Jump to content
php.lv forumi

Par kompāniju piederību


m8t

Recommended Posts

Tātad, nesen lasīju dažus interesantus rakstus. Tur bija minēti vairāki cilvēki, vairaku uzņēmumi un procentuāli izrēķināts cik katram no šiem cilvēkiem pieder konkretais uzņēmums. Tad nu man jautājums ir šāds: kā reāli notiek tā "procentu rēķināšana". Kā var pateikt, ka investoram pieder 50% no uzņēmuma, bet pašam programmētājam otra puse. Vai viņi ir parakstījuši kādu līgumu? Ja es izveidotu uzņēmumu - vai es varu viņu sadalīt procentuāli uzņēmuma galvām (katram darbiniekam pieder daži % no uzņēmuma)?

 

Es īsti nesaprotu, kā tas viss notiek. Ceru uz sakarīgām atbildēm.

Link to comment
Share on other sites

dibinot uzņēmumu, dalībnieki kaut ko iegulda - naudu, mantu, intelektuālu ieguldījumu, proporcionāli tiek sadalītas daļas nu un % attiecīgi. daļu sākotnējais sadalījums veidojas pusēm par to vienojoties. pēc nodibināšanas daļas var tikt pārdotas u.t.t. - cena pēc vienošanās

Link to comment
Share on other sites

Uzņēmumu reģistrē komercreģistrā, kur arī norāda cik uzņēmumā ir daļas un kam šīs daļas pieder. Tāpat daļām sākotnēji tiek noteikta vērtība, kas nosaka uzņēmuma pamatkapitālu.

Šīs darbības regulē komerclikums

Jā, tu vari sadalīt uzņēmumu cik gribi daļās. Teiksim, tu vari dibinot norādīt, ka uzņēmuma pamatkapitāls ir 5000Ls un tas sastāv no 1000 daļām, kuru vērtība ir 5Ls. Tad dalībnieku reģistrā norādīt, ka tam pieder 100 daļas, tam 200, tam 150, utt.

Link to comment
Share on other sites

Vai tādas lietas nedara parakstot līgumu par to cik liela daļa katram no dalībniekiem pieder? Vai arī mūsdienās tikai mutiski cilvēki to sarunā?

 

@codez

Skaidrs, dabūju atbildi uz augstāk redzamo jautājumu.

Edited by m8t
Link to comment
Share on other sites

Dibinot uzņēmumu (piem., SIA) tiek izveidoti statūti,kuros arī nosaka daļu sadalījumu, katru vienību pielīdzinot naudas summai (codez jau minēja). Statūtus iešuj un apzīmogo un iesniedz Uzņēmumu reģistrā (ja divi eksemplāri, tad viens paliek tev$sev). Ja pareizi atceros tad vienam jābūt ar lielāku dalu skaitu... Daļas var veidot arī mantiskās lietas, kuras pielīdzina naudai. Līdz 3000Ls pats vari savas zeķes vērtēt, pārkāpjot šo summu jāņem eksperts.

 

Mutiski nekas NORMĀLI nenotiek, jo arī labākais draugs tev var pateikt ********.

 

Ar publiskajām akciju sabiedrībām ir savādāk - te biržā tiek izdotas Akcijas - un tās pērk/pārdod (cenu nosaka pieprasījums/piedāvājums, ko var pastiprināt faktori kā uznēmuma peļņa, gada pārskati, jauni līgumi, kas palielinās peļņu vai ražošanas apjomus......vai ārējie faktori, kas var ietekmēt ražošanu&darbu.

 

Pie konkrēta skaita akciju tu vari piedalīties arī valdes kopsapulcēs + ja uzņēmums strādājis ar peļņu, tad saņemt dividendes.

Edited by labaiss
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...