Jump to content
php.lv forumi

Meklēju darbu - Viedokļi


nikidijs

Recommended Posts

Kam jūs vajadzīgi ar tām "akadēmiskām" zināšanām? Varbūt google`am, bet es šaubos, ka te ir kādam tāds līmenis.

Hehe, nu ja. Tikai nezkāpēc pēcāk man kādā brīdī sanāk šādi uz buj-duj sarakstītos kodus labot, jo "viss bremzē", jo izrādās, ka "putrogrammētājs" ir kādā vietā "implementējis" O(N^2) "algoritmu". Kamēr bija 10 ierakstu ("testa case") taču "viss darbojās" :D

Edited by marrtins
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Es jau teicu, ka 90% uzņēmumiem der monkey (pēc jūsu mērīšanas).

Ja vēl tādam akadēmiķim nav prakses, tad manās acīs viņam vispār ir ļoti zema cena. Tādu indivīdu mēs varam saņemt no augstskolas (zubru).

Protams atkarīgs no uzdevuma, bet 90% būs vajadzīgs monkey`s, kurš pārzin pilnībā 2+ valodas, ir izpētījis un izspaidījis vairākus ietvarus, ātri orientējas svešos kodos, spēj veikt savu uzdevumu ātri un termiņos.

Link to comment
Share on other sites

Hehe, nu ja. Tikai nezkāpēc pēcāk man kādā brīdī sanāk šādi uz buj-duj sarakstītos kodus labot, jo "viss bremzē", jo izrādās, ka "putrogrammētājs" ir kādā vietā "implementējis" O(N^2) "algoritmu". Kamēr bija 10 ierakstu ("testa case") taču "viss darbojās" :D

Gribi teikt, ka google man neieteiks izmantot šo algoritmu, ja pameklēšu? Cita runa, ja tu pats spētu to impelemntēt.

 

Nesaprotu, ko jūs man vēlaties te pierādīt. Tas, ka jūs no galvas iemācījušies 10 sortēšanas algoritmus, visu par grafiem, tad jūs esat par kaut ko labāki?

Link to comment
Share on other sites

Nesaprotu, ko jūs man vēlaties te pierādīt.

Ne jau Tev tieši. Palasīju to Kaklz atlases metodiku un man šķita ļoti OK, turpretī dažiem tā šķiet augstprātība. Nu nevajag visiem šeit tā saucamos "monkey" tas arī viss. Nav iemesla apvainoties un deklarēt, ka algoritmu teorija nevienam nav vajadzīga (to jautājumu pieņēmu kā retorisku).

Link to comment
Share on other sites

Es jau teicu, ka 90% uzņēmumiem der monkey (pēc jūsu mērīšanas).

Tu laikam gribēji teikt 90% tipogrāfijās, kas štancē sērijveida vizītkaršu lapas.

Bet programmēšanas nozare ne tuvu neaprobežojas ar to. Te pat Latvijā ir piemēram uzņēmumi, kas programmē: rūteru iekšas, iekārtu automatizācijas softu, proxy serveru drošības softu, tekomunikāciju softu, u.c. Gribētu redzēt, ko tādi codemonkeys varētu iesākt kādā no daudzām citām nozarēm, kur nav pilns internets ar piemēriem, kurus iekopēt savā kodā un kur nav pilns internets ar gatavām bibliotēkām, bet pamatfunkcionalitāte ir jātaisa no nulles.

Link to comment
Share on other sites

Es vēlreiz atkārtoju, nolaidies uz zemes, atver savus kodus un paskaties kas tur rakstīts. Bieži raksti Markova slēptos modeļūs? Katru dienu, nē?

Gudroties visi prot, parādiet man savus darbus, kur jūsu opensource projekti, ja jūs visi tādi varen gudri?

 

Tavi vārdi — "iemācīties programmēt var pa diviem gadiem, tas vēl ar nosacījumu, ja esi īpaši apdāvināts". Man ir reāli draugi/paziņas, kas apgāž šo sapuvušu teoriju. Neesat jūs nekāda īpaša kategorija. Paies laiks, būs krīze arī IT nozarē, un tad skraidīsiet tā pat kā būvnieki. Pagaidām varat priecāties par lielām algām :)

 

Pie tam, cik esmu strādājis, tad uz pirkstiem var saskaitīt normālus programmētājus. Visi pārējie ir iedomīgi kretīni, kas vien prot gudroties pa forumiem un stāstīt par algoritmiem 1962. gada.

Link to comment
Share on other sites

Labi, kurš no taviem kodemonkeys var uzprogrammēt reālu lietu, ko vajadzēja vienā web projektā?

Ir uz kartes ap 10 000 000 objektu ar koordinātēm un svarīgumu.

Tagad tiek padots viewports, kreisās augšējās latlong un labās apakšējās latlong un vajag atlasīt 50 svarīgakos objektus no tiem, kurus var redzēt viewportā, lai tos attēlotu uz kartes. Jāsaprot, ka viewports var būt tālā zoomā, ka redz visu pasauli un tur ir gandrīz visi objekti no kuriem jāatlasa un var būt arī ļoti tuvu, kurir jātlasa no 1000 objektiem 50.

Tātad mysql spatial indeks ļaus tikai noindeksēt tā, ka var iegūt visus pēc kārtas, bet ne pēc papildus parametra - svarīguma. Līdz ar to pašam ir jābūvē datu struktūra un meklēšana. Principā bija jāuzbūvē no nulles quadtree struktūra ar dažiem uzlabojumiem, jo pliks quadtree ir tikai spatiāla datu struktūra, bet tajā vēl vajag iekļaut to, lai varētu ātri atlasīt pēc svarīguma parametra. Gribētu redzēt, kā džeks, kurš 1-2 gadus programmē, kaut ko tādu uzceptu.

Link to comment
Share on other sites

Es neteiktu, ka tavs uzdevums ir mega sarežģīts. Pieņemu pat, ka tas ir kaut kādā mērā atrisināts sen pirms tevis. Un man interesē realizācija, gribu redzēt, kas tur ir tik unikāls un neatkārtojams. Varbūt vēlies padalīties?

 

Labi, man jau apnika diskutēt par programmētāja EGO. "Codemonkey nekad neinovēs, neradīs kaut ko jaunu" — pats daudz ko esi inovējis?

Link to comment
Share on other sites

IMO ir divi programmētāju veidi. Vieni kas tīri tikai raksta kodu no iedotās specifikācijas un citi kas to specifikāciju raksta. Specifikācijas rakstītājus varētu saukt par sistēmas arhitektiem, bet galu galā tas iekrīt vienā katlā - programmētājs.

 

Rakstīt kodu, manuprāt, var rakstīt gandrīz jebkurš. Viss kas ir jāzin ir valoda un tās īpatnības. Tur nevajag ntos gadus, lai to apgūtu. Un šādi cilvēki, manuprāt, ir vispieprasītākie un tas nenozīmē, ka viņiem ir mazas algas. IMO vismaz kādi 90% lielo IT kompāniju strādnieki būs tieši šādi. Tajā pašā katlā ir arī liela daļa freelanceru un web aģentūru strādnieki.

 

Sistēmas arhitekti ir savādāka grupa un kļūt par tādu, manuprāt, nav tik vienkārši. Tur vajag spēcīgas plānošanas spējas, lai izvēlētos atbilstošāko implementāciju dotajam uzdevumam. Manuprāt, šādam cilvēkam vajag spēt noteikt vai ir vērts tērēt mēnesi laika meklējot/rakstot ātrāko implementāciju uzdevumam, kuru var atrisināt izmantojot kādu vienkāršāku variantu daudz īsākā laikā, lai gan tas ļoti iespējams darbotos daudz lēnāk.

 

Tas, ka cilvēks zin 100 algoritmus nenozīmē, ka viņš spēj izplānot projektu no a-z. Tie paši HW softa rakstītāji lielākā daļa ir parasti koda rakstītāji, kas raksta vienu un to pašu gadu no gada. Tajā pat laikā kāds, kurš iespējams nespētu no galvas uzrakstīt qsort vai vienalga ko var būt daudz spēcīgāks arhitekts.

 

Galu galā - gandrīz neviena profesija ir nederīga. Katra ir vajadzīga un neviena nav pavisam triviāla (tā pašu grāvju rakšana). Ja tu esi labs tajā ko dari, tad ar algu problēmu nebūs lai arī ko tu darītu.

Link to comment
Share on other sites

Es neteiktu, ka tavs uzdevums ir mega sarežģīts.

Man liekas, ka Tu nepareizi uztver codez teikto tā, ka viņš būtu vienīgais, kas to spēj.

 

Turpinot analoģiju... Protams, pēc 2 gadu treniņiem arī tu varēsi noskriet maratonu, finišējot kamēr finišā vēl ir cilvēki. Pēc 5 gadiem varbūt pat pacīnīties par topu. Sagatavoteis var jebkurš fiziski vesels cilvēks, talants atšķirs olimpiešus no vienkārši ātriem skrējiejiem. Cits jautājums, vai ar sagatavošanos saprot sistemātiskus treniņus, mērķtiecīgu darbu, vai skriešanu uz rīta autobusu/tramvaju/vilcienu.

 

Bet nav labi teikt, ka tas, ko cilvēks spēj, ir "nekas īpašs", jo ikviens to var. Jā, var. Bet, pirms pasaki "nekas īpašs", lūdzu, velti tos 2, 5 vai 10 gadus darbā.

 

Un vēl - 10 gadus lipināt vizītkartes web lapas - tas nav slikti, nav nepareizi. Bet ir cilvēki, kas vēlas kaut ko vairāk, piemēram, pievienot kāda algoritma 99% savu 1% un izjust gandarījumu par šo 1% uzlabojumu.

 

Un vēl, vēl - joprojām uzskatu, ka ja cilvēks ir izlēmis par labu kādam mērķim, viņš var sasniegt daudz. Nevajag nobīties no tā, ka sākumā viss ir nesaprotams un nepaceļams. Vienkārši vajag apzināties savu reālo situāciju, saprast, ka viss nāk ar laiku, brīnumi nenotiek. Veltīt vairāk laika zināšanu apguvei, nevis mesties uzreiz iekšā darīšanā, pieļaujot vienu kļūdu pēc otras. Pēc 10 gadiem atšķirība starp to, kurš izvēlējies par labu sevis pilnveidošanai un to, kurš joprojām ir sākuma līmenī, var būt nevis uzjautrinoša, bet ļoti, ļoti skumja. Tas pats attiecas arī uz darba devējiem, kuru prasības reizēm mani pārsteidz. Piemēram, sūdzas, ka universitātes nesagatavo vajadzīgos speciālistus, bet paši iegulda 0 aktivitātes, lai tas tā notiktu.

 

Šī "nekas īpašs", seniority noniecināšanas problēma IT jomā ir globāla un es domāju, ka tuvākajos gados būs daudz diskusiju par to IT mēdiju telpā. IT jomas pārstāvji, kas staigā apkārt, reklamējot, ka viss ir īzī un vienkārši, un vispār, viss jau ir gatavs, diskreditē nozari.

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...