

 

Lai arī man te tūlīt būs pilns ar oponentiem, man tomēr ir pārliecība, ka tas pats IT bakalaurs ir vērē ņemama vērtība, ja tam papildus ir arī tehniskās zināšanas un pieredze, kas tiek uzkrāta jau mācību laikā.

Link to comment
Share on other sites

Ļoti liels paldies par atbildi Kaklz! Pašlaik esmu I kursa students RTU, ETF, TDIuES. Praktiski esmu realizējis šādas tādas problēmas ar php + c++ piegājieniem. Slēgāt gaismas istabā ar web palīdzību bija pēdējais veikums. Esmu papildījis LU pirmā kursa studentam laboratorijas darbus c++. Un tas arī liekas saistošāk nekā tādi priekšmeti kā piem. elektrība un magnētisms o0 Ir pagaidām parādi uz tādām lietām, kas netīk! ķīmija ni un ni! :@ Liela nolaidība man ir uz priekšmetiem, kuri mani nesasaista :/

Edited by ezis
Link to comment
Share on other sites

Nu redz, teiksim slēgāt gaismas mājās ar web jau ne tuvu vairs nav triviāli. Attīsti domu tālāk gudrās mājas virzienā, parādi, ko esi sabūvējis un domāju, ka arī ar darba atrašanu pārāk lielām problēmām nevajadzētu būt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...