Jump to content
php.lv forumi

Maker's Schedule, Manager's Schedule


Mr.Key

Recommended Posts

http://www.paulgraham.com/makersschedule.html

 

Man likās tīri interesants raksts par mūžīgo problēmu - nevēlēšanos celt telefonu un vēlēšanos atcelt visus iepriekš ieplānotos pasākumus, kad uznāk programmētāja radošums.

 

Essays - virkne interesantu rakstu

 

vēl interesanti par radošā cilvēka laika organizēšanu:

http://pmarchive.com/guide_to_personal_productivity

 

Arī tajā saitā blakus stāv citi interesanti raksti.

Link to comment
Share on other sites

Manā skatījumā makers schedule ir slikta, jo:

1) tev ir jāuzstāda plāns par to, ko darīt pa 4 stundu blokiem, kas var izrādīties pārāk rupjš plānojums un tāpēc reālās darīšanas laikā var nākties nodarboties ar plānošanu, lai smalkāk saplānotu.

2) 4 stundas no vietas strādāt nav veselīgi.

 

 

Es esmu konstatējis, ka efektīva metode ir darbu sadalīt posmos pa 25 minūtēm ar 4-5 minūšu pauzēm.

Sākumā saplānoju cik šādus posmus es dienā vēlos veikt, parasti no 10-16 posmiem.

Tad sāku turpmāko darāmo sadalīt daļās tā, lai katra daļa aizņem 1-3 posmus.

Kad tas ir izdarīts, tad sāku veikt noteiktos posmus, 25 mīnūtes mērot ar taimeri.

Lai attiecīgo posmu ieskaitītu, ir jāipildās šādiem noteikumiem:

- visas 25. minūtes ir intensīvi jāstrādā

- ja ir gadījies kāds paša izraisīts pārrāvums: ieiešana sociālajā tīklā, forumā, video skatīšanās, utt, tad šo posmu neiskaita par pabeiktiem un posmu sāk no jauna.

- ja ir gadījies kāds ārējs traucēklis, kurš iztraucējis vairāk par 30 sekundēm, piemēram, telefona zvans, vai kāds ienāk ar tevi runāt, arī šo posmu neieskaita.

Ja posms veiksmīgi pabeigts, tad atzīmēju todo listē ierakstam pretī, ka esmu iztērējis vienu posmu, konkrētā darba veikšanai.

Pēc posma ir 4-5 minūšu pauze, kurā var izstaipīties, pavingrot, uztaisīt tēju, utt.

Pauze beidzas, sākas nākošais posms. Parasti pēc 4-6 posmiem izvēlos garāku pauzi 20-30 min.

 

Plusi:

- Šī metode strādā nevis uz to, ka tu koncentrējies pabeigt darbu, bet gan uz to, ka tu koncentrējies savākt maksimāli daudz posmus. Tādā veidā, pie darba morāle ir daudz augstākā, ir vieglāk koncentrēties darbam, jo tev nav jādomā vai tu pabeigsi todo listes ierakstu, vai nē, bet gan tam, lai pabeigtu posmu, kas arī visdrīzāk notiks.

- Metode ir veselīga, jo ik pēc 25 minūtēm ir pauze, izskustēšanās. Es parasti pastaipos vai pievelkos, pa reizei uztaisu acu vingrinājumus.

- Metode tevi neierobežo stingros rāmjos. Ja redzi, ka tev ir vismaz 30 minūšu laiks, vari mēģināt izpildīt vienu posmu.

- Paveikto posmu skaits ir ļoti objektīva metode kā vērtēt savu darba ražīgumu, dienā paveikto, nedēļā paveikto un mēnesī paveikto.

 

Daudzkur raksta, ka, lai programmētājs sāktu efektīvi programmēt, ir vajadzīga vismaz pus stunda. Bet reāli esmu novērojis, ka, ja tiek turpināts darbs, kurš ir pēdējo reizi veikts ne vēlāk kā 24h, tad jau 1-2 minūšu laikā ir sasniegts ļoti augsts koncentrēšanās līmenis dotajam darbam.

 

Mīnusi:

- sākumā ir grūti šo metodu uzsākt, ir grūti piespiest sākt pildīt posmus, ir grūti nenovērsties. Sākumā ļoti daudz posmi tiek neieskaitīti, jo vēl neesi atstrādājis optimālu darba ritmu. Pēc ieraduma tiek ieiets lapās, kuras nav saistītas ar darbu, utt. Taču ar laiku, šādu posmu veikšana paliek par ieradumu un darba ražīgums ceļās.

Link to comment
Share on other sites

Mēs taču esam cilvēki! Tāda darbošanās kā apraksta codez ir jau nenormāla, manuprāt, tā var darboties tikai roboti, datori utt.. Mana pamatnodarbošanās nav programmēšana, bet arī darbs, kurš prasa koncentrēšanos, nekad neplānoju, ka 25 min. strādašu tad 5 kaut ko citu utt..

Piekrītu tam, ka, lai sāktu ražīgu darbu nepietiek ar dažām minūtēm, tāpēc, ja darbs ir iesākt, tad ir muļķīgi atrauties un sākt kaut ko pavisam citu, dienas beigās atliek secināt, ka strādajis it kā esi, bet izdarīts nekas nav. Nostrādā 2-3 stundas un tad iedzer tēju vai palasi kādu joku 15-20 min. Un tās 2-3 stundas neatraujoties strādāt pat ir gandrīz neiespējami, jo tāpat kāds kautko pajautās vai novērsīs, bet bet, ja vel vel tie pārtraukumi...

Link to comment
Share on other sites

Interesants variants.

 

Es pats mēģinu sadalīt pa 45x15 min blokiem (45 min darbs, 15 min atpūta). Skolas variants, vai studiju variants ar 90min blokiem ar 5 min pauze un starplaikiem 30-60 min. Jāsaka, ka tas parasti izgāžas. :D

 

Bet, kas parasti padodas vislabāk - saplānot (jā, uz papīra/excel/txt) darbus pēc iespējas sīkākos blokos. Tādos, kurus pabeidzot <1h, var par to aizmirst, piecelties, izmest kādu riņķi un, atgriežoties atpakaļ, ņemt nākošo bloku. Tāda ķeksīšu vilkšanas metode. Mīnuss - risināmā problēma pēc būtības ir jāatrisina plānošanas laikā, kas nozīmē, ka vairākas dienas notiek tikai plānošana. Situācijās, kad nepieciešams radošums, tas daudz nelīdzēs. Piemēram, jāatrod bugs! Tās var būt 5 min., bet var būt arī 5 dienas.

Link to comment
Share on other sites

Mēs taču esam cilvēki! Tāda darbošanās kā apraksta codez ir jau nenormāla, manuprāt, tā var darboties tikai roboti, datori utt..

Kā jau teicu, sākumā ir ļoti grūti tā strādāt un cilvēkam, kurš tā nav strādājis, varbūt pat nepieņemami, bet ar laiku tas kļūst par ieradumu un pašsaprotamu lietu un izaug reizē ar milzīgu pašdisciplīnu un spēju koncentrēties.

 

Mana pamatnodarbošanās nav programmēšana, bet arī darbs, kurš prasa koncentrēšanos, nekad neplānoju, ka 25 min. strādašu tad 5 kaut ko citu utt..

Kā jau rakstīju mēģinu sadalīt darbus 1-3 posmiem. Un 5 minūtēs, es nepazaudēju koncentrēšanos, jo nesāku risināt cita problēmas, bet gan izmantoju šo laiku drīzāk fiziskās veselības uzturēšanai.

 

Piekrītu tam, ka, lai sāktu ražīgu darbu nepietiek ar dažām minūtēm, tāpēc, ja darbs ir iesākt, tad ir muļķīgi atrauties un sākt kaut ko pavisam citu, dienas beigās atliek secināt, ka strādajis it kā esi, bet izdarīts nekas nav.

Manā aprakstītajā metodē netiek sākts nekas cits, pēc picu minūšu pauzes tiek turpināts tas pats. Ja gadījumā nepietiek ar 1-3 ieplānotajiem posmiem, tad tā paša TODO ieraksta pabeigšanai tiek ņemti vēl posmi. Bet, ja posmu skaits aiziet pāri 3, tad vienkārši nākošreiz ir smalkāk jāsaplāno plāns.

Ar laiku plānošanas iemaņas pilnveidojās un ir diezgan precīzi paredzēt cik katrs TODO ieraksts posmus aizņems.

Ja paliek pāri 5 minūtes no posma, bet TODO ieraksts ir pabeigts, tad parasti tās 5 minūtes veltu paveiktā darba pārskatīšanai un ātrai pārtestēšanai.

 

 

Un tās 2-3 stundas neatraujoties strādāt pat ir gandrīz neiespējami, jo tāpat kāds kautko pajautās vai novērsīs, bet bet, ja vel vel tie pārtraukumi...

Tur jau tā lieta, ka tie pārtraukumi ir vienīgie pātraukumi, kas drīkst būt. Ja tu strādā lielā birojā, kur tev ik uz brīža var kāds pienākt klāt un iztraucēt, tad visdrīzāk šāda metode nederēs. Ja tu strādā ar dažiem darbiniekiem, tad tev viņus vajadzētu iepazīstināt ar savu metodi un viņi zinās, ka ja viņi no tevis, ko grib, bet tu atbildi, ka tagad pildi posmu, tad viņi zinās, ka tuvāko 25 minūšu laikā tev būs pauze, kurā viņi var tevi uz īsu brīdi patraucēt.

Savukārt, ja strādā vidē, kur galvenais darba traucēklis esi tu pats, tad mana aprakstītā metode palīdz paaugstināt koncentrēšanās spēju tieši uz darbu, jo tu zini, ja atvērsi kādu laika kavēkli, tad posms neiskaitīsies.

 

Viena no problēmām strādājot 2-3 stundas pēc kārtas ir tāda, ka jau pēc pirmajām 30 minūtēm tu it kā strādā, bet tava darba efektivitāte samazinās, tu sāc lēnāk strādāt, tu itkā strādā, bet vairs tik ļoti nekoncentrējies, jo koncentrēšanās prasa, lai to stimulētu. Metodē, ko izmantoju es, ik pēc 25 minūtēm tu atpūties, atslābinies un tad sākot jaunu posmu tu dod tajām apziņas daļām, kuras atbildīgas par koncentrēšanos spēcīgu stimulu.

Praksē esmu pārbaudījis, ka 6 posmos pa 25 minūtēm, kur katru posmu uzsākot, es itkā sevi būstoju, es izdaru vairāk kā vienkārši strādājot to pašu laiku bez pārtraukumiem.

Link to comment
Share on other sites

Es pats mēģinu sadalīt pa 45x15 min blokiem (45 min darbs, 15 min atpūta). Skolas variants, vai studiju variants ar 90min blokiem ar 5 min pauze un starplaikiem 30-60 min. Jāsaka, ka tas parasti izgāžas. :D

Pieļauju, ka 45 minūšu variants arī kaut kādā mērā strādātu, bet, manuprāt, tas ir par garu, lai tajā noturētu nepārtrauktu augstu koncentrēšanās spēju uz darbu.

Visa sāls nav tikai pašā metodē, bet gan arī tehnikā, kuru izmanto. Pirmkārt, ir svarīgi obligāti izmantot taimeri, kurš tev ar skaļas signālu paziņo par posma beigšanos un jāieradinās vispār nedomāt par to, cik laiks ir palicis līdz beigām.

Savukārt uzākot posmu, tu itkā ieslēdz tādu kā augstas koncentrācijas režīmu, kurā tu tiecies uz maksimālu darba padarīšanu. Šādu režīmu ir grūti noturēt ilgāk par pus stundu, tāpēc ir izvēlēts šāds 25 minūšu intervāls. Šīs metodes lietošanas iesācējiem sākumā arī 25 minūtes ir par daudz.

 

Šeit runa ir par to, ka tu nevis vienkārši apsēdies un pastrādā, bet tu sevi suģestē uz to, ka tagad 25 minūtes tu maksimāli darīsi to, kas tev ir jādara.

Link to comment
Share on other sites

Jāatzīst, ka mans darbs nav saistīts ar datoriem, tāpēc šiš lietas salīdzināt visdrīzāk nebūs iespējams, tā pat kā Tu nesaproti par ko es runāju, es nesapratīšu par ko runā Tu, ar pašdisciplīnu viss ir kārtībā man, bez tās es nedarītu to ko daru. Šis viss man ir vairāk vai mazāk kā hobijs.

 

P.S šaubos vai Latvijā ir vairāk kā 10 programmētāji, kas sekundi sekundē pilda Tevis minētos posmus un lai tas tiktu ievērots vel izmanto kādu ierīci ar skaņas signālu. Kas notiek ja Tu beidzās laiks, kad esi svarīgas domas vidū sarežģītai funkcijai?

Edited by viena tante
Link to comment
Share on other sites

Tas, ko codez atstāsta ir aptuvens http://www.pomodorotechnique.com/ saturs. Tur ir brīvi pieejama grāmata PDF formātā, kurā var iepazīties dziļāk ar tāda veida strādāšanas piegājienu. Kaut kādā brīdī pamēģināju un vismaz īstermiņā ir brīži, kad tas palīdz "piestartēties".

 

Lai tā kapātu pilnu darba nedēļu pa 8h dienā un vēl tiktu galā ar ģimeni, pāris ārpusdarba lietām, visticamāk, ir jādzīvo uz ripām :)

Link to comment
Share on other sites

Kaklz, jā tas ir ņemts no tomātu metodes, tur pat tos posmus sauc par tomātiem, runājot lieto: "šodien uztaisīju 10 tomātus".

Kas attiecās uz 8h/dienā, tas atbilstu vismaz 16 posmiem. Man vidējais dienā ir ap 10 (bet tas ir ņemot vērā, ka man parasti ir vēl dienas, kuras es gandrīz pilnībā veltu jaunu lietu apguvei un nestrādāju), bet, kad ir tie 10 izpildīti, tad parasti ir pamatīgs darba apjoms izdarīts, lai gan reāli tas parasti atbilst 5h tīrā darba, ja neviens posms netiek neieskaitīts. Ar citām metodēm tādu darba ražīgumu nav izdevies sasniegt. Ceru, ka ar laiku spēšu sasniegt 16 posmus/ dienā ražīgumu.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...