Jump to content
php.lv forumi

Meklēju darbu - Viedokļi


nikidijs

Recommended Posts

1) darbs apsardzē - manuprāt galīgi nav savietojams ar programmēšanu.

 

Nav nemaz tik nesavienojams. Ja tā teiksim ir nakts pasardze, kur jāskatās kamerās un vienreiz pusotrā stundā jāiziet apgaitā, tad tā ir ideāla vieta, kur mācīties programmēt un taisīt savus projektus, paralēli par to saņemot naudu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Nav nemaz tik nesavienojams. Ja tā teiksim ir nakts pasardze, kur jāskatās kamerās un vienreiz pusotrā stundā jāiziet apgaitā, tad tā ir ideāla vieta, kur mācīties programmēt un taisīt savus projektus, paralēli par to saņemot naudu.

 

Šeit nedaudz precizēšu. No pieredzes - esmu sēdējis nakts maiņās pie monitoru "kalna". Cik vietās esmu strādājis, tad telpā kur skaties kameras, pašā ir viena kamera, kura tavas darbības rāda "augšai". Un domāju ka priekšniecība noteikti iebildīs ja nodarbosies ar blakuslietām. Tip "kamēr tu tur lūri savā monitorā, uz pārējiem kautkas var paslīdēt garām nepamanīts". Drusku pārspīlēti, bet fakts.

 

Cita runa jau ir teiksim kāda stajanka, kur visu nakti sēdi būdā, un kur vienīgā elektroierīce ir sildītājs.

Link to comment
Share on other sites

@Kaklz - 1) Nemaz ar netaisos apsardzi savienot ar programmēšanu. Tik minēju ka to esmu darijis un labprāt mēģinātu pāriet uz šo sfēru un apsardzi mest pie malas. Vai arī tu domā, ka ja esmu bijis apsargs, tad programmētājsno manis - nu nekāds ?

 

2) Iespējams. Tapēc arī baidos uzreiz kautkur rauties, ka beigās "nesapi..." savā meistarībā.

 

3) Šājā brīdī arī sāku domāt. Tiekties pēc "papīra" vai uzkrāt pieredzi pašmācības ceļā.

 

4) Domāju ka programmēšana nav jāieadzina gluži no bērna kājas, kā tas ir ar hokeju vai ko nu tur vēl.

Manuprāt ar saviem 24 jau nu toč vēl neesmu neko nokavejis. Vai arī tas jau ir par vēlu?

 

===============================================

1) "aiziet debesīs" saku tikai tapēc ka uz doto brīdi priekš manis tā skaitās ļoti liela alga.

Un kaut arī iesācējs esmu, to taču saprotu un netaisos tak uzreiz prasīt sazin kādus "zelta kalnus".

 

2) Piefiksēju

 

Jautājums Tev: Kādā veidā pats bijis apguvis to ko zināji uz brīdi, kad rakstiji to grandiozo projektu ?

 

Viss ir relatīvs. Es runāju par vidējo statistisko gadījum, kopējām tendencēm un to, ar ko tu varētu saskarties piesakoties darbā praktiski jebkur. Protams, ka šeit ir virkne izņēmumu. Tev ir visas iespējas pierādīt to, ka tu esi labāks par vidējo statistisko kandidātu un tad tev ir durvis vaļā. Centība un vēlme izprast lietas un procesus ir virziens, kurā doties. Kad mēs meklējam darbiniekus, mēs skatamies arī uz konkrētā darbinieka potenciālu, cik daudz konkrētajam cilvēkam būs pie mums iespēja izaugt, vai viņam pie mums nebūs garlaicīgi.

 

24 ir pilnīgi normāls vecums. Stāsts par 30+ radās no vairākiem cilvēkiem, kas strādājot valsts iestādēs vai citos uzņēmumos paralēli savam faktiskajam darbam hobija līmenī stutē lapeles un kaut kādā brīdī mēģina mainīt profesiju. Pārsvarā bez nopietnas pieejas pie konkrētās tēmas apguves (apmēram līmenī - no visa pa druskai zinu). Cik man ir bijusi darīšana ar šiem cilvēkiem, praktiski neviens nav bijis tāds, kurš varētu atbildēt uz pamatjautājumiem par web izstrādi & programmēšanu.

 

Sāku strādāt par web programmētāju 2. kursā mācoties augstskolā. Programmēju dažādas ar web nesaistītas un neapmaksātas (ar atsevišķiem izņēmumiem) lietas jau pirms mācību sākšanas vidusskolā.

 

Kas attiecas uz CV rakstīšanu - arī tas ir jāmāk. CV nav tavas dzīves arhīvs, kurā ir jāsaraksta viss iespējamais. Normālā gadījumā CV raksta katram darba devējam individuālu, lai uzsvērtu pieredzi, kas ir vērtīga konkrētam darba devējam un iesaiņo kopā ar normālu motivācijas vēstuli. Es teiksim pirms programmēju web lietas diezgan intensīvi darbojos Delphi un citās programmēšanas valodās/vidēs. Savā CV es to šobrīd pilnīgi noteikti neiekļautu vai pieminētu kā ļooooti virspusēju faktu. Tas vienkārši vairs nav aktuāli nākamajam darba devējam.

Link to comment
Share on other sites

Es ieteiktu godīgi rakstīt CV, ka pieredzes nav (vismaz nav lielas), bet ir liela degsme mācīties un attīstīties. Un minot, ka algu vēlies salīdzinoši zemu sākumā (piemēram 200Ls).

Būtu ļoti jauki, ja būtu sakapāts kāds projekts, idejas ir miljons, tāpēc paķer kādu vidēji sarežģītu un uztaisi.

 

Pārsvarā darba devējs ir iedomīga būtne, un viņš labāk iztērēs pusgadu, meklējot profesionāli, nekā paņems jauniņo. Tāpēc nebēdājies, ja kāds no tiem pasmiesies par pieredzi apsardzē, vai par pieredzes trūkumu. Galvenais turpini meklēt un kāds labs darba devējs tevi noteikti paņems. Tas ir protams ar nosacījumu, ka patiešām ir tik liela vēlme darboties šajā sfērā :)

 

Varu arī pateikt, ka tā programmēšana nav nemaz tik sarežģīta, kā to zīmē programmētāji.

Link to comment
Share on other sites

Man paveicās, domāju. Mani paņēma bez pieredzes, jo daudz neprasīju. Tad man atalgojums nebija svarīgs. Gribēju sākt ko darīt. Un vēl paveicās ar to, ka bija ļoti labs darba kolēģis (viņam būtu lielākā medaļa jāpiesprauž pie krūtīm), kurš visu parādīja, pamācīja. Tagad esam līdzīgi. Ir kādi sīkumi, kurus tagad labāk zinu un ir lietas, kur mazāk saprotu, tāpēc komandā var izdarīt daudz vairāk, nekā vienam visu. Mēs viens otru papildinām. Viņš nostādīja mani uz pareizajām sliedēm un vēl iestūma arī kārtīgi no aizmugures.

Uz interviju ejot:

Izdomā savas 3 labās īpašības un 3 sliktās. Un ar ko tu esi labāks par pārējiem, lai ņemtu tieši tevi.

Tas ir no pieredzes. Man tādas prasīja dažādās vietās.

Jā, un uzvelc gaišas drēbes, ņem līdzi gaišas domas, dod stingru roku sasveicinoties.

Lai veicas!

Edited by drumais
Link to comment
Share on other sites

nemec, drumais - paldies. Protams ka ir visādas situācijas visādi darba devēji, varianti u.t.t.

Tas tomēr vairāk vai mazāk ir atkarīgs no paša gribētāja.

 

Nu labi, nav man šobrīd tās pieredzes, kas traks? Nekā.

Sācis esmu, tā lieta interesē - kur problēma? Problēmu nav !

 

Ja saķēru, tad vaļā nelaidīšu. Protams ne uzreiz, ne tuvākajā laikā - bet savu panākšu !!!

Link to comment
Share on other sites

Jā, tā ir vēl sarežģītāka, jo tas, ko lielākā daļa zīmē ir kaut kāds sviests.

 

Programmētājs laikam pati iedomīgākā profesija uz pasaules :)

Nevajag pārspīlēt, nav tur nekā tik sarežģīta. Ir tikai kādi 10% darba, kur vajag spēcīgas zināšanas. Pārējos 90% var veikt gandrīz vai jebkurš, ar nosacījumu, ka uzņēmumus strikti norāda darbiniekiem - kur, ko, kāpēc un kā ir jāraksta/jākodē.

 

Ja jūsu programmētājs nelieto šablonus, MVC, ORM un pārējos zvērus, tad tā ir uzņēmuma vaina, nevis programmētāja.

 

 

Man ir daži piemēri, kad pa pāris gadiem par labākiem programmētājiem paliek cilvēki, kuri līdz tam brīdim nekad nebija programmējuši vai izcēlušies matemātikā.

Link to comment
Share on other sites

Viss ir relatīvi, attiecībā pret sarežģītības terminu lietošanu.

Piemēram, rakt grāvi, likt rēģipsi, strādāt ar kases aparātu, novākt kartupeļus un zemenes, braukt ar mašīnu, utt. var iemācīties no dažām stūndu līdz dažu dienu laikā. Kamēr programmēt var iemācīties pāris gados un tikai tie, kam ir pietiekamas intelektuālās spējas un dabīga motivācija apgūt jaunas lietas lielā daudzumā.

Tāpēc varētu teikt, ka programmēšana nav nemaz tik sarežģīta salīdzinājumā ar augstāko matemātiku vai raķešzinātni, bet salīdzinājumā ar grāvja rakšanu, programmēšana ir ļoti sarežģīta un >95%, kas nodarbojas ar grāvja rakšanu ikdienā, nekad nevarēs apgūt programmēšanu.

Link to comment
Share on other sites

Nesmīdini mani ar saviem pāris gadiem, ja vēlies profesionāli braukt ar mašīnu, arī vajadzēs mazliet vairāk pabraukāt.

Nevajag pārvērtēt savu profesiju un domāt, ka esi gudrāks/krutāks par citiem.

Tur jau tā lieta, ka code monkey der lielākai daļai Latvijas uzņēmējiem. Paņemiet kaut vai mājas lapas cepējus, tur jau viss sen ir izdomāts un uztaisīts, tikai jāliek kopā.

Link to comment
Share on other sites

Tur jau tā lieta, ka code monkey der lielākai daļai Latvijas uzņēmējiem. Paņemiet kaut vai mājas lapas cepējus, tur jau viss sen ir izdomāts un uztaisīts, tikai jāliek kopā.

 

Nu ja, jāliek kopā! Tā jau nav programmēšana un cilvēks kurš to dara, nav programmētājs. Lielāko daļu tās lapas vispār wordpresā var salikt.

Tad jau arī es esmu telekomunikāciju eksperts, ja māku ielikt aķīti savam telefonam.

Šī nesparpašanā ir tāpēc, ka tu gribi saukt par programmētāju katru, kurš uzrakstījis 1 rindiņu kodu.

Es par programmētājiem saucu tos, kas var uzrakstīt, piem., grafa datu struktūru un meklēšanu platumā, pats uzrakstīt qsort. Uzsrakstīt bināro koku, ar datu kārtošanām un meklēšanām tajā. Un kā minumus zin, ko nozīmē O(1), O(log2(N)), O(N), O(N*log2(N)), O(N^2) un var nosaukt pāris standarta algoritmus, kuriem atbilst katrs no O(...).

Jo kaut vai tie paši mysql indeksi ar btree. Tev ir jāsaprot kā btree strādā, lai saprastu,cik kādi selekti relatīvi laiku aizņems, jo savādāk tu vienkārši nevari uzrakstīt jaunu normālu kodu, tikai atkārtot to, ko citi uzrakstījuši. Bet, ja tu saproti, kā btree strādā, tad tu to vari uzkodēt.

Un runājot, piemēram, par šo forumu, šeit labi ja 20% ir programmētāji, pārējie šeit ir, lai par tādiem kļūtu un tās nav kaut kādas iedomas, tā ir realitāte.

Link to comment
Share on other sites

Programmēšana nepavisam nav sarežģīta, tāpat kā skriešana. Tikai... es pārsmietos, ieraugot programmētāju, kurš piedalās maratonā, lai 4 stundas klunkurētu tos 40 km un vēl atļautos domāt, ka viņš ir tāds pats maratonskrējējs, kā tie, kas skrien, lēnākais, 2h30min (un arī tad tikai kā nenopietns skrējiens bez gatavošanās).

 

Līdzīgi ir ar programmēšanu - spēja knibināties ap kodiem vēl nenozīmē, ka esi programmētājs. Un codez variants vairāk atbilst vienai no šīs "vieglatlētikas" disciplīnām. Ir daudzas citas nišas, kur b-tree indeksu pārzināšanai nav nozīme, taču tas nenozīmē, ka sevi cienošs profesionālis nebūs apguvis plašo teorijas bāzi.

 

Iedomību varu saprast. Teiksim tā - tā jaukā pretimnākšana un tolerēšana kādā brīdī sāk apnikt (pamatoti).

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Tos savus algoritmus, codez' tu pats uzrakstītu, ja iepriekš tos nekad nebūtu redzējis?

Jūs tā runājat par šo sfēru, it kā te būtu vieni akadēmiķi salasījušies.

Protams, jūs esat tie izredzētie — 20% programmētāji, visiem taču patīk tā domāt. Es nekautrējos nosaukt sevi par code monkey. Jo es vairāk kapāju, nekā sēžu forumos vai pētu 100 gadus vecus algoritmus. Jūs projektus arī tā veidojat, balstoties uz kaut kādiem sīkumiem? Programmēšana tas ir tikai rīks.

Vakar vajadzēja sortēt pašam, šodien ir bibliotēkas. Vakar bija mysql sintakse, šodien ir ORM.

 

Kam jūs vajadzīgi ar tām "akadēmiskām" zināšanām? Varbūt google`am, bet es šaubos, ka te ir kādam tāds līmenis.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...