Jump to content
php.lv forumi

Kursi pirms studijām


Just_Learning

Recommended Posts

Labs vakars.

 

Lieta tāda, ka ar nākamo mācību gadu sākšu studēt. Plāns ir stāties LU Datorikas fakultātē.

Kas būtu jāzina no programmēšanas un teorijas kopumā pašā sākumā pirmajam kursam? Mācības sākas no nulles programmēšanā?

Ir vēlme arī iet uz kādiem kursiem, kas sagatavotu šim pirmajam kursam, bet īsti nezinu, kādus tieši kursus un kur tos meklēt? Kāds var dalīties ar padomiem un pieredzi?

 

Jau iepriekš paldies!

Link to comment
Share on other sites

drīzāk ieteiktu jau tagad sākt apgūt diskrēto matemātiku, matemātisko analīzi un skaitļu teoriju.

 

Ja godīgi, līdz šim saskarties ar šādām matemātikas nozarēm nav sanācis. Tad rodas jautājums - ar ko šie matemātikas veidi atšķiras vieni no otriem un ar ko no klasiskās matemātikas, kuru apgūst vidusskolā?

 

tie kursi nav obligāti. vismaz RTU vareja iztikt :)

 

kādām jābūt tām pamatzināšanām? nevar tak aiziet, neko nesaprast un pēkšņi tapt par speciālistu :)

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā - pietiek ar to, kas iemācīts vidusskolā, taču, ja gribi, lai būtu vieglāk - sāc jau tagad pētīt kas tie manis nosauktie "ir par zvēriem un ko tie ziemā ēd" (~;

Iemet aci arī fizmati.lv forumā

http://fizmati.lv/forums/forum-135.html

No savas pieredzes varu pateikt, ka pēc vidusskolas, kad katru stundu tev atprasa mājasdarbus utt, bija grūti pierast pie tā, ka neatprasa gandrīz neko un tad vienā dienā (dažreiz tā diena sakrīt ar sesiju, dažreiz ar kādu agrāku kontroldarbu) - BAMS prasa pilnīgi visu lekcijās apskatīto (un lekciju laikā pieminēto, ka kaut kurā grāmatā kaut kas ir izskaidrots, ja nu uzreiz pats nesaproti).

Link to comment
Share on other sites

Cik zinu tur tok pietiek ar viduskolas zināšanām.. Vienīgais vieglāk ir tiem, kam videnē ir mācīta programmēšana, kaut nedaudz..

 

Piem. man videnē tīri teorētiski vajadzēja iemācīt ieslēgt/izslēgt PC un kko pa MS offisu paņemties tas arīv viss..

 

 

 

PS:

 

 

runājot par to matemātikas būšanu, tur tas profesors, kas pasniegs to diskrēto matemātiku, drausmīgi virspusēji pieiet tai lietai.. a liela daļa atnākot no viduskolas nezin, kas ir diskriminants, matrica utt.. (ģimnāzījās tas ir pamatprogrammaa)

 

 

es personīgi esmu mācījies pie Kārļa Šteinera - pie tā cilvēka, kas būs jūsu grāmatu autors.. vo tas cilvēks zin ko runā.. :)

Edited by sheps
Link to comment
Share on other sites

PS:

 

 

runājot par to matemātikas būšanu, tur tas profesors, kas pasniegs to diskrēto matemātiku, drausmīgi virspusēji pieiet tai lietai.. a liela daļa atnākot no viduskolas nezin, kas ir diskriminants, matrica utt.. (ģimnāzījās tas ir pamatprogrammaa)

 

Matricas, matricu reizināšanu, diskriminantus māca Algebrā :P

Link to comment
Share on other sites

Jā, Detlovs tiešām iemācīja, ja gribēji mācīties. Tas, kas tagad notiek Detlova priekšmetos, īsti nezinu gan.

 

Tad rodas jautājums - ar ko šie matemātikas veidi atšķiras vieni no otriem un ar ko no klasiskās matemātikas, kuru apgūst vidusskolā?

Atšķirība starp tām visām dažādām matemātikām no vidusskolas matemātikas ir tāda, ka katra specializējas un kaut ko konkrētu. Vismaz no LU DatZB:

Matemātiskā analīze - uz funkciju pētīšanu/apstrādi (atvasināšana, integrēšana, diferenciālvienādojumi), parasti reālo skaitļu domēnā, vai komplekso.

Diskrētā matemātika - kobinatorika, kopas, grupas, grafi, un tamlīdzīgas abstrakcijas.

Skaitļu teorija - operācijas, teorēmas, vienādojumi ar veseliem/racionāliem skaitļiem un tikai ar tiem.

 

Priekšstatu par tiem, vai galvenās tēmas vari apskatīt kaut wikipēdijā:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_analysis

http://en.wikipedia.org/wiki/Discrete_mathematics

http://en.wikipedia.org/wiki/Number_theory

 

Katrai ir savi pielietojumi un specifika. Brīžiem dažas tēmas pārklājas vai saistās savā starpā, bet ne pārāk bieži.

Link to comment
Share on other sites

Ja gribi nedaudz sagatavoties, lai nebūtu šoks, aizmirsti par programmēšanu. Pirmajos divos gados tur praktiski nekā no programmēšanas nav - pašķirsti par matemātiku, kā jau te iepriekš daudzi minēja. Ja grib vairāk programmēšanu/mazāk matemātikas, tad ej uz LU prof. programmieriem.

Link to comment
Share on other sites

Ar matematiku esmu loti labos draugos, bet kas ir matrica? Ir vel kads nosaukums?

Nu lūk vēl ir ļoti vēlams iemācīties atrisināt pašam šādus elementārus jautājumus, jo acīmredzot tādi radīsies ne viens vien ;)

Veids, kā es meklēju saiti, ko Tev parādīt bija šāds: google->matrica->vikipēdija latviski->secinām, ka tur nekā jēdzīga nav->spiežam uz linka angliski-> iegūstam http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_(mathematics)

 

Vēl tāda lieta - ir jāzina vismaz tehniskā līmenī lasīt angļu (vai iespējams krievu, zinu, bet primāri meklēju visu angliski) valodā, jo latviski ir ļoooooti minimāli resursi, un tie labākā gadījumā noder varbūt, lai universitātē nokārtotu pamata uzdevumus, bet nekādā ziņā, lai apgūtu kaut ko nopietnā līmenī vai profesionāli nodarbotos ar programmēšanu.

 

Pēc paša pieredzes varu teikt, ka, ja normāli ir apgūta un nav īpašu problēmu ar matemātiku skolā, tad LU arī tas turpinās :) Vienīgais priekšmets, kas man personīgi dziļi riebās un ko es sapratu tikai puslīdz tai brīdī, kad taisni klausījos, bija matemātiskā analīze, bet nu tas noteikti ir ļoti individuāli.

 

Gints Plivna

http://datubazes.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Diskrēto, cik zinu, tagad pasniedz Juris Smotrovs. Matemātiskās lietas ar katru gadu dzīs un dzīs tevī, bet ja ir nedaudz pelēkā šūna, tad gan jau būs ok. Pirms diskrētās, tev būs jāveic matemātikas pārbaudes darbs par vidusskolas vielu, kurš noteiks vai ir pietiekami daudz zināšanu. Ja nenoliksi, tad tev būs jāapmeklē papildus kurss "Izlīdzinošā matemātika". Pašā sākumā tev sāks stāstīt jau par alogoritmiem, principiem un sāks jau ņemt C++ programmēšanas valodas pamatus...

Īsāk sakot - studiju programma ir veidota tā, lai Tu spētu apgūt programmēšanu bez priekšzināšanām, bet dabiski ka būs daudz vieglāk, ja iepriekš jau ir kaut neliels iespaids par to visu padarīšanu, tomēr, ja vēlies kaut kam iepriekš gatavoties, tad tiešām labāk skaties uz matemātikas pusi, ar pārējo noteikti, ka tiksi galā, ja būsi gana apzinīgs un pats veltīsi tam visam laiku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...