Jump to content
php.lv forumi

Meklēju darbu - Viedokļi


nikidijs

Recommended Posts

Ar tiem kursiem jau arī ir tā - gluši kādā speciālā skolā stāties, un iet pilnu programmu, nav iespēju pagaidām, bet no kursiem gan neatteiktos. Un tomēr tieši uz doto momentu, pat tas ir jāatliek, jo kā topa nosaukumā minēts - meklēju darbu.

Pagaidām jāatrod kautkas ko protu labāk par programmēšanu un tad jau jāskatās tālāk.

Sameklē un nopērc labu grāmatu, parasti tur ir gan piemēri, gan nelieli uzdevumi ..

Galvenais izlasi visu PĒC KĀRTAS, nelēkā no lappuses uz lappusi ...

kā arī kaut ko uzprogrammē kur dota 'viela' tiktu izmantota ...

Latviešu valodā diemžēl labu grāmatu par programmēšanu tikpat kā nav :(

Meklē RU vai ENG.

Krievu valodā būs kvalitatīvi tulkojumi no ENG tika cena vismaz 3X mazāka ( ~~ LS 10 krieviski, tā pati grāmata ENG ~~LS 30 )

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@Grey_Wolf - arī variants.

 

Lai nu kā, paldies visiem par padomiem un veltīto laiku.

Tie noteikti tiks ņemti vērā, un domāju pēc laika Latvijas darba tirgūs būs par vienu labu programmētāju vairāk.

 

Vēlreiz paldies ;)

Link to comment
Share on other sites

treknajos gados pat studentam bez pieredzes maksāja 350 uz rokām... tagad laikam ir mazliet sliktāk ar to samaksu :)

 

Parasti jau skatās pieredzi, pabeigtus projektus. Kā viens no variantiem - strādāt kā students par minimalku. Atrast kadu junior pozīciju

Atvainojos, ka iejaucos mazliet offtopikā, bet...

 

Kur var atrast laiku kā stundentam, lai labi mācītos un strādātu darbu par da jebkādu algu? Man tas pašlaik nemaz nav saprotams. Vēlēšanās strādāt ir lielum-lielā, bet vienkārši neesmu spējīgs atrast tam laiku, ja arī būtu kāds piedāvājums.

 

Neprasu no jums kur lai ņem laiku, bet vienkārši izsaku savu viedokli par situāciju. :D

Link to comment
Share on other sites

Atvainojos, ka iejaucos mazliet offtopikā, bet...

 

Kur var atrast laiku kā stundentam, lai labi mācītos un strādātu darbu par da jebkādu algu? Man tas pašlaik nemaz nav saprotams. Vēlēšanās strādāt ir lielum-lielā, bet vienkārši neesmu spējīgs atrast tam laiku, ja arī būtu kāds piedāvājums.

 

Neprasu no jums kur lai ņem laiku, bet vienkārši izsaku savu viedokli par situāciju. :D

 

Parāk cītīgs students moš esi? Man personīgi, kaut kā izdevās iedabūt ķešā bakalaura grādu ar paralēlu piestrādāšanu. Parasti tās studijas taču nav tik intensīvas (vismaz ne-sesijas laikā :)) , lai nevarētu kādu pusslodzīti paņemt..

Link to comment
Share on other sites

Nu jau kādu pusgadu vai vairāk intensīvi piedalos web programmētāju atlasē priekš vairākiem uzņēmumiem.

 

Lietas, kas nerunā tev par labu:

1) darbs apsardzē - manuprāt galīgi nav savietojams ar programmēšanu. Tāpat es brīnos par cilvēkiem, kas uz programmētāja vakanci piesakās un CV saraksta 6 gadus vecus ierakstus par to, ka vasarās ir strādājuši par DUS operatoriem vai krāvuši malku.

 

2) visticamāk iztrūkums kaut kādās pamatzināšanās (pats atzīsti, ka ir tumšās vietas). Ja jau pats atzīsti, tad man bail, ka tumšās vietas varētu būt vairāk, nekā tu pats apzinies.

 

3) augstas skolas nav obligāta prasība, lai gan vismaz es personīgi tam pievēršu uzmanību. Ja cilvēks nemācās / nav ieguvis augstāko izglītību, tad tas ir viens no punktiem, kas mani dara bažīgu. Cita lieta, ka formālu izglītības trūkumu manuprāt var atsvērt ar lielāku pieredzi. Ja man atnāks tikko universitāti beidzis bakalaurs bez jēdzīgas pieredzes un cilvēks ar vidusskolas diplomu, bet jēdzīgu pieredzi, es priekšroku došu vidējās izglītības īpašniekam. Tas ir saistīts ar vairākiem pat ļoti kliedzošiem izņēmuma gadījumiem uzņēmumā kurā strādāju, bet es uzsveru, ka tie ir izņēmuma gadījumi. Reizēm cilvēki bez formālas izglītības ir tik lieli speciālisti, ka viņiem klāt nestāv gandrīz neviens no tiem, kam ir formāla izglītība. Tavā gadījumā, kad nav ne formālas izglītības, ne būtiskas pieredzes - ir slikti.

 

4) Var to saukt par vecuma diskrimināciju, bet ja tev nav nopietnas pieredzes programmēšanā un ir jau pāri 30, tad es arī uz tevi skatītos visai šķībi.

 

Lietas, kas jāņem vērā

1) algas 600, 800 un "aizies debesīs" ir tāda paliela pļāpāšana. Tev sava alga kā darbiniekam ir jānopelna un parasti (ja arī uzņēmums to publiski neatklāj) ir kaut kādas aptuvenās / vēlamās summas, kuras uzņēmums ir gatavs maksāt (turklāt man zināmie uzņēmumi ne tuvu nemaksā 1.5kLs 30 un vairāk % IT speciālistu). Ja tu aizej uz darba interviju un uz jautājumu "par kādu summu tu esi gatavs strādāt" atbildi "a cik jūs varat maksāt", tad 99% gadījumu manuprāt reakcija būs - uz redzēšanos. Ja esi gatavs strādāt arī par nelielu summu, tad vari to droši teikt, tāpat vari teikt par savām nākotnes vēlmēm. Manuprāt ir tikai normāli, ka cilvēks ir gatavs startēt ar kādu minimālo summu un nākotnē pašam augot raugās uz iespējām pēc izaugsmes & lielākiem cipariem.

 

2) Svarīga ir specializācija. Ja tu saki, ka tu "kaut ko zini no visa pa druskai" tas pa lielam nevienu neinteresē. Ja mēs meklējam hardcore PHP/MySQL koderi, tad tev ir jāpārzin šo divu lietu iekšas. Ja kāds meklē HTML/CSS graizītāju, tad tev ir jāpārzin HTML/CSS/JS, utt. Attiecīgi arī ieteikums sākt ar to, ka pamēģini kaut kur specializēties un kārtīgi apgūt kaut kādu daļu lietu.

 

3) Nezinu, kā tas notiek citos uzņēmumos, bet viens no maniem klasiskajiem jautājumiem ir par pieredzi ar dažādiem ietvariem (frameworks). Ja tu neesi bakstījis nevienu no šobrīd +/- populāriem ietvariem (kohana, codeigniter, zend, cakephp, symphony, YII, utt.) vai arī tu neesi uzrakstījis kaut ko izmēru ziņā ievērības cienīgu, tad sāk rasties aizdomas par to, vai tev vispār ir kārtīgas fona zināšanas par to, kā veidot projekta struktūru, utt. Tas, ka tu būsi uzrakstījis savu bloga dzinēju varbūt atstātu uz kādu iespaidu gadus 4-5 atpakaļ. Šobrīd par tevi labā daļā gadījumu pasmaidītu.

 

4) Nezinu, kā ir citos uzņēmumos, bet mēs meklējam cilvēkus, kas domā līdzi un var piedāvāt kaut kādu savu pievienoto vērtību projektā. Ja kāds no vadītājiem par kādu niansi nav iedomājies, tad programmētājs ir tas, kurš ir arī spējīgs norādīt uz nejēdzībām, u.c.

 

5) Kā jau iepriekš minēja citi - es nekad neprasu konkrētas f-jas vai parametru secības. PHP manuālis ir viens no labākajiem manuāļiem, kāds ir pieejams un tur atrast visu vajadzīgo var burtiski sekunžu laikā.

 

6) Par kursiem. Es personīgi neesmu pārliecināts, ka kursi varētu tik ļoti būtiski uzlabot situāciju, lai ieteiktu obligāti tos apmeklēt. Kursi nekādā ziņā nevar aizstāt pilnvērtīgu augstāko izglītību šajā specialitātē.

 

7) Portfolio. Es tam ticu tik daudz cik es gribu zināt, ko cilvēks iepriekš ir paveicis. Man var mierīgi nerādīt citu mākslinieku sazīmētas weblapas un to screenshotus. Mani interesē projektu sarežģītība. Ja tu esi cepis 50 vizītkaršu lapas, tad uz mani tas iespaidu neatstāj. Ja tu esi uzcepis 1 interesantu un tehniski sarežģītāku risinājumu, kuram pat nav jēdzīga dizaina, tad tu man pat esi interesantāks.

 

Galvenais ieteikums - kaut kādā veidā tiec pie jēdzīgas pieredzes. Es pats sāku ar darbu caur paziņām, toties izdarīju to tik labi, ka attiecīgais projekts darbojas vēl šobrīd - pēc 10 gadiem. Būtībā mēneša laikā iemācījos un uzbūvēju to, ko pie normāliem izstrādes procesiem uzņēmums būtu būvējis vismaz 4-5 mēnešus.

Link to comment
Share on other sites

Es tā padomāju un liekas, ka tas 1,5k Ls vairāk izskatās pēc trika, ar kuru darba aģentūrai piesaistīt CV daudzumu, no darba meklētāju puses, un no otras puses, darba devējiem kā reklāmu, uz kuras fona piedāvāt daudz pieejamākus kadrus.

 

Strādāt apsardzē varbūt nav tik labi, kā strādāt par pastnieku, kas ideāli pierāda cilvēka centību, bet noteikti labāk, nekā klenderēšana. Viens no iemesliem, kāpēc es labāk nopelnu mazāk un nestrādāju firmā, ir tas, ka man nav pieņemama tāda nostāja, kādu pauž Kaklz. Es nesaku, ka tā ir slikta vai nepareiza. Ja viņš piedāvā algu un darbu, kuru es gribu, tad man, protams, ir jāpielāgojas. Es labāk mācos veidot savu biznesiņu, nekā sagaidu, ka man 30 gados pateiks - zini, tu esi par vecu, es uz tevi skatos šķībi, vai izdomās, ka viņiem tomēr vajag hardcore php/mysql un manas zināšanas psd sagriezšanā viņuprāt ir skaidra pazīme, ka es laikam tātad php nemāku, utml.

 

Web joma šādā ziņā ir elle. Tā būtībā ir poligrāfija, tikai formāts savādāks. Attiecīgi arī darba attiecības ir vairāk raksturīgas kā tas ir pie skrejošajiem drukātājiem (vajag rīt, tu nevari, esi noguris? nākamais!), tādi klasiski IT uzņēmumi tomēr ir civilizēti un pretimnākoši. Es nevaru vien iedomāties, kādas kaprīzes var sagaidīt no darba devēja, kas nicīgi izturas pret pieredzes DUSā pieminēšanu. Augstprātīgi...

 

Zinu vienu dāmu, kas 30 gados no nekā sāka un dažos mēnešos jau strādā ar programmēšanas projektiem firmā, algotā darbā (ne web), pirms tam par C kategoriju kārtoja un arī jumtus tīrīja (to visu ar prieku, jo alpīnisms kā hobijs un dzīve patīk)!

 

Es neatceros kur, bet lasīju arī par kādu emigranta stāstu, kā pacēlies no darba noliktavā (kas man, krēslā sēžot, izklausās pēc atpūtas par maksu :) ), līdz darbam birojā, beigās par IT speciālistu. Un tas nebija 17 gadīgs jaunietis, protams, arī ne 49 gadus vecs kungs (kuram arī varētu iemācīt un kura darbu varētu izmantot lietderīgi).

 

Tikai manas domas.. neko neuzspiežu. Ak jā, gadās ietuzēt ar tādiem, kas 30 gadi, darba devēji... ;)

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

@Kaklz - 1) Nemaz ar netaisos apsardzi savienot ar programmēšanu. Tik minēju ka to esmu darijis un labprāt mēģinātu pāriet uz šo sfēru un apsardzi mest pie malas. Vai arī tu domā, ka ja esmu bijis apsargs, tad programmētājsno manis - nu nekāds ?

 

2) Iespējams. Tapēc arī baidos uzreiz kautkur rauties, ka beigās "nesapi..." savā meistarībā.

 

3) Šājā brīdī arī sāku domāt. Tiekties pēc "papīra" vai uzkrāt pieredzi pašmācības ceļā.

 

4) Domāju ka programmēšana nav jāieadzina gluži no bērna kājas, kā tas ir ar hokeju vai ko nu tur vēl.

Manuprāt ar saviem 24 jau nu toč vēl neesmu neko nokavejis. Vai arī tas jau ir par vēlu?

 

===============================================

1) "aiziet debesīs" saku tikai tapēc ka uz doto brīdi priekš manis tā skaitās ļoti liela alga.

Un kaut arī iesācējs esmu, to taču saprotu un netaisos tak uzreiz prasīt sazin kādus "zelta kalnus".

 

2) Piefiksēju

 

Jautājums Tev: Kādā veidā pats bijis apguvis to ko zināji uz brīdi, kad rakstiji to grandiozo projektu ?

Link to comment
Share on other sites

interesanti likās palasīt Kaklz

vai tik augšminētais k-gs nestrādāja draugiem.lv?

 

ja tā, tad 'noblesse oblige' - jeb draugiem.lv, vienklasnieki&vieni, varbūt vēl kāds ir Latvijā tas, kas ASV GOOGLE, FB u.c. augsti lidojošie, kuru prasības ir nepielīdzināmas ikdienai ... lai tur strādātu, vajag kādu īpašu māku vai zvaigžņu stāvokli

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...